Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 
ΚΑΙ Ο ..ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ..


Παρά τη «σιγή ασυρμάτου» που δείχνει η Χαριλάου Τρικούπη στο επίμονο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καταγράφει με προσοχή δηλώσεις και κινήσεις καθώς εκτιμάται ότι τελικός στόχος είναι η ηγεμονία στην ελληνική Κεντροαριστερά

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην εκδηλώνεται και να περνάει στο «ντούκου» το επίμονο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όπως την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, όπου ο Πρωθυπουργός  παραβρέθηκε για άλλη μια φορά σε συνάντηση κορυφής Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών, ύστερα από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ, όμως οι κεραίες του είναι τεταμένες και καταγράφουν όλα όσα γίνονται και δηλώνουν ο κ. Τσίπρας και οι ευρωπαίοι ομόλογοί του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν κι αναλύουν  τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και των ευρωπαίων σοσιαλιστών:

1. Ολες οι μέχρι τώρα συναντήσεις και συζητήσεις γίνονται κατόπιν πρωτοβουλιών του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος θέλει να δείξει ότι ηγείται του σοσιαλιστικού χώρου έναντι της ευρωπαϊκής Δεξιάς, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Μικρότερη είναι η συμβολή του του Ματέο Ρέντσι που έχει αρκετές  δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, με προεξάρχουσα το κρίσιμο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την αλλαγή του Συντάγματος.

2. Στο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής, όπου λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις, οι Σοσιαλιστές είναι μειοψηφία κι αναζητούν συμμαχίες στους παραπλήσιους χώρους. Πέραν του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει άλλος επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης για να συμπορεύεται μαζί τους. Αλλωστε ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός που προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς. Οπως ο κ. Τσίπρας καλείται και συμμετέχει στις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις το ίδιο γινόταν και όταν ήταν πρόεδρος της Κύπρου ο Δημήτρη Χριστόφιας.

3. Ο Αλέξης Τσίπρας αποζητά, από την πλευρά του, αυτές τις επαφές πρώτα απ’ όλα γιατί νοιώθει έντονη τη μοναξιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομάδα της Αριστεράς (GUE-NGL), στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου δεν μπορεί να αποφύγει τη συνύπαρξη με τους δύο πρώην ευρωβουλευτές του, Νίκο Χουντή και Σοφία Σακοράφα, που ως γνωστόν, πήγαν με τη ΛΑΕ και μικρότερα αριστερά κόμματα κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη.


Επί του παρόντος δεν ανησυχούν καθώς έχουν σχηματίσει την εικόνα ότι πρόκειται κατά βάση για επικοινωνιακού τύπου συναναστροφές του κ. Τσίπρα, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ κρατά το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα σε συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα .

Η Φώφη Γεννηματά ήταν σαφής για τις μύχιες προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή της: «Οχι μόνο δεν είναι αλλά ούτε ευκαιριακά μπορεί να παραστήσει  τον «Ευρωπαίο Σοσιαλδημοκράτη». Για αυτό και για όσο και μόνο θα είναι ακόμα Πρωθυπουργός, μπορεί να είναι περιστασιακά παρατηρητής ή συνδαιτυμόνας, αλλά πάντα ως μουσαφίρης. Δεν θα γίνει όμως ποτέ «της οικογένειας»».

Ωστόσο αυτό δεν περιορίζει στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να επιδιώκει δύο ακόμη  στόχους, όπως εύστοχα, ανέδειξε η Deutche Welle σε ανάλυσή της και  συμπίπτει με τις διαπιστώσεις στην Χαριλάου Τρικούπη.

Να εμφανίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρμαχος για την ανάγκη της συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστερών ως αντίπαλον δέος στην ηγεμονίας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που πρεσβεύει τη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Πρότεινε μάλιστα στο Παρίσι να συγκροτηθεί προς τούτο, Φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης.

Ο άλλος στόχος έχει σχέση με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις καθώς είναι φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετακινηθεί και να κυριαρχήσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς, εμφανιζόμενος ως το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής βάζοντας εμπόδια στη συγκρότηση ενιαίου φορέα .


Το κατά πόσο θα το επιτύχει δεν εξαρτάται φυσικά μόνο από τις ενέργειες του κ. Τσίπρα αλλά κι από το κατά πόσο γρήγορα κι αποφασιστικά θα σχηματοποιηθεί ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: