Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ...ΓΝΩΣΕΩΝ..
ΤΟΥ
Γιάννη Παλαιολόγου


Ο δημόσιος διάλογος καταπιάνεται συχνά με σύνθετους οικονομικούς όρους. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις πολιτικές συζητήσεις με φίλους, εμφανίζονται όροι όπως spreads, αναδιάρθρωση χρέους, ποσοτική χαλάρωση, πρωτογενές πλεόνασμα κ.ο.κ.

Η ευρεία αποδοχή μύθων για θέματα όπως το φερόμενο ως φουσκωμένο έλλειμμα, oι αιτίες χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων και οι δυνατότητες του Αρτέμη Σώρρα να διασώσει τη χώρα, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κοινή γνώμη –αλλά και πολλοί από όσους τη διαμορφώνουν– έχει μάλλον θολή εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας. Η έρευνα που διεξήγαγε η ΚΑΠΑ Research (σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 Ελλήνων, ηλικίας 18 έως 65 ετών) για την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει πανηγυρικά την άποψη.

Περισσότεροι από το 70% των Ελλήνων έχουν σοβαρές ελλείψεις στις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις. «Μελέτες δείχνουν ότι το επίπεδο οικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.» δηλώνει στην «Κ» ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Παν. Αθηνών. «Ομως η κατάταξη ορισμένων σημαντικών χωρών (π.χ. Ιταλία) ήταν ακόμα χαμηλότερη από αυτή της χώρας μας». Η έρευνα της Standard & Poor’s για το 2014 τοποθετεί το επίπεδο αναλφαβητισμού στη χώρα μας στο 55%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 48%. Στις χώρες της Β. Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία), το ποσοστό κυμαίνεται κάτω από 35%.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, το μικρό μέγεθος της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τη χρηματοοικονομική τους κατάρτιση. Οσο για τους πολιτικούς, «το επίπεδο είναι αποκαρδιωτικό, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο να μην μπορούν να αρθρώσουν δημοσίως ένα συνεκτικό οικονομικό επιχείρημα», σημειώνει.

Ως προς την έρευνα, στην ερώτηση για τον ανατοκισμό (σχετικά με το πόσα χρήματα θα έχει στον λογαριασμό του έπειτα από πέντε χρόνια κάποιος που τοποθέτησε 1.000 ευρώ εκεί με επιτόκιο 2%), απάντησε σωστά («πάνω από 1.100 ευρώ») το 43% των ερωτηθέντων. Στην ερώτηση για τον πληθωρισμό, απάντησε σωστά –ότι μειώνεται η αγοραστική αξία καταθέσεων με επιτόκιο 1% όταν ο πληθωρισμός είναι 2%– το 78%, ενώ το 64% γνώριζε ότι οι μετοχές είναι πιο ριψοκίνδυνο επενδυτικό προϊόν από τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα και τις καταθέσεις. Το 26% των ερωτηθέντων 25-65 ετών απάντησε σωστά και στις τρεις ερωτήσεις (το αντίστοιχο ποσοστό σε πανομοιότυπη έρευνα στη Γαλλία ήταν 34%).

Ως προς τα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων, σωστά απάντησε σε όλα το 50% των κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου, το 36% των αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ, το 22% Λυκείου/ΙΕΚ και το 16% Γυμνασίου. Η κατηγορία με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν οι ερωτηθέντες 35-54 ετών (29%), ενώ πιο οικονομικά αναλφάβητοι αναδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι (55-65 ετών), μόλις ένας στους πέντε απάντησε σωστά και στις τρεις ερωτήσεις.

Οι άνδρες τα πήγαν καλύτερα από τις γυναίκες (28%-24%), ενώ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι φάνηκαν πιο αδιάβαστοι από τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Τέλος, οι Αριστεροί φαίνεται να κατανοούν καλύτερα από τους Δεξιούς τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, αλλά να υπολείπονται στην κατανόηση του χρηματοοικονομικού ρίσκου.


www.kathimerini.gr

14 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρες...

Φίλε Όπλα πούλα....

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1451998/skies-kai-sthn-amk-ths-attica-rihnei-to-porisma.html

giannhs kon είπε...

καλημέρα σε όλους

μπαρμπαλιας είπε...

χρονια πολλα και υγεια στη Φροσω μας

μπαρμπαλιας είπε...

ο στραμπατσόνις τη γλυτωσε και σημερα.
για ολα φταει αυτος το εποπτακος που εδωσε δυο σφυριγματα λαθος....και παραπεμπεται στην επιτροπη.
κατα τα αλλα ,χρονια ειχαμε να δουμε τετοια φανταστικη μπαλα απο το βαζελο.
εχουμε και συνεχειες οσον ουπω

michele είπε...

Χρονια πολλά στην Ευφροσύνη!

Πολλα ενδιαφεροντα στην ΑΜΚ της ΑΤΤ.

michele είπε...

Χρονια πολλά στην Ευφροσύνη!

Πολλα ενδιαφεροντα στην ΑΜΚ της ΑΤΤ.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα σε όλους κι όλες!
Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις όμορφες ευχές!
Δουλεύω αυτή τη στιγμή αλλά ευελπιστώ αργότερα να τα περάσω γιορτινά :)
Ενδιαφέρον το χτεσινό κείμενο του κ. Λαζου, επί την ευκαιρία, όπως και το σημερινό. Η μουσική επιλογή εξίσου ωραίο. Μπράβο Μιχάλη.

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Πριν λίγους μήνες από το σχολείο της μικρής μας ζητήθηκε να βγάλουμε φωτοτυπίες τα χαρτονομίσματα της χώρας για μια παρουσίαση σε ένα μάθημα. Τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή είναι των 5-10-20-50 και 100 Μπολίβαρ. 5 φωτοτυπίες όμως για τα αντίστοιχα χαρτονομίσματα κοστίζουν 1.000 Μπολίβαρ! 200 Μπολίβαρ η κάθε φωτοτυπία! Τελικά κολλήσαμε τα πραγματικά χαρτονομίσματα σε 5 φύλλα χαρτιού και μας κόστισε 185.

http://www.liberal.gr/arthro/79866/apopsi/edo-benezouela/i-zoi-me-ethniko-nomisma-kai-700-plithorismo.html

austin είπε...

Χρόνια πολλά φροσω.


Χαχαχα Κώστα!!!

Lorac είπε...

Χρόνια πολλά στην κα Παλακούδη και απο μένα για την ονομαστική της εορτή.

Διαβάζω .....Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων για την μεταφορά μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ στο υπερταμείο..... μπλα μπλα και μετά για επαναστατική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κολωνάκι!!

Μήπως είναι Κολωνός ρε παιδιά?? Τί επανάσταση μπορεί να ξεκινήσει στο Κολωνάκι?? Το μόνο που μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να κάνει το Κολωνάκι να επαναστατήσει είναι η έλλειψη Lagavulin στο Μ8 χαχαχαααχ

Σοβαρά τώρα συμπορεύομαι με τον κ.Hippy ,έχω το χρόνο υπερ μου και περιμένω να δρέψω τους καρπούς απο την πρόσφατη σπορά. Ποντάρω στο ότι θα τα βρούνε τελικά με τη δόση των 2,8δις οπότε μέχρι να μπούμε στη φάση "Αμερικάνικες εκλογές+Β Αξιολόγηση" τέλος του επόμενου μήνα τουλάχιστον να καταφέρουμε να κλείσουμε τις ανοικτές πληγές του Brexit.

Ισως έτσι δένει και οπτικά το σενάριο με τον ωκω της αραιγας οπότε μετά απο 1-2 δύσκολες ημέρες αρχής εβδομάδας να δούμε καλύτερη συνέχεια.Φυσικά θα πρέπει να είναι στο μυαλό μας η περίπτωση brexit και ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει τιμολογηθεί η αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ. Πόσο μάλλον η περίπτωση επικράτησης του Τρα(μ)π. Μεγάλη παγίδα μπροστά μας.


...ενώ το 64% γνώριζε ότι οι μετοχές είναι πιο ριψοκίνδυνο επενδυτικό προϊόν από τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα και τις καταθέσεις.

Αρνητικές καταθέσεις , χαμηλά κρατικά ομόλογα . Διακρίνει και κάποιος άλλος την προσπάθεια του "συστήματος" να ανακατευθύνει το χρήμα σε νέα μόδα??

hippy είπε...



Έλεγα να μην το σχολιάσω αλλά με τσιγκλάτε κ. Lorac (εύστοχος όπως το συνηθίζετε άλλωστε)

"...ενώ το 64% γνώριζε ότι οι μετοχές είναι πιο ριψοκίνδυνο επενδυτικό προϊόν από τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα και τις καταθέσεις"

Σημεία των καιρών? Μπορούμε να αναφέρουμε τουλάχιστον 10 μετοχές ασφαλέστερες των καταθέσεων (χωρίς φυσικά αυτό να αναιρεί την ορθότητα της πρότασης του αρθρογράφου). Πχ ΕΛΛ, ΑΣΤΑΚ, ΕΥΑΠΣ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΚΟΥΕΣ, ΠΛΑΚΡ, ΠΛΑΘ κλπ (συμπληρώστε κι εσείς καμιά χε χε ). Δεν θα παραλείψω επίσης να βάλω και ΑΔΜΗΕ στην ομάδα των ασφαλεστάτων μετά την είσοδο στο ΧΑΑ.

Με αφορμή την παρατήρηση

"οι Αριστεροί φαίνεται να κατανοούν καλύτερα από τους Δεξιούς τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, αλλά να υπολείπονται στην κατανόηση του χρηματοοικονομικού ρίσκου" χα χα

ας μου επιτραπεί να εκτραπώ αρκετά γράφοντας κάτι που διάβασα χθες για τους "κατά δήλωση" αριστερούς συριζαίους

"Αυτοί έχουν μπερδέψει τους Τουπαμάρος με το μουνί της Μάρως"

Κυρία Παυλακούδη εύχομαι υγεία και χαρές...Συγνώμη για την αθυροστομία.

hippy είπε...

Σκόπιμα δεν έβαλα την ΛΑΜΔΑ. Εκτός από το κλασσικό "αγόραζε στη φήμη πούλα στο γεγονός" έχει νομίζω αρκετά εμπόδια (άδειες, ηλίθιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι, κλπ) που θα την καθυστερήσουν αλλά λόγω του τεράστιου πρότζεκτ μου φαίνεται λογικό και μια τουλάχιστον ΑΜΚ.

Εχουμε πάρει διαζύγιο από την προηγούμενη βδομάδα χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα ξανασμίξουμε μελλοντικά. O Ροντ Στιούαρτ «παντρεύεται» για τέταρτη φορά την ίδια γυναίκα.

https://www.youtube.com/watch?v=FOt3oQ_k008

Λευτερης είπε...

Χρόνια καλά κ Παυλακούδη

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

@ Μπαρμπαλια, @Μichele, @Λευτέρης, @Ηippy, @Lorac, @Austin, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!