Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ..
του 
ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Ανάμεσα στην προσδοκία για πολιτική αλλαγή και τη βύθιση της ηττοπάθειας, οι ψηφοφόροι του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής και αντιλαϊκιστικής αντιπολίτευσης από τη φιλελεύθερη πτέρυγα ώς την Κεντροαριστερά, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αμηχανία, σύγχυση ή απορία. Ενα μεγάλο κομμάτι αυτού του χώρου, που, με τις όποιες διαφορές του, εκπροσωπεί τη λογική και τη δημιουργικότητα, αισθάνεται ότι υποχρεώνεται να ζει σε ένα τοπίο στο οποίο ούτε η λογική αλλά ούτε και η δημιουργικότητα έχουν θέση. Το αντίθετο. Η νέα «λογική» έχει ως αρχή την υπονόμευση του ορθού λόγου, της σύνεσης και της αρχής της επιχειρηματολογίας όπως έχει καθιερωθεί βάσει λογικών αλληλουχιών. Το νέο τοπίο, όπως διαμορφώνεται, εξωθεί σε περιφερειακό ρόλο τη δημιουργικότητα, η οποία πλέον, όταν αποφασίσει να αποκτήσει εξωστρέφεια, αναλαμβάνει και το ρίσκο ενός εχθρικού περιβάλλοντος.

Για όλα αυτά, ο πολίτης, εκείνος που επιθυμεί να ζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία που ενθαρρύνει τα ταλέντα, την καινοτομία και το ρίσκο, με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, αισθάνεται ότι ζει στην πατρίδα του παροπλισμένος σε ένα σύστημα με αντίθετες ιεραρχήσεις, οι οποίες τείνουν να επιβληθούν. Και το σύστημα αυτό απλώνεται καθημερινά και, πλέον, από αίσθηση έχει γίνει βεβαιότητα και από περιθωριακός παροξυσμός έχει γίνει θεσμική επιβολή. Υπάρχει μια νέα Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία. Και αν δεν έχει ακόμη (και σκοπίμως) διατυπωθεί κανένα σαφές όραμα για κανένα μέλλον, κοντινό ή μακρινό, το μέλλον αυτό έχει αρχίσει να αποκτά σχήμα. Και το σχήμα αυτό δεν είναι ευχάριστο.

Γι’ αυτό και η αμηχανία, η απορία, η δυσανεξία του μέσου πολίτη που ζει απέναντι στην παράνοια του λαϊκισμού. Ο θεσμικός και εξωθεσμικός λαϊκισμός, με τις αντιφάσεις του και τις στρεβλώσεις του, έχει την ιδιότητα της διαρκούς αναγέννησης. Η διαφορά του με τον φιλελευθερισμό είναι η διαφορά ανάμεσα στις ιδιότητες των υγρών και των στερεών στοιχείων. Ο λαϊκισμός κυλάει, απλώνεται, διαβρώνει, υποσκάπτει.


Οσα είδαμε και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με τις άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, με την ανώτατη εκπαίδευση, είναι οι ελιγμοί ενός συστήματος που έχει υπερεπενδύσει στην ικανότητά του να μονοπωλεί. Συχνά, πρόκειται περί πλάνης. Εν προκειμένω, ο ελληνικός λαϊκισμός δείχνει ανθεκτικός, αλλά η ιστορία έχει άλλα διδάγματα.

www.kathimerini.gr

6 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα σε ολους. Όποιος έχει την διαύγεια να το δει, για 6+ πλέον μήνες από τότε που βγήκε ο Σύριζα στην εξουσία, ο κόσμος δεν κοιτάγε πως θα προοδεύσει, αλλά πως θα "γκρινιάζει για να διαπραγματεύονται" οι γελοιοι. Το επιστέγασμα της ελληνικής νοοτροπίας. Δεν κοιτάμε τα του οίκου μας και πως θα γίνουμε καλύτεροι... Απλα γκρινιαζουμε ότι κάποιος άλλος φταίει. Και εκείνη την περίοδο...ή χώρα είχε βαλτώσει στο "δεν κανω τίποτα, γιατί διαπραγματεύονται υπερήφανα".

Ή κλασσική ρήση, "μετά Χριστό προφήτης" εχει και θα έχει εφαρμογή σε δύο πράγματα, που μας ενδιαφέρουν εμάς εδώ.
1) απο την στιγμή που ήρθαν οι κατσαπλιαδες δεν είχε νόημα να ασχοληθείς με το χαα, γιατί ηταν ενα Πουλημένο παιχνίδι, βασισμένο σε "κάποιες ημερομηνίες" που το μόνο που έκανε σε κάποιον χωρίς πληροφόρηση ή να εχει καταλάβει επ ακριβώς τι θέλουν και οι συριζαιοι και οι ξενοι, θα κατέληγε να χάσει λεφτά. Από κάποια έως όλα.

2) αυτό αν και έχει αποδειχθεί, μένει να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι. Όσο δεν το καταλαβαινουν, όπως και στο ΧΑΑ, δεν έχει νόημα να ασχοληθείς. Δεν πρόκειται να καταλάβει ούτε ο dwk ούτε κάποιοι δικοι μου το κακό που κάνει ο Σύριζα. Είναι ακριβώς το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ. Ποιος τότε δεχόταν κουβέντα για αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ; Παντα έλεγε ή κακία δεξιά ως απαντηση. Και τώρα λέει οι κακοί προηγούμενοι και ο Άδωνις. Ε φιλέ dwk?

Μόνο φιλτατε και τους προηγούμενους εσύ τους στήριξες. Είμαι βέβαιος ότι εκει που τώρα φτυνεις κάποτε φλερτάρες και εριχνες την ψήφο σου στο ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες. Μπορεί και να κάνω λάθος...αλλά ή νοοτροπία σου, ή λογική εστίασης σου ρε πράγματα, και ο ηθελημενος παρωπιδισμος, θυμίζουν ακριβώς ψηφοφορία του ΠΑΣΟΚ.

Και σε συνεχεια του δεύτερου...δεν έχει νόημα να ασχοληθείς και να φέρεις αντ επιχείρημα σε κάποιον που ακομα στηρίζει Σύριζα. Αν κάτσουν όντως τετραετία, θα το καταλάβουν τότε...ως οι "τελευταίοι μετά Χριστό προφήτες"

austin είπε...

*ψηφοφόρο

ο dwk είπε...

...ίδιον των λαϊκιστών νεοφιλελέ-ακροδεξιών ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ εθελοτυφλούντων φανατικών, το «στρίβειν δια του αρραβώνος»
...και δεν αναφέρομαι στους συνομιλητές της Ε.Γ. τους οποίους – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων παρασυρόμενων από αντι-συριζα εμπάθεια – θεωρώ σκεπτόμενους
...καταμαρτυρείς π.χ. συγκεκριμένη καραμπινάτη (...ας το πω ευγενικά) φαιά προπαγάνδα και «εισπράττεις» απεραντολογία και το σύνηθες επιμύθιο «ναι, αλλά ο αλέξης;» στην αγωνιώδη προσπάθεια – τελευταίο ανάχωμα – να πείσουν τους ελάχιστους εναπομείναντες αφελείς ( κυρίως όμως να χαϊδέψουν τα αυτιά τους) ότι «ίδιοι όλοι»
...και ενδιάμεσα ο (απαράβατος) κανόνας: ...προσωπικές επιθέσεις, ψεύδος, καταστροφολογία
...δεν έχουν την γενναιότητα να παραδεχτούν ότι η πατρίδα μας υπέστη οικονομική και κοινωνική καθίζηση (μείον 25% του ΑΕΠ, 27% ανεργία) ...ποσοστά ρεκόρ, συγκρινόμενα μόνο με συνθήκες πολέμου
...και ναι, δύσκολη η ανάταξη και επίπονη ...το τιτάνιο αυτό έργο έχει αναλάβει η «...πρώτη φόρα» ...πρώτα δείγματα θετικά: ...μείωση (έστω μικρή) της ανεργίας στο 23,5%, σταθεροποίηση της οικονομίας, αγώνας για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής
...και, βέβαια, με την ανάπτυξη ζητούμενο αλλά και στοίχημα, θα κριθεί την ώρα που πρέπει...
.........................
...να έχετε καλό υπόλοιπο Κυριακής και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα !

Lorac είπε...

Εκλογες Β-2015 πρώτο κόμμα με περίπου 2εκατ. ψήφους .Εκλογές π.χ. του 2000 Πασοκ+ΝΔ απο 3 εκατ. ψήφους ο κάθένας . Παλιότερα επίσης μεγάλα νούμερα και ως ποσοστό και ως αριθμό ψήφων. Τα δύο κόμματα λοιπόν με μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάντια ( 60-70% και 30-40%) πήραν αυτό που άξιζαν (τουλάχιστον) για την αποτυχία τους. Σήμερα ο πήχης λοιπόν είναι πααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααρα πολύ χαμηλά.

Οπότε κάποιος με το ζόρι και με την 3η προσπάθεια να πηδάει τον πήχη ΔΕΝ τον κάνει αυτόματα και παγκόσμιο πρωταθλητή. Καλό είναι να κρίνονται οι προσπάθειες στο τέλος πάντως!!

michele είπε...

Καλησπεριζω, πολυ ενδιαφεροντα τα σχόλια σας .Βεβαια η "πωληση" σανου της μειωσης ανεργιας οταν εχει καταγραψει ιστορικο ρεκορ η ΑΥΞΗΣΗ της μερικης απασχολησης, ΑΛΛΟΥ.

Εδω αυτα τα παραμυθια,δεν περνανε. Κατανοητον πιστευω.

Λευτερης είπε...

Ελληνάρα ....ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πανούκλα….

Πάρε και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

… -1,ο% αποπληθωρισμός
… -0,9% ύφεση
… 23,5% ανεργία
-10% μείωση εξαγωγών
… -6% μείωση λιανικού εμπορίου
… -39% μείωση οικοδομικής δραστηριότητας
… -5,8% μείωση τουριστικών εσόδων το α εξάμηνο.
… -27% οι συντάξεις
…-25,5% οι μισθοί Ιδ.Υπ
… -11% οι μισθοί Δ.Υ
… 81δις χρέη ιδιωτών προς το κράτος
… 7,5δις χρέος του κράτους προς ιδιώτες
… 2.000 πλειστηριασμοί
… 13.000 κατασχέσεις λογαριασμών
… 195,5€ εκατομμύρια ακάλυπτες επιταγές
… 287.000 νέα διαβατήρια.

ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ έγινες με τους ……άλλους, τους κλέφτες, στα τέσσερα τώρα.