Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική


Η ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ..



Η διαπλοκολογία είναι το αυτοσχέδιο φάρμακο για ό,τι πονάει την κυβέρνηση. Για όλα τα ανοιχτά θέματα, ακόμα και για δικές της αποφάσεις, φταίει η διαπλοκή. Η κοινωνία έχει κουραστεί. Ελάχιστοι είναι πια αυτοί που ικανοποιούν τα χαμηλά τους ένστικτα ρεβανσισμού και άγονης δικαίωσης με την ατελείωτη φλυαρία περί διαπλοκής.
Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου μού έδινε για όλους τους πόνους μου τσικουδιά. Πονούσε ο λαιμός μου, τσικουδιά, έσπαγα το πόδι μου, τσικουδιά, χτύπαγα το κεφάλι μου, τσικουδιά, δάγκωνα τη γλώσσα μου, τσικουδιά. Ήταν το φάρμακο για όλα, στο τέλος μου άρεσε κιόλας, και η απτόητη γιαγιά, όταν η αυτοΐαση έκανε τη δουλειά της έλεγε θριαμβευτικά «είδες, παιδί μου, η τσικουδιά, θαυματουργή». Εν ολίγοις στο τσακ γλίτωσα τον αλκοολισμό.

Νομίζω η τσικουδιά της κυβέρνησης είναι η διαπλοκολογία. Είναι το αυτοσχέδιο φάρμακο για ό,τι την πονάει. Τα κάνει μούσκεμα στην Οικονομία, επιτίθεται στη διαπλοκή, κόβει τις συντάξεις, επιτίθεται στη διαπλοκή, ανεβάζει τον ΦΠΑ, επιτίθεται στη διαπλοκή, καθυστερεί την αξιολόγηση, επιτίθεται στη διαπλοκή. Σε κάθε συζήτηση στη Βουλή ή αλλού, είτε είναι για το Προσφυγικό, είτε για την Υγεία, είτε για την Παιδεία, είτε για την Εξωτερική Πολιτική, είτε για τα Προαπαιτούμενα, είτε για οτιδήποτε άλλο η συζήτηση θα καταλήξει στη διαπλοκή. Είναι κάπως σαν ελληνική εκδοχή του Κανόνα του Γκόντγουιν. Στο μεταξύ βέβαια μεσολαβούν και μερικές εκτός ημερησία διατάξεως συζητήσεις της Βουλής για τη διαπλοκή (οι μόνες που δεν είναι εκτός θέματος), ενώ παράλληλα λειτουργεί και επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη διαπλοκή. Η χώρα κυβερνάται με διαπλοκολογία- μαράζι το ‘ χω να περάσει μια μέρα και να μην ακούσω τη λέξη διαπλοκή. Τους φαντάζομαι στο μέλλον να κρατούν ο ένα το χέρι του άλλου και να λένε «με λένε Αλέξη και έχω μία μέρα να μιλήσω για διαπλοκή».

Ας σοβαρευτούν. Προφανώς οι σχέσεις Εξουσίας, Τύπου και Τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολλά σκοτεινά σημεία. Προφανώς οι επιχειρήσεις Τύπου έπαιρναν συχνά υπέρογκα και αδικαιολόγητα δάνεια και περιέχει ίσως δόση αλήθειας αυτό που είπε ο γνώστης Γιώργος Κουρής στην  Επιτροπή της Βουλής, ότι αυτά τα δάνεια δίνονταν με έγκριση πρωθυπουργών και υπουργών. Και για να είμαστε ειλικρινείς αυτά τα φαινόμενα δεν αντιρροπούνται από την υπόθεση Καλογρίτσα και ορισμένες άλλες. Είναι σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπύκνωσε το χρόνο και παρουσίασε αξιοσημείωτες επιδόσεις αριστερής διαπλοκής, απλώς το θαύμα της ισοφάρισης δεν μπορούσε να γίνει γιατί οι άλλοι είχαν δεκαετίες στη διάθεσή τους. Όλα αυτά όμως είναι θέματα ΣΔΟΕ, Εφορίας, Εποπτικών Αρχών, Δικαιοσύνης. Δεν είναι θέματα πολιτικής και μάλιστα μονοθεματικής.


Η κοινωνία έχει κουραστεί. Ελάχιστοι είναι πια αυτοί που ικανοποιούν τα χαμηλά τους ένστικτα ρεβανσισμού και άγονης δικαίωσης με την ατελείωτη φλυαρία περί διαπλοκής. Λίγοι πια ανακουφίζουν τον πόνο της ανεργίας, την στέρησης, της φτωχοποίησης με την ημερήσια δόση διαπλοκολογίας. Ευάριθμοι είναι οι ψηφοφόροι σας που ζεσταίνουν την ψήφο τους με τα σβησμένα κάρβουνα της διαπλοκής. Είστε εκτός θέματος, η εμμονική μονοδιάστατη πολυλογία σας είναι παρωχημένη. Ο λαός έχει ανάγκη να ακούσει τι κάνετε εσείς, τι γίνεται τώρα, ποιο είναι το σχέδιό σας για να τον βγάλετε από το αδιέξοδο. Όχι για χιλιοστή φορά τι έκαναν οι προηγούμενοι και πόσο άθλιοι ήσαν. Ρίχνοντας τον πήχη της σύγκρισης χαμηλά εσείς τοποθετείτε τα όριά σας στις χαμηλές επιδόσεις, οι άλλοι έτσι κι αλλιώς έχουν κριθεί.

Ανδρέας Πετρουλάκης  www.protagon.gr

5 σχόλια:

austin είπε...

http://orthografos.blogspot.gr/2016/09/blog-post_405.html?spref=fb&m=1

Αφιερωμένο στους απανταχού συριζαιους. Μόνοι σας θα μείνετε στο τέλος...απλά ελπίζουμε να παρετε και στον πάτο και την χώρα. Να μην γίνει μη κατοικήσιμη ή περιοχή μας. Γιατί εκεί οδευουμε.

Την καλημέρα μου! με τέλειο καιρό σήμερα.

michele είπε...

Εξαιρετικος αρθογραφος ο Αρης Αλεξανδρης αναλυει πολυ ευστοχα τον homo syrizaikous

Lorac είπε...

Καλησπέρα σας διάβασα τα δύο κείμενα που ήρθαν να προστεθούν σε αρκετά παρόμοια ακόμα αυτό το δίμηνο και τελικά χαίρομαι που δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Για να μην παρεξηγηθώ αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι "ον" πολιτικό. Θεωρώ ότι όλη αυτή η κατάσταση σας έχει μπερδέψει , αποπροσανατολίσει και γενικότερα έχει δεσμεύσει μεγάλο ποσοστό της ενέργεια σας στο να ερμηνεύετε με πολιτική γλώσσα τους ήχους της εποχής μας.

Να ξεκαθαρίσω κάτι εγώ δεν διαχωρίζω κανένα από 3 κόμματα εξουσίας , ούτε θεωρώ ότι κάποιο από αυτά προσφέρει ή προσέφερε κάποιο διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Αντίθετα με τη κοινή θεώρηση τα βλέπω ως 3 κεφάλια της ίδιας Λερναίας Ύδρας , η οποία δεν ξέρω ακόμα πόσα τέτοια κεφάλια θα βγάλει στην προσπάθεια να επιβιώσει. Ίσως αύριο ο τσύριζα του μέλλοντος να είναι η άκρα δεξιά που θα αντιμάχεται τον γκριζομάλλη τότε Αλέξιο στις πλατείες.

Ήμουν με ένα φίλο εκ Γερμανίας τις προάλλες. Όταν το γυρίσαμε στην πολιτική κουβέντα έσταζε μέλι για τον Αλέξη!! Προσέξτε μιλάμε για γερμανό πολίτη από το πάνω ράφι. Αν λοιπόν η άποψη της ελίτ εκεί είναι τέτοια βλέπω δύσκολα να αφήνει την 1η θέση στον Κυριάκο. Τουλάχιστον όχι νωρίτερα από πολιτική αλλαγή στη Γερμανία. Η οποία by the way βλέπω ζορίζεται στο να κάνει στροφή- κωλοτούμπα αξίας 5 κομανέτσι !! Μιλάω για την πίεση να αλλάξει το δικό της μείγμα πολιτικής λιτότητας ειδικά όσον αφορά την ανακατεύθυνση του συσσωρευμένου της πλούτου.

Χρήσιμος...φίλος?? , μεταρρυθμιστής πραγματικός?? , αριστερός ιδεολόγος δονκιχώτης??Βάλτε ότι χαρακτηρισμό θέλει ο καθένας σας, αλλά μην κρύβεται από τον εαυτό σας την αλήθεια. Η οποία αλήθεια είναι ότι είναι τελικά μια από τα ίδια που γνωρίσαμε αυτά τα τελευταία 30-40 χρόνια. Τώρα αν πάνε κάποιοι να του φορτώσουν αμαρτίες δεκαετιών θα πω είναι παίγνιο ρίσκου μιας και έχουν αλλάξει πολλά.

Η γενιά λοιπόν αυτή της καλοπέρασης έβγαλε ένα ακόμα λαγό από το καπέλο της για να συνεχίσει να ζει εις βάρος των νεότερων. Θυμίζω το πόρισμα των σοφών αυτήν την εβδομάδα ότι πρέπει να είναι ο μισθός του νέου κάτω από τα 500.

Είχα γράψει κάποτε στον κυρ-Hippy ότι έπρεπε να πέσουν οι συντάξεις στο 25% ως προσωρινό μέτρο. Μιλάμε δηλαδή για τα 2-3κ που έπαιρναν εκείνη την εποχή και την ανάγκη να πέσουν στο 500-700 όσο δηλαδή παίρνει ένας νέος εργαζόμενος (και αυτά αν πληρωθεί στην ώρα του). Όσα γλύτωνε όμως να τα ανακατεύθυνε την ίδια χρονιά σε επενδύσεις και αύξηση των μισθών ή και αριθμό των ΔΥ για βελτιστοποίηση της απόδοσης τους. Θα βόλευε με κάποιο μαγικό τρόπο να έπαυε και η μονιμότητα ειδικά και άμεσα για όσους ζημίωσαν την υπηρεσία που εργάζονταν.

Έτσι με εφαρμογή 1-2 χρόνια θα υπήρχε μεγάλη μείωση εξόδων του κράτους και θα έδειχνε ότι ο γονέας θυσιάζει την ευμάρεια του για να έχει ελπίδα το παιδί του. Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ, αλλά συνεχίσαμε να συσσωρεύουμε πρόωρους συνταξιούχους ελβετικού και πάνω κράτους ,ενώ η νέα γενιά ήταν στο 60% ανεργία και εργασιακό μεσαίωνα.

Πολιτική λοιπόν είναι να μπορέσει κάποιος να λύσει αυτόν το Γόρδιο Δεσμό και όχι τί διδάσκεται στα θρησκευτικά και αν θα έχουμε Αριστερό Channel. Θέλετε να συνεχίσετε να κυνηγάτε την ουρά σας ?? Κανένα πρόβλημα είπαμε ο χρόνος κυλάει υπέρ μας.

michele είπε...

Ευστοχοι προβληματισμοι Lorac,επι της ουσιας της πολιτικης οσον αφορα τα οικονομικα εν μεσω της πιστωτικης ευφοριας της προηγουμενης δεκαετιας.

Αλλα οποιος εχει εντρυφησει στην πολιτικη ιστορια και γνωριζει το dna των τασεων του πολιτικου φασματος,δεν μπορει να ισοπεδωσει ( γιατι ακριβως δεν αγνοει) πραγματα και καταστασεις.

Γι αυτο το λογο ΣΗΜΕΡΑ εχουμε θεμα υπερασπισης τηςδημοκρατιας,της διακιοσυνης,της οικονομιας,της ελευθερης διακινησης ιδεων και ..χρηματων.

Και να στο πω αλλιως.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ σημασια η αποψη ενος think tank η μιας πολιτικης ελιτ στο τι θα γινει στην Ελλαδα.

Αποψη εχουν εκεινοι που ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ και σημασια εχει ο ΤΡΟΠΟΣ που θα παρουν τα λεφτα τους πισω.
και αυτον τον τροπο,ΔΕΝ τον γνωριζουν οι σημερινοι.

hippy είπε...


1) Αμάν βρε "σπόρε" Lorac. Άκου κυρ hippy... ή κύριε hippy ή κ. hippy ή ακόμα καλύτερα φίλε hippy.

Δεν σου θυμώνω όμως ρε μπαγάσα γιατί για ακόμα μια φορά (κατά τη γνώμη μου) χτύπησες κοντά στο κέντρο. Το πρόβλημα μας ήταν και είναι ακριβώς ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ Ν΄ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. Θέλουμε λεφτά κι ευμάρεια. Οχι αλλαγές. Δείτε πόσοι άμυαλοι τριγύρω αισθάνονται υπερήφανοι κάθε φορά επειδή οι ανόητοι απέκτησαν το νέο μοντέλο της Apple. Είναι να λυπάσαι. Πόση συναισθηματική φτώχεια Θεέ μου.

2) Και τότε που το έγραψες για τους συνταξιούχους ΔΕΝ με βρήκες αντίθετο και τώρα που το ξαναγράφεις συμφωνώ. Βρε παπάρα Αυτιά, Βερύκιε ή άλλε ανεγκέφαλε δημοσιογράφε του κώλου, το πρόβλημα είναι ο άνεργος νέος με ικανότητες και όνειρα και όχι ο συνταξιούχος με τις ελάχιστες ανάγκες. Μια χαρά τους τα είπε (και τα λέει) ο κ. Χριστιανόπουλος χρόνια τώρα (2011).

-Κατεβήκατε στις πλατείες με τους «Αγανακτισμένους»;

«Δεν βγαίνω, δεν ξέρω και δεν βλέπω γιατί αγανακτούν, δεν μπορώ να καταλάβω τι ζητούν. Για να ζουν και με τα λιγότερα σημαίνει ότι οι περικοπές έγιναν σε παχυλούς μισθούς. Δεν μας είπαν ποτέ πώς και με ποια μέσα και ποιες προϋποθέσεις διορίστηκαν. Ας μην λέμε ότι φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις που μεταξύ μας είναι αχρείες αλλά φταίμε και εμείς που ενώ είμαστε φτωχομπινέδες επιμένουμε να ζούμε σαν νεόπλουτοι. Περίπου να πάθουμε καλά. Δεν βγαίνω στους δρόμους, δεν ακούω ραδιόφωνο, δεν διαβάζω εφημερίδα και νοιώθω περίπου …. ευτυχισμένος. …ναι, ναι σωστά ακούσατε.. Ζω με λιγότερα από 600 ευρώ, χωρίς να θέλω πολυτέλειες, αυτοκίνητα και σπίτια. Και με ολίγους παράδες μπορώ και ζω».

http://www.protagon.gr/apopseis/blogs/ntinos-xristianopoulos-eimai-enas-eftyxesmenos-anthrwpos-7395000000

3) Συμφωνώ ότι κανείς-κανείς-ΚΑΝΕΙΣ κυβερνητικός δεν έχει την παραμικρή διάθεση να βγάλει τα κάστανα απ΄την φωτιά. Όλοι χαϊδεύουν ανόητους, παραιτημένους, ημιμαθείς ψηφοφόρους. Μια αξιόλογη προσπάθεια-ιδέες για συζήτηση κατέθεσε ο κ. Στέφανος Μάνος αλλά ποιος ακούει? Την είχε αναδημοσιεύσει στο μπλογκ του ο καλός χρήστης Κωνσταντίνος (και την είχαμε συζητήσει λίγο τότε)

http://mconstantinos.blogspot.gr/2016/03/5.html

4) Δεν έχω άποψη για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε ελπίζω πολλά, θεωρώ όμως τεράστια αστοχία το περιφρονητικό "Κούλης" για κάποιον που δεν έχει δώσει δείγμα "πρωθυπουργικής γραφής". Πολύ περισσότερο που σαν υπουργός δεν τα πήγε άσχημα αν και πολεμήθηκε άγρια.

5) Για τον κ. Τσίπρα έγραψα παλαιότερα για το "κελί 153". Η πρόσφατη κόντρα (που λέει ο λόγος) με τους οικολόγους μου ενισχύει την άποψη. Πιστεύω τώρα πια ξέρει τι πρέπει να κάνει αλλά μπορεί? Θα δούμε εάν και όταν με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Δύσκολο.

Στενά χρηματιστηριακά τώρα τα πράγματα είναι απλά. Η αγορά αγαπά τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις. Όμως (για όλους τους φίλους εδώ) έχω την ερώτηση. Εάν οι τράπεζες ανέβουν 50-60% (που θ΄ανέβουν) λύθηκε το πρόβλημα του χαρτοφυλακίου μας? Όχι. Θέλει δουλειά πολύ και διάβασμα. Αλλιώτικα όλο και με κάποια ΜΙΓ, ΑΤΤ, DB θα ξαναχαθούνε. Καλά αυτό το "ότι γράφει ξαναγράφει" δεν το δέχομαι με τίποτα. Το μαγαζί πέφτει με χαρτιά αλλά ανεβαίνει με λεφτά. Και λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Θα θεωρήσω τον εαυτό μου τυχερό εάν στα επόμενα 15 χρόνια ξαναδώ τις 3000 μονάδες του 2009. Οι 5000 της προλημανικής εποχής αποκλείονται.

Μιχάλη με τους ξένους και τα δανεικά δεν έχω καμιά ανησυχία. Όπως πληρώθηκαν τα δάνεια του 1821, 1891, 1922, 1950 κλπ θα πληρωθούν κι αυτά. Roll over και διευκολύνσεις μέχρι ν τα φάει κάποια στιγμή ο πληθωρισμός (ή ο πόλεμος). Το θέμα είναι να βγούμε στις αγορές με 10ετές το 2018. Μπορούμε? Εννοείται και κουπόνι 3,5% max.