Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΟΤΑΝ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΛΙΤ..


Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη


Ανησυχεί το ΔΝΤ. Ανησυχεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ανησυχεί ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων.
Ο λαϊκισμός τρομάζει την παγκόσμια οικονομική ελίτ. «Όλο και περισσότερο ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την ελίτ του» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Συμφωνώ με το ΔΝΤ» επισήμανε ο Ούλριχ Γκρίλο. «Εθνικισμός, προστατευτισμός […] δράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου συνιστούν απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο. Όταν, λοιπόν, παρατηρούνται αυτές οι τάσεις στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γαλλία, αλλά και εδώ σε εμάς, με την AfD, αυτό είναι δηλητήριο».
Ο λαϊκισμός τρομάζει την ελίτ, γιατί φρενάρει την ανάπτυξη, αλλά ό,τι στοίχειωνε τους κοινούς θνητούς, αυτές τις ορδές «που συνωστίζονται κουκουλωμένες / σ’ απέραντες πεδιάδες, σκοντάφτοντας στη ραγισμένη γη / ζωσμένες απ’ τον χαμηλό ορίζοντα μονάχα», δεν λογαριαζόταν τόσα χρόνια. 
Ο λαϊκισμός τρομάζει και ο παραλογισμός μάτι βγάζει, μα το τσουβάλιασμα του Τραμπ και του Σάντερς, της Λεπέν και του Κόρμπιν, της Πέτρι και της Μέι μάλλον αλαφρώνει τον λαϊκισμό. Τον μετατρέπει σε λαϊτισμό (εκ του light) κι εμείς έχουμε χάσει τον λογαριασμό.
«Στο μεταξύ, όσοι θέλουν να διατηρήσουν τόσο τη φιλελεύθερη δημοκρατία όσο και τον παγκόσμιο καπιταλισμό πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι κατά πόσον έχει νόημα να προωθούνται διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τους εθνικούς ελέγχους, προκειμένου να ωφελούνται οι πολυεθνικές.
Για να προστατευτεί η νομιμότητα των δημοκρατικών πολιτικών μας συστημάτων, πρέπει πάνω απ’ όλα να εξασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική υπηρετεί τους πολλούς». Δεν τα γράφει αυτά κάποιος ανατροπέας, αλλά ο Μάρτιν Γουλφ στους «Financial Times».

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2012 Μάθιου ΜακΓκρέγκορ έχει μια πιο απλή συνταγή: «Δώστε στους πολίτες ένα σχέδιο με το οποίο να μπορούν να ταυτιστούν. Αυτό που νικά τον λαϊκισμό είναι το περιεχόμενο».

www.naftemporiki.gr

7 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους. Με ωραίο καιρό.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-08/deutsche-bank-s-cryan-doesn-t-reach-accord-with-u-s-bild-says

Lorac είπε...

Austin ΌΧΙ και το καλύτερο νέο αυτό που μας ποσταρες!! Βέβαια εμείς εσωτερικά έχουμε από Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα "νέα" για να κινηθούμε ψηλότερα. Με τακτική όμως , τουλάχιστον για μένα , της μείωσης της μετοχικής έκθεσης όσο θα ανεβαίνει.

Η β' αξιολόγηση για να περπατήσει ομαλά θέλει οι υποσχέσεις για το χρέος να αποκτήσουν μια πιο υλοποιήσιμη μορφή ,αλλιώς ο φημολογούμενος ανασχηματισμός θα είναι κάτι από κυβέρνηση του βουνού!!

Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζει να αγνοεί το μομεντουμ του Τραμπ και να υποβαθμίζει τις πιθανότητες εκλογής του. Κάτι από μπρεξιτ δηλαδή όταν έβγαινε π.χ. ολόκληρη βασίλισσα να μιλήσει ελαφρά υπέρ του και οι υπόλοιποι το αγνοούσαν!

Μπορώ να μετρήσω τουλάχιστον 520δις που θα θέλουν -αλλά ΔΕΝ θα μπορούν άμεσα- να βγουν υπό του Τραμπ από Αμερικα. Στη χειρότερη για αυτούς κάνοντας υπομονή μέχρι το πρώτο εξάμηνο του '17 για να δούνε που το πάει. Όποιος πιστεύει λοιπόν ότι ο αμερικάνος θα είναι -15% κάτω και οι υπόλοιποι θα σφυρίζουν αδιάφορα ας κάνει ένα βήμα μπροστά!!

Καλά με την άλλη ειδικά στην -ανατολική - περιοχή μας θα πέσει ΤΟΟΟΟ γέλιο. Hawkish shrieks in a sky full of dragons!

TheHawk είπε...

την καλησπέρα μου!!!

Unknown είπε...

Γειά σας παλικάρια.... Εγω μια φορά το Καζάνακι το έχω έτοιμο για πάτημα!!!

michele είπε...

Καλησπερα Αντωνη και Aχιλλεα!

Unknown είπε...

Γειά σου Μιχάλη!!!!!

Unknown είπε...

Γειά σου Μιχάλη!!!!!