Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



H ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΤΩΜΑΤΟΣ 
του
ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Η περιφορά του αποθανόντος μητροπολίτη Φθιώτιδος, φαίνεται πως προβλέπεται από το τελετουργικό της εκκλησίας. Βέβαια, έχει ατονήσει, αλλά δεν αποτελεί πράξη ξένη προς τα ορθόδοξα θρησκευτικά ήθη. Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και  υπερβολικά, θα έλεγα. Προσωπικά, αποφεύγω κρίσεις για θέματα που άπτονται του θρησκευτικού συναισθήματος, καθώς αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στην συνείδηση του πολίτη και ως εκ τούτου οποιοδήποτε σχόλιο μπορεί να εκληφθεί ως προσβολή προς αυτό.

Δεν μπορώ όμως να μην ασχοληθώ με την περιφορά στο εξωτερικό του πρωθυπουργού – ενός πολιτικού πτώματος- που ματαίως εκλιπαρεί την ρύθμιση του χρέους, παρά το γεγονός πως και ο ίδιος υπέγραψε την 25η Μαΐου 2016 τους όρους και τον χρόνο υλοποίησης του. Περί το 2018.

Η υποδοχή που του επιφύλαξαν στο εξωτερικό ήταν απογοητευτική. Πρώτα ο Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως  αποκλείεται να παρασχεθεί ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενώ ο Α. Τσίπρας έφτανε στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα Bild έγραψε για « την επιστροφή του Έλληνα ζητιάνου». Και αν δεχτώ πως αυτή η βαρύτατη προσβολή οφείλεται στον «ανθελληνισμό» του συγκεκριμένου εντύπου, τι να πω για τις δηλώσεις του, εγνωσμένα, φιλέλληνα Ζ. Κ. Γιουνγκέρ πως «ήταν κατόρθωμα του Τσίπρα που φόρτωσε στον Ελληνικό λαό μια συμφωνία πιο σκληρή από αυτήν που προτείναμε.» Στην ίδια εκπομπή –στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte – o Π. Mοσκοβισί επανέλαβε παλιότερη δήλωση του πως η Ελληνική κυβέρνηση επί έξι μήνες δεν διαπραγματευόταν, αλλά «έπαιζε καθυστερήσεις.» Και βέβαια έχουμε την δήλωση του «σεσημασμένου ανθέλληνα» Β. Σόιμπλε πως «αν ρυθμίσουμε τώρα το Ελληνικό χρέος, η Ελλάδα δεν θα κάνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις». Μια δήλωση που δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γερμανόφιλος για να συμφωνήσει μαζί της. Αλλά και αυτός ο Σουλτς; Ήταν πισώπλατο χτύπημα η διάψευση του πως ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ρύθμιση του χρέους, όπως υποστήριζαν τα εγχώρια παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Τσίπρας εναπόθεσε τις τελευταίες του ελπίδες, για μια θετική δήλωση για το χρέος, στην φράου Α. Μέρκελ, η οποία όμως με σαφήνεια ζήτησε και από τις δύο πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, στην ουσία ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε τόσο στο μνημόνιο του, όσο και στην συμφωνία της 25ης Μαΐου 2016.
Ουδείς πρωθυπουργός που σέβεται, πρωτίστως, τον εαυτό του θα συναντιόταν με τον Φ. Ολάντ. Τα όσα αποκαλυπτικά, πριν από λίγες μέρες,  εξιστόρησε στους δύο Γάλλους δημοσιογράφους για τις εκμυστηρεύσεις του Β. Πούτιν, αλλά κυρίως η προσβλητική ανοιχτή ακρόαση των συνομιλιών του με τον Α. Τσίπρα –που συνοδευόταν από ειρωνικά σχόλια των συνακροατών- καθιστούσε κάθε επαφή των δύο ανδρών απαγορευτική. Κι όμως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μαζί του για να εισπράξει μια δήλωση ρουτίνας για το χρέος. Ο Φ. Ολάντ τον «έφτυσε» κι αυτός είπε «βρέχει.»
Ανακύπτει συνεπώς το ερώτημα: γιατί αυτή η επιθετικότητα των εταίρων μας απέναντι στον Α. Τσίπρα; γιατί ακόμα και πολιτικοί που έχουν στηρίξει την χώρα μας, τώρα κρατούν αποστάσεις; γιατί αυτά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;   Η απάντηση είναι, πως γνωρίζουν ότι έχουν απέναντι τους έναν πλήρως αποδυναμωμένο πρωθυπουργό. Έναν πρωθυπουργό που εγκλωβισμένος μεταξύ των ιδεολογικών προταγμάτων του κόμματος του και των υποχρεώσεων που ανέλαβε, έχει οδηγηθεί σε πλήρη παραλυσία. Έναν πρωθυπουργό χωρίς συμμάχους, γιατί οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ήταν πολιτικοί βγαλμένοι από την ναφθαλίνη. Έναν πρωθυπουργό, που το alter ego του, ο υπουργός Επικρατείας, με μουσολινική έπαρση ταυτίζει το πολιτικό μέλλον του με αυτό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όλα αυτά τα έχουν καταγράψει και τα έχουν αξιολογήσει.

Το σκηνικό αυτό θυμίζει έντονα το φθινόπωρο του 2014, όταν οι εταίροι μας, εν όψει του επελαύνοντος ΣΥΡΙΖΑ, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Α. Σαμαρά. Προφανώς, αγνοούσαν τότε, με ποιους θα έμπλεκαν στην συνέχεια. Τώρα που υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση – η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη- δεν έχουν κανέναν λόγο να διαπραγματευθούν με ένα πολιτικό πτώμα. Βέβαια, ο Α. Τσίπρας δεν έχει την φιλοπατρία και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά που παρέδωσαν την εξουσία, επειδή αυτό επέβαλλαν οι στιγμές.

Αυτός θα προσπαθήσει να συμπαρασύρει στην πτώση του και την πατρίδα μας.

10 σχόλια:

Paul Alexiou Dance Charts είπε...

Αεροπορικές ειδήσεις στο παρακάτω link που ποστάρω. Θα σταθώ σε αυτό που με κάνει λιγο αισιοδοξο..
"Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους κινείται θετικά, με τον Σεπτέμβριο να παρουσιάζει ακόμη και διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, δεδομένης και της επέκτασης της σεζόν σε αρκετούς ελληνικούς προορισμούς, ενώ θετικές επιδόσεις αναμένεται να έχει και ο Οκτώβριος."

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/epixeiriseis/305250-oi-aeroporikes-kratane-%C2%ABmikro-kalathi%C2%BB-gia-to-2017

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους.Ναι οντως ειναι μια καλή είδηση,αλλωστε οι αφιξεις ειναι ανεβασμένες και φετος.Τα τουριστικά έσοδα ειναι μειωμένα αλλα αυτο οφείλεται σε πολλούς λόγους ( φορολογική πολιτικη,αδηλωτα,brexit κλπ)

michele είπε...

Η ομοσπονδιακή επιτροπή των κόμματος των Ισπανών Σοσιαλιστών ενέκρινε πριν από λίγο με ψήφους 139 έναντι 96 την πρόταση της προσωρινής ηγεσίας για αποχή από την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι, διευκολύνοντας έτσι την συγκρότηση Κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Ισπανό συντηρητικό Πρωθυπουργό.

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Διαφωνω κάθετα με το άρθρο, μόνο στο σημείο που λέει ότι δεν ήξεραν οι ξένοι με τι θα εμπλεκαν. Ξέρω ότι είναι ένας ευγενικός τρόπος αντιμετώπισης των πραγματων, όπως επίσης δεν "ανάβει τα αίματα" λεγοντας κάτι τέτοιο, αλλά οι ξένοι ήξεραν πολύ καλά ποιον και ποιους είχαν απέναντι τους.

Αλλά για να γίνει ή βρωμοδουλεια κάποιες φορές πρέπει να κάνεις και τον "κινέζο" δήθεν ότι υπάρχει (λαϊκή) βούληση.

Τα κέρδη για τους ξένους, ηταν και θα συνεχίζουν να είναι πολλαπλα από την άνοδο του τσιπρα στην εξουσία. Ακόμα και παιδάκι πλέον το καταλαβαίνει.

Α και δεν σχολιάστηκε ή "απεμπλοκη" από την ελλαδα γνωστής πλουσίας που στήριξε διακαώς τον τσιπρα. Αυτο είναι. Στηρίζεις για να έρθει κάποιος, πετυχαίνεις ή μη τον σκοπό σου, ;αλλά την κάνεις μετα με ελαφρά, γιατί πίσω μένει μόνο μιζέρια και ταλαιπωρία.

Εύγε, εύγε. Αυτός ο λαός, που κραυγάζε παλια που χάθηκε ωρε παιδιά!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Αντε να φάει δύο μπαλάκια ο γάβρος για να πάει καλά η νέα εβδομάδα.

Lorac είπε...

Γιώργο (Austin) θα φτιάξω ενα δεντράκι...

Κορμός Τραμπ >> 3-6 πολύ δύσκολοι μήνες μέχρι να καταλάβουν όλοι προς τα που πάει το θέμα. Κλαδί qe-YES + Ανασχηματισμός ΚΑΛΟΣ >> Δύσκολα όλα μέχρι να περάσουν οι 3-6 μήνες του Τραμπ και μετά κίνηση θετική αλα Μαρτ-Σεπτ 2009.

Κορμός Τραμπ >> 3-6 πολύ δύσκολοι μήνες μέχρι να καταλάβουν όλοι προς τα που πάει το θέμα. Κλαδί qe-Νien >> Δύσκολα όλα μέχρι να περάσουν οι 3-6 μήνες του Τραμπ και μετά προεξόφληση NIEN Αρα ξύλο αλύπητο.

Κορμός Τραμπ >> 3-6 πολύ δύσκολοι μήνες μέχρι να καταλάβουν όλοι προς τα που πάει το θέμα. Κλαδί qe-Νien + Ανασχηματισμός ΚΑΛΟΣ >> Δύσκολα όλα μέχρι να περάσουν οι 3-6 μήνες του Τραμπ και μετά προεξόφληση NIEN Αλλά λόγω καλύτερων υπουργών μετά ισορροπία μέχρι τέλος του 2017 για να δούμε αν θα ενεργοποιηθεί ο κοπτης την επόμενη χρονιά (2018).

Κορμός Κλιντον >> Αυτή προτιμά η ελιτ εκεί οπότε θα δείξει άμεσα την ευχαρίστηση της ανεβάζοντας την θετκή ψυχολογία ,οπότε και οι υπόλοιπες αγορές ακολουθούν.Κλαδί qe-YES + Ανασχηματισμός ΚΑΛΟΣ >> κίνηση θετική με πινελιά υπερβολής.

Κορμός Κλιντον >> Αυτή προτιμά η ελιτ εκεί οπότε θα δείξει άμεσα την ευχαρίστηση της ανεβάζοντας την θετκή ψυχολογία ,οπότε και οι υπόλοιπες αγορές ακολουθούν.Κλαδί qe-NIEN >> κίνηση θετική αρχικά μαζί με υπόλοιπους και μετά στο πρώτο γύρισμα εμείς ξεμένουμε να κοιτάμε απο μακριά.

Διαλέξτε δεντράκι να ποτίσετε χαχαχα. Να ξέρετε όμως ότι η εικόνα είναι επιφανειακή και κρύβονται πολλά άλλα απο πίσω. Το μόνο θετικό είναι να δούμε επενδυτές να έρχονται που θα σημαίνει ότι ηρεμεί για εμάς ο γεωπολιτικός κίνδυνος που αυτή τη στιγμή είναι πολύ ψηλά. Βέβαια πριν λίγο ήταν παρα πολύ υψηλά...

austin είπε...

Lorac μου αρέσεις. Κράτα ως αρχείο αυτό που έγραψες, το κραταω και εγώ, να δούμε ποιο από όλα θα υπερισχύσει. Έβαλε εν λιθαράκι το σχόλιο σου να κατανόηση (αν γίνεται στην ουσία να κατανοήσουμε τις αγορές όταν κρίνονται από πολιτικές αποφάσεις) για προσωπικά, έχω καταλήξει ότι μου αρέσει και νιώθω πολύ πιο άνετα να γνωρίζω τι κάνω trade. Πολύ καιρό τώρα.. στην ουσία ήταν πολύ θολό το τοπίο στο χαα. Κάτι το οποίο κοστιζε. Αν όχι σε λεφτά σε ψυχολογία...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ωραία διαιτησία χαχα

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα σε όλους και όλες!
Πολύ ωραία ανάλυση Lorac και ενδιαφέρουσες οι ενστάσεις σου Austin. Για να δουμε τι θα γινει στο τέλος γιατι όπως λεει κι ο Lorac o γεωπολιτικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι πολύ ψηλά, όντως.
Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές εγκατέλειψαν την καταστροφική για την χώρα τους και αυτοκτονική γι' αυτούς στάση , που θα οδηγούσε την Ισπανία σε τρίτες εκλογές, ευτυχώς κι επιτέλους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Χατζιδάκης και δεν ακουστηκε τιποτε, ενώ αν ήταν για την Βουγιουκλάκη, θα μας τα είχαν πρήξει απο το πρωί φαντάζομαι με αφιερώματα κ.ο.κ.
Τι να πει κανείς;
Καθόμαστε και κάνουμε σενάρια ο καθένας μέχρι το θείο βρέφος της α και β αριστεράς αποφασίσει τι θέλει επιτέλους να κάνει. Να σώσει τη χώρα, το κόμμα ή τον εαυτό του από την ξεφτίλα. Και τα τρία καρπούζια στην ιδια μασχάλη πάντως δεν γίνεται.

austin είπε...

Έχεις πολύ δίκιο ευφροσύνη... Αν και δεν είδα πολύ τηλεόραση σήμερα, λίγο στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης που βολταρα...ελάχιστοι ασχολήθηκαν.

Θα ήταν χρήσιμος σήμερα ο χατζηδακης, ή κάποιος σαν και αυτόν. Δεν ακούγονται υγιείς διατυπώσεις από σημαντικά πρόσωπα. Και όταν ακούγονται..το νόημα τους χάνεται επειδή θα βρουν κάποιο πταίσμα σε αυτούς. Σημείο των καιρών βλέπεις...

Κάτι άλλο που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι πολλές διαφορετικές πλευρές μεταξυ τους, άρχισαν εδώ και λίγες εβδομάδες την κουβέρτα για τα παλιά. Αυτά του καλοκαιριού του 15. Ακόμα και ή κωνσταντοπουλου, "είδε φως και δήλωσε" για το plan X.

Πολύ περίεργα πράγματα... Γιατί οεο βγαίνουν τώρα αυτά, πάνω στην φθορά της κυβέρνησης από τα κανάλια, την στιγμή "της έκδοση του λογαριασμού" που θα πληρώσει ο λαός (και για τις ανοησίες του συριζα) και την ώρα που προετοιμαζόταν το άκυρο από τους ξένους για τις αιτιάσεις του τσιπρα για το χρέος;

Δεν ξέρω πραγματικά, και αναρωτιέμαι. Κατι πάντως δεν μου κολλάει...γιατί δεν πιστεύω ότι είναι το τόσο απλό: ότι του τραβανε το χαλί και αυτού, για να έρθει ο επόμενος..

Άσε, που ή χρονική στιγμή που βγαίνουν σχεδόν όλοι και μιλάνε για αδύναμη στιγμή της ελλαδας πριν λίγο καιρό, ενώ ο ενρτογαν "έχει βγει παγανια", μόνο καλο δεν κανει