Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΕΝΝΕΑΜΗΝΑ: Η χαμηλή βάση σύγκρισης ανεβάζει τα νούμερα


ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – 

Τουριστικές εισροές και εξομάλυνση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σώζουν την παρτίδα του τρίτου τριμήνου

Στην πρώτη προαιρετική ανακοίνωση των τριμήνων μόλις 46 εταιρίες έδωσαν κάποιο στίγμα των οικονομικών τους δεδομένων. Θα ήταν μάλλον παράδοξο το πλήθος αυτό να ήταν μεγαλύτερο καθώς τόσο η οικονομική συγκυρία όσο και η δυνατότητα τιμολόγησης των –όποιων- καλών νέων δεν είναι η ιδανική επενδυτικά για την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι θα πορευτούμε με τους συνήθεις υπόπτους, τις εταιρίες δηλαδή που απαρτίζουν κατά κύριο λόγο τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τις θυγατρικές τους (αναγκαστικά), τις τράπεζες, τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και κάποια από τα καλά μεσαία χαρτιά της Αγοράς (Πετρόπουλος, Φουρλής, Καρέλιας, Σαράντης κλπ).

Το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ανταγωνίζεται ένα αδύναμο τρίμηνο, το πρώτο μιας περιόδου που είχε ωςκύριο χαρακτηριστικό τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και μάλιστα στην πολύ αρχική και «άγρια» μορφή όπου οι ημερήσιες αναλήψεις ήταν  μόλις 60 ευρώ. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της υποχώρησης των πωλήσεων των εταιριών που είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική οικονομία εταιρίες με ιδιαίτερα ανελαστική συμπεριφορά όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ κατέγραψαν υποχώρηση 25% στα έσοδα τον Ιούλιο του 2015.

Σε αυτό το περιβάλλον όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το εμπόριο και την κατανάλωση και φυσικά οι τράπεζες είδαν μείωση σε τζίρο, αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για την χρονιά, που έμμεσα είχε τις προβολές τους στην «διάθεση» εμφάνισης κερδοφορίας. Οι τράπεζες δημοσίευσαν εξάμηνο και εννεάμηνο σχεδόν την ίδια ημέρα που περιείχε το μεγαλύτερο μέρος των απομειώσεων της άσκησης αντοχής της ΕΚΤ εμφανίζοντας ζημιές ύψους 2,6 δις ευρώ.

Απέναντι σε αυτό το δύσκολο τρίμηνο υπάρχει μια περίοδος με χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης (ELA -38%) για τις τράπεζες που σε συνέχεια των δύο φετινών τριμήνων μετριοπαθούς βελτίωσης αναμένεται να κινηθούν καλύτερα και να εμφανίσουν ένα τυπικό μέγεθος κερδοφορίας στην τελική γραμμή. Ισχυρότερες θα είναι οι θετικές επιδράσεις από την μείωση ή/και κατάργηση του «ακριβού»πυλώνα ΙΙ, η περίπτωση του Μαρινόπουλουέχει πλέον ενσωματωθεί στα νούμερα του εξαμήνου, καθώς και ένα μέρος από τις εξοικονομήσεις από τις εθελούσιες εξόδους. Τα προ προβλέψεων αποτελέσματα αναμένεται να είναι ενισχυμένα κατά 8% στα 1,13 δις ευρώ σε σχέση με πέρυσι και οι πιστωτικές προβλέψεις να επανέλθουν στα επίπεδα του α’ τριμήνου κατεβάζοντας μια κερδοφορία προ φόρων 180 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στις εμπορικές εταιρίες η αύξηση του ΦΠΑ από την πρώτη Ιουλίου πιθανόν να φρενάρει την αύξηση των πωλήσεων που λόγω χαμηλής σύγκρισης αναμένεται κινηθεί σε υψηλό μονοψήφιο νούμερο. Όσες έχουν προβολές στην τουριστική ζήτηση ωστόσο αναμένεται να πάνε καλύτερα καθώς οι αυξημένες εισροές θα ισοσκελίζουν πιθανές απώλειες από το χαμηλότερο σημείο ισορροπίας που θέτει η αύξηση του ΦΠΑ. Ειδικότερα καλύτερο τρίμηνοπωλήσεων θα πρέπει να αναμένεται για Φουρλή, Aegean, LamdaDevelopment, Autohellas, FFGroupκαθώς και όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρίες. Ήδη στα ανακοινωμένα αποτελέσματα της Jumboκαι του Σαράντη η αύξηση των πωλήσεων είναι 11,5% και 16,9% αντίστοιχα.

Στον ΟΠΑΠ η αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τα μικτά κέρδη (από το 30% στο 35%) που τρέχει από την αρχή της χρονιάς αναμένεται να ισοσκελίσει τα οφέλη της χαμηλής σύγκρισης στο τζίρο και στα μικτά κέρδη (GGR). Η σταδιακή βελτίωση των επιδόσεων σε «Λαχεία» και «Σκρατς» αναμένεται να έχει περισσότερη θετική συνεισφορά στα μεγέθη της κερδοφορίας.

Για την ΕΧΑΕ που έμεινε κλειστή έναν μήνα στο γ’ τρίμηνο του 2015 ακόμα και οι χαμηλοί τζίροι του φετινού τρίτου τριμήνου (μέσες ημερήσιες συναλλαγές 38,9 εκατ. ευρώ)  αρκούσαν για να δείξουν καλύτερη κερδοφορία. Ο τζίρος της υποκείμενης Αγοράς στους δύο μήνες του 2015 ήταν 1,563 δις ευρώ ενώ στους τρεις μήνες του 2016 ήταν 2,532 δις ευρώ.

Ικανοποιητικά μεγέθη αναμένεται να έχουν και οι δύο εταιρίες διύλισης ενισχυμένα και από την συνδρομή της εμπορίας. Βέβαια το περυσινό γ’ τρίμηνο ήταν το απόλυτο τρίμηνο στα περιθώρια διύλισης της τελευταίας τριετίας και αυτό θα παίξει το ρόλο του βάζοντας ψηλά την βάση σύγκρισης, όπως και η θετική επίδραση των αποθεμάτων η οποία θα κλείσει την ψαλίδα σε δημοσιευμένο επίπεδο.


Το επόμενο ραντεβού με τα αποτελέσματα των εταιριών θα έχει μεγάλη απόσταση, η περίοδος ολοκλήρωσης των ανακοινώσεων του δ’ τριμήνου είναι πλέον η 30η Απριλίου και γίνεται αντιληπτό ότι όσες εταιρίες δώσουν εικόνα των ¾ της χρήσης θα έχουν και μεγαλύτερο βαθμό ορατότητας από την επενδυτική κοινότητα. Οι υπόλοιποι ραντεβού την Άνοιξη του 2017.

http://mikrometoxos.gr/

7 σχόλια:

michele είπε...

Για τον προωρως αποδημησαντα Βγενό, εγραψα χτες ενα μικρο απο-χαιρετιστηριο χωρις να ειναι και μια αποτιμηση της πορειας του .Δεν ηταν αυτος ο σκοπος αλλωστε:

"Οξυδερκής,διορατικός, τύπος "think big" ηταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος που μας αφησε την νύχτα.
Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τις δραστηριότητές του λογω και των εισηγμένων εταιρειών του ομίλου,θλίβομαι γιατί υπήρξε ενα μεγάλο μυαλό, ένας αξιόλογος "μοχλευτής", ένας δημεγέρτης όταν απαιτήθηκε.
Είναι άκομψο και αμετροεπές ,να εξετάσουμε σε λίγες γραμμές την επιχειρηματική πορεία τόσων χρόνων με τα λάθη και τις επιτυχίες,τις παλινωδίες και τον διεθνισμό της.
Στην σημερινή εποχή της "παραψυχολογίας" της Λυδίας Κονιόρδου που η θλίψη μοιάζει με φόβο,η απώλειά του είναι ακόμα πιο οδυνηρή.
RIP Βγενό."

michele είπε...

Αληθες ειναι οτι ο ΒΓΕΝΟ κανοντας επιχειρησεις with other poeople's money ,υποσχοταν περισσοτερα απο οσα μπορουσε να υλοποιησει

michele είπε...

Οσον αφορα τον ανασχηματισμο, εχουμε τις εξης παραδοχες:

1)Απο-πασοκοποίηση ,με μονο διασωθεντα και υποβιβασθεντα τον Κουρουμπλη

2) Περαιτερω ΑΝΕΛ-ο ποιηση με 7 απο τους 9 βουλευτες σε υπουργικη καρεκλα. Με μερικους εκτος απο μας ,γελανε και τα τσιμεντα.

3) Προσπαθεια επιλογης προσωπων που θα τρεξουν την αξιολογηση,αφου μερικοι εξ αυτων οπως η νεαρη Αχτσιογλου, ηδη διαπραγματευονταν επι της ουσιας.

4) Υποταγη-φυσικα- στον Ιερωνυμο και εκπαραθύρωση Φίλη.

5) Αναβαθμιση του επικοινωνιολογου πρωην δημοσκοπου Βερναρδακη σε υπουργο Επικρατειας και ρολος Σκουρλετη στο Υπ. Εσωτερικων ( εκλογες)

6) Περιεργη τοποθετηση στο ΥΠΟΙΚ ανθρωπου με καλο βιογραφικο που ομως εχει υποστηριξει διπλο νομισμα geuro

7) Aδυναμια παραδοχης ηττας του Παππα και τοποθετησης του σε νεοτευκτο υπουργειο με το ιδιο αντικειμενο,δειγμα του οτι κινουν τα νηματα ο Παππας και ο πατερας του

8) Τοποθετηση του 70 χρονου Κ.Γαβρογλου στο υπ Παοδειας που θεωρουσε ηττα για την αριστερα το νομο Διαμαντοπουλου τον πιο ψηφισμενο νομο του κοινοβουλιου τα 6 τελευταια χρονια μαζι με το γ μνημονιο

9) Απομακρυνση του Κοντονη απο τον αθλητισμο με ο,τι αυτο συνεπαγεται για τους γνωριζοντες

10) Διατηρηση του φασιστοειδους -υβριστη Πολλακη,δειχνοντας και την ανοχη του Τσιπρα σε αυτα τα φαινομενα.

Συμπερασμα:

Τι να πεθανεις Σαββατο,τι Κυριακη πρωι, Δευτερα θα σε θαψουνε.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Χα ωραια αναλυση Μιχαλη! Γελώ με το τελος...ευστοχο!
Καλησπέρα!

μπαρμπαλιας είπε...

ανεπιβεβαιοτες φημες ,
θελουν για το β ημιχρονο
να κατεβαζουμε πορτιερο τον Οικονομοπλο.αμην.

JimMarkus είπε...

Αυτός ο Wakaso που τον έχω δει πόρτα; ο Λέτο αντιγράφει το στομαχάκι του Καραπιάλη της προ Μπάγεβιτς εποχής. Και με το στομαχάκι βέβαια έπαιζε μπάλα ο Βασίλης.

Lorac είπε...

Την αγωνιστική μου καλησπέρα στους εναπομείναντες συν-θλιβόμενους παναθηναικούς. Είχαμε που είχαμε να κοντράρουμε τον Τσαουσέσκου και την Στεάουα πειραιά τόσα χρόνια , μας φόρτωσαν και τον ΑΛΙ-φαπά για προεδράρα χάσαμε και τον Νταρντανιαν τον ξιφομάχο! Ωω θλίψη και οδύνη!

Ευτυχώς όμως για εθνικό καλό θα πάει το 60% που λέγαμε τις προάλλες γεμάτο περηφάνεια για την Β αξιολόγηση. Νυν υπέρ πάντων αγών.