Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ...


Πρακτικά σε όλους μας είναι δύσκολο να πεις με αντικειμενικότητα πως κάποιος είναι έξυπνος ή βλάκας γιατί η διάκριση αυτή  έχει σαν αφετηρία την πεποίθηση πως εσύ ανήκεις στους έξυπνους!
Ύστερα αν κοιτάξουμε  τον περίγυρο μας  θα διαπιστώσουμε πως άτομα που τα θεωρούμε έξυπνους ανθρώπους, παρ΄ όλα αυτά στην ζωή τους έχουν διαπράξει σωρεία από βλακώδεις πράξεις ενώ αντίστοιχα άτομα που τα θεωρούμε μειωμένης νοημοσύνης έχουν λειτουργήσει  πάντα με σύνεση και σωφροσύνη αποφεύγοντας να κάνουν βλακείες.
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο δύσκολο  και παρακινδυνευμένο είναι προσπαθήσει κανείς να ταξινομήσεις τους ανθρώπους βάσει της ευφυίας  και των ικανοτήτων τους  .
Αυτό προσπάθησε να κάνει ο  Κάρλο Μ. Τσιπόλα (1922-2000), Ιταλός ιστορικός της οικονομίας στο Μπέρκλεϊ,ο οποίος  ουσιαστικά έγινε ευρύτερα γνωστός από το βιβλίο του Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας (The Basic Laws of Human Stupidity 1976) που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Γιάννου Πολυκανδριώτη.

Ο Τσιπόλα θεωρεί πως υπάρχουν πέντε «νόμοι» για την  ανθρώπινη ηλιθιότητα.

Πρώτος Νόμος
 Πάντοτε και αναπόφευκτα ο καθένας μας υποτιμά  τον αριθμό των ηλιθίων μέσα σε έναν πληθυσμό.
Είναι γεγονός ότι:
α) άνθρωποι τους οποίους  κάποτε είχες θεωρήσει λογικούς  και έξυπνους  αποδεικνύονται ότι είναι απίστευτα ηλίθιοι.

β) μέρα με τη μέρα, με μια συνεχή  μονοτονία,  παρενοχλούνται οι δραστηριότητες ενός ατόμου από  ηλίθια άτομα που εμφανίζονται ξαφνικά και απροσδόκητα στα πιο άσχετα μέρη και στις πιο απίθανες στιγμές.

Δεύτερος Νόμος
 H πιθανότητα κάποιος να είναι ηλίθιος είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του προσώπου.

Το ποσοστό των ηλίθιων είναι το ίδιο σε κάθε κοινωνική ομάδα ακόμα και  μεταξύ καθηγητών πανεπιστημίου αλλά επίσης ακόμα  και στους κατόχους Νόμπελ.

Τρίτος (χρυσός) Νόμος
Ο νόμος υποθέτει, αν και δεν το αναφέρει ρητά, ότι τα ανθρώπινα όντα ανήκουν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: τους ανήμπορους ή φουκαράδες (the helpless Η), τους  ευφυείς (intelligent Ι), τους κακοποιούς ή  ληστές (bandit Β)  και τους  ηλίθιους (stupid S) .
Ο ηλίθιος είναι όποιος προκαλεί ζημιά σε άλλον άνθρωπο ή σε ομάδα ανθρώπων χωρίς να ωφεληθεί ο ίδιος ή ακόμα έχοντας και προσωπική  ζημία.
Ο φουκαράς ωφελεί μεν τους άλλους, αλλά ζημιώνεται ο ίδιος γιατί οι άλλοι τον εκμεταλλεύονται.
Ο ευφυής με τις ενέργειές του ωφελεί τους άλλους και επίσης ωφελείται ο ίδιος. 
O ληστής ζημιώνει τους άλλους για να ωφεληθεί ο ίδιος.

Τέταρτος Νόμος
Τα μη ηλίθια άτομα  πάντοτε υποτιμούν τις ζημιογόνες δυνατότητες των ηλίθιων.

Ξεχνούν ότι πάντα και παντού  ο συγχρωτισμός με ηλίθιους αποδεικνύεται ένα ηλίθιο λάθος.

Πέμπτος Νόμος
 Οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι ηλίθιοι.
 Ένας ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από ένα ληστή.

Μάλιστα ο Τσιπόλα διατείνεται ότι οι ηλίθιοι είναι ομάδα πιο ισχυρή από τη Μαφία και το «στρατιωτικό - βιομηχανικό πλέγμα».
Ένας ιδανικός ληστής κερδίζει όσα  χάνει κάποιος άλλος οπότε η κοινωνία στο σύνολό της δεν είναι ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα.
Αν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας είναι ιδανικοί  ληστές η κοινωνία θα παραμείνει στάσιμη, αλλά δεν θα  δημιουργηθεί μεγάλη καταστροφή.
Αντίθετα όταν οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι στην εργασία, το αποτέλεσμα  είναι εντελώς διαφορετικό γιατί προκαλούν ζημιές σε άλλα άτομα ενώ δεν έχουν αντίστοιχα  κέρδη  για δικό τους λογαριασμό. Έτσι, η κοινωνία στο σύνολό της γίνεται  φτωχή.


ΥΓ. Αφιερωμένο στον αρθογράφο και συγγραφέα Βασίλη Παζόπουλο.

9 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. .Μιας και μιλάμε για ηλιθιους....Α.Νουκα δικηγόρος στον Αυτιά. ...Είπε. ..Αν γίνονται κατασχέσεις λογαριασμών των πολιτών από εφορία τράπεζες κτλ..θα μειωθούν οι καταθέσεις στις Τράπεζες...και αυτό είναι κακό..Η αρλούμπα του μήνα.

ArTaXiA είπε...

Κάτι θέλεις τώρα εσύ να μας πεις Michele με τούτη σου την αφιέρωση στον αγαπητό Βασίλη, αλλά δεν καταλαβαίνω.

Bonjour mes amis.

Nemoz είπε...

ΧΑΧΑΧΑ!

Ευτυχώς στην Ελλάδα ξέρουμε ακριβώς το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκει στην κατηγορία των ηλιθίων και μάλιστα όσους ανήκουν στον περίγυρό μας τους γνωρίζουμε πλέον επακριβώς...

Ζουν ανάμεσά μας!

DINOSAUR είπε...

Δύο στιγμιότυπα μακράς διαρκείας με έχουν εντυπωσιάσει από την προσπάθεια ετούτου του παληκάρη-ποδηλάρη. Το πρώτο όταν συνάντησε γνώστη της ελληνικής και λάτρη των ελλήνων ποιητών και το δεύτερο όταν μπλέχτηκε με τη γραφειοκρατία και τους καρεκλοκένταυρους στα σύνορα δύο χωρών. Και οι δύο περιπτώσεις στην Λατινική Αμερική. Το 2ο με βοήθησε να συνειδητοποιήσω σε ποια Μεσογειακή χώρα ζούμε! Καλή του δύναμη.

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Μιχάλης φοβερός ο ανηψιός σου! Μπράβο του. Νομίζω οτι δεν θα ήθελε να τελειώσει ποτέ αυτό που έκανε... Τρομερή εμπειρια.

Πολύ καλό και το άρθρο. Πολύ θα ήθελα να κανονίσεις στο γραφείο ή όπου αλλού, να μου έλεγε και από κοντά καμία ιστορία ο ανηψιός από το ταξίδι του

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

-Μη φοβάσαι. Θα περάσει κι αυτό.
-Μιλάμε ακόμη για το λεωφορείο ή αλλάξαμε θέμα?

michele είπε...

Καλησπέρα,καλησπερα σε όλους ! Ο ανηψιος ειναι στο Περού τωρα,οντως εχει εξαιρετικες εμπειριες για ενα ατομο 26 ετων πιστευω οτι θα του μεινουν αξεχαστες και θα εχει πολλες λεπτομέρειες να μας πει
οταν με το καλο ολοκληρωσει το ταξιδι του.

Εννοειται οτι ειναι εκτος αρχικου προγραμματος χρονικα,γιατι οπως ειχε προβλεψει ο θειος ( χαχα) θα "κολλαγε" στην Λατινικη Αμερικη

για πολυποικιλους λογους.Ετσι κι εγινε !

michele είπε...

Φυσικα οταν επιστρεψει Austin θα γινει κι αυτο.Ισως οργανωσω μαζι του και μια κουβεντα που θα βιντεοσκοπησουμε και θα την ανεβασω εδω και αλλου.

Αλλα ας ολοκληρωσει με το καλό το ταξιδι του

michele είπε...

https://awesomeride.cc/oneyearawesomeshots/

Κι αυτες εδω πολυ ωραιες φωτο του ανηψιου ...που τραβαει και ενα ανακοντα χαχαχα