Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΑΠΟΨΗ: Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ..


του Βασίλη Σαραφίδη

Η πρόσφατη υπουργοποίηση του κ. Παπαδημητρίου επανέφερε στη μνήμη μου τις κρίσιμες ημέρες του 1ου εξαμήνου του 2015, όταν και διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για την κυκλοφορία ενός παράλληλου εγχώριου «νομίσματος».

Η κεντρική ιδέα είχε ως εξής: το ελληνικό κράτος ουσιαστικά θα δανειζόταν από τους δημόσιους υπαλλήλους (και τους συνταξιούχους), εισπράττοντας τις υπηρεσίες τους αλλά πληρώνοντας τους με τίτλους IOUs (I Owe You ή στην ελληνική «έχεις λαμβάνειν»), απελευθερώνοντας έτσι τα ευρώ που απαιτούνταν για την αποπληρωμή των ξένων πιστωτών. Στη συνέχεια οι κάτοχοι των IOUs θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους συγκεκριμένους τίτλους για τις εγχώριες συναλλαγές τους. Με την πάροδο προσδιορισμένου χρόνου, όσοι κατείχαν τίτλους IOUs θα τους επέστρεφαν στο ελληνικό κράτος και θα λάμβαναν πίσω ευρώ.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου έχει δουλέψει εκτενώς πάνω στην ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος και μέχρι να γίνει υπουργός, την υποστήριζε θερμά· με την διαφορά ότι γι αυτόν  το παράλληλο νόμισμα δεν είναι απλά μια λύση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αλλά μια συντεταγμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση.

Για παράδειγμα, μόλις τον Σεπτέμβριο του ‘16 μελέτη του με τίτλο «Greece: Getting out of the Recession» [σελ. 10] υποστηρίζει την δραστική παρέμβαση του δημόσιου τομέα στην αγορά εργασίας μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας 550.000 θέσεων εργασίας «κοινής ωφέλειας» (ότι κι αν σημαίνει αυτό) με μισθό 586 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Το ετήσιο κόστος της δαπάνης (7,5 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί με την κυκλοφορία παράλληλου εγχώριου «νομίσματος», το Geuro (Greek euro), το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως πιστοποιητικό έκπτωσης φόρου. Συγκεκριμένα, όσοι κατέχουν Geuros θα μπορούν να πληρώσουν με αυτά μέχρι το 20% των φόρων τους. Για να στηρίξει τη ρευστότητα του παράλληλου νομίσματος, το ελληνικό κράτος θα δεσμευτεί –σύμφωνα με την πρόταση– να αποδέχεται το δικό του χρέος ουσιαστικά ως φορολογικό έσοδο σε ισοτιμία έναντι του ευρώ ένα προς ένα.

Η λογική πίσω από την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος ως εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και όχι ως μια λύση έκτακτης ανάγκης, βασίζεται στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια «κακή ισορροπία», δηλ. η εγχώρια κατανάλωση είναι πολύ μικρότερη από την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας. Συνεπώς, εφόσον ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μεγάλος, μια δημοσιονομική επέκταση μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και να επιστρέψουμε –προσωρινά έστω– σε μια πορεία ανάπτυξης.

Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Παπαδημητρίου δεν επρόκειτο να πετύχει για τους ακόλουθους λόγους.

Πρώτον, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα η εγχώρια κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ και βρίσκεται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επομένως, η ρίζα του προβλήματος έγκειται κυρίως στην χαμηλή παραγωγική ικανότητα της οικονομίας και όχι στην χαμηλή ζήτηση.


Δεύτερον, υπό τις παρούσες συνθήκες μια αύξηση των δημόσιων δαπανών με τον τρόπο που επεξεργάζεται η πρόταση του κ. Παπαδημητρίου θα είχε μικρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ούτε οι προοπτικές της οικονομίας θα μεταβάλλονταν, ούτε το επενδυτικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα βελτιωνόταν.

.Τρίτον, το Geuro πιθανότατα θα έχανε ραγδαία την αξία του, αφενός επειδή θα είχε μηδενική αποθεματική αξία και αφετέρου επειδή δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Το υποτιμημένο νόμισμα θα δημιουργούσε όλες τις προϋποθέσεις για μια μαύρη αγορά χρήματος, η οποία θα αύξανε σημαντικά το κόστος των συναλλαγών με αρνητική επίδραση στην οικονομία, παρόμοιας φύσης με αυτή που είχαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν πέρσι.

Σημειωτέον ότι η υποτίμηση του Geuro δεν θα έκανε την οικονομία μας περισσότερο ανταγωνιστική, ούτε θα ενίσχυε τον εξαγωγικό τομέα –όπως συνήθως λέγεται. Ο λόγος είναι ότι το ευρώ δεν θα καταργούνταν αλλά θα συνυπήρχε με το Geuro. Έτσι, οι τουρίστες π.χ. που επισκέπτονται την Ελλάδα το καλοκαίρι θα εξακολουθούν να πληρώνουν το δωμάτιο τους σε ευρώ και η τιμή δωματίου θα καθορίζεται από την διεθνή ζήτηση που υπάρχει, παρά από το πόσο υποτιμημένο είναι το Geuro σε σχέση με το ευρώ.

Όχι μόνο η υποτίμηση του Geuro δεν θα βοηθούσε τις εξαγωγές μας, φοβάμαι ότι θα επέφερε μια ραγδαία και άδικη ανακατανομή του πλούτου, με κερδισμένους όσους έχουν σημαντικά ρευστά αποθέματα σε ευρώ ή καταθέσεις και εισόδημα στο εξωτερικό, και χαμένους όσοι βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

Τέταρτον, η κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος δεν αγγίζει καν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας (τα οποία γνωρίζουμε όλοι), ούτε συμβάλλει θετικά στη μεγάλη πρόκληση και την μοναδική διέξοδο που υπάρχει: την δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής παραγωγικής βάσης με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Το παράλληλο νόμισμα δεν αποτελεί αντίδοτο για την ανεπάρκεια του οικονομικού προγράμματος που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό ότι ο καινούργιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου δεν το έχει αντιληφθεί, όπως φαίνεται και από τα (ακαδημαϊκά και μη) άρθρα του.

*Ο κ. Βασίλης Σαραφίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οικονομετρίας στο Monash Business School της Μελβούρνης.

www.kathimerini.gr

13 σχόλια:

DINOSAUR είπε...

Λέμε και καμιά μαλακαπιομαλακά να περνά η ώρα, όμως ταυτόχρονα περνούν και τα χρόνια, θα'χουν γίνει στάχτη τα κοκκαλάκια μας στο χωνευτήρι και τα παιδιά μας (για εγγόνια δεν το βλέπω)ακόμα θα παιδεύονται με τις δικές μαλακεσπιομαλακές.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

23.000 ευρω κόστισε το ταξίδι Τσιπρα στην Κούβα. 20.000 χιλιόμετρα η Απόσταση πήγαινε ελα .. .δηλαδη 1 ευρώ και κατι ανα χιλιομετρο πτήσης. Κανενα αλλο σχόλιο. Καλημερα σε ολους.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα σε όλες και όλους!
Ενδιαφέρον μουσικό κομμάτι -μας έβαλες Σαββατιατικο να τους ψαχνουμε-και άρθρο εξίσου.
Μας κακομαθαινετε κ. Μιχαηλιδη όπως έλεγε και σε γνωστή διαφήμιση.
Για να δούμε αύριο η Αυστρία κι η Ιταλία τι θα αποφανθουν.
Όσο για το ελληνοτουρκικό ταγκο των τελευταίων βδομαδων, το παρακολουθούν πια πιο έντονα ΕΕ και ΗΠΑ. Απαιτείται προσοχή και σοβαρότητα.
Για να δούμε πού θα καταλήξει όλο αυτό.

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Μου αρέσει βασικά να είναι όσο το δυνατόν πιο "επεξηγηματικά" τέτοιου είδους άρθρα. Και να συνοδεύονται και από κάποια/α πρακτικά παραδείγματα της καθημερινότητας.

Ακόμα και σε αυτόν που υποστηρίζει το διπλό νόμισμα ή την δραχμή θέλω τετοιου είδους τεκμηρίωση. Γιατί ωραία και καλά τα μακρό. Αλλά οι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ζωή μιας χώρας δεν είναι απλά υο "οικονομικό μοντέλο" και τι νόμισμα θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και μία σειρά άλλων πραγμάτων (πολιτικά, γεωπολιτικά, ισορροπίες δυνάμεων, συμφέροντα κτλ κτλ).

Lorac είπε...

Δεδομένο Α > Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους το έχουν κάνει διακρατικό με πολύ χαμηλά επιτόκια ,άρα και κόστος εξυπηρέτησης. Άρα μας συμφέρει να παραμείνει έτσι ή και καλύτερα με επεκτάσεις στο υπέρ-μέλλον και χαμηλότερα ψιλό-σταθερά επιτόκια.

Δεδομένο Β > Δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές και άμα βγούμε θα δανειστούμε αλμυρότερα από οποιοδήποτε διακρατικό δάνειο. Άρα αύξηση χρέους και δυσχέρεια ανά έτος με περισσότερα έξοδα εξυπηρέτησης.

Δεδομένο Γ > Ψυχρά τελείως μιλώντας το κράτος μας είναι μια οντότητα που έχει ΕΣΟΔΑ και ΕΞΟΔΑ συγκεκριμένα ανά έτος. ΆΡΑ άμα έσοδα = έξοδα ή ακόμα καλύτερα έσοδα > έξοδα καμία ανάγκη νέου δανεισμού δεν υπάρχει και στην Γ(2) υποπερίπτωση το περίσσευμα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για μείωση του χρέους άμεσα ή αύξηση επενδύσεων για έμμεσα (δηλαδή αύξηση ΑΕΠ =παρονομαστής στο κλάσμα)

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη την κατανάλωση και το εμπορικό ισοζύγιο γενικότερα φαίνεται ότι το δομικό οικονομικό πρόβλημα είναι ακόμα το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια μνημονίων ισχύει ΕΣΟΔΑ < ΕΞΟΔΑ. Το μικροδευτερόλεπτο που θα ανατραπεί αυτή η σχέση θα έχει λήξει και το οικονομικό σκέλος της παράνοιας που ζούμε.

Το θέμα εσωτερικού νομίσματος είναι τελείως χαζό γιατί τα δάνεια σου είναι σε ευρώ και άρα με ευρώ ξεπληρώνονται. ΑΝ μπορούσες να κλειδώσεις 1 ευρω=1 γκιαουροευρώ φυσικά και συμφέρει να το κάνουμε. Αλλιώς το κράτος θα πληρώνει σε γκιαουρίδια άρα θα κερδίζει αλλά μετά αυτά τα γκιαρούδια στο εξωτερικό για διακρατικές πληρωμές ή αγορά αγαθών θα ήταν σε πολύ δυσμενέστερη ισοτιμία.

Φυσικά αυτό είναι η ονείρωξη της γενιάς του πολυτεχνείου που μας μαμησε εμάς τους νέους να έρθει μετά και αφού μας έχει γλεντήσει με τις επιλογές τις να μας αγοράσει με τα κλεμμένα ευρώ της και να μας δίνει γκιαουρίδια για να μας απαυτώνει κι άλλο.

Μπουχαχαχαχααχαα …… .. .

TheHawk είπε...

τι έβαλες ρε Αρχοντα...?

Tangerine?

Εχω βιώσει την 6η αίσθηση ακούγοντας τις μελωδίες τους..
...χρησιμοποιώντας παράλληλα κ κάποια παραισθησιογόνα...
Πάντα με ιατρική συνταγή φυσικά...χαχαχα

Καλο ΣΚ σε όλους!!

michele είπε...

Kαλσηποερα,καλησπερα σε ολους! Να εχετε ενα ευχαριστο υπολοιπο Σαββατοκυριακο.

Καλησπεριζω και την Ευφροσυνη ( μαλλον ελειψες απο καποια σχόλια που ειδα εδω στην ΕΓ).

Οι Tangerine dream ειναι της εποχης μου οταν πολλοι απο σας ησασταν μικρά παιδάκια χεχε

michele είπε...

Axa Αντώνη ανηκεις και συ στην γενιά των μικρων παιδιων που τους προλαβαν και εχουν μουσικες εμπειριες !

Καλο Σκ παίκτη μου!

michele είπε...

Απόλυτα σωστές οι παραδοχές σου Lorac .Bεβαια δεν ειναι εφικτο να εχεις ισοσκελισμενους προυπολογισμους η έσοδα > έξοδα

αλλα πάντως θα μπορείς να δανείζεσαι εκτός μνημονίου ( που βολεύει πολύ ο δανεισμός επιτοκιακά)

απο αγορες ,οταν βγαίνεις με κανα 0,60% στα τρίμηνα.

Lorac είπε...

Μιχάλη στο μουσικό μονοπάτι που μας έβαλες φαίνεται στο βάθος να οδηγεί στο κόκκινο. Ανεκπλήρωτες επιθυμίες μου φαίνεται χαχχαχα.

Γιατί δεν είναι εφικτό??? Πραγματικά το θεωρώ πολύ εφικτό! Να μην γράψω πάλι πως γίνεται και με κράζουν οι άνω των -ηντα του μπλογκ!!

michele είπε...

Οσον αφορα τις εξελιξεις στην Ιταλια, πιστευω οτι:

Το ΝΑΙ θα απομακρυνει φοβους γενικοτερα ευρωπαικους και θα εδραιωσει την κυβερνηση Renzi στη γείτονα.


Το ΟΧΙ με μικρη διαφορά,προεξοφλημένο απο τις αγορές δεν θαεχει σοβαρες επιπτωσεις στις εξελιξεις,προκειται για θεσμική πρωτοβουλία που ομως εχει πολιτικες προεκτάσεις οπως ειναι φυσικό μεταξυ των κομματων καθως σε τετοιες περιπτωσεις,ο κοσμος ψηφιζει οχι για την ΟΥΣΙΑ αλλα στον αν εχεις αντιρρησεις στην γενικοτερη πολιτικη του προτείνοντος.

Το ΟΧΙ με μεγαλη διαφορά ισως ουτε αυτο θα προκαλεσει την παραίτηση Renzi ( καθως προκειται περι γάτου και αρριβίστα πολιτικού)
αλλα οπωσδηποτε λογω της σημαντικότητας της χώρας ενδεχομένως προκαλέσει θεμα στον γεινο΄τερο ευρωπαικό ευρωσκεπτικισμό.

Στην τρίτη περίπτωση,θα εχουμε και κατω τα χρηματιστήρια για καποιες συνεδριάσεις.

michele είπε...

Στην δε Αυστρια, το μονο καλό ειναι ο ακροδεξιος υποψηφιος που ειναι κοντά στη νίκη εχει καθαρά επιχειρηματολογήσει υπερ της συνέχισης της ευρωπαικής πορείας της χώρας του.

hippy είπε...

Άρτια σκέψη, σωστά δομημένος λόγος καλέ μας Lorac.

Άν έλειπε κι η αναφορά στη γνωστή γεννιά...ωχ Θεέ μου, τι τραβάμε με τους (απο)γόνους μας. Τους σπουδάσαμε για να μας τα χώνουν με επιχειρήματα! Το λες και κάπως άδικο.

Είναι πολύς καιρός που επιχειρηματολογώ πως είμαστε σε καλύτερη μοίρα από τους άλλους νότιους (και όχι μόνο). Σήμερα το υποστηρίζει κι ο Πολ Kαζαριάν. Σε 1-1,5 χρόνο με την νέα κυβέρνηση θα το λένε όλοι.

http://www.capital.gr/oikonomia/3174391/pol-kazarian-to-upsos-tou-ellinikou-xreous-einai-to-psema-tou-aiona