Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 



ALPHA BANK: ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 
ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ..


Την αδυναμία ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης στην Ελλάδα επιχειρεί να εξηγήσει η Alpha Bank, παραθέτοντας ωστόσο, και ορισμένα αισιόδοξα στοιχεία, τα οποία προμηνύουν την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αρχίζοντας από τους αρνητικούς παράγοντες, στο σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων επισημαίνονται τα εξής:

Ο ρυθμός μεταβολής του όγκου λιανικού εμπορίου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) διατηρεί για όγδοο συνεχές έτος, αρνητικό πρόσημο στο δεκάμηνο του 2016 και διαμορφώνεται στο 1,0%. Τούτο ήταν αποτέλεσμα της πτώσης του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών, λόγω της αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων και της μείωσης των καθαρών κοινωνικών μεταβιβάσεων.
Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 1,2% και 0,4% στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2016, αντιστοίχως. Η συμβολή των φόρων στη μεταβολή αυτή ήταν -1,2% και 0,1%, αντίστοιχα, ενώ των καθαρών κοινωνικών μεταβιβάσεων -0,7% και -1,0%.
Η υποτονική καταναλωτική ζήτηση αντανακλάται επίσης, και στον ρυθμό μεταβολής του υπολοίπου των χορηγήσεων καταναλωτικών δανείων, που διατηρεί το αρνητικό πρόσημο της τελευταίας εξαετίας, παρότι φθίνει με μικρότερο ρυθμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στο σημείο αυτό, η Alpha κάνει ειδική μνεία στα έσοδα από τον ΦΠΑ, τα οποία συνιστούν ένα ακόμη μέτρο της ενεργού καταναλωτικής ζήτησης, αφού συνδέονται αναλογικά με τον όγκο των συναλλαγών. Ωστόσο, τα δύο τελευταία έτη – και κυρίως το 2016 – τα έσοδα από τον ΦΠΑ ακολουθούν αντίστροφη πορεία.

Αυξάνονται δηλαδή – αν και με σχετικά μικρό ρυθμό – ως αποτέλεσμα των διαδοχικών αυξήσεων του φορολογικού συντελεστή τον Ιούλιο του 2015 και τον Μάιο του 2016, καθώς και της αυξημένης χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα επιφέρει αυξημένα φορολογικά έσοδα, δημιουργώντας μια εφάπαξ επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εκτιμάται ότι ασκούν αρνητική επίδραση στην καταναλωτική δαπάνη και κατά συνέπεια, στα έσοδα του ΦΠΑ.

Οι θετικές ενδείξεις

Αντίθετα με τους παραπάνω δείκτες, η κατανάλωση αναμένεται να λάβει ώθηση από τις νέες κυκλοφορίες ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων, οι οποίες αυξάνονται σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια, με διψήφιο ποσοστό. Η άνοδος αυτή μάλιστα, αποδίδεται:

στο κίνητρο της απόσυρσης
στην αβεβαιότητα των νοικοκυριών για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη στο πρώτο εξάμηνο του 2015
στην αυξημένη ζήτηση αυτοκινήτων χρονομίσθωσης που συνδέεται με την ισχυρή άνοδο της τουριστικής κίνησης καθώς και την ανανέωση του στόλου σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων την τελευταία διετία.

Επιπλέον, σημαντική τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης αναμένεται να προκύψει από την πτωτική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Η αποκλιμάκωση των οφειλών οδηγεί σε παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που αναμένεται να διαχυθεί σταδιακά στο σύνολο της οικονομίας, εξηγεί καταλήγοντας, η Alpha Bank.

6 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους.. Οταν βλεπω στα κανάλια τούς Μαρξιστες..Λενινηστες..Μαοκιστες και νυν Συριζαιους να κάνουν τον σταυρο τους και να αφηνουν περιστερια στον ουρανό.. .το πρωτο πραγμα που σκευτωμαι είναι.. Μα ποση υποκρισια..απο την άλλη και βλεπωντας το θεμα πιο ανοιχτά.. .παλι λεω..ποτε δεν ειναι αργά για να μετανοησουν ..ο ληστης άλλωστε μετανοησε λιγο πριν πεθάνει και τωρα απολαμβάνει την Βασιλεία του Θεού.

michele είπε...

Χρονια πολλα σε ολους ,στους Φωτηδες και στις Φωτεινες μας.Και για ολους εμας τους υπολοιπους περισσοτερο φως!

michele είπε...

Ενταξει, σημερα ζωγραφισε ο Πετραν:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2 επιλογών 1) Να δεχθεί όλα τα μέτρα και τον κόφτη και 2)Να δεχθεί όλα τα μέτρα και τον κόφτη

Bankingnews

mixalis mixalios είπε...

Εγώ τελικά πιστεύω ότι θα δεχτεί όλα τα μέτρα και τον κόφτη....

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε εορτάζοντες και μη!
Και ενώ εσείς μου λέγατε ωραίες επιλογές για τη ρευστότητα μου εγώ ως γνήσιος Έλληνας επέλεξα Frigo!
Δεν σας αγνοώ αντιθέτως από τα πολλά που θα βγάλω από δαυτην θα επιλέξω μια απ" αυτές...

Lorac είπε...

http://fortune.com/2017/01/03/ford-cancels-mexico-plant-trump/

Η ώρα Tra(m)p πλησιάζει και πολλά γκολντ μπουζζζ δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει τί ακριβώς σημαίνει και συμβαίνει ακόμα.

Η λογική θέλει η νέα Ηπα να ασχολείται με τα εσωτερικά της θέματα αρχικά ( σύν ένα εξωτερικό χεχεχε χε χε) και να αφήσει τα ευρωπαικά στους ευρωπαίους οι οποίοι όμως είναι σε προεκλογική περίοδο. Ιδίως οι Γερμανοί θα αποφύγουν τις καυτές πατάτες με τις δύσκολες αποφάσεις για φέτος. Είναι σημαντικό οι τωρινοί κυβερνώντες να κατανοήσουν αυτό το γεγονός ,να αφήσουν τις παρλαπίπες και να επικεντρωθούν στη διαχείρηση της ευθύνης που τους αναλογεί.

paolostar είπε...

Ο άλλος μόλις μείωσε ο ΠΑΟ τη διαφορά του κόπηκε η λαλιά.....ποσα να παίρνει άραγε από το χοντρό;;