Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  2017 



Ο ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΤΟΥ..LIBERAL


Από τους Γιάννη Σιδέρη και Απόστολο Χονδρόπουλο

Ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα βρίσκονται  σε πρώτο πλάνο ως πρωταγωνιστές, στο σκηνικό  της νέας χρονιάς. Συνοδοιπόροι και συμπρωταγωνιστές ο Π. Καμμένος, η Φ. Γεννηματά, ο Δ. Κουτσούμπας,  ο Β. Λεβέντης, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γιάνης, ο Πολάκης, η Τασία, o Schaeuble και η Merkel, και άλλοι,  θα συμπληρώνουν την… φανταστική  παράσταση.

Εμείς ως… σοβαροί σεναριογράφοι  και… αλάνθαστοι μελλοντολόγοι, προείδαμε τις κινήσεις για τη χρονιά που έρχεται.

Ιανουάριος

Πρωτοχρονιά, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται με διάγγελμα το 2017 και ανακοινώνει το δώρο του στον ελληνικό λαό: «Θα έχεις ένα ακόμη χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ». 

«Μη δίνετε σημασία στις φήμες που διασπείρουν ακόμη και στις γιορτές τα καλικαντζαράκια των πρόωρων εκλογών», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αίσθηση προκαλεί όμως και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ουδεμία αναφορά κάνει σε πρόωρες εκλογές. «Ποια αλλαγή στρατηγικής; Μέρα που 'ναι, είπαμε να πρωτοτυπήσουμε, Θα ζητάμε εκλογές τις υπόλοιπες 364 του χρόνου», διευκρινίζουν στο liberal στενοί του συνεργάτες.

Παραπονεμένος πάντως είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Την δική του ευχή, και να' θελε, δεν μπορεί δυστυχώς, να την ικανοποιήσει ούτε ο Άγιος Βασίλης. Είναι άλλων αρμοδιότητα η οικουμενική κυβέρνηση.

Προς έκπληξη πολλών, αλλά και ανακούφιση ακόμη περισσότερων, ανήμερα Αι Γιάννη ανακοινώνεται συμφωνία με τους θεσμούς για την β' αξιολόγηση. Τις φωτιές που ανάβουν, στα... μπατζάκια, ο πρωθυπουργός τις αποδίδει στο... έθιμο της ημέρας και όχι στα νέα μέτρα που μας περιμένουν.

«Οι κόκκινες γραμμές παρέμειναν», δηλώνει η Αθήνα. Οι Βρυξέλλες δεν το ξέρουν, αλλά αυτό είναι... λεπτομέρεια! Και όσοι την αναφέρουν, κατακεραυνώνονται πάραυτα από τον Νίκο Παππά ως «παπαγαλάκια του Schaeuble. Εφιάλτες και δουλικά που παίρνουν γραμμή από το liberal.gr»! 

Φεβρουάριος

Βερολίνο, 13 Φεβρουαρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοντοστέκεται για μερικά δευτερόλεπτα, ρίχνει μία ματιά στους συνεργάτες του και πατάει με αποφασιστικότητα πάνω στο χαλί που οδηγεί στην καγκελαρία. Ξέρει από τον Σαμαρά ότι αυτοί εδώ το  ‘χουν συνήθεια να το τραβάνε κάτω από τα πόδια των πρωθυπουργών, αλλά ο ίδιος δεν κινδυνεύει για την ώρα. Είναι εν αναμονή.

Για να μην πάρει όμως και πολύ θάρρος και ζητάει «νέα συμφωνία», συνεργάτες του W. Schaeuble σπεύδουν να σχολιάσουν: «Καλές οι διαβεβαιώσεις περί τολμηρών μεταρρυθμίσεων, αλλά έφυγε από το υπουργείο χωρίς να κάνει άλλες 5, 10, 15, 20.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θέλαμε». 

Νέα κρίση στα μέσα του μήνα με τους δανειστές. Ξαφνιάζονται όταν ο πρωθυπουργός βρίσκει, λέει, κάποιο περίσσεμα από την υπεραπόδοση των αριστερών φόρων (και) του Ιανουαρίου και ανακοινώνει έκτακτο επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους, για την Τσικνοπέμπτη. Κάτι λίγα, ίσα- ίσα για το «τσίκνισμα», αλλά το πρόβλημα των Βρυξελλών δεν είναι ως γνωστό τα λεφτά, είναι η εμπιστοσύνη που κλονίζεται! Και αντιδρούν πάλι! 

Εννοείται πως μετά απ' αυτό η ΝΔ ψηφίζει «παρών», ζητώντας να αποσυρθεί το βοήθημα για τα παϊδάκια της Τσικνοπέμπτης και κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς να δοθεί σε δύο μήνες ως επίδομα για το αρνί του Πάσχα. «Θα φτουρήσει και καλύτερα», σχολιάζουν πηγές της Πειραιώς.

Η ιδέα δεν ακούγεται κακή στον Αλέκο Φλαμπουράρη, που την εισηγείται στην κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι «θα λέμε πως μετά τη 13η σύνταξη δώσαμε πίσω και το... δώρο του Πάσχα».

Έντονα προβληματισμένη πάντως τη φορά αυτή η συντρόφισσα Φώφη, πονοκεφαλιάζει. Τι άλλο μπορεί να ψηφίσει ανάμεσα στο «ναι» και το «παρών» για να μην διαταράξει τις ίσες αποστάσεις που παίρνει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και  τη ΝΔ; 

Λάβρος ο Δημ. Κουτσούμπας, επιτίθεται με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής: «Από τότε που έκανε τη λιτότητα ψωμοτύρι, νομίζει ότι μπορεί να χορταίνει με αυτήν η εργατική τάξη» καταγγέλλει.

«Με το επίδομα της Τσικνοπέμπτης θέλουν να δημιουργήσουν αυταπάτες στην εργατική τάξη και να την ξεστρατίσουν από τους λαϊκούς αγώνες. Ο καπιταλισμός δεν φτιασιδώνεται», γράφει ο Ριζοσπάστης.

Μάρτιος

Άντε πάλι στην Merkel ο Αλέξης. Κάθε τρεις και λίγο στο Βερολίνο! Έχουν γίνει τόσο συχνές οι επισκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τύπου, η Merkel σκέφτεται πλέον να του πει «Alexis go home». 

Στην Αθήνα ξαναρχίζουν, υπό την πίεση της ακραίας πόλωσης που επικρατεί, οι συζητήσεις μεταξύ των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Το γεγονός ότι περνούν κάποιες μέρες δίχως εκατέρωθεν αιχμές εκλαμβάνεται ως θετικό βήμα. Αλλά επειδή τα θαύματα κρατάνε το πολύ τρεις ημέρες, την τέταρτη κάτι ψιθυρίζει η Φώφη, το παίρνει στραβά ο Σταύρος, υπαινίσσεται και κείνος κάτι άλλο, η συντρόφισσα γίνεται έξω φρενών, ο πολιτικός γάμος (ξανα)σχολάει!

Απρίλιος 

Τέτοια μέρα δεν προβλέπεται απλώς. Επιβάλλεται διάγγελμα! 

Το δικό του πρωταπριλιάτικο μήνυμα στέλνει λοιπόν στους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας: «Καλό μήνα Ελληνίδες και Έλληνες», δηλώνει. 

Σάλος στις Βρυξέλλες! Έκπληκτοι οι θεσμοί, που δεν σηκώνουν αστεία ούτε την Πρωταπριλιά, «παγώνουν» την τρίτη ανθυποδόση της δεύτερης υποδόσης, σχολιάζοντας με νόημα: Για να λέει αυτός «καλό μήνα" στους Έλληνες ενώ ξέρει τι τους περιμένει, κάτι ετοιμάζει πάλι.

«Τι σκαρώνουν πάλι;», αναρωτιέται και η Ραχήλ Μακρή στο twitter. 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής και ενόψει Πάσχα δεσμεύεται στους εταίρους πως η κυβέρνηση «θα σπάσει αβγά». Εννοεί, ως συνήθως, άλλο από εκείνο που τον ρώτησαν. Ο ίδιος έχει στο μυαλό τα πασχαλινά αυγά, οι άλλοι τις μεταρρυθμίσεις, οπότε μετά τις γιορτές ξεσπά νέα ένταση με τους δανειστές. Τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση πατάει πόδι, ούτε συζήτηση, «δεν θα γίνουμε yes men», διαβεβαιώνει!

Την τέταρτη ο Τσακαλώτος στέλνει επιστολή συγνώμης! 

Μάιος 

Πρωτομαγιά, και οι δρόμοι πλημμυρίζουν διαδηλωτές.

Παντού σημαίες του ΠΑΜΕ και στο τέλος μία και μοναδική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος, που κατεβαίνει με έναν μοναδικό διαδηλωτή έλλειψη άλλων συνδικαλιστών. Ο σύντροφος χαιρετίζει με ανακοίνωσή τον λαϊκό ξεσηκωμό, και εξηγεί ότι συμμετέχει στη μεγαλειώδη συγκέντρωση με το αίτημα: «Να κατοχυρωθεί με ένα νόμο, ένα άρθρο, το δίκιο του εργάτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει μία κίνηση των εταίρων (και) για την μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά απηυδισμένος από την παρελκυστική τακτική των «ακραίων νεοφιλελεύθερων κέντρων της Ευρώπης», αποφασίζει να τους τιμωρήσει και κάνει ανασχηματισμό. Στη θέση του Τσακαλώτου, ο καταλληλότερος γι’ αυτό... Παύλος Πολάκης! 

«Βαρουφάκη θα λέτε και θα κλαίτε», διαμηνύει άμεσα στους θεσμούς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών.  

«Πολιτική αλλαγή», ζητά μετά την εξέλιξη αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση που για πρώτη φορά γίνεται όχι από την αίθουσα, αλλά από τα... κεραμίδια του κτιρίου της Πειραιώς. 

Στην Γαλλία η Marine Le Pen χάνει τελικά στις προεδρικές εκλογές και οι καρδιές των Ευρωπαίων επιστρέφουν στις θέσεις τους. «Ουφφφ...στο τσακ την γλιτώσαμε πάλι». Παντού αλλού όμως ανεβαίνει η ακροδεξιά. «Μήπως το έχουμε παρακάνει με την λιτότητα;», διερωτώνται όλοι στην Ευρώπη. 

Όλοι; Όχι βέβαια: «Ο... στραβός γιαλός δεν θα μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε να αρμενίζουμε σωστά», δηλώνει ο W. Schaeuble.

Ιούνιος

Φήμες λένε ότι στο Μαξίμου θα γίνει επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Μαζεύεται χαρούμενο όλο το υπουργικό Συμβούλιο. Κάποια στιγμή σκοτεινιάζει απότομα, σκίζονται οι ουρανοί, αστραπές, βροντές, ο αέρας τρέμει. Στο κέντρο της Αθήνας έντρομοι και αλαφιασμένοι οι πολίτες, θαρρούν πως ήρθε η... Δευτέρα Παρουσία.

Μέσα από τα ανταριασμένα σύννεφα, ένα περιστέρι κατεβαίνει, κάνει μια βόλτα πάνω από τους υπουργούς που είναι μαζεμένοι γύρω από τον Αλέξη, και κουρνιάζει στο κεφάλι του Ζουράρι. Γυρίζει τότε στον ουρανό και απελπισμένο,­ με ανθρώπινη λαλίτσα, ­κάνει επίκληση: «Πάτερ, αφες αυτοίς, ούτε εγώ ως Άγιο Πνεύμα δεν μπορώ να τους σώσω». 

Ιούλιος

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Όπως πάντα ηρωικά. Τα δημόσια ταμεία έχουν στεγνώσει, αλλά ο πρωθυπουργός κάνει περήφανο διάγγελμα στον ελληνικό λαό να μη σκύψει το κεφάλι στους εκβιασμούς του Schaeuble: «Άλλωστε - λέει - έχουμε τον ήλιο και την θάλασσα, και αυτά κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να τα εκχωρήσουμε για 99 χρόνια στο Υπερταμείο».

Ο κ. Τσίπρας κάνει διακοπές σε βίλα εφοπλιστή στο Σούνιο. Ο ίδιος, ως γνωστόν, είναι κατά των κεφαλαιοκρατών, αλλά η προσφορά ήταν τόσο ευγενική, που δεν θέλησε με την άρνησή του, να προσβάλει τον οικοδεσπότη (και πώς να είσαι ακατάδεκτος όταν ο πλούσιος σου λέει «έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;»).

Στη Μυτιλήνη (το νησί απέναντι από τη… Λέσβο), οι πρόσφυγες κάνουν ηλιοθεραπεία. Περιχαρής η συντρόφισσα Τασία, με αίσθημα δικαίωσης για την διορατικότητά της, δηλώνει στη Βουλή: «Σας το έλεγα εγώ ότι λιάζονται αλλά εσείς δεν με πιστεύατε».

Αύγουστος

Ο μήνας που γιορτάζει η Παναγιά. Στις 15 με εισήγηση Καμμένου, το υπουργικό συμβούλιο παίρνει τα τρίστρατα και ακροβολίζεται στις Παναγιές της επικράτειας.

Ο Αλέξης πάει με ευλάβεια στο μοναστήρι της «Παναγιάς της Φανερωμένης». Ζητάει να μείνει μόνος του στο ιερό, όπως τότε στο Άγιο Όρος, με την εικόνα «Άξιον Εστί». Οι μοναχοί του κάνουν το χατίρι.

Και ω του θαύματος, φανερώνεται μπροστά του η Παναγία και ο Αλέξης της ζητάει να βάλει το χεράκι της για να μείνει η κυβέρνησή του ως το 2019. Η Παναγία τον ακούει με συμπόνια και του απαντάει: «Παιδί μου, αυτό που θες ξεπερνάει και τη δική μου δυνατότητα σε θαύματα. Γι' αυτά που σου έρχονται, καλύτερα να πας για προσκύνημα στην «Παναγιά την Παρηγορήτρα».

Σεπτέμβριος 

Μήνας κρίσιμος με Έκθεση Θεσσαλονίκης στο εσωτερικό και γερμανικές εκλογές στο εξωτερικό.

Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας στις  αγορές. Το σχέδιο προβλέπει: «Στον πρώτο σταθμό στρίβουμε δεξιά. Στη συνέχεια πάλι δεξιά ώσπου να φτάσουμε στη διασταύρωση. Εκεί θα ξαναστρίψουμε το τιμόνι δεξιά. Προσοχή: Θα μένουμε συνέχεια στη δεξιά λωρίδα, αλλά θα έχουμε αναμμένο το αριστερό flash!. Είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνησή μας, και ας μπερδεύονται όσοι μας ακολουθούν»!

Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώνει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Δημοσίου, και απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, αναφωνεί με ικανοποίηση: «Νενίκηκά σε Πρόεδρε». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει στη ΔΕΘ νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών που θα κάνει η κυβέρνηση ΝΔ, καθώς εντόπισε, λέει, άλλα 2-3 δις που μπορεί να εξοικονομήσει «από περικοπές κρατικών δαπανών, χωρίς φυσικά μείωση μισθών και απολύσεων στο Δημόσιο». Μαγικό; Και που να δείτε στην επόμενη ΔΕΘ τι θα κάνει. Θα βγάλει κανονικά... λαγό από το καπέλο.

Γερμανικές εκλογές και τρέμει το φυλλοκάρδι μας μήπως ενισχυθούν οι ακροδεξιοί του AfD, που θέλουν να μας κάνουν στεγνό καθάρισμα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι με το Die Linke, αλλά στηρίζει και  τη Merkel - είναι άλλωστε trendy στους προοδευτικούς κύκλους, το' χε κάνει και ο Obama όταν πήγε στο Βερολίνο.

Οκτώβριος 

Ο Πρωθυπουργός κάνει διάγγελμα με την ευκαιρία της επετείου της μεγάλης οκτωβριανής επανάστασης και της προσφοράς της στους λαούς. (Στην ουσία ξεπατικώνει μια ανακοίνωση της ΚΝΕ που κρατούσε από τον καιρό που ήταν στην οργάνωση).

Στο τέλος δηλώνει ότι αισθάνεται πως συνεχίζει στις μέρες μας το έργο του μεγάλου επαναστάτη Λένιν. Γι αυτό άλλωστε κοιμάται και ξυπνάει, έχοντας στο μαξιλάρι του το κλασσικό έργο του ιστορικού ηγέτη, με τίτλο «Τι να κάνουμε». (Έλα ντε! Έτσι που τα καταφέρατε  σύντροφοι!)

Παραμονές 28ης Οκτωβρίου, και στα σχολεία φτάνει εγκύκλιος για να σταματήσει η παραπληροφόρηση των μαθητών, και να μπει τάξη στο μέγεθος των ιστορικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας μας: «Το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, δεν είναι εκείνο που είπε ο Μεταξάς το 40. Το μεγάλο ΟΧΙ το είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοψήφισμα του 2015, ενάντια στους καταχτητές».

Νοέμβριος

Με απόφαση της κυβέρνησης η πορεία για το Πολυτεχνείο αλλάζει διαδρομή. Μετά τον Obama οι Αμερικάνοι έχουν γίνει φίλοι μας - και παραμένουν μέχρι νεωτέρας, μέχρι να δούμε που θα το πάει ο Trump. 

«Ιμπεριαλιστές» είναι τώρα οι Γερμανοί, και η πορεία καταλήγει έξω από τη γερμανική πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και καίνε ομοιώματα του Schaeuble.   

Μικροένταση όμως μεταξύ διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, όταν οι τελευταίοι πάνε να πουν και κάτι εναντίον της Merkel, και οι συριζαίοι τους το απαγορεύουν.

Δεκέμβριος

Ψηφίζεται στη Βουλή με 153 ψήφους ο νέος προϋπολογισμός που προβλέπει ανάπτυξη τουλάχιστον 4%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 εκπλήσσει ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που δεν ξέρει σε ποιον να πρωτοδώσει κοινωνικό μέρισμα. Μέχρι που ακούει τον αρμόδιο υπουργό να του λέει: «Μήπως πρόεδρε να πληρώσουμε φέτος τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου στις επιχειρήσεις, που τα ξεχάσαμε τα τρία τελευταία χρόνια;».

Και έτσι, τέλη του 2017, ο Αλέξης έμαθε ότι υπάρχει και ιδιωτικός τομέας!

Καλή χρονιά από μας, και καλή δύναμη!  


10 σχόλια:

TheHawk είπε...

Καλή Χρονια να έχουμε σε όλη την παρέα....Ολα να μας πανε όπως το επιθυμουμε!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλή χρονιά ευτυχισμένο το νέο έτος.Ότι εύχεστε να γίνεται και να σας βρίσκει το καλό. Χρόνια πολλά.

giannhs kon είπε...

Καλημερα σε ολους

Εύχομαι το 2017 να είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Να έχουμε όλοι μας υγεία και ευτυχία.


Χρονια πολλα στους εορταζοντες

Jack Hoston είπε...

Καλή Χρονιά με υγεία, χαρά και αγάπη στον οικοδεσπότη Ms. michele και σ' όλους τους συμμετέχοντες της Ελεύθερης Γνώμης

Θανασης Κ είπε...

Καλη χρονια σε ολους με περισσοτερο μυαλο....κ καρδια...

michele είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !

Με υγεία, αντοχές,επιμονή,ψυχραιμία ,εμπνεύσεις

Ξεκινάει ο 5ος χρόνος της Ελέύθερης Γνώμης ,σε μια εβδομαδα εχουμε γενέθλια !

austin είπε...

Καλησπερα σε ολους!

Χρόνια πολλά και καλά. Καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα. Να χαίρεστε τους κοντινούς σας ανθρώπους, να το υπάρχει αγάπη μεταξύ μας και γενικότερη ελπίδα. Να βάλουμε στην πάντα ο καθένας μας τον θυμό και την οποια απογοήτευση και να προσπαθήσουμε να συγχωρέσουμε τα λάθη των άλλων και οι άλλοι τα δικά μας. Δυσκολο projectακι αυτο.. αλλα χρειαζεται για την κοινωνία μας αυτή την περίοδο.

Να μαστε καλά και ότι επιθυμεί ο καθένας.

Πρέπει να κάνεις καλη επειτειακη ανάρτηση Μιχάλη για τα 5 χρόνια!

michele είπε...

Xρονια πολλα Austin, να χαιρεσαι τους αγαπημένους σου και να χαμογελας παντα !

Κατι θα κανω :)

Panos είπε...

Χρονια πολλα σε ολους τους φιλους του blog....Ευχομαι το 2017 να μας βρει με υγεια , ευτυχια και χαρα επιτελους που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μας αφησουν χρονους...

JimMarkus είπε...

Χαχαχα! Ωραίο το κειμενάκι, καλή χρονιά και κερδοφόρα σε όλα τα επίπεδα. Υγεία και χαρά σε όλους.