Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


TRUMP: ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΥ;
της
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ


Όσον αφορά την ομιλία του Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του: Μια από τις μικρότερες σε έκταση ομιλία (μόνον 15 λεπτα) και αναμφίβολα η λιγότερο εμπνευσμένη που έχω ακούσει ποτέ από Αμερικανό πρόεδρο. Λες και μιλούσε σε προεκλογική καμπάνια. Δεν είπε ούτε μια λέξη για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο, με εξαίρεση μια θριαμβευτικού τύπου αναφορά στο ISIS.
Κυριάρχησε η έπαρση -"η καλύτερη ομιλία που θα ακούσετε ποτέ"- με αρκετά στοιχεία (α) οικονομικού προστατευτισμού -"οι αρχές μας θα είναι «αγοράζετε αμερικανικά προϊόντα» και «να προσλαμβάνετε Αμερικανούς»", (β) πολιτικού μεσσιανισμού –εκτενή αναφορά σε σωτηρία, λύτρωση, επέκεινα-, (γ) εθνικολαϊκισμού -επίκληση στο έθνος και τη δύναμη της λαϊκής, σχεδόν θεόσταλτης, βούλησης-.
Καμία έκπληξη. Πολυ φοβάμαι ότι αυτοί που θα σοκαριστούν το επόμενο διάστημα είναι αυτοί που περιμένουν υπομονετικά την περίφημη "ανατροπή": να μην κάνει όσα ισχυρίζεται ο Τραμπ και να ακολουθήσει μια πιο βατή και προσγειωμένη πολιτική. Δεν θέλω να τους το χαλάσω, αλλά καλό θα είναι να προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο: όχι να υλοποιήσει απλά αυτά που κήρυσσε, αλλά να ακολουθήσει ακόμα πιο ακραίες τακτικές.
Επί της ουσίας αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, υπάρχουν δυο τάσεις πολιτικών αναλύσεων για το "φαινόμενο" Τραμπ: η μια που περιμένει το θαύμα και την προσγείωση στην πραγματικότητα ως μέθοδο ραφιναρίσματος των ακραίων θέσεων του και η άλλη που εύχεται να μην πάει ακόμα πιο πέρα τον εθνικισμό και την περιχαράκωση των ΗΠΑ. Η πρώτη σε αναμονή, η δεύτερη σε αναβρασμό.
Ο χρόνος θα δείξει ποια από τις δύο ήταν η πιο ρεαλιστική προσέγγιση ανάγνωσης του Τραμπ. Όπως και να 'χει όμως, το σίγουρο είναι ένα: δεν πήγαν ένα βήμα μπροστά σήμερα οι ΗΠΑ, αλλά πολλά πίσω. Κι αυτό όπως και να το ερμηνεύσει κανείς, δεν είναι θετικό. Η διάχυτη δηλαδή αίσθηση δεν είναι απλά ενός τέλους εποχής, όπως διαβάζω στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά η έναρξη ενός επικίνδυνου διχασμού: εμείς οι Αμερικανοί κι όλοι οι άλλοι, εγώ ο Τραμπ απέναντι στην πολιτική τάξη -Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί αδιάφορο-, εγώ ο Τραμπ αφουγκράζομαι μόνον τον λαό και οι υπόλοιποι το κατεστημένο.

Ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας και της διεθνούς όμως σκηνής, δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε επιτρέπει εφησυχασμούς και κορώνες τύπου "μιλά και το καναρίνι". Το ρήγμα είναι πιο βαθύ από τα φαινόμενα που το ενισχύουν. Και σε αυτο θα πρεπει να επικεντρωθούν και οι δυο προαναφερθείσες αναλύσεις.

21 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Τελικά Ευφροσύνη μας τι θέλουμε;

Να μην παράγουμε τίποτα και να χρεώνουμε τα ισοζύγια, αγοράζοντας από Κινέζους, πιστώνωντας πολυεθνικές που εδρεύουν στις Παρθένες Νήσους, η να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας, να ανοίξουμε δουλειές, να γίνουμε παραγωγικοί.

Τι είπε ο Trump;

Make America Great Again. Ποιος έχει αντίρηση σε αυτό; Όχι εγώ πάντως; Εσύ;

austin είπε...

Καλημερα σε ολους. Δυστυχως το φαινομενο τραμπ ενισχυει τον διχασμο σε ανθρωπους που πονανε και ισως ανθρωπους που δεν βαζουν την λογικ ως πρωταρχικο κορμο σκεψης αλλα (παρα)λογικες τυπου παισιου κτλ.

Παραδειγμα: οσα λαθη και αν καναμε εμεις ως ελληνες στην οικονομια στην διαχειριση της κρισης κα, δεν μπορει κανεις νοημονας να διαφωνησει οτι η ευρωπη αυτη ειναι γερμανοκρατουμενη. Δεν μπορει κανεις να αμφισβητήσει οτι απο την κριση η γερμανια κερδιζε και κερδιζει (εμμεσα η αμεσα). Αρα αυτο που ειπε ο τραμπ για το μπρεξιτ και την ευρωπη ειναι μια δηλωση που θα επρεπε να γινει απο ανθρωπους που εχουν δυναμη στον κοσμο τουτο. Βεβαια το οτι το λεει ενας "πολιτικος" που εχει διατυπωσει ενα σκασμο αλλα ακραια πραγματα, κανει την "αλλη αποψη" να διατυπωνει τις επιφυλαξεις της, και οχι αδικα.

Απο την παααρα πολυ μικρη μου εμπειρια στα πολιτικα δρωμενα της ελλαδας αλλα και τα διεθνή, εχω καταλαβει το εξης:
Αληθειες λενε μονο οι γραφικοι, οι ακραιοι, μπορει και αυτοι που κουβαλανε μια δοση τρελας μεσα τους.

Ετσι λοιπον, εγω βλεπω εναν ακομα γραφικοακραιο ανθρωπο, που λεει αυτονοητα πραγματα για τον κοσμο που ζουμε γιατι ειναι ανθρωπος ρων επιχειρησεων.

Το οτι μπορει να τα κανει ...τανα ολα και οτι μπορει να σπασει καποια δεδομενα μετα τον 2ο παγκοσμιο πολεμο (οπως εγραψε ο παπαχελας) ειναι κατι αλλο. Ας προσεχαν ομως και αυτοι..ας μην ειχαν τετοιο εκλογικο συστημα, για να ειχαν την ηρεμια που θελει ο πλανητης.

Η μηπως, λεω ρε παιδι μου, μηπως κατι θελει το "συστημα και το κεφαλαιο" να αλλαξει σε τουτο τον κοσμο και φερανε το τραμπ και οχι μονο.

Η αποψη μου γνωστη στο μπλογκ. Η τυχαιοτητα στις μερες της ακραιας πληροφορησης-παρακολουθησης-αναλυσης ψυχολογιας καταναλωτων κτλ κτλ κτλ, εχει σχεδον εκμηδενιστει σε τετοια γεγονοτα.

Και ακομα και αν ενα φαινομενο τραμπ, μπρεξιτ και ολα τα "αναποδα" που εγιναν τπ 2015-2016 ειναι τυχαια-αντιδραστικα συμβαντα του λαου, τοτε το "συστημα-κεφαλαιο" θα το εκμεταλλευοταν προς ιδιον οφελος του.

Εκτος αν νομιζουμε οτι εν ετη 2017, θα παρει ο κοσμος τα δικρανα και θα κυνηγάει το κεφαλαιο...

austin είπε...

*ασχετο αλλα το παραδειγμα παισιου μου εχει ερθει επειδη τις τελευταιες δυο εβδομαδες γνωριζω ανθρωπους που συνεχεια μιυ λενε για αυτο και το τι εχει γραψει-πει. Καρτερικα πολλοι λοιπον μικροεπιχειρηματιες και οχι μονο ελπιζουν στην εκπληρωση της προφητειας για να ...ανεβει εν τέλει η δουλειά τους.

Εχουμε δρομο ακομα συντροφοι. Μετα τον συριζα και τον σωρρα εχουμε τελευταιο μετεριζι τον παισιο και την προφητεια του οτι σε καθε γωνια του πλανητη θα γινει πολεμος ΕΚΤΟΣ απο την ελλαδα.

Γιατι απλα ειμαστε ελληνες γαματοι.

Αντε τωρα με τετοιες λογικες να πηγαινε η οικονομις της χωρας μπροστα. Και τυχεροι ειμαστε να λεμε, η βενεζουελα ειναι μακρια μονο σε...χιλιομετρικη αποσταση

mixalis mixalios είπε...

Art ο προστατευτισμός ποτέ δεν ήταν μακροχρόνια ωφέλιμος...ποσό μάλλον όταν εφαρμόζεται από μια παγκόσμια υπερδύναμη! Αυτό θα φέρει οικονομικά αντίποινα από τους υπόλοιπους με μοιραία όχι μόνο την οικονομική περιχαράκωση αλλά και άλλες αντιπαλότητες που δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν. Εσωστρεφείς οικονομίες δημιουργούν μικρότερη ανάπτυξη, ανασφάλεια και σίγουρα αντιπερισπασμούς...Βέβαια αν όλα τα λόγια μετουσιωθουν σε πράξεις γιατί αλλιώς θα έχουμε μια ακόμα κωλοτούμπα...ε κυβιστηση ήθελα να πω

μπαρμπαλιας είπε...

τον τραμπέ θα τον κρινω απο τα πεπραγμενα του και μονον μετα την τετραετια.
τι μας εδωσε στον πλανητη η προηγουμενη οκταετια;
την επικυριαρχια της υπερδυναμης με καθε μεσον και τροπο,με τα γνωστα επακολουθα.
εγω βραζω στο ζουμι μου-και πολλοι αλλοι συμπατριωτες-και δεν βλεπω φως στον οριζοντα.
οποιος μου εξασφαλισει λιγο φως ...θα ειμαι οπαδος του.
ειδαλως σουμπλές και μερκελινα ουμπεραλλες.

Lorac είπε...

Ευφροσύνη.... φιλοσοφική διάθεση σήμερα από το πρωί Διάβαζα λοιπόν >>
And thus spake Zarathustra unto the people:

It is time for man to fix his goal. It is time for man to plant the germ of his highest hope.

Still is his soil rich enough for it. But that soil will one day be poor and exhausted, and no lofty tree will any longer be able to grow thereon.

Alas! there cometh the time when man will no longer launch the arrow of his longing beyond man—and the string of his bow will have unlearned to whizz!

I tell you: one must still have chaos in one, to give birth to a dancing star. I tell you: ye have still chaos in you.

http://www.gutenberg.org/files/1998/1998-h/1998-h.htm#link2H_4_0015

Αυτό που ζούμε δεν είναι κάτι καλό αλλά είναι κάτι αναγκαίο. Αν ακολουθήσετε τα ψίχουλα πίσω στο δάσος -γιατί τώρα βλέπετε μόνο το δέντρο- θα δείτε ότι εδώ και αρκετό καιρό δυνάμεις της Φύσης (του ανθρώπου) ετοιμάζονται και ετοιμάζουν. Εμείς πρέπει να βάλουμε κάτω τη λογική μας και την κρίση μας για να ξεχωρίσουμε αυτό που πρέπει να γίνει από αυτό που είναι κακό να γίνει. Μερικές φορές όμως οφείλουμε να αποδεχτούμε κάτι κακό που θα γίνει με την προϋπόθεση ότι αργότερα αυτό θα γεννήσει κάτι καλύτερο. Η γνώση της λειτουργίας της ανθρώπινης λογικής και τρόπου σκέψης υπάρχει άλλωστε ,οπότε αν υπάρχει η θέληση μπορεί να κατευθυνθεί οτιδήποτε προς την επιθυμητή φορά. Επομένως και κατακλείδι το τί είναι σωστό ή λάθος αφήστε αρχικά το χρόνο να μας το δείξει Οξύνετε την κρίση σας αφήνοντας τον εαυτό σας να βγει από περιορισμούς του σώματος , αλλά με το πνεύμα προσπαθήστε να μπείτε στη θέση των άλλων -παικτών- για να δείτε την πολυπρισματική αλήθεια από άλλη γωνία.

Lorac είπε...

Φίλε Austin ....Γιατι απλα ειμαστε ελληνες γαματοι.

Γιατί σου φαίνεται περίεργο?? Μη κοιτάς τους γκιαούρηδες στη ψυχή και στο πνεύμα γύρω μας. Όποιος είναι δεκτικός στον πολιτισμό μας με την ευρεία έννοια του όρου και με μια δόση διαχρονικότητας δεν έχει να χάσει τίποτα.

Έβλεπα τον Αντετοκούνμπο τις προάλλες. Κλασσικός αμερικάνος μπασκετμπολίστας-τούμπανο ΑΛΛΑ η διαφορά και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η πονηριά/εξυπνάδα στο παιχνίδι του , που πήρε φεύγοντας από Ελλάδα και τα πέτρινα γήπεδα της.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

(1)Καλησπέρα σε όλους και όλες!
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση του σχολιου μου. Αν και δεν επισημαίνω πραγματα που δεν έχουν ηδη ειπωθει απο πιο ειδημονες και μεσα στα πράγματα ανθρώπους. Ενδεικτικά αναφέρω:
1)http://www.marketwatch.com/story/donald-trump-is-on-the-wrong-side-of-almost-every-issue-voters-care-about-2016-12-28
2)https://www.project-syndicate.org/commentary/trump-isolationism-undermines-peace-worldwide-by-nouriel-roubini-2017-01
3)http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-asia-reaction-idUSKBN15508X
4)http://www.newyorker.com/magazine/2016/11/21/aftermath-sixteen-writers-on-trumps-america
5) http://www.skai.gr/news/politics/article/336717/handelsblatt-omihlodeis-oi-sunepeies-tis-proedrias-trab-gia-tin-ellada/?utm_content=buffer9af65&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
5)http://www.skai.gr/news/world/article/336730/kremlino-gia-trab-dihasmos-aneu-proigoumenou-stis-ipa-/?utm_content=buffera54f9&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

---->

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

--->(2) Όσον αφορά το τι θέλουμε ArTaXiA , ακριβώς αυτό που λέει η Μέρκελ σήμερα: "Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν (την ομιλία): πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες. Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική απ' ότι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσσουμε ιδέες με σεβασμό" (http://www.kathimerini.gr/892835/article/epikairothta/kosmos/merkel-pros-tramp-kalytero-gia-oloys-na-ergazomaste-mazi). Μην αναφέρω οτι κι από την πλευρα των Ρεπουμπλικάνων τον Κίσινγκερ τι λεει σε πλήρη αντιθεση με τα λεγομενα Τραμπ-> http://www.kathimerini.gr/892669/article/epikairothta/kosmos/kisingker-o-neos-rolos-twn-hpa-epi-tramp

Σίγουρα δεν θέλουμε οικονομικό προστατευτισμό και εμπορικό πολεμο ΗΠΑ-Κίνας ή και ΗΠΑ-ΕΕ. Η παγκοσμιοποίηση επιβάλει συνεργασίες και οι μοναχικοι καβαλάρηδες δεν πλήττουν μονον τις χώρες τους αλλά όλους εντέλει. Τραγική ειρωνεία:στη χώρα που ανθεί ο οικονομικός φιλελευθερισμός ορκίστηκε πρόεδρος ένας οπαδός του οικονομικού προστατευτισμού.Houston, we have a problem. Επιπροσθέτως δεν θέλουμε πλασματικές οικονομικές πολιτικές τύπου θα σας δώσω λίγο τυράκι με θέσεις εργασίας αλλά θα οδηγήσω αθόρυβα μακροοικονομικά σε επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος... Οι συνέπειες γνωστές μετά και εργαζόμενους και για φορολογούμενους. Τέλος αναμφίβολα δεν θέλουμε ενα νέο Ψυχρο Πολεμο με το Ιραν και τη Λατινική Αμερική στα κάγκελα και το Ισραήλ να προχωρά ανενόχλητο σε παράνομους εποικισμούς κόντρα στη διεθνή κοινότητα με το τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ. Και φυσικά δεν θέλουμε κυνηγι μαγισσών για το ποιος έχει τον πιο σούπερ στρατό, με την Τουρκία να ανακηρύσσεται ως το αγαπημένο παιδί της νέας διοίκησης στον Λευκο Οίκο, στην περιοχή μας. Μην μιλήσουμε για το ενεργειακό και τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε χτες στη δημοσιοτητα η νέα διοίκηση. -> https://www.whitehouse.gov/america-first-energy
(Παρεπιπτόντως δες ArTaXiA και δείτε διαβάστε και τους άλλους άξονες ->https://www.whitehouse.gov/making-our-military-strong-again
-> https://www.whitehouse.gov/america-first-foreign-policy
->https://www.whitehouse.gov/trade-deals-working-all-americans
Ενδεικτικά τα παραπάνω.

Ο Τραμπ θα κριθεί εκ του αποτελεσματος αναμφιβολα. Ομως στη δημοκρατία δεν ασκουμε κριτικη κατόπιν εορτης, αλλα οι πιο οξυδερκεις και ρεαλιστές εν καιρώ και υπό ατμόν. Το ότι αναλυτες, πολιτικοι, Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί, Ευρωπαίοι, Ασιατες και μη, είναι σε αναβρασμό δεν ειναι τυχαίο. Μην παραβλεπουμε τους κινδύνους του Τραμπισμου περιμένοντας το θαύμα. Μου θυμιζει λιγο όπως τον Ιανουαριο του 2015 που καποιοι λέγαμε "Παναγία μου θα πανε σε σύγκρουση με την ΕΕ" και χλευαζόμασταν με το συγκλονιστικο επιχείρημα "κάτσε πρώτα να το κάνει και μετά το συζητάμε". Δηλάδή να βλεπεις το τρένο να πηγαίνει στο γκρεμό και να σου λενε "ελά βρε μην αγχωνεσαι, δεν επεσε ακομα"!!!

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

(3) Oσον αφορά τον Ομπάμα->http://www.capital.gr/bloomberg-view/3185210/pos-ta-pige-o-obama-stin-oikonomia-se-sxesi-me-5-allous-proedrous
Και προς αποφυγη παρεξηγησεων: Δεν θεοποιώ κανενα στην πολιτικη σκηνη. Δεν είμαι οπαδός, ως γνωστόν, του πολιτικού μεσσιανισμού. Και για να γίνω πιο σαφής: πέραν των οικονομικών επιτυχιών του Ομπάμα και δυο εξαιρετικές αποφάσεις στην εξωτερικη πολιτικη (συμφωνια με Ιραν και αντιστοίχως συμφωνια με Κουβα), έκανε 2 κολοσσιαία κατά τη γνώμη μου λάθη η διοικηση Ομπάμα: 1) με το θέμα της Ουκρανίας και 2) η διαχείριση της "αραβικης ανοιξης" -μονον ανοιξη δεν ηταν αλλά τελοσπάντωνν- και γενικοτερα της Μέσης Ανατολης.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

(4) Lorac διαβασα με προσοχή όσα γράψατε όπως και του αγαπημένου -ναι έχουμε αδυναμίες κι εμείς, τι να κάνουμε;- Μπαρμπαλιά κι έχω να επισημάνω τα εξής:
Δεν είμαι οπαδός του αναγκαίου κακου για να βάλουμε μυαλο. Το λεω πολυ απλοϊκά, ενώ δεν είναι (θα ήταν εξαιρετικά χρησιμη μια φιλοσοφική μου αντιστοίχως τοποθέτηση, αλλά δεν θέλω να κουράζω και φυσικά να γράφω σεντόνια για πολύπλοκα θέματα. Δεν υποτιμώ κανέναν, απλά δεν θέλω σε καμια περιπτωση να καταχραστω το blog για θέματα που άπτονται περαν των αντικειμένων του. Μονον γι' αυτο. ). Και αυτο γιατι δεν είναι απαραίτητο ότι η εμπειρία του κακου, πάλι απλοικα το θέτω, βάζει μυαλο. Ο δρόμος της υπερβολής δεν οδηγεί απαραίτητα στο παλάτι της σοφίας, αλλά και στην καταστροφή ουκ ολίγες φορές. Ως βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος, αναμφιβολα σεβομαι την απόφαση των Αμερικανων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχω εξίσου το δημοκρατικό δικαίωμα να επισημανω κινδύνους ή να διατηρήσω αμφιβολίες και να εγειρω ανησυχίες. Το φαινόμενο Τραμπισμου δεν επεσε απο τον ουρανο. Οσοι παρακολουθουσαμε επιστημονικά αλλα και πολιτικα τις διάφορες πολιτικες και κοινωνικές διεργασίες το βλεπαμε να ερχεται στο προσκήνιο με ορμη. Ευτυχως τα γραπτά μένουν και μπορει να κριθεί ο καθείς για το έγκαιρο της γνώμης του.
Προσωπικά δεν πιστευω οτι θα έχουμε καλή εξελιξη. Ομως το μονο θετικο που βλεπω, προς το παρον, με τα τωρινα δεδομενα, είναι ίσως την επιτάχυνση πολιτικων διαδικασιων στην ΕΕ και επι τέλους ενα συμμάζεμα των οικονομικών πολιτικων διεθνώς. Μπορεί ο Τραμπ να μην θέλει να συναψει εμπορικη συμφωνια με κανεναν, που θα συνάψει με καποιους πιστευω, αλλα δεν ειναι ο μόνος παίκτης. Ισως ειναι μια καλη ευκαιρια, να αναδειχτουν κι άλλες δυναμεις προς άλλες κατευθύνσεις. Πχ ίσως η ΕΕ παει γρηγορα στην θεσμοθετηση δικων της οικων αξιολογησης. Πχ ίσως η ΕΕ τα βρει πιο ουσιαστικα με Κινα και άλλες χώρες προς Ανατολάς. Η διεθνης σκηνη δεν ειναι one man show. Οπότε παρακολουθουμε και αναγουμε συμπερασματα επι του πρακτέου. Ενας απο τους λόγους που ήθελα να κλεισει γρηγορα η συμφωνια εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ ήταν γιατι "εβλεπα" να ερχεται με φορα ο οικονομικος προστατευτισμος/απομονωτισμος Τραμπ. Δεν ήμουν η μονη. Δσυτυχως ουτε η ΕΕ τα καταφερε, ουτε η διοικηση Ομπαμα. Την πραγματικοτητα την διαμορφώνεις, δεν την περιμένεις στη γωνία... γιατι συνήθως σε προσπερνά.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

(5) Αustin το πρόβλημα σε αυτη τη χωρα ειναι θέμα οικονομικής και πολιτικης αντιληψης των διεθνών συσχετισμών. Νομίζουμε ότι όλοι μας χρωστανε και ειτε κλαιγόμαστε , ειτε αυτοεπαιρόμαστε. Το θεμα ειναι οτι η Βενεζουελα μπορει να ειναι χιλιομετρα μακρια, αλλα οι νοοτροπίες της δεν απέχουν και πολύ απο το κυβερνητικο επιτελείο, ή εστω μέρους του. Παρεπιπτόντως ο Μαδουρο ταχτηκε υπερ Τραμπ λέγοντας μαλιστα οτι υπάρχει εν εξελιξει θεωρία συνοωμοσίας μίσους του. Εκλεκτικες συμμαχίες ετσι;

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

(6) mixalis mixalios συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σας. Αντε όμως τρεχατε να το εξηγησετε αυτό σε αποφοίτους ΕΜΠ που σου λενε οτι τα CC ενίσχυσαν την οικονομία και ότι ο κρατικός παρεμβατισμός είναι η μονη λύση σε καιρό παγκοσμιοποίησης... Τρεχα γύρευε. Πιο οξύμωρο δεν γίνεται. Ο οικονομικός αναλφαβητισμός σε αυτη τη χωρα βγάζει μάτι.

Lorac είπε...

Θα σας πειράξω λίγο για τα 6 σχόλια-σεντόνια, έχοντας διαβάσει το profile σας στο http://froufrouni.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html

Στο έργο του Η Πολιτεία του Θεού ο Ιερός Αυγουστίνος γράφει ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε 6 ημέρες επειδή το 6 είναι τέλειος αριθμός.

Να ξέρετε δεν συμφωνώ με όλα όσα γράφεται αλλά σέβομαι το... Ως βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος,

Η αλήθεια είναι ότι το αμερικα φιρστ δεν ακούγεται και τόσο δημοκρατικό για τον δεύτερο! Για τα υπόλοιπα λίγη αμπελο-φιλοσοφία πάντα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία, ειδικά σε ένα χαλαρό Σαββάτο. Για εμάς εδώ στην ελεύθερη γνώμη είναι πιο εύκολο να φιλοσοφούμε με φόντο π.χ. διάγραμμα μηνιαίο Φολι-φολι παρά με υπερ-ροζ φρουφρούνι (χεχεχε). Καλό απόγευμα!

ArTaXiA είπε...

Καταρχάς, μη μου απαντάτε με παραπομπές. Αν ήθελα να διαβάσω το Marketwatch, το Bloomberg, το Reuters, το διαβάζω απευθείας.

Κατά δεύτερον, η παγκοσμιοποίηση μπάζει διότι σε αντίθεση με τη θεωρία, δημιουργεί κεφαλαιακές ανισότητες, πολλά χρήματα πηγαίνουν σε ένα σημείο και άνθρωποι σε ένα άλλο σημείο μένουν άνεργοι. Ως τώρα οι Αμερικανοί έβαζαν την μεσαία τάξη να πληρώνει τα foodstamps και τα rentsubsidies ανθρώπων που εργάζονται με $7.50 την ώρα, για να μπορεί η McDonalds να κρατά χαμηλά το εργατικό της κόστος. Φανταστείτε πως σε έναν τέτοιο υπάλληλο, η πολιτεία πληρώνει δύο φορές πάνω τον ετήσιο μισθό του σε επιδόματα επειδή απλά δεν θέλει να θεσπίσει ελάχιστο επιτρεπόμενο μισθό.

Κι επειδή μ' αρέσουν κι εμένα οι παραπομπές, χαζέψτε λίγο την Αμερική που παραλαμβάνει ο Trump κι ελάτε μετά να μου πείτε αν κάτι πάει λάθος στην πολιτική που ακολουθήθηκε ως τώρα:

http://money.cnn.com/video/news/economy/2015/09/15/this-is-life-on-low-wage.cnnmoney/index.html?iid=ob_hp_video

hippy είπε...


Καλησπέρα

δεν θα σχολιάσω καθώς με έχουν καλύψει οι φίλοι Artaxia και Lorac. Απλά κ. Pavlakoudi θα ήθελα να επισημάνω πως υπάρχουν κι άλλες απόψεις, αλλιώτικες απ΄την δική σας, που βλέπουν υπαρκτούς κινδύνους που πιθανώς εσείς αγνοείτε στη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ αφού επιθυμούσατε να κλείσει γρήγορα. Προσωπικά ευγνωμονώ τους γαλλόφωνους Βέλγους που (για δικούς τους λόγους) μπλοκάρισαν την CETA σε αντίθεση με τους άσχετους (επαρχιώτες ευρωπαίους) πολιτικούς μας συνολικά που αγνοούσαν τι ψήφιζαν.

Οι απειλές της ΤΤΙΡ

http://teddygr.blogspot.gr/2015/10/blog-post_15.html

Η απειλή της CETA

http://teddygr.blogspot.gr/2016/09/ceta.html

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

ArTaXiA τα 5 πρώτα λινκ δεν αναφέρονται σε σας αλλά γενικοτερα σε όλους όσους ενδιαφέρονται κι έχουν χρόνο. Το λινκ μόνον με τα οικονομικά στοιχεία της διακυβερνησης Ομπαμα σας αφορούσε προσωπικά, εξου και μόνον σε αυτό το σημείο αναφέρω το όνομα σας όπου κι αρχίζω να σας απαντώ. Νομιζα οτι ειναι απολυτως σαφες. Προφανώς έκανα λάθος και ζητώ συγγνώμη που θιχτηκατε τόσο πολύ. Οφείλω βέβαια να ομολογησω ότι είθισται όταν γράφουμε και να παραπέμπουμε σε πηγές και να στοιχειωθετουμε με αριθμούς και διάγραμματα άρα λινκ σε αυτό ιντερνετικο περιβαλλον που δεν επιτρεπονται επισυναψεις αρχειων ή εικόνων, τους ισχυρισμούς μας. Οπότε μου προκαλει εκπληξη το αρνητικο σας ύφος. Και φυσικά εξυπακουεται οτι μπορεί και να τα χετε διαβάσει και φυσικά και να παραθέσετε εξίσου άλλα. Be my guest by all means necessary. :)
Τέλος αν θεωρείτε ότι ο Ομπαμα έφερε την καταστροφή στην αμερικανική κοινωνία μετά τον Μπους, σεβαστο, αλλά όχι απαραιτήτως και κατανοητό. Μάλλον το αντίθετο, ειδικά εφοσον είστε γνωστης οικονομινών θεμάτων. Επιπρόσθετα το να θεωρεί κάποιος ότι ο Ομπαμα έκανε καλή δουλειά δεν σημαίνει ότι πιστεύει παντελώς μανιχαιστικα ότι τα εφτιαξε όλα τέλεια. Οπότε το βιντεακι, που παρακολουθησα όλο, αχρειαστο. Κανείς από τους ελλογους υποστηρικτές του Ομπαμα δεν τον είδαν ως Μεσσια. Τέτοιες αντιλήψεις ανήκουν στο στρατόπεδο του Τραμπ. Άλλωστε σας εξήγησα πρωτυτερα που εντόπισα τα λάθη Ομπαμα, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Hippy σέβομαι τις ενστάσεις σας και χαίρομαι για τις παραπομπές που αναφέρετε. Τις βρήκα εξαιρετικά ενδιαφερουσες, αν και γνώριζα τις περισσότερες από αυτές. Όσοι είμαστε υποστηρικτές του να προχωρήσουν οι CETA
και ΤΤΙΡ, δεν σημαίνει ότι αγνοουμε άλλωστε τις δυσκολίες των εγχειρηματων. Απλά αναγνωρίζουμε ότι οι εμπορικές γέφυρες είναι πάντα προτιμοτερες από τους αποκλεισμους ή τον εμπορικη περιχαρακωση ειδικα σε περιβάλλον παγκοσμιοποιησης. Επίσης γνωρίζαμε ότι αν οι εν λόγω διαπραγμάτευσεις είχαν δυσκολίες επί Ομπαμα,θα είχαν ακόμα μεγαλύτερες επι Τραμπ. Το ότι κάποιος παίρνει θέση υπέρ ενός πράγματος,δεν σημαίνει ότι αγνοεί την θέση κατά αυτού ή ότι ασπαζεται δογματικα την θέση του.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Lorac εκτιμώ και χαίρομαι ιδιαίτερα το χιούμορ σας, προς θεού. Εύχομαι φυσικά όλες οι προσδοκίες που έχουν ορισμένοι από Τραμπ να εκπληρωθουν. Εγώ δεν έχω. Ήμουν κι είμαι ανοικτά αντίθετη στον Τραμπ και οικονομικά και πολιτικά και ιδεολογικά. Την αντίθεση μου έχω μάθει να την εκφέρω εντός δημοκρατικου πλαισίου και κυρίως με σεβασμό σε αυτόν που αντιτιθεμαι. Στην περίπτωση του Τραμπ ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να τον σεβαστω ως προσωπικοτητα κι απλά με συγκρατει τρόπον τινα η θεσμικη του ιδιότητα και μόνον.

Lorac είπε...

Ευφροσύνη τις προσδοκίες τις αφήνω για άλλους. Εμείς είμαστε σε ηλικία που θα βιώσει τα αποτελέσματα των τωρινών επιλογών ,επομένως έχουμε τουλάχιστον την παρεμβατική υποχρέωση. Σας έγραψα -πολύ γενικά- τί θεωρώ ότι είναι "Latet anguis in herba". Μέσα από το λάθος αυτό υπάρχει η δυνατότητα χρονικά τουλάχιστον να δημιουργηθεί "κάτι" που θα αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Να αποτελέσει την αρχή προβληματισμού τουλάχιστον σε θέματα όπως τα 10 δικά σας γιατί όντως μερικές περιπτώσεις χρειάζονται εκσυγχρονισμό.

Γράφει ο Σωκράτης όμως περί απειλών...
Αι μεν βρονταί τους παίδας, αι δε απειλαί τους άφρονας καταπλήττουσι.

Οπότε για να μην γίνουμε ανόητοι και κυνηγάμε ανεμόμυλους χρειάζεται λίγη υπομονή να αφήσουμε τα γεγονότα να εκδηλωθούν.

Πάντως απάντησες και με στοιχεία Τώρα αναμένω και από τους διαφωνούντες να πράξουν ανάλογα.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Εγω θα μου επιτρεψετε να συμφωνήσω με τον ΑrtaXia...και να προσθέσω οτι ακομα μερικοί δεν εχουν καταλάβει οτι ο Τραμπ ειναι ηδη πρόεδρος της Αμερικής.. .καποια αλλη στιγμή θα αναλυσω απο που ξεκινανε οι διαμαρτυρίες για τον Τραμπ και τι σκοπο έχουν.. .ειναι παντος τα ιδια ατομα που διαμαρτυρονται μια για τον πλανήτη .. μια για τα δικαιώματα των αρειανων και μία για το γιατι δεν μπορει να ζευγαρωσει η σουρικατα...