Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 


                       ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΑ

11 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Αυτός ακόμα να καταλάβει πως ξέσπασε η κρίση...Αν δεν ξέρεις την αιτία, πως θα λύσεις το πρόβλημα? Βρε ούστ...

"Η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας."

Τάδε έφη? Quiz....

austin είπε...

Την καλησπέρα μου..πολύ ησυχία, μάλλον σας πήρε ο ύπνος από την "ανούσια" συνεδρίαση; χαχα

Όταν επιχείρηση που μετράει πάνω από 30 χρόνια, μου λέει έλα να πάρεις το 20άρικο μετά από 15 μέρες και μετά από 15 μέρες (σήμερα) μου λέει θα με βόλευε να έρθεις να τα πάρεις την Παρασκευή, καταλαβαίνετε που οδεύουμε.

Παιδιά και να καθυστερήσετε την αξιολόγηση δεν πειράζει. Ούτως ή άλλως τα τσακίσατε όλα, άρα τι σήμερα τι μετά από κανά μήνα να κλείσει, τι να κλείσει και μετά από κανά χρόνο το ίδιο κάνει. Μια χαρά, με το πάσο σας να παίζετε (όλοι τους) τα πολιτικά σας παιχνίδια και "εσείς να είστε καλά" με τον μισθουλάκο σας και την πολιτική σας ρητορεία.

Lorac είπε...

Φίλε ΑΥΣΤΙΝ χρειάζεται μεγάλη υπομονή κ αυτοπειθαρχία όλη αυτή η περίοδος. Θα σου θέσω ένα προβληματισμό Τί είναι καλύτερο να αποτύχουν τελικά ή οι Τρόικες για δικούς τους λόγους να τους δώσουν προσωρινά μια λύση??

κ.Μ/Μ έλεγα να εκμεταλλευτώ τις τραπεζικές σας γνώσεις και να σας ρωτήσω για αυτό το θέμα https://www.eba.europa.eu/-/eba-to-run-its-next-eu-wide-stress-test-in-2018

και συγκεκριμένα τί είναι τούτο το IFRS 9?? Να το ράψω το κουστούμι ή όχι ακόμα??

mixalis mixalios είπε...

Αυτό το οποίο ανησυχεί τις Τράπεζες φίλε Lorac (ο Hippy υπολόγισε - με μεγάλη επιτυχία- ότι είμαστε συνομήλικοι, οπότε το κύριε θα προτιμούσα να μην το χρησιμοποιείς, με μεγαλώνει...) είναι ότι πια αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των κόκκινων δανείων και πιο συγκεκριμένα:
Μέχρι πρόσφατα ο αγώνας που κάναμε στις Τράπεζες ήταν να βρούμε ένα πελάτη με δάνειο σε καθυστέρηση (NPL, non performinG loan) να τον πείσουμε να κάνει ρύθμιση και να καταβάλλει μία δόση. Τώρα το πράμα ζορίζει. Η ρύθμιση από μόνη της δε λέει τίποτα. Για να φύγει ένα δάνειο από τα NPL θα πρέπει 12μήνες μετά τη ρύθμιση το δάνειο να είναι ενήμερο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε καταβάλλοντας τη δόση του ο δανειολήπτης κάθε μήνα ή χάριν παραδείγματος να έρθει στο 12μηνο και να καταβάλλει όλες τις δόσεις του έτους μαζί. Με απλά λόγια δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει κατά τη διάρκεια του έτους ο δανειολήπτης αρκεί ένα χρόνο μετά το δάνειο να είναι ενήμερο. Αρκετά απαιτητικό και δεδομένου ότι τα στοιχεία για το stress test θα είναι αυτά του Ιουνίου του 2018 έχει πέσει πολύ τρέξιμο. Αυτό είναι το ζουμί...

Φαντάζομαι δεν θέλεις να διαβάσεις αυτό....https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/25063

mixalis mixalios είπε...

Με απλά λόγια και επειδή η τάση το πρώτο δίμηνο είναι μάλλον τραγική έχε έναν ράφτη stand by...

mixalis mixalios είπε...

Δες κι αυτό που αφορά τα stress tests αλλά όχι αυτό που ρώτησες...

Lorac είπε...

Με βάση αυτά που γράφουν για 1,5 νέα npe απο την αρχή της χρονιάς και με αναλογικό μοίρασμα δια 4 προκύπτει άνοιγμα περίπου 400εκ ανα τράπεζα. Με το σύνηθη ποσοστό κάλυψης npe 50% μιλάμε για 200εκ προβλέψεις με το καλημέρα! Νούμερο που πρέπει μέσω της οργανικής κερδοφορίας τους να καλύψουν μέσα στο υπόλοιπο της χρονιάς. ...Και ..Πσσσσσστ είμαστε ακόμα στη β' διαπραγμάτευση που να φτάσουμε και στη Β' αξιολόγηση!!

Επίσης αναμένω "ελβετικές" πιέσεις για ορισμένες μέσα στη χρονιά. Οπότε μαζεύονται αρκετά σύννεφα ήδη.

Σχεδόν μοναδική ελπίδα κάποια μορφή qe 4-5 δις που θα φτιάξει την ψυχολογία της αγοράς

austin είπε...

Lorac η όποια λύση και αν δοθεί, όποτε και αν δοθεί, μικρή σημασία έχει για την πραγματική οικονομία. Η ζημιά στην μικρομεσαία επιχείρηση έχει ήδη γίνει. Απλά όσο καθυστερούν (όποιος και αν καθυστερεί) το αποτέλεσμα θα είναι τύπου, αντί να κλείσουν 50 από τις 100 επιχειρήσεις, θα κλείσουν 60 και βάλε ανάλογα με την καθυστέρηση

Να μην κλείσουν πάντως, με τα τωρινά δεδομένα δεν το βλέπω. Έχουμε ακόμα δρόμο για το πλιάτσικο στην πραγματική οικονομία.

Η ειρωνεία είναι ότι έζησα από κοντά και καθημερινώς το πλιάτσικο που συντελέστηκε το 2015-αρχές 16 στο ΧΑΑ και τώρα ζω το πλιάτσικο στην πραγματική οικονομία καθημερινώς. Τότε έλεγα αυτό το πλιάτσικο που ζήσαμε στο ΧΑΑ, θα περάσει σίγουρα στην πραγματική οικονομία με βάναυσο τρόπο.

Δυστυχώς τώρα έχει ξεκινήσει (ο νέος κύκλος) το πλιάτσικο, και πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Ρωτάω λογιστές για το τι ποσοστό των πελατών τους δεν "χρωστάνε". Το σύνηθες ποσοστό που μου λένε είναι 5-10%. Μόνο σε μία περιοχή -από τις 15 που έχω κάνει την έρευνα μου (τα βριλήσσια)- που δραστηριοποιείται ένας λογιστής μου είπε το 20% των πελατών δεν χρωστάει. Ειλικρινά, περισσότερες ελπίδες βλέπω στο ΧΑΑ για να μπορέσει να ζήσει κάποιος παρά να έχει επιχείρηση. Όσο για τους μισθωτούς, μόνο σε ορισμένες πολυεθνικές αξίζει. Σε μικρομεσαία επιχείρηση ή πολυεθνική τύπου Βασιλόπουλου δεν έχει και πολύ νόημα.

Κλείνοντας, όλοι έχουμε καταλάβει τον αγώνα κατά του μαύρου χρήματος, ειδικά στην Ελλάδα. Μινιμουμ το 60% του τζίρου (αν είναι νόμιμος) πάει στο κράτος. Με το POS, ακόμα και να θέλει να κλέψει, δεν θα μπορεί. Αντ αυτού του μπαίνει και 1,5% νταβατζηλίκι από την τράπεζα (αν θες να καταπολεμήσεις την φοροδιαφυγή, πέρα ότι βάζεις μικρή φορολογία σε μία οικονομία σαν την ελληνική σε κρίση, δεν πρέπει να είχες παραπάνω από 0,5% ΜΑΞ όμως, προμήθεια στην τράπεζα, αλλά τέσπα). Με μάξιμουμ λοιπόν 40% επί του τζίρου σου, τι να πρωτοκαλύψεις από λειτουργικά έξοδα, τι να αποταμιεύσεις για μελλοντική επένδυση, τι να αποταμιεύσεις για τυχόν δύσκολη συγκυρία, τι να αποταμιεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη;;

Ναι θέλει υπομονή και αυτοπειθαρχία, αλλά μάλλον και αυτό το τρένο χάθηκε για την πλειονότητα των επιχειρηματιών. Αυτοπειθαρχία και υπομονή, μπορούν να έχουν μόνο οι πολυεθνικές όσο αναφορά το επιχειρείν και όσοι ασχολούνται με τις χρηματαγορές...

ΥΓ1: Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, μιλάμε για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Να σημειώσω επίσης, ότι και αυτή η εκτεταμένη μικροεπιχειρηματικότητα που κανείς δεν θέλει να γίνει υπάλληλος, και ανοίγει ένα "μαγαζάκι" και κατακερματίζει την αγορά, επίσης δεν είναι σωστό και πρέπει να έρθει ισορροπία και στην μανία "να είμαι αφεντικό και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο"

ΥΓ2: Μπορεί να ακούγομαι με περίσσια μαυρίλα, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρώ αυτό που συμβαίνει και να το παίζω κουκουρούκου. Αποτύπωση περισσότερο κάνω. Όπως έχω πει, για κάποιους λίγους πάλι θα υπάρχουν ευκαιρίες. Επίσης κρατάω μέσα μου και πολύ αισιοδοξία για όποιον αντέξει αυτό το πλιάτσικο, θα μπορέσει να απολαύσει πολύ καλύτερες μέρες. Η καθυστέρηση όμως και η το συνεχόμενο σούρσιμο αφήνει περιθώρια για πολύ λίγους ή για "ομίλους" που έχουν διάφορα τεχνάσματα να γλυτώσουν το πλιάτσικο.

ΥΓ3: Η αγορά ακόμα και μετά από 10 χρόνια ύφεσης δεν έχει καταφέρει να αυτορυθμιστεί και να "καθαρίσει", μένοντας περισσότερο υγιείς δυνάμεις. Αυτό αν δεν συντελεστεί σχετικά γρήγορα, οι "άρρωστες" επιχειρήσεις θα αυξάνονται.

Lorac είπε...

Όσο βλέπεις αποτυχημένους υπουργούς να κακαρίζουν ότι θα δώσουν 14η και 24η σύνταξη μην έχεις καμία απολύτως ελπίδα για κάτι καλύτερο. Αν αποφασίσουν να το γυρίσουν σε "μείωση ανεργίας νέων" ή "απλοποίηση γραφειοκρατίας" ίσως κάτι να γίνει.

Ακόμα και η φορολογία που αναφέρεις είναι για να βοηθά το "μπαξίσι" και το "νταλαβέρι". Γνωστές τεχνικές απο τους πνευματικούς πατέρες του σήμερα.

Αλλά Αυστιν - χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών- η φύση έχει πάντα το τρόπο της να αυτορυθμίζεται.

austin είπε...

Εννοείται Λορακ και έχει... Είτε με "μικροδιορθωσεις" είτε με "σοκ και καταστροφές". Μέχρι στιγμής το δεύτερο υπερισχυει.

Είμαι σίγουρος ότι επειδή είμαστε κοντά σε ηλικία, ότι έχεις παρατηρήσει ότι η γενιά μας, τα νιάτα δλδ, βρίσκονται σε ένα δικό τους κόσμο... Που πρέπει να δίνουμε την μάχη για το αυτονόητο ακόμα και σε αυτούς, που υποτίθεται ότι είναι νέα μυαλά και "μορφωμενα".

Προσωπικά δεν κρύβω ότι κάνω μια τελευταία προσπάθεια εντός χώρας, επειδή έχω και "άγκυρα" και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα η μετανάστευση, και το πολύ σε κάνα χρόνο, αν δεν δω κάποια έστω μικρή αλλαγή, την χώρα εδώ θα την έχω μόνο για διακοπές... Και εγώ και η σύντροφος μου λέμε ότι δεν χωράει παραπάνω υπομονη...

Λευτερης είπε...

Φίλε Lorac με την ευκαιρία του διλήμματα σου «Τί είναι καλύτερο να αποτύχουν τελικά ή οι Τρόικες για δικούς τους λόγους να τους δώσουν προσωρινά μια λύση??» θα ήθελα να γράψω κάποιες σκέψεις μου, αν και εδώ είναι οικονομικό χρηματιστηριακό μπλοκ.
Δεν μπορείς όμως να ξεφύγεις από την πολιτική σκέψη, δεδομένου ότι πολιτική και οικονομία συνδέονται μεταξύ τους.
Αυτό το τσούρμο σε τέτοιου είδους διλήμματα προσπαθεί να μας φέρνει, γιατί είναι εύκολη η απάντηση και στριμωγμένη. Η δική μου απάντηση είναι ότι Έπρεπε να είχαν φύγει. Κατέστρεψαν την χώρα.
Ας σκεφτούμε τι έχουν κάνει στα δύο χρόνια για την οικονομία, τι έχουν κάνει για την παιδεία, τι έχουν κάνει για την ενέργεια, τι έχουν κάνει για την φοροδιαφυγή, τι έχουν κάνει για το μεταναστευτικό, τι έχουν κάνει για τον πολιτισμό, τι έχουν κάνει για τα χαμηλά λαϊκά στρώματα λαού που στενάζει. Απλά κάνουν το χόμπι τους και η χώρα γκρεμίζεται.
Στα δύο χρόνια από το 2015 έχουν κάνει μία αξιολόγηση, όταν οι Σαμαροβενιζέλοι στον ίδιο χρόνο είχαν κάνει τέσσερες.. Ποτέ δεν ήμουν δεξιός, αλλά και ποτέ δεν ήμουν κολλημένος.
Θα έπρεπε λοιπόν να είχαν φύγει και όχι να βάζου διλήμματα και εμείς να τα αναμασάμε.
Και όπως πολύ σωστά το λες «Όσο βλέπεις αποτυχημένους υπουργούς να κακαρίζουν ότι θα δώσουν 14η και 24η σύνταξη μην έχεις καμία απολύτως ελπίδα για κάτι καλύτερο.»
ΥΓ Στην ενεργεία 23% ας προσθέσουν και 426.000 παραγωγικούς νέους που έχουν φύγει, να δούμε η ενεργεία που θα φτάσει.