Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;


«Η παράταση οδηγεί μοιραία σε κάλπες» είναι το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που κυκλοφόρησαν το πρωί του Σαββάτου. Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση.

Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος ή υπουργός της κυβέρνησης που να βγει να πει κάτι τέτοιο δημοσίως, λέγοντας και το όνομά του. Δημοσίως, όλοι βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλα τέτοια που τα έχουμε ξανακούσει. Τα είπε ο Νίκος Παππάς το πρωί της Παρασκευής στον Γιώργο Παπαδάκη, τα επανέλαβε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ στον Νίκο Χατζηνικολάου, και οι δύο από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το 2015» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ουσιαστικά όλα κρίνονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει κάνει όσα είχαν συμφωνηθεί -αν και η περίφημη επιστολή Τσακαλώτου μας επανέφερε μνήμες δημιουργικής ασάφειας- και παραπέμπει σε «πολιτική διαπραγμάτευση», δηλαδή να υπάρξει μια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των απαιτήσεων και του ρόλου του ΔΝΤ στη συμφωνία.

Μόνο που το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στη Μάλτα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της ΕΕ ήταν ένα ξεκάθαρο «βρείτε τα με τους Θεσμούς». Δηλαδή «πολιτική διαπραγμάτευση» προς το παρόν δεν υπάρχει, οι Θεσμοί πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην Αθήνα, να υπάρξουν οι συζητήσεις και συμφωνίες σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα δούμε τι θα πει η καγκελάριος και οι υπόλοιποι.

Και επιστροφή των Θεσμών σημαίνει μέτρα. Ποια μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση; Η μείωση του αφορολόγητου είναι κάτι που ζητάει το ΔΝΤ και το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να αποδέχεται σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και στις 9 Μαρτίου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα έμεινε πιστός το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Τζανακόπουλος.

Ομως είναι αυτονόητο ότι τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά. Απομένουν… 384 ώρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο παρά τους διάφορους αφορισμούς της Ηρώδου Αττικού (από Μαξίμου αλλά και Προεδρικό Μέγαρο), είναι το μόνο αρμόδιο να κλείσει την αξιολόγηση. Και απομένουν πολλοί συμβιβασμοί να γίνουν και η κυβέρνηση ως τώρα έχει αποδείξει ότι από χρονοδιαγράμματα δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά – ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει 5 Δεκεμβρίου και αύριο κλείνουμε δύο μήνες από εκείνη την ημερομηνία, χωρίς να ξέρουμε καν αν και πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung λέει ότι είναι ουτοπικό να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Αρα επιστρέφουμε στο δημοσίευμα των «Νέων» που γράφουν χαρακτηριστικά:


«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται καθημερινώς ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κλείνει, αλλά η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της. Μέχρι τώρα έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που η ίδια υποσχέθηκε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει. Τώρα όμως έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και γι’ αυτό όλα τα σενάρια εξελίξεων μένουν ανοικτά. »Παράταση της εκκρεμότητας στη διαπραγμάτευση μοιραία οδηγεί σε πρόωρες εκλογές» εκτιμούσε μόλις χθες υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση. Η ανάλυσή του ξεκινά από τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να φθάσει σε συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν παραγνωρίζει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν καταστεί δυσβάστακτες για την κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρεί ότι αν υπάρχει μια δυνατότητα ενός συμβιβασμού, πρέπει να γίνει τώρα και πάντως πριν χαθεί η ευκαιρία του Φεβρουαρίου, διότι μετά θα είναι πρακτικώς αδύνατο και πολιτικά ανέφικτο λόγω των εκλογών που ξεκινούν από την Ολλανδία και τελειώνουν με τη Γερμανία».

www.protagon   Αλέκος Παπαναστασίου.

14 σχόλια:

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Πολύ ησυχία σήμερα. Είδατε καλό καιρό και έχετε ξεμυτισει όλοι από τα σπίτια σας. Καλά κανετε...

Είδα κάτι περίεργα με το ΕΦΚΑ, διπλές και παραπάνω εισφορές. Βέβαια τι μας νοιάζει εμάς... Αλλωστε το κράτος πρέπει να μας συντηρεί και εμείς να στηρίζουμε τους μεταρρύθμιστες του τόπου.

Τουλάχιστον οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς που παλεύουν να παραξουν έστω και αν μια φορά ψήφισαν τους γελοιοδεστατους παραπλανητες, τώρα κατάλαβαν σίγουρα το λάθος τους.

Βέβαια οι δοκιμές έχουν ένα τίμημα που τώρα πληρώνεται όχι μόνο από αυτούς αλλά από το σύνολο του λαου που μας πηραν στο λαιμό τους.

Παρόλα αυτά, όλες οι ανοιχτομυαλες και φιλελευθερες δυνάμεις πρέπει να συγχωρεσουν το οικτρο λάθος αυτών που παραπλανηθηκαν από την βρωμιά του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσουμε όλοι μαζί αναγνωριζοντας τα λάθη μας και προσπαθώντας να μην ξανακανουμε τα ίδια.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας, εξάλειψη διχαστικων φαινομένων αλλά και βλακωδων αντιληψεων.

Πότε δεν είναι αργα...μεχρι να βουτυροποιηθει το μυαλό όλων αυτών που δέχονται παθητικα την θρασυτητα των κατσαπλιαδων που λένε για "χρήσιμη ηλιθιότητα αυτών που ζητάνε τώρα εκλογές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση" ενώ έκαναν ακριβώς αυτό και μας έκλεισαν τις τραπεζες. Projection λέγεται αυτό κυριοι..που δείχνει έντονα στοιχεία ψυχασθενειας όταν δεν έχει όριο και σταματημο

michele είπε...

Κανουν και βόλτες εμαθα στο ΠΑΡΙΣΙ οι άπλυτοι, στα κρυφά.Οι βλαχοδημαρχοι.

michele είπε...

Αγαπητε George είδα το σχόλιό σου χτες βράδυ ( παρ οτι μετά το εσβησες). Μπα δεν εχει τετοια ο ανηψιος ειναι φιλοευρωπαιστης.Και περνά και απ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες που βρίσκει ανα τον κόσμο,το λέω πληροφοριακά :))

hippy είπε...

Τείνω να συμφωνήσω με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το 2015». Για την ακρίβεια μου περνάει απ΄το μυαλό ότι πιθανόν να έχουμε επανάληψη α΄εξαμήνου 2016. Δηλαδή κυβερνητικό κολοβάρεμα όπως πέρσι και υποχρεωτικός συμβιβασμός των Ευρωπαίων όπως έγινε τον περασμένο Μάιο με σπάσιμο των χρημάτων σε 2 δόσεις ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις Ιουνίου-Ιουλίου και τα υπόλοιπα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Αυτό κατά τη γνώμη μου σημαίνει στασιμότητα για την οικονομία και το ΧΑΑ. Χάνουμε την δυνατότητα εισόδου των ελληνικών ομολόγων στο QE του Ντράγκι αυτό όμως για την πραγματική οικονομία δεν κοστίζει και πολύ (αφού οι τράπεζες δεν δανείζουν), αντίθετα μ΄εμάς τους επενδυτές-κερδοσκόπους που ελπίζαμε σε αλλαγή ψυχολογίας με την αποδοχή τους στο QE.

Από την άλλη οι βλαμμένοι κυβερνητικοί θα προβάλλουν στα ΜΜΕ ότι "αγωνίζονται" (μην χέσω) κι έχοντας συμφωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τα βραχυπρόθεσμα θα διαστρέφουν το αποτέλεσμα σαν απαρχή συμφωνίας για το χρέος. Κάτι σαν την 13η σύνταξη και λοιπά παραπλανητικά που καθημερινά προσπαθούν να πείσουν απ΄τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Είναι κακό σενάριο για την πατρίδα, αρκετά βολικό όμως για δαύτους. Τους θεωρώ συμφεροντολόγους, ανάλγητους κι απάτριδες και σκέφτομαι γιατί όχι?

"Το πρώτο βήμα δύσκολο / το δεύτερο αλαφραίνει" λέει ο Πορτοκάλογλου στο Βαλκανιζατέρ. Οι αχρείοι τα έχουν προ πολλού, δεν τραβάνε ζόρι.

https://www.youtube.com/watch?v=9RcY8L5ubeI

michele είπε...

Συμφωνω με καθε λέξη αυτου του σχολίου Hippy :) Προς το παρόν ,αυτο το σενάριο διαφαίνεται ως το επικρατέστερο.

austin είπε...

Χιπι πολύ μου αρέσει που με την εμπειρία σου και την πρακτική σου ανάλυση βοηθας.

Βέβαια σε αυτό το σεναριο υπάρχει και αυξημένες κίνδυνος για τις καταθέσεις. Γιατί σε τέτοιο κλίμα δεν νομίζω να προχωρανε τα των κόκκινων δανείων. Η στασιμοτητα για καιρό μαζί με την αφαιμαξη και όχι κάποια αυξητική κίνηση της πραγματικής οικονομίας, αμφιβάλλω αν θα αφήσει "ανεπαφες" τις καταθεσεις.

Προσωπική άποψη εννοείται και μην τρομοκρατω κανεναν...απλα μου φαίνεται κάτι το λογικό αφού ούτε qe ούτε κατά διάνοια να κινηθεί η πραγματική οικονομία. Προφανώς επίσης εύχομαι να έχω εντελώς άδικο και να πέφτω εξω...

GEORGE είπε...

Χαϊ mr Michael
Το έγραψα για το χιούμορ λόγω σεναρίων δραχμής
,,, το έσβησα για να μην παρεξηγηθώ ;)

michele είπε...

Nαι,εγω ως χιούμορ το εξέλαβα προσωπικά,κανένα πρόβλημα ,καμμία παρεξήγηση :)

hippy είπε...


Οι καταθέσεις Γιώργο νομίζω κινδυνεύουν μόνο από το Grexit (δραχμή, υποτίμηση, πληθωρισμός). Ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο διότι συνήθως οι "μικροί" για να χειριστούν τα δύσκολα είναι και δειλοί και χωρίς όραμα. Δύσκολο ακόμα και να κοιτάξουν πίσω, πόσο μάλλον να βγουν απ΄το μονοπάτι που τους χάραξε η Μέρκελ.

Αντίθετα όμως κινδυνεύουν οι τράπεζες. Όχι βέβαια από bail in και άμεση ΑΜΚ με κάλυψη απ΄το κράτος. Αυτό το μανατζάρουν παίρνοντας λιγότερες προβλέψεις στις ετήσιες καταστάσεις. Η ουσιαστική όμως έλλειψη κερδών για τους λόγους που ανέφερες σημαίνει ότι τόσο το 2016 όσο και το 2017 ο αναβαλλόμενος φόρος DTA θα μείνει ουσιαστικά αμετάβλητος. Δεν θα έχουν την κερδοφορία που περίμεναν οι διοικήσεις για φέτος => δεν θα μετατρέψουν (άμεσα) τους αναλογούντες φόρους σε πραγματικά (και όχι λογιστικά) κεφάλαια => χειροτερεύει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 => πρόβλημα στα επόμενα stress tests της ΕΚΤ (το 2018 ευτυχώς).

Κρατάμε μικρό καλάθι εκτός κι αν γίνει το θαύμα (και τρέξουν την αξιολόγηση).

michele είπε...

Και ευτυχως αργα και μεσα στο 2018 νομίζω Ηλια γινονται τα stress tests.

hippy είπε...

Όπως τα λες Μιχάλη. Το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr/τραπεζικά-νέα/item/276205-τα-stress-tests-του-ιουλίου-του-2018-με-παραδοχές-2017-–-θα-κριθεί-η-4η-ανακεφαλαιοποίηση-στις-ελληνικές-τράπεζες.html

GEORGE είπε...

Αν επιστρέψει και είμαστε σε δραχμή θα του φανούν οικεία τα περιβάλλοντα ζούγκλας :)))

austin είπε...

Η λογική λέει αυτό που επισημαίνεις hippy. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 λογικά κίνδυνος δεν υπάρχει. Αλλά από το άρθρο που έβαλες κρατάω την φράση:

"Με βάση τις επιδόσεις του 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν – θα αξιολογηθούν στα stress tests του 2018"

Με αυτό που διαφαίνεται και είπες παραπάνω, καλή επίδοση δεν προβλέπεται από τους τυχοδιώκτες

michele είπε...

Χα,σωστή παρατήρηση George !