Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


TA METΡΗΤΑ ΚΑΙ Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
του 
Μixalis Mixalios 


Διάβασα λοιπόν την άποψη του "επιφανή" αρθρογράφου  (όπως αποκαλούμε κάποιον διεθνή ποδοσφαιριστή επειδή φόρεσε κάποτε τη φανέλα της Εθνικής σε ένα φιλικό βλέπε Λάμπρος Χούτος ο οποίος σημειωτέον διαπρέπει στο survivor) Norbert Häring που αναδημοσίευσε το αφεντικό για τα μετρητά και τη χρήση τους. Ο αρθρογράφος της Huff Post που επικαλείται τον  Häring αναφέρει ότι στη χώρα μας ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει πάρει επιθετική μορφή. 

Πράγματι, η "πολεμοχαρής" κυβέρνηση μας αποφάσισε να "χτίζεται" το αφορολόγητο με τη χρήση του πλαστικού χρήματος και επέβαλλε το εξοντωτικό ποσοστό 15% του εισοδήματος μας να γίνεται με αυτό. Σε αυτό συμπεριέλαβε τα Super Market, τα πρατήρια καυσίμων, τις ΔΕΚΟ και άντε τώρα να το μαζέψεις αυτό το ποσοστό. Οι πιο πολλοί εκτιμώ θα το έχουν μαζέψει μέσα σε ένα εξάμηνο.
Την πατήσαμε, λοιπόν. Ένας ολόκληρος μηχανισμός θα παρακολουθεί τις κινήσεις μας, θα ξέρουν τι αγοράζουμε, θα μπουν μέσα στο μυαλό μας και δεν θα μας αφήσουν να κοιμηθούμε. Θυμάμαι όταν το πρώτο Super Market σήμερα σε πωλήσεις έβγαλε την κάρτα με την οποία μαζεύεις πόντους η πρώτη αντίδραση πολλών ήταν ότι "το κάνουν για να ξέρουν τις συνήθειες μας, και αυτά είναι διαβόλου πράγματα, άσε που έχει πίσω στο Barcode το 666 κρυμμένο και θα μας ακολουθεί η σφραγίδα του έξω από δω..."  Ε από τότε όλοι έχουν αυτοί την κάρτα και κυνηγούν τις προσφορές της μετά μανίας  για να επωφεληθούν.
"Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά" λέει ο αρθρογράφος. Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Αληθινό είναι αυτό που βλέπεις. Ανακαλώ στη μνήμη μου κάποιους επιστήμονες -που όπως πάντα αναγνωρίζονται μετά θάνατον- που κάηκαν στην Πυρά ή καταδικάστηκαν επειδή έλεγαν αλήθειες που δεν ήταν ορατές. Άκου εκεί η γη να είναι στρογγυλή...
"Άλλωστε αυτά είναι χειροπιαστά και μετρήσιμα" συνεχίζει ο διακεκριμένος αρθρογράφος. Δηλαδή οι καταθέσεις δεν είναι μετρήσιμες. Είναι κι αυτό αλήθεια...Σκέφτομαι την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιος θιασώτης αυτής της άποψης στην Τράπεζα να του δώσω τα 840€ που δικαιούται σε μονόλεπτα να δει πόσο χειροπιαστά και μετρήσιμα είναι.
"Βοηθά να κρατάμε σε έλεγχο τα έξοδά μας" Ουάου... πόσο μεγάλη αλήθεια. Τα λεφτά είτε στη φυσική τους μορφή είτε σε οποιαδήποτε άλλη αντιπροσωπεύουν αυτά που μπορούμε να αγοράσουμε. Εκτός αν είμαστε 18 χρονών και δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά. Δεν ισχύει για όλους τους 18άρηδες βέβαια αυτό. Γενιές και γενιές μεγαλώσανε με τη λογική της αποταμίευσης , βάλε κάτι στην Τράπεζα βρε αδερφέ για μια ώρα ανάγκης. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς να μην μπορεί να διαχειριστεί τα έξοδά του επειδή δεν έχει τα λεφτά σε ένα τσουβάλι και όχι στην Τράπεζα.
"Τα μετρητά είναι κανονικό χρήμα υποστηριζόμενο από το κράτος". Εδώ δίνει τα ρέστα του. Αν μη τι άλλο ακούμε για κράτος και ανεβαίνει η αισιοδοξία μας και η σιγουριά μας για το χρήμα. Το κράτος φορομπήχτης, που έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον επτά φορές. Και αν ο αρθρογράφος αναφέρεται στη Γερμανία είναι αλήθεια ότι αυτό έχει χρεοκοπήσει λιγότερες φορές αλλά έχει χρεοκοπήσει. Αν δούμε συνολικά πόσες είναι οι χρεοκοπίες κρατών αυτές είναι μάλλον εκατοντάδες οπότε το επιχείρημα αυτό είναι τουλάχιστον έωλο. 
"Με το χρήμα που διακινούν οι τράπεζες κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι τραπεζίτες". Αυτοί οι τραπεζίτες φταίνε για όλα τα δεινά του κόσμου. Εγώ λέω να προχωρήσουμε μπροστά και να γυρίσουμε στον αντιπραγματισμό. Δώσε μου γάλα να σου δώσω φακή. Έτσι θα γυρίσουμε στις ρίζες μας και θα πλοιρωθεί το ρηθέν του προφήτη "χασίσι και επιστροφή στη φύση" και κάτι άλλο λέει αλλά ερυθριάζω..
"Υποστηρίζει πως το επιχείρημα ότι η παρακολούθηση των πληρωμών διευκολύνει την πάταξη της εγκληματικότητας είναι παρατραβηγμένο" . Για σκεφτείτε λοιπόν οι ανταλλαγές βαλιτσών στη Μαφία να γίνεται σε πεντοδόλλαρα. Θα χρειάζονταν έναν στρατό για να μεταφέρουν το παράνομο χρήμα. Ή μήπως επειδή οι καταθέσεις στις Τράπεζες ευνοούν μόνο τους Τραπεζίτες τελικά τα λεφτά της Μαφίας έχουν ηθική νομιμοποίηση; "Και δεν δικαιολογεί την κατάλυση του τελευταίου ψήγματος προσωπικού ελέγχουν των πληροφοριών και ατομικής ελευθερίας" συνεχίζει ο "ποιητής". Πάλι θυμάμαι (χρειάζομαι alzheimer επειγόντως) όταν βάλανε (αυτή τη φορά όχι οι κακοί τραπεζίτες) κάμερες στους δρόμους για την πάταξη της εγκληματικότητας. Θα μας παρακολουθούν, θα χάσουμε κάθε είδους ελευθερίας και τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι παντού στο διαδίκτυο και άλλα συναφή. Σήμερα πολλές περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων έχουν εξιχνιαστεί από τις κάμερες Big Brother ενώ σίγουρα άλλες παράνομες ενέργειες έχουν αποτραπεί. Στην πόλη που ζω οι τοίχοι των δικαστηρίων  κάθε λίγο και λιγάκι άλλαζαν χρώμα. Σαν την ίριδα ένα πράγμα. Πέρναγες κάθε τόσο και μάθαινες ένα καινούριο σύνθημα, ποιος αγαπούσε ποιόν και άλλα πικάντικα. Σήμερα έχουν ένα χρώμα χωρίς συνθήματα αλλά και πολλές κάμερες σε μεγάλο ύψος για να παραβιάζουν την προσωπική ελευθερία των παράνομων τοιχορυπαντών (είμαι και λεξιπλάστης).

«Παραβλέπεται το γεγονός ότι οι μεγάλες πολυεθνικές “εξοικονομούν” δισεκατομμύρια σε φόρους νόμιμα, ημινόμιμα ή εντελώς παράνομα μέσω της μεταφοράς ηλεκτρονικού χρήματος" Και σου λέει λογικά ο ιδιοφυής αρθρογράφος. Αφού μπορούν να κλέψουν οι μεγάλοι γιατί να μην μπορούν να κλέψουν και οι μικροί; Αυτό δεν είναι ελευθερία. Είναι ασυδοσία. Διαβάζουμε κατά καιρούς την εμμονή των Γερμανών στη μη κατάργηση του 500ευρου. Ίσως θα πρότειναν να φτιάξουμε και ένα χιλιάρικο. Γιατί όχι? Ο αποθησαυρισμός δεν μπορεί να γίνει με μικρά χαρτονομίσματα. Θα πρέπει να φτιάξουμε επιπλέον χώρους και οι Γερμανοί δεν φημίζονται για τα μεγάλα τους σπίτια.

Θα μπορούσα να πάρω μία μία λέξη του και να προσπαθήσω να την αποδομήσω. Αυτό μου είναι μάλλον εύκολο. Αυτό που δεν μου είναι εύκολο είναι να καταλάβω πως αυτός ο άνθρωπος έγραψε best seller. Ή μήπως τα best seller στην Deutschland είναι όπως οι πλατινένιοι δίσκοι στην Ελλάδα όπου ακούς ένα τραγούδι για πρώτη φορά και ξαφνικά μαθαίνεις ότι το συγκεκριμένο Album έχει γίνει ήδη 5-6 φορές (να το αφήσω;) πλατινένιο. Αντί να επιδιώκουμε πώς θα κάνουμε το υφιστάμενο σύστημα καλύτερο πετάμε δύο βαρύγδουπες λέξεις όπως ανελευθερία και ολοκληρωτισμός (λέξεις με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση ειδικά για ένα Γερμανό που θα έπρεπε να ξέρει πολύ καλά πως αν μη τι άλλο πρέπει να είναι προσεκτικός στη χρήση τους) και φτιάχνουμε αρθράκι. Είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά σίγουρα περισσότερο επικερδές για το κοινωνικό σύνολο να προταθούν κανόνες για τη σωστή διοίκηση των Τραπεζών και τη λελογισμένη ανάληψη ρίσκου από τους κακούς τραπεζίτες. Οι τράπεζες με την παραδοσιακή λειτουργία τους μόνο επωφελείς μπορεί να είναι σε οικονομικό επίπεδο. Ας φτιαχτούν κανόνες, ας ελεγχθεί η εφαρμογή τους με παραδειγματικές τιμωρίες όπου απαιτηθεί. Από την άλλη πρέπει και οι καταθέτες να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους γιατί το "δεν ήξερα" δεν ισχύει. Το μόνο που ισχύει είναι το γνωστό trade off μεταξύ ρίσκου και απόδοσης.

Ευχή: που να του φάνε τα μετρητά που έχει στο σπίτι τα ποντίκια του συγγραφέα, αρθρογράφου, οικονομολόγου....

Απορία: Τελικά είναι Γερμανός ο Norbert;

20 σχόλια:

DINOSAUR είπε...

Ορθός ο κος μιχάλιος, να συμπληρώσω πως:
τα λεφτά του όσο ζει αν δεν τα φας,
όταν πεθάνει θα στα φάει κάποια άλλη
(γκόμενα... τράπεζα, αδιευκρίνιστο ποιητική αδεία.)
Καλή Παστρικιά Δευτέρα.

ο dwk είπε...

...εξαιρετικός m.m. !
…καλημέρα και καλά κούλουμα να έχουμε

Χρήστος είπε...

Double M,
κατά την άποψή μου, σωστά τα (αντι) επιχειρήματα που ανέπτυξες.....μία παρατήρηση μόνο από πλευράς μου......κανόνες στο τραπεζικό σύστημα ΥΠΑΡΧΟΥΝ σε βαθμό που να λειτουργούν αποδοτικά, νόμιμα και ηθικά (τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα).......απλά, .....μα τόσο απλά.......ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ.....και χωρίς να θέλω να επεκταθώ, .....βλέπε Τρ. Αττικής (και όχι μόνο, φυσικά)...........ελέγχθηκε ποτέ από την ΤτΕλλάδος? Εάν ναι τι ανέφεραν τα πορίσματά της? και εάν ανέφεραν αυτά που τώρα ‘’βγαίνουν’’ στην επιφάνεια τι μέτρα έλαβε (η ΤτΕ)?.....
Ο εσωτερικός έλεγχος της Τράπεζας λειτουργούσε? Τι ρεπορτάριζε στην Ελεγκτική Επιτροπή? Η Ελεγκτική Επιτροπή τι ρεπορτάριζε στο ΔΣ και γιατί δεν ενήργησε όπως προβλέπεται.....κλπ. κλπ. κλπ.......
Την καλημέρα μου σε όλους τους μαχητές του blog του Michele……Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή!

hippy είπε...

Ένα πρωινό πήγαν στο σπίτι του Χότζα δυο γείτονες για να τους λύσει μια προσωπική διαφορά.

Παίρνει τον λόγο ο πρώτος

"Μπλα, μπλα, μπλα, μπλά" Χότζα μου.

Σκέφτεται λίγο και μετά του λέει: "Δίκιο έχεις"

"Μα πως έχει δίκιο?" πετάγεται ο άλλος. "Αφού μπλου, μπλου, μπλου, μπλου"

Σκέφτεται λίγο τον αντίλογο ο χότζας και του λέει: "Έτσι που τα λες, δίκιο έχεις".

Τον κοιτάζει απορημένη η γυναίκα του που του είχε μόλις σερβίρει τον καφέ.

"Μα πως γίνεται άντρα μου να έχει δίκιο και ο ένας και ο άλλος?"

Ο χότζας προβληματίζεται για λίγο, ξύνει τα γένια του και αποφαίνεται:

-Κι εσύ έχεις δίκιο.


Έτσι ήταν τα πράγματα τότε, στο χωριό. Τώρα οι γραμματιζούμενοι λένε "είναι θέμα οπτικής γωνίας" και ξεμπερδεύουν. Και δυστυχώς (γωνίες) υπάρχουν πολλές.

mixalis mixalios είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους

Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τον Mic για τη φιλοξενία του. Δεν θα πω άλλα για αυτόν γιατί είναι περιττά και αυτονόητα!

Επίσης να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας σχόλια. Είστε ανώτεροι άνθρωποι:)

Χρήστο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Είναι αυτό που χρόνια τώρα λέμε ότι νόμους έχουμε αρκετούς και συνήθως καλούς στην εφαρμογή υστερούμε. Πως το έλεγαν οι τρισκατάρατοι? It's the implementation stupid...

Hippy μου σωστό το συμπέρασμά σου, αλλά κάποιοι, σε μια αντιπαράθεση, έχουν περισσότερο δίκιο από τους άλλους...χιχιχιχι

Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους!!!

hippy είπε...

Χε χε...Σιγά να μην χαλάσω την καρδιά του φίλου μου...Επίσης καλή συνέχεια !!

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα!
Ωραία, οξυδερκης ανάλυση και υπέροχο μουσικό κομμάτι.
Η αφεντια μου στα Ζαγοροχωρια ετοιμάζεται για τις τζαμαλες των Ιωαννίνων το βράδυ. Να τα περάσετε υπέροχα όπου κι αν βρεθείτε.

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

Διάβασα ξανά το χθεσινό άρθρο και διάβασα και το δικό σου Μιχάλη.
Μία φράση μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό μου: αυτός που είναι μέσα στο "προβλημα" πολλές φορές δεν μπορεί να δει καθαρά αυτό που συμβαίνει.

Πάρα πολλές φορές (και ας μην το έχω αναφέρει) συμφωνώ με αυτά που γράφεις, αλλά εδώ με βρίσκεις πέρα για πέρα αντίθετο. Πρέπει δλδ να θες με το ζόρι να πιστέψεις ότι δεν ισχύουν (έστω εν μέρει) αυτά που γράφει ο αρθρογράφος.

Αν ξεκινήσουμε από αυτό που γράφει ότι "αν τραβήξουν οι καταθέτες όλα τα χρήματα τους θα καταρρεύοσουν όλες οι τράπεζες". Αυτό που χαζά έλεγα εγώ, ότι στην ουσία τα λεφτά είναι "μοχλευμένα" για να απλοποιήσω την σκέψη μου όταν έκανα παρόμοια κουβέντα. Σε αυτό λοιπόν Μιχάλη διαφωνείς? Αν τραβήξουν όλοι τα λεφτά τους από τις τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν?

Επίσης, διαφωνείς ότι πάμε σε νέα δεδομένα και δεν υπάρχει στην ουσία η έννοια του "ταμιευτηρίου" που έζησαν όλοι οι παλιοί που ήξεραν ότι αν βγάλουν 10 και βάλουν στην άκρη τα 2, θα έχουν ΣΙΓΟΥΡΑ 2 και κάτι παραπάνω. Σήμερα είσαι τόσο σίγουρος όσο τότε, ότι θα συνεχίσεις να έχεις 2 (γιατί κάτι παραπάνω με επιτόκιο μαξ 1% στην ουσία δεν έχεις. Μην μπλέξουμε με πληρωρισμούς κτλ, γιατί και τα επιτόκια τότε ήταν τεράστια, για αυτό και είπα κάτι παραπάνω);

Θεωρείς επίσης τυχαία τα γεγονότα:
1) Κούρεμα στην Κύπρο
2) cc σε εμάς
3) Αυτό που έγινε στην Ινδία
4) Κατάργηση 500 ευρου
5) Ανταλλαγή στοιχείων σε όλη την ΕΕ και από το 2018 (ή 2019) ανταλλαγή στοιχείων σχεδόν όλων των χωρών του δυτικού κόσμου;
6) Ψήφιση ξεκάθαρου νόμου που μιλάει για κούρεμα καταθέσεων στην Ευρωζώνη...;

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Ναι, αν θέλεις να πουλήσεις τρέλα (τρόπος του λέγειν καταλαβαίνεις πως το εννοώ...) μπορείς να πεις ότι δεν είναι γάτα. Αλλά η γάτα είναι εκεί και μας...περιμένει.

Προσωπικά και ξεκινώντας από το τελευταίο σημείο πιστεύω ότι κάτι βρωμάει, γιατί αν δεν ήταν να γίνει κούρεμα και όλο αυτό το μάζεμα του μετρητού, δεν πρόκειται να ψήφιζαν τέτοια νομοθεσία. Ας μην γελιόμαστε, το κόστος ενός κουρέματος σε διάφορους τομείς, είναι τόσο μεγάλο που μόνο για ένα πραγματικά σημαντικό λόγο πολιτικοί-ανδρείκελα θα τον ψήφιζαν...

Όταν λοιπόν "η φούσκα" και η εκτράχυνση είναι τόσο μεγάλη, πρέπει να πας σε απολυταρχικούς τρόπους για να αποφύγεις την απόλυτη κατάρρευση.
Και κλείνοντας το πρώτο σχόλιο μου (ακολουθεί και επόμενο με αφορμή τα άρθρα) είναι πολύ κοντά, που να μαστε καλά, όλοι μας εδώ θα προλάβουμε να ζήσουμε έστω την αρχή "του μαζέματος όλους του μετρητού".

austin είπε...

Πάμε τώρα σε αυτό που καιρό θέλω να γράψω και τα άρθρα αυτά είναι η κατάλληλη αφορμή.
Τα παρακάτω είναι καθαρά προσωπική άποψη, που δεν σημαίνει επ ουδενί ότι είμαι σωστός. Απλά δεν θα ήθελα να με αντιμετωπίσετε ως συνομωσιολόγο, γιατί αυτά είναι βάση δεδομένων και όχι βάση του Χίου, του Βελόπουλου και του παίσιου.

Τα cc λοιπόν, τυχαίο συμβάν δεν ήταν στην Ελλάδα. Όπως τυχαίο δεν ήταν το κούρεμα στην Κύπρο. Όλοι ξέρουμε για ποιο λόγο έγινε το κούρεμα..
Όταν είσαι στέλεχος του "διευθυντηρίου της ευρωζώνης" και θέλεις να προχωρήσεις την ενοποίηση της Ευρωπης και γενικά σκοπός είναι η λύση των προβλημάτων και όχι η διαιώνιση τους, δεν θα έριχναν την κυβέρνηση σαμαροβενιζέλων για να φέρουν κάποιο κόμμα που υποστήριζε όλα αυτά τα πριν τις εκλογές 2015 και μέσα του είχε και δραχμιστές. Θα προσπαθούσαν να σώσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν χωρίς πολλές πολλές αναταραχές. Ειδικά όταν ο Τσίπρας έκανε σουλάτσο σε διάφορα περίεργα μέρη και σε συναντήσεις με όλα τα στελέχη του διαυθυντηρίου, μόνο αφελής μπορεί να πιστέψει ότι είτε ο τσίπρας είτε το διευθυντήριο δεν ήξεραν τότε τι να περιμένουν.

Ξέρουν πολύ καλά και αυτός είναι ο σκοπός τους, να νομίζουμε ότι δεν ξέρουν! Αυτό αιτιολογείται από τις απίστευτες και προκλητικές κωλοτούμπες του Τσίπρα (προσέξτε, το σχόλιο αυτό δεν έχει ίχνος πολιτικής αντιπαράθεσης και αν ο Τσίπρας είναι καλύτερος από τον Σαμαρά. Αυτά τα έχουμε πει, απλά δεν το χρωματίζω ούτε στο ελάχιστο τώρα). Όταν λοιπόν, όλες οι πλευρές ξέρουν (υπάρχει και αντίστοιχη δήλωση) ότι στο τέλος οι δρόμοι είναι οι εξής δύο «ευρώ και μέτρα ή δραχμή και ότι..» δεν υπάρχει κάτι το τόσο φοβερό για να διαπραγματευτείς ή να επιλέξεις επειδή είσαι αναποφάσιστος και καθυστερείς 6 μήνες για το ΤΙΠΟΤΑ. Για το τίποτα, ξαναγράφω, και αυτό είναι το δεδομένο κλειδί για τα cc. Όπως επίσης δεν επιμένεις σαν διάολος για εκλογές εδώ και τώρα όταν ξέρεις το μέλλον της διαπραγμάτευσης και μάλιστα με ακραίες οφειλές τους κράτους (που θα τον εκβίαζε ακόμα και μωρό με τέτοιες οφειλές και χωρίς δόση τότε) το πρώτο διάστημα που θα κυβερνούσε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα μπορούσε να έρθει αργότερα και πάλι να σαρώσει στις εκλογές. Το ρεύμα τσίπρα δεν μπορούσε με τίποτα να σταματήσει. Κάτι σαν…δεν μπορούσε το ρεύμα Brexit και το ρεύμα Τραμπ. Ρε κάτι περίεργες συμπτώσεις… Τέσπα, συνεχίζω.

Ήδη οι περισσότεροι σκέφτεστε συνομωσίολόγος, αλλά έχω απάντηση στο γιατί να θέλουν να φέρουν κυβέρνηση που ξέρουν ότι θα «τα κάνει σκατά» και πάνω σε αυτό θα πατήσουν για να δικαιολογήσουν (οι δανειστές) την ζημιά που θα γίνει στην χώρα και να εκμεταλλευτούν για ιδιον όφελος αυτή την αβεβαιότητα και θολούρα. Γιατί πολύ απλά οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε, έβλεπαν την συνδικαλίστικη νοοτροπία, των «διαδηλώσεων για παροχές» και γενικά την έλλειψη διάθεσης του λαού και του πολιτικού σκηνικού να προχωρήσει σε αυτονόητες και λογικές τομές, που αφού δεν μπορούσαν να συνετίσουν την χώρα και απλά δημιουργούσε εδώ και δεκαετίες κολλήματα σε τομές, θα μπορούσαν να την κάνουν πειραματόζωο και να εφαρμόσουν κάποια πράγματα σε κράτος ένωσης, για να δουν πως θα αντιδράσουν οι δομές, ο λαός και άλλα πολλά. Τι πιο εύκολο λοιπόν, στον αδύναμο για διάφορους λόγους κρίκο της ευρωζώνης να εφαρμοστούν ακραία πράγματα όπως τα cc και να «μετρήσουν» τις επιπτώσεις. Με λίγα λόγια, η χώρα καθυστερούσε να κάνει πράγματα που έγιναν σε άλλες χώρες ακόμα και με τα μνημόνια, οπότε την θεώρησαν αδύναμο κρίκο και ξοφλημένη. Και τι καλύτερο από την «χρήσιμη ηλιθιότητα» για να κάνουν αυτά που θέλουν με την τέλεια δικαιολογία.

Η εμπειρία που τους προσφέραμε και προσφέρουμε είναι ανεκτίμητη γιατί η θεωρεία του δόγματος του σοκ και της τρομοκρατίας, πέρασε σε εφαρμογή σε έναν λαό (υποτίθεται) του δυτικού κόσμου. Και μάλιστα μετά από το «κάθισμα της σκόνης» λένε και συγχαρητήρια στον Τσίπρα που στην ουσία κάποια τομή και μεταρρύθμιση δεν έκανε και αντ αυτού το μόνο που έκανε είναι ξεπούλημα και cc.

austin είπε...

Σε μία χώρα λοιπόν, που οι καταθέσεις ξεκίνησαν να φεύγουν πριν ακόμα τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε διαπραγμάτευση, ενώ το τελεσίγραφο το είχαν πάρει από τον Ιανουάριο του 2015, έφευγαν ακόμα περισσότερες ενώ τα κόκκινα δάνεια αυξάνονταν γιατί δεν εφάρμοζαν cc «για να προστατέψουν το κοινό καλό»; Και γιατί ενώ ήταν έτοιμες να σκάσουν έλεγε η Νουί ότι είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες; Φερεγγυότητα του…μηδενός.

Έτσι λοιπόν, έγινε η αρχή των cc σε μία χώρα αδύναμο κρίκο και κατά την ταπεινή μου γνώμη ήταν απλά η αρχή των cc που θα εφαρμοστούν σε διάφορες χώρες, με διάφορους τρόπους, για διάφορους λόγους (κάτι θα σκαρφιστούν) γιατί απλά τρέμουν αυτό που έγραφε ο αρθρογράφος…Δεν θέλουν τα μετρητά, αλλά θέλουν λογιστικό χρήμα. Δεν ξέρω, ούτε αφορά την ανάλυση μου την παρακολούθηση των πληρωμών, αλλά θέλουν να κρατήσουν ασφαλείς τις τράπεζες τους. Και για να τις κρατήσουν ασφαλείς, πρέπει να μην συσσωρεύουμε μετρητά.

Για όλα τα παραπάνω, πιστεύω ότι όσο μένει ο Τσίπρας πάνω η βρωμοδουλειά δεν έχει τελειώσει. Θα δούμε ποια είναι αυτή η βρωμοδουλειά αργότερα. Σίγουρα θα βρουν μία καλή δικαιολογία και τι πιο εύκολο από το να τα ρίξουν σε μία ιδεοληπτική κυβέρνηση.

austin είπε...

Και έχει και συνέχεια…
Από την μικρή αναφορά που έκανα χθες ότι μας «αξίζει η κατάντια και η ταλαιπωρία που θα έφερνε η δραχμή».

Δυστυχώς φίλοι και φίλες από την μαζική επαφή μου με την αγορά και την επικοινωνία με νέους ανθρώπους που έχουν και την ενέργεια για αλλαγή μιας κατάστασης (οι πρεσβύτεροι απλά ακολουθούν, παρόλο που μπορούν με κάποια απόφαση τους όπως η ψήφος να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Η αλλαγή παρόλα αυτά έρχεται από τα νιάτα) καταλαβαίνω ένα πράγμα:
Είναι νομοτελειακό πλέον, να ζήσουμε πολύ πιο ζοφερές στιγμές και πιθανότατα αυτές να καταλήξουν σε άλλο νόμισμα ή να ξεκινήσουν λόγω μετάβασης σε άλλο νόμισμα. Είναι νομοτελειακό αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά πολύ θετικό -που ειλικρινά δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι αυτό- γιατί η σήψη η νοητική κατά κύριο λόγο, ο θυμός, η απογοήτευση και το σημαντικότερο, η παντελής έλλειψη διάθεσης ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ ΛΑΘΩΝ, ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ και ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ δεν αφήνει περιθώρια να το αποφύγουμε το «όποιο μπαμ».

Είναι σα να λέμε για ένα παντρεμένο ζευγάρι που ο ένας δεινοπαθεί από τον άλλο, «αξίζει αυτό που ο καθένας μας επιλέγει». Και εμείς ως πλειονότητα (υπάρχουν και μάλιστα αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, αλλά δεν είναι αρκετές για να σπάσουν το σπιράλ της κατρακύλας) έχουμε επιλέξει να στρουθοκαμηλίζουμε. Πολλές φορές νιώθω πολύ ευχάριστα, όταν ακούω κάποιον να παραδέχεται το λάθος του, είτε επειδή ήταν η ρίζα του λάθους ή έκανε λάθος λόγω…εξαπάτησης. Μεγάλη βοήθεια στην μάχη του αυτονόητου που συντελείται στην χώρα μας πολλά χρόνια τώρα, απλά τώρα λόγω μεγάλης σήψης και κατάθλιψης έχει διογκωθεί και η οικονομική δυσπραγία την κάνει να φαίνεται πιο έντονα!

Ελάχιστοι λοιπόν είναι αυτοί, που έχουν παραδεχτεί μέσα τους την ανάγκη για ριζική αλλαγή και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Άλλο να το λες, άλλο να το συνειδητοποιείς, άλλο να το γράφεις και άλλο να το πράττεις δια της αποδοχής μέσα σου. Έχουμε γίνει έρμαια και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε έναν Έλληνα στις μέρες μας είναι να μεταναστεύσει, γιατί άκρη δεν βγαζει εδώ μέσα και η σήψη του τρώει την όποια φιλοδοξία και εξέλιξη.

Επιπροσθέτως, υπάρχει μία αποδοχή της όποιας βλακείας μας τσαμπουνάνε οι υποτιθέμενοι «εξουσιαστές και εν δυνάμει εξουσιαστές», μία αδρανοποίηση, ακόμα και ένας ενστερνισμός της βλακείας, του ψέματος, της μιζέριας και εν τέλει της διαιώνισης και διόγκωσης της σήψης.

Η κατρακύλα λοιπόν από οικονομική, μετατοπίστηκε σε διχαστική, συνέχισε στην «ενέργεια μας και το θυμικό μας», περνάει και στο μυαλό μας και μετά…? Πραγματικά μπορεί κάποιος να μου πει αν μπορεί με τα υπάρχοντα δεδομένα να σταματήσει η κατρακύλα και να μην οδηγήσει σε «μπαμ»; Ανάχωμα πλέον δεν υπάρχει… ή τουλάχιστον δεν βλέπω πουθενά εγώ.

Όταν λοιπόν, βλέπουμε μπροστά μας μη σταματημό της κακής δίνης, τότε είναι νομοτελειακό, να ζήσουμε ακόμα πιο ζοφερές στιγμές στην πλειονότητα του λαού, και όπως πάντα εξαιρέσεις θα υπάρχουν. Απλά προσωπικά την κατάσταση την βλέπω τελματωμένη γιατί όση προσπάθεια και αν γίνεται η «αλλαγή νοοτροπίας» δεν είναι ανάλογη της κατάστασης που έχουμε περιέλθει όλα αυτά τα χρόνια. (και μπορώ να πω πολλά παραδείγματα γιατί το πιστεύω αυτό, αλλά θα κουράσω και ήδη γράφω σεντόνια σήμερα)

Εκτός και αν γίνει κάτι συνταρακτικά πολύ καλό, που εύχομαι από καρδιάς, και ας έχω τόση μαυρίλα στα λεγόμενα μου. Απλά αποτυπώνω την αίσθηση μου από την αγορά και τα...νιάτα! Και προφανώς εννοείται ότι δεν σημαίνει ότι έχω δίκιο και είμαι σωστός εγώ, απλά αποτυπώνω...

hippy είπε...

Καλησπέρα Γιώργο

τις αναλύσεις πολλοί αγάπησαν τις προτάσεις ελάχιστοι...κάποια στιγμή ας περάσουμε απέναντι. Ας γίνουμε ρεαλιστές κι ας πούμε την αλήθεια. Τι προτιμάμε οι φιλελεύθεροι...τον αριστερό Τσίπρα ή τον κωλοτούμπα Τσίπρα? Το δεύτερο (εγώ). Ε τότε ας μην του καταλογίζω ότι άλλα έλεγε κι άλλα κάνει. Ευτυχώς που κατάλαβε κι έστριψε.

Η σήψη επέρχεται μετά την αφθονία, όπου τα αγαθά περισσεύουν και πετιούνται. Η κοινωνία του Σημίτη* και κυρίως του Καραμανλή του χοντρού έφαγε, πέταξε, σάπισε, έκαψε. Τα μνημόνια ΔΕΝ είναι τιμωρία, είναι ευκαιρία, πάγωμα του χρόνου για ν΄αλλάξουμε πράγματα. Κι απ΄ όσο παρατηρώ αλλάζουν. Αν οι συριζαίοι ακολουθήσουν τα συμπεφωνημένα η χώρα θα βρεθεί πολύ πιο πάνω από αρκετές άλλες που σήμερα καμώνονται πως δεν έχουν πρόβλημα.

* του Σημίτη του αναγνωρίζω ότι με το καλημέρα του φόρτωσαν δυό παλτά, την Ολυμπιάδα και τα Ίμια (=> αγορά του αιώνα-αεροπλάνα). Ο χοντρός δεν έχει κανένα ελαφρυντικό.

Ως προς την ουσία τώρα...με βάση τις δύο διαφορετικές οπτικές χθες και σήμερα για το fiat money αυτός που το κατέχει το θάβει, το καταθέτει ή το επενδύει? Εγώ τοποθετήθηκα χθες, δεν επαναλαμβάνω μην γίνω κουραστικός.



austin είπε...

Η ανάλυση μου χιπι δεν εστιαζε τόσο στις ευθύνες τσιπρα η τι προτιμάει κάποιος φιλελευθερος. Εστιαζε στην κοινωνία και ότι δεν είναι έτοιμη για αλλαγή. Οταν η πλειονότητα δεν είναι σε φάση αλλαγής νοοτροπίας δεν μπορεί να δεχτεί αυτό που λες συχνά και έχεις δίκιο ότι το μνημόνιο ΔΕΝ είναι τιμωρία. Δεν μπορεί να το δεχτεί και αυτό την κάνει να μην βλέπει καν το οποίο θετικό γίνεται (όπως το taxis που έπρεπε να μας βάλουν τον βουρδουλα για να γίνει). Δεν το βλέπει και δεν τον νοιάζει να το δει.

Σε μια τέτοια κατάσταση δεν βλέπω κάποια πρόοδο γιατί απλά δεν την θέλει η πλειοψηφία. Ασχετο από την πολιτική και τους πολιτικούς, ο λαός βρίσκεται στον απόλυτο βάλτο. Και πολλοί που τον αναγνωρίζουν φεύγουν στο εξωτερικό γιατί απλά βρίσκουν τοίχους απροσπελαστους. Οι εξαιρέσεις ακόμα δεν αρκούν για να σταματήσει η κατρακύλα και εκτιμώ ότι μετά από 7 (και πολύ παραπάνω, απλά το άφθονο χρήμα το έκρυβε) χρόνια βαλτου, αφού ακόμα δεν έχει γίνει η "αλλαγή", μόνο με " σοκ" μπορεί να ξεβαλτωσουμε.

Μακάρι να κάνω λαθος...

Οσον για τις επιλογές, όλοι ξέρουμε ότι είσαι πολύ πιο έμπειρος και ικανός από μένα για να δώσω εγώ επιλογές προστασίας σε ενδεχόμενο "περίεργο". Οποτε επειδή την αποψη σου την ακούω και την σέβομαι, και επειδή πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγουμε το οποίο σοκ, την έχω και σαν πεπατημενη για προστασια...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Κοίτα να δεις που θα με κανεις να γυρίσω στα χθεσινά σχόλια....

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το κομμάτι του ΗΙΡΡΥ

"τις αναλύσεις πολλοί αγάπησαν τις προτάσεις ελάχιστοι...κάποια στιγμή ας περάσουμε απέναντι. Ας γίνουμε ρεαλιστές κι ας πούμε την αλήθεια. Τι προτιμάμε οι φιλελεύθεροι...τον αριστερό Τσίπρα ή τον κωλοτούμπα Τσίπρα? Το δεύτερο (εγώ). Ε τότε ας μην του καταλογίζω ότι άλλα έλεγε κι άλλα κάνει. Ευτυχώς που κατάλαβε κι έστριψε."


Δεν δηλώνω φιλελεύθερος, κ εγώ προτιμάω τη στροφή του Τσίπρα αλλα με ενοχλεί η νιρβάνα των οπαδών του κ η γενική προπαγάνδα τους οτι όλα τα κατέφερε όπως έλεγαν στην αρχή. Γκρέμισαν μια πολυκατοικία κ θα μου πουν οτι άντεξε το γεράνι που πότιζαν στο 2ο όροφο....

Λίγη Τσίπα δεν βλάπτει.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Φιλε Μιχάλη αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο σου. Απο τα ελάχιστα που έκατσα και διάβασα του τελευταίους μήνες θα έλεγα. Τα αλλα (τιμητες κ γκρίνιάρηδες πάντων) τα προσπέρασα. Στο δικό σου ήμουν προκατειλημμένος κ περίεργος να το διαβαςω.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Αν κ ήθελα να πάω να δω τη χθεσινή τοποθέτηση που ΗΙΡΡΥ για να μην κουράζω ή επαναλαμβάνω αλλα και να κλέψω καμια ιδέα η δίκη μου τοποθέτηση ειναι η εξής:

Το χρήμα ειναι ένας συνδυασμός πίστης στον εκδότη κ στο θεματοφύλακα του. Στην δίκη μας περίπτωση στη ΕΚΤ (ευτυχώς όσο εχουμε κοινό νόμισμα) και τις εγχώριες τραπεζες που εκεί το διατηρούμε.

Τράπεζα σημαίνει πίστη. Κ αυτη τη στιγμή ειναι απίστευτα τραυματισμένη. Το γιατι ειναι διαφορετική ανάλυση του καθενός, η μέση ομως τοποθέτηση έχει να κανει με τα κόκκινα δάνεια.

Μιας και είπες οτι ανήκεις στο χώρο ξερεις καλυτερα απο εμένα με πιο τροπο ωραιοποιείται η λογιστική δήμους απεικόνιση, εμφανίζονται ρυθμίσεις κ εξυπηρετούμενα πλέον μόνο κ μόνο επειδή μπήκε μια υπογραφή κ ενα 50ευρω.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Το μεγαλύτερο παθητικό των τραπεζών δυστυχως ειναι το εργατικό δυναμικό τους. Τόσο σε αριθμό, όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα ιδρύματα θελουν δίαιτα και εκπαίδευση απο απλούς τρόπους συμπεριφοράς, γνώση του αντικείμενο τους και μεθόδους προσέλκυσης πελατείας.

Αυτό ειναι κοινή ομολογία τόσο απλών ανθρώπων που μιας και δεν ξέρουν πολλά συνήθως ταλαιπωρούν κ ταλαιπωρούνται σε ενα κατάστημα, όσο κ ανθρώπων που επειδή ειναι στο χώρο κ ξέρουν 5-6 πράγματα βρίσκουν απέναντι τους ανθρώπους απρόθυμους.

Κ ενω κατανοώ τη δυσκολία του να έρχεσαι σε επαφή με 100 ανθρώπους καθε μερα που ο καθένας έχει το πρόβλημα του και δυστυχως δεν ξέρει τι να το κανει (με αποκορύφωμα τις αιτήσεις καλύψεων Σωρα) με ενοχλεί απίστευτα το οτι οι διευθυντές καταστημάτων εχουν ύφος λες και η τράπεζα ανήκει στο θείο τους και σου μοιράζουν τα λεφτά της οικογένειας τους.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Πραγματικά θα μπορούσα να αναφέρω παραδείγματα που μου εχουν τύχει κ στις 4 συστημικές κ συγκεκριμένα καταστήματα αλλα μάλλον θα έβγαινε κακία κ θα γέμιζα άσκοπα παραγράφους.

Για το κράτος που ληστεύει σχεδον ολους άμεσα κ έμμεσα, εννοείται οτι χρησιμοποιούμε κάρτα να καλύψουμε το ποσοστό που θελει για το αφορολόγητο. Πανω κατω ξέρουμε τι θα χρειαστούμε, το διαιρούμε δια 12 να εχουμε μια εικόνα του μήνα, κ ξοδεύουμε το ποσό αυτό, τα υπόλοιπα με μετρητά. Η αποταμίευση στο τωρινό σύστημα μοιάζει με ενα Πύργο που ετοιμάζεται να πεσει κ εγω να πηγαίνω να βαζω βρεγμένη άμμο στις σιδεριές της για να αντέξουν. Ρομαντικό αλλα μη αποτελεσματικό.

Γι αυτό κ η ρευςτοτητα στρωμάτων, όση μας αφήσουν οι τωρινοί ή οι επόμενοι, δεν πρόκειται να επιστρέψει. Αν οδηγούμαστε στη κατάργηση χαρτονομίσματος, οι λυράρηδες να ειναι καλα και ενα κομμάτι γη εντός ή εκτός συνόρων.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Βέβαια περιμένω με ενδιαφέρον να δω το νεο ΕΝΦΙΑ ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί δυο άτομα με ενα κτήμα αξίας 100,000 να πληρώνουν διαφορετικά γιατι ο ένας έχει εισόδημα 20.000 κ ο άλλος 30.000

Έγραψα υπερβολικά πολλά....καλα κούλουμα σε ολους, καλή Σαρακοστή