Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


Μάγκες και «γαλάζιοι» πρόσκοποι..


Α​​κούγεται σαν σκόπιμη παραδοξολογία, αλλά δεν είναι: η συναίνεση είναι μαγκιά. Γιατί, καμιά φορά, μαγκιά σημαίνει να μην κάνεις τον μάγκα. Σημαίνει να κάνεις τον πρόσκοπο.


Κάπως έτσι πρέπει να έχει εγγραφεί στον καμβά της πολιτικής μνήμης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η σημαντικότερη απόφαση που κλήθηκε να πάρει στη μεταβατική προεδρία του. Ηταν μαγκιά του που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο – αληθινή μαγκιά, όχι σαν τη στάση της τωρινής Νέας Δημοκρατίας που καταψηφίζει, έχοντας την ασφάλεια ότι τα μέτρα θα περάσουν μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Και είναι προσβολή ασήκωτη για τον εύθραυστο ψυχισμό ενός αληθινού μάγκα, να του θυμίζεις ότι κάποτε αναγκάστηκε να ντυθεί πρόσκοπος.
Με τέτοιους εύκολους ψυχολογισμούς, περί του εύθικτου και παρορμητικού Βαγγέλη, επιχειρήθηκε χθες να διασκεδαστεί ο θόρυβος που σήκωσαν οι δηλώσεις του Μεϊμαράκη περί «τζάμπα μαγκιάς». Δεν εννοούσε, έλεγαν οι κομματικοί κυανόκρανοι, τον Μητσοτάκη. Εννοούσε τον Βορίδη, που το πρωί είχε πει ότι ήταν λάθος η συναίνεση το καλοκαίρι του 2015.
Αλλά κι ο Βορίδης, εξηγούσαν, είχε τα δίκια του. Γιατί στη δεκάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκείνον τον δραματικό Ιούλιο είχε, μαζί με τον Αδωνι, αντιταχθεί στην άποψη της πλειοψηφίας, ότι τα μέτρα έπρεπε να ψηφιστούν προκειμένου να μείνει η χώρα στο ευρώ. Δεν το θυμήθηκε τώρα ξαφνικά.

Η επίσημη πυροσβεστική «μετάφραση» των δηλώσεων Μεϊμαράκη ήταν αναμενόμενη από την πλευρά μιας κομματικής ηγεσίας που έχει δείξει ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει ένα ιστορικό της προνόμιο: ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος από τους τρεις τελευταίους προέδρους της Ν.Δ. που δεν έχει διαγράψει τον αντίπαλό του στη διεκδίκηση της προεδρίας – μέχρι στιγμής.
Φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια, προκειμένου να διασώσει αυτό το προνόμιο, ακόμη κι αν χρειάζεται να ασκεί ερμηνευτική βία στις επιθετικές δηλώσεις του προκατόχου του. Ακόμη κι αν χρειάζεται να τις σιδερώνει μετά το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος.
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η ιδιοσυγκρασία του Μεϊμαράκη. Ο ίδιος δεν ζύγισε μόνο τη μαγκιά του παρελθόντος. Μίλησε και για το μέλλον, ζητώντας τώρα συναίνεση σε «τρία - τέσσερα βασικά πράγματα». Ζητώντας δηλαδή από τον Μητσοτάκη να αλλάξει γραμμή.

Το πρόβλημα που, ίσως απροσχεδίαστα, φέρνει στην επιφάνεια ο Μεϊμαράκης είναι ότι υπάρχει ακόμη ένα κομμάτι της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Νέας Δημοκρατίας που έχει λόγους να ναρκοθετεί τη στρατηγική του Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν παράγοντες που στη «συνεννόηση» με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο – και χωρίς την εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα έχαναν κι εκείνοι τους μοχλούς της πολιτικής τους επιρροής.
Μπορεί ο Μεϊμαράκης να μην ανήκει σε αυτούς τους παράγοντες. Μπορεί όντως να δρα αυθορμήτως – και να προσφέρεται έτσι εθελοντικά ως ηχείο για τις μύχιες αγωνίες των άλλων.

Η αντίληψη παλαιών κομματικών παραγόντων είναι ότι ο Μητσοτάκης σωστά φροντίζει να μην υπεραντιδρά σε αυτήν τη φαγούρα αμφισβήτησής του. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι σωστά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ενοχοποιεί την καραμανλική πλευρά, που, άλλωστε, εδώ και καιρό δείχνει να προσπαθεί –όχι πολύ ηχηρά, αλλά συστηματικά– να απαλλαγεί από τη ρετσινιά του «συνοδοιπόρου».

Αν ο Μητσοτάκης είχε επιλέξει την οδό του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος, θα είχε αποξενώσει τον Καραμανλή. Θα είχε κάνει τον Καραμανλή δώρο στους καραμανλικούς – σε εκείνους που καμουφλάρουν τις προσωπικές του ατζέντες ως καραμανλικές και μεταμφιέζουν τον αντιμητσοτακισμό τους σε αίτημα εθνικής συνεννόησης. Και, κυρίως, θα είχε κάνει δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ τον αντιπερισπασμό μιας αχρείαστης εσωκομματικής κρίσης.


Πρόκειται για μια αντίληψη που βασίζεται στον υπολογισμό ότι το όφελος από τη διατήρηση της κομματικής συνοχής υπερκαλύπτει την όποια ζημία προκαλεί η υπονόμευση του αρχηγικού status του Μητσοτάκη – η καταλλαγή συμφέρει περισσότερο από τη σύγκρουση. Βασίζεται στην προσδοκία ότι στο τέλος ο προσκοπισμός αφοπλίζει τον κουτσαβακισμό.

MIXAΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ   http://www.kathimerini.gr

5 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους με μία πανέμορφη ημέρα!

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται πάλι όλο αυτό το νταβαντούρι και τι θέλει να πετύχει ο Μειμαράκης ή όποια πλευρά-όποιον εκπροσωπεί.
Δηλαδή για να καταλάβω, θέλουν δυνάμεις αντιπολιτευόμενες να συναινέσουν με την αλητεία; Ειδικά όταν έδωσαν ψήφο το καλοκαιρί του 2015, οι αλήτες όχι μόνο δεν είπαν ένα ευχαριστώ ή συγγνώμη αλλά συνέχιζαν το δηλητήριο στον τόπο. Σε κάτι τόσο ξεδιάντροπο θα έδινες ξανά την ψήφο ή την έγκριση σου;

Και για να θυμίσω: Όταν η χώρα χρεοκοπούσε την πρώτη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε; Βοηθούσε την κατάσταση ή την υπονόμευε; Ποιος έβριζε αναίσχυντα την πολιτική ζωή του τόπου και μετά έκανε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια; Στα τέσσερα, Γερμανοτσολιάδες και πάει λέγοντας. Σε πόσα νομοσχέδια των μνημονιακών χρόνων ψήφισαν θετικά οι ΣΥΡΙΖαίοι; Έιδικά όταν κάποια (λίγα ή πολλά είναι ανάλογα της οπτικής γωνίας του καθενός) ήταν χρήσιμα για τον τόπο και αναγνωρίζεται από πολλούς "ψύχραιμους" αυτό, γιατί δεν τα ψήφιζαν;
Ποιος ήταν αυτός που έλεγε για χρηματισμούς πολιτικών για να ψηφίζουν ΠτΔ και τελικά ο Κουβέλης έκανε "την βρώμικη δουλειά" για να πέσει η κυβέρνηση; Που είναι αυτή η δικογραφία; Και γιατί οι καταγγελίες των καθαρών συριζανελ δεν οδήγησαν κάποιον ή κάποιους στην δικαιοσύνη;
Ποιος ήταν αυτός που τρέναρε χωρίσ ΚΑΝΕΝΑ λόγο την διαπραγμάτευση και καταλήξαμε στα cc; Αυτό δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη και μόνο τα δάνεια των κομμάτων φέρουν;
Που είναι η οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης για εθνική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ; Που συνεχίζει με κάθε ευκαιρία για μικροπολιτική να κατηγορεί και να δηλητηριάζει; Το ταγκό θέλει πάντα δύο.

Έχω και άλλα πολλά τέτοια, αλλά δεν υπάρχει λόγος... Οι προηγούμενοι έκαναν ένα ολέθριο και τραγικό λάθος που υπονόμευσαν τις επόμενες γενιές για την εξουσία, την κουτάλα και την χαρα στο μεγάλο πελατειακό κράτος. Το λάθος εκείνο, ήρθε να το διορθώσει ένα άλλο λάθος που είναι η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας και η αφαίμαξη χρημάτων από τους πολίτες.
Τα δύο λάθη είναι το ίδιο και το αυτό και σε οποιοδήποτε λογικό άνθρωπο ήταν θέμα χρόνου να καταλήξουμε στην οικονομική κατάρρευση, κάτι που σημαίνει ότι είτε στον λαό άρεσε αυτό που γινόταν τότε και το συντηρούσε είτε μιλάμε για μία κοινωνία χωρίς ίχνος λογικής.

Οι τωρινοί όμως, έχουν δημιουργήσει κατάσταση μη βιώσιμη. Άθελα τους η ηθελημένα, δεν εξετάζω αυτό το πράγμα στο σχόλιο μου. Μη βιώσιμη, γιατί πάνω στο peak της οικονομικής αφαίμαξης, που μάζεψαν πολύ χρήμα από τον λαό και τις επιχειρήσεις, ήρθαν να βάλουν τα cc και να δημιουργεί εμπόδια στην οικονομική ζωή, σε συνδυασμό με νέα αφαίμαξη, ενώ η προπαγάνδα για να μείνουν πάνω δημιουργεί πλάνες, δημιουργεί μίσος, και εν τέλει αποχαζεύει.

Σε όλη αυτή την κατάσταση (που ο χώρος και οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψεις) γιατί κάποιος να συναινέσει;;; Ειλικρινά, μάχη για το αυτονόητο για ακόμα μία φορά.

Μου θυμίζει πολυ αυτό το ελληνικό χαρακτηριστικό: που το παιδί σου ή γονιός σου είναι απαράδεκτος (ότι και αν σημαίνει αυτό) και παρόλο που βλέπει η μία πλευρά τα σκατά της άλλης, πρέπει σώνει και ντε λόγω της όποιας δικαιολογίας να διαιωνίζεται το στραβό και το εξωφρενικά λάθος.

Και για το κλείσιμο..αξίζει σημείωσης ότι αυτό με τον Μειμαράκη, μοιάζει αρκετά (πάλι) με κάτι που έγινε στην βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ζήταγε δημοψήφισμα για να γλυτώσουν από τον Μαδούρο. Και εκεί που ο κόσμος έχει εξεγερθεί και το ζητάει μαζί με την αντιπολίτευση, η μία πλευρά της αντιπολίτευσης για τον όποιο περίεργο λόγο, σταμάτησε να το ζητάει και εμμέσως τα "βρήκε" με την κυβέρνηση. Κάτι σαν το τσάμπα μαγκιά μου ακούγεται στα δικά μου αυτιά...

ΥΓ. Οι πολίτες της βενεζουέλας, ποτέ δεν πίστευαν ότι θα έφταναν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις, και εμείς δεν πιστεύουμε με τίποτα ότι θα φτάσουμε στην κατάσταση της βενεζουέλας.

Lorac είπε...

Austin αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια και μόνο σε αυτή τη σφαίρα γεγονότων μπορούν να αναλυθούν και να αξιοποιηθούν. Από τη μια αφορούν το εσωκομματικό παίγνιο μέσα στην αντιπολίτευση και πώς θα ρυθμιστούν οι σχέσεις - θέσεις - κέντρα δυνάμεων - κλίκες κτλ πριν την λήψη εξουσίας από τη ΝΔ. Από την άλλη αφορούν και μια σκιώδη σχέση του Καραμανλικού κόσμου με το ΝεοπασοΣύριζα. Είναι πολύ καιρός που φαίνεται η ομερτά ανάμεσα στις δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις με έπαθλο την νομή της εξουσίας τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και η συνύπαρξη με τους Ανελ θα έπρεπε να κάνει και τους τυφλούς να βρουν το φώς τους!!

Δεν γνωρίζω αν τους χάλασε τα σχέδια ο Μητσοτάκης τότε στις εσωκομματικές εκλογές. Αλλά μια επικράτηση τότε του Μειμαράκη πολύ θα βοηθούσε αυτά τα σχέδια "συγκυριαρχίας".

Το μόνο πλεονέκτημα είναι η συγκεκριμένη μορφή "άτυπης" σχέσης, που εύκολα διαλύεται και επιτρέπει στην καραμ/κη πτέρυγα να συνεχίσει την ανάπτυξή της εντός κόμματος. Όπως και ευρύτερα το τομέα της ΝΔ που έχει λόγο και ύπαρξη στη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτή την περίοδο, μέσω της άτυπης αυτής υποστήριξης του Συριζα.

Αν λοιπόν δεν ασχολείσαι με κομματικά παιχνίδια του θρόνου δεν έχει και τίποτα να σου προσφέρει η συγκεκριμένη σύγκρουση «απόψεων» και «μαγκιάς» . Χρηματιστηριακά πάλι μάλλον για να βγαίνει και να κάνει θόρυβο τώρα σημαίνει – με το φτωχό μου το μυαλό – ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία η οποία όμως θα έχει τέτοιες υποσημειώσεις και προϋποθέσεις που μάλλον δύσκολα θα ψηφιστεί 100% από τους βουλευτές του εύθραυστου συνασπισμού.

Lorac είπε...

Από την άλλη Austin αυτό έπρεπε να σε ανησυχεί πραγματικά , όπως και πολλούς ντόπιους επί ξηράς και θαλάσσης που έχουν ανοίξει πολλές παρτίδες προς τα εκεί.
https://www.foreignaffairs.com/articles/iran/2017-02-28/irans-trump-cards

Τα σκοτεινά σύννεφα μαζεύονται και πάντα οι καλοκαιρινές καταιγίδες είναι πιο ισχυρά αναπάντεχες!! Ειδικά αν με πετύχαινε αυτή η καταιγίδα ανατολικά της "Ευδαίμων Αραβίας"

austin είπε...

Lorac με ανησυχούν ως γνωστόν πολλά πράγματα και η ακραία άνοδος στις αγορές, με κάνει να ανησυχω ακόμα περισσότερο. Τα έχω πει άλλωστε πολλές φορές, μια μέρα θα ξυπνησουμε και θα πούμε "ωχ!". Είτε είναι οικονομικό είτε γεωπολιτικο κραχ!

Στα δικά μας, το σχόλιο μου είχε και έμμεση μπηχτη στην πιθανότητα να ισχύουν οι σχέσεις Καραμανλή με τσιπρα και όλο αυτό που είπες.

Αν όντως ισχύει, μόνο ντροπή έχω να πω και τίποτα άλλο. Γιατί τότε θα μιλάμε για αισχρους (τους καραμανλικους) και λίγος ο χαρακτηρισμός. Αν είναι για μιρκοπολιτικη και πάλι, να φτάσουν να τσακιζουν τον πολίτη, είμαστε καταδικασμενοι

mixalis mixalios είπε...

Η αξιολόγηση προχωράει με εξοντωτικά γρήγορους ρυθμούς....Να κάνουμε μια στάση βρε παιδιά...

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1521952/paramenei-to-hasma-gia-ta-metra-2-toy-aep.html