Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη
.

Τι δείχνει η ζήτηση για νέες μετοχές

DASHA AFANASIEVA / REUTERS

Οι εκδόσεις μετοχών δείχνουν βελτίωση το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Κινητήριος μοχλός αποδεικνύονται οι εκδόσεις μετοχών στην Νοτιοανατολική Ασία και τις ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται στα σχετικά στοιχεία του Τhomson Reuters. Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, το 2017 προαλείφεται πιο δυναμικό για τις πωλήσεις μετοχών συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξέδωσαν μετοχές αξίας 189 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 58% από το πρώτο τρίμηνο του 2016 – το εν λόγω τρίμηνο αποδείχθηκε το χειρότερο από το αντίστοιχο του 2008.

Τα καλά νέα για την πορεία της οικονομίας αναζωογόνησαν σχεδόν 70% τη δραστηριότητα των αμερικανικών εταιρειών στα χρηματιστήρια, αποφέροντάς τους περίπου 59 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Παρά ταύτα, η έκδοση μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει κάτω από τον μέσον όρο του πρώτου τριμήνου για την περίοδο 2012 - 2016 στα 183 εκατομμύρια δολάρια. «Το σκηνικό έχει ως εξής: ανοδική πορεία χρηματιστηρίων, χαμηλός βαθμός αστάθειας και βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών δημιουργεί ζωηρή διάθεση για νέες εκδόσεις», παρατηρεί ο Γκρεγκ Κόμπεν, επικεφαλής κλάδου διεθνών κεφαλαιαγορών της Bank of America (BoA). «Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι δοκιμαστική περίοδος για τη διάθεση οργάνωσης νέας έκδοσης μετοχών και η ιστορία δείχνει πως είναι κι εκείνο με την υψηλότερη κινητικότητα». Πάντως, το Χρηματιστήριο του Λονδίνο έδειξε να μην ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, αν και παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στη Γηραιά Ηπειρο για την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ). Οι εισαγωγές εταιρειών το πρώτο τρίμηνο βρέθηκαν στα χαμηλότερα πενταετίας.

Ο Ράσελ Χόλντεν, συνεταίρος της διεθνούς νομικής εταιρείας Taylor Wessing, δήλωσε ότι αυτή η στάση απέναντι στο Λονδίνο θα συνεχίσει, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένουν πιο ευνοϊκές συνθήκες. «Το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκαν κέρδη στις μετοχές και αυτό συντελέστηκε σε συνδυασμό με κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Χόλντεν. «Υπό το πρίσμα αυτό ίσως επίκειται μία διόρθωση της αγοράς, oπότε οι επενδυτές ακολουθούν πιο συγκρατημένη προσέγγιση επί του παρόντος, επιθυμώντας να μην καταβάλουν υπερβολικό τίμημα για τα περιουσιακά τους στοιχεία». Πάντως, η αναμενόμενη εισαγωγή του Logicor, βραχίονα δραστηριοτήτων αποθήκευσης της Blackstone, και της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Ο2, η οποία ανήκει στον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Telefonica, εκτιμάται πως θα αναθερμάνει την αγορά IPO στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τώρα, στην ηπειρωτική Ευρώπη, η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών είναι αυτή της ισπανικής Gestamp Αutomocion, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει μεταλλικά εξαρτήματα αυτοκινήτων. Η εισαγωγή της έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου και η αποτίμησή της κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ των ομίλων, που αναλαμβάνουν συμβουλευτικό ρόλο στην αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών, συναντούμε την Goldman Sachs, η οποία απομάκρυνε τη JPMorgan. Από την αρχή της χρονιάς η ιταλική τράπεζα UniCredit διεκπεραίωσε τη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών και εξασφάλισε σε κεφάλαια 13,8 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη ΙΡΟ του πρώτου τριμήνου ήταν της Snap, της αμερικανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, η οποία επινόησε την εφαρμογή μοιράσματος φωτογραφιών Snapchat – τα έσοδά της βοήθησαν να δεκαεπταπλασιαστούν συνολικά στις ΗΠΑ τα έσοδα από τις ΙΡΟ. «Δεν αναμένουμε τις μαζικές εισαγωγές εταιρειών του 2013-2015, αλλά το 2017 θα είναι πιο κινητικό από το 2016 λόγω συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε, τέλος, ο Εντ Σάνκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank.

www.kathimerini.gr

9 σχόλια:

hippy είπε...

Καλησπέρα

με αφορμή την κίνηση του ΛΟΥΛΗ έκανα προχθές ένα σχόλιο που πήρε "μισή" απάντηση από τον νεολαίο φίλο...το "φωτίζω" λίγο

"Ο Lorac είπε...

Καλησπέρα κ.Hippy μου."Η τιμή στο προϊόν νομίζω ΔΕΝ γίνεται να ανέβει σημαντικά καθώς για το λαό είναι αιτία πολέμου".

Βασικά έχω μια ένσταση εδώ, αλλά είναι πολύ λονγκτερμ σκέψη που λένε στα οικονομικά".

--------------------------------------------------------------------------------------------


Μια και δεν διατυπώσατε την ένσταση σας κ. Lorac ώστε να απαντήσω συνολικά ας αιτιολογήσω την δική μου άποψη (οι φίλοι με γερή μνήμη θα θυμούνται ίσως πως το έχω ξαναγράψει).

Δείτε ένα μακροπρόθεσμο διάγραμμα αυτού του χρηματιστηριακού καλαθιού PowerShares DB Agriculture ETF (DBA). Κινείται σε σχετικά μικρό εύρος κι όποτε κινήθηκε έντονα ανοδικά είχαμε ξεσηκωμούς απ΄τους δυστυχισμένους. Ψάξτε χρονικά τις εξάρσεις. Θα το διαιστώσετε εύκολα. Το "ξύλο" αντέχεται, η πείνα ΟΧΙ.

http://finance.yahoo.com/quote/DBA?p=DBA


Επί τη ευκαιρία...ίσως παρατηρήσατε επίσης ότι οι "κασταμύριοι" (TUR) ξανακέρδισαν την μάχη του ταμπλό (εγώ βέβαια που κακώς έκλεισα νωρίς την θέση μου ηττήθηκα-ακόμη ένα λάθος στο βιογραφικό μου). Όμως πιστέψτε το. Η Στατιστική είναι σχεδόν ανίκητη (και όχι εύκολος τρόπος για να πεις ψέμματα όπως υποστηρίζουν κάποιοι λανθασμένα).




Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλησπέρα σε ολους,

Αγαπητέ ΗΙΡΡΥ η αναφορά μου στο Λούλη έχει να κανει περισσοτερο με την πιθανότητα ή Οχι να γίνει δημόσια πρόταση για έξοδο του απο το ΧΑΑ μιας κ πλέον δεν εξυπηρετεί τιποτα η παρουσία του εκεί. Δανείστηκε σχετικά εύκολα απο άλλες πηγές.

Τωρα απο την υπόθεση εργασίας έως την πραγματική πιθανότητα ΔΠ υπάρχει απόσταση μεγαλη.

Γι αυτό άλλωστε αποτελεί μόλις κ μετα βίας το 1% του χαρτοφυλακίου (για την ακρίβεια τοποθέτησα κατι κέρδη εκεί).

Τα στοιχεία της εταιρίας που είδα ομολογω οτι δεν με ενθουσίασαν. Ο κλάδος μου αρεσε γενικά.

Γενικά εχω την αίσθηση οτι κυριαρχει μια παρακμή που ομως ειναι ευκαιρία για έξοδο σοβαρών εταιριών απο το ΧΑΑ. Ιςως βέβαια του Λούλη να μην γίνει ποτέ...

Αντίστοιχα άλλο 1% επανατοποθετήθηκε στο Υγεια κ κατι ψιλά στον Ικτίνο περισσοτερο για παρακολούθηση μιας κ διάβασα καλα σχόλια στο. δίπλα φόρουμ.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Όσο για το ETF θυμαμαι μια περίοδο που είχα τοποθετηθεί μιας κ ο χειμώνας κ ο εμφυλιος στην Ουκρανία είχαν μειώσει την παραγωγή και ανέμεναν ανοδο τιμων.

Ευτυχώς μπόρεσα κ βγήκα με μικρά κέρδη.

Για αυτά τα περίεργα etf περιμένω προτάσεις απο τον καλλιτέχνη μας αλλα δεν βλεπω τιποτα παρότι σίγουρα παρακολουθεί καφε, ζάχαρη. σοκολάτα κ πορτοκάλι...

Lorac είπε...

Καλησπέρα σας!! Κ. Hippy δεν έχω αλλάξει καθόλου άποψη για τους κασταμύριους. Θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσα να θυμηθώ πότε τους αποκάλεσα σε εσάς έτσι πρώτη φορά και πώς κινήθηκαν έκτοτε σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό/γεωστρατηγικό επίπεδο.

Σας κάνω ένα update στο διάγραμμα και σας επισημάνω ότι μετά από 2 σχεδόν παραπλήσια χαμηλά (μωβ χρώμα) κινείται εντός κόκκινου τριγώνου. Μάλιστα θα θυμάστε τον προβληματισμό μου όταν πήρε τα στοπ ενός λογικού λονγκ και πήγε στην κάτω γραμμή την τελευταία φορά. Στην συνέχεια σας είχα αναφέρει ότι θα κοίταζα να βγω αν είχα στην περίοδο "ηρεμίας". Οπτικά αν δεν τελείωσε αυτή η περίοδος τελειώνει άμεσα (όχι σε χρηματιστηριακό χρόνο κατ' ανάγκην). Σας βάζω από κάτω και ένα ελληνικό για να κάνετε τις συγκρίσεις σας. Δεν ξέρω απο στατιστική αλλά στην-ZERO SUM- άλγεβρα όταν ΜΠΛΕ(Χ)+ ΚΟΚΚΙΝΟ(Υ)=1 και το μπλε ανεβαίνει τότε το κόκκινο πρέπει να πέφτει.

http://www.tradingview.com/x/h1GMKS2l/

https://www.tradingview.com/x/wMJuCVJd/

Lorac είπε...

Να προσθέσω ότι θα προτιμήσω 1000 φορές να έχω λάθος για το TUR. Αν και η πορεία της οικονομίας τους, η ενδυνάμωση του δολαρίου και η αύξηση των επιτοκίων, η πολιτική τροπή που έχουν πάρει εκεί τα πράγματα με την αναμονή στις 18/4 του δημοψηφίσματος και τέλος τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι δημιουργούνται συνθήκες κουρδικού νοτια κ ανατολικά της δεν με αφήνουν να είμαι αισιόδοξος.

Lorac είπε...

Βλέπω και το μακροπρόθεσμο διάγραμμα αυτού του χρηματιστηριακού καλαθιού PowerShares DB Agriculture ETF (DBA),σε σύγκριση με τον spx. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις σας ότι είναι αντιπροσωπευτικό προιόν της αγροτιάς (εντάξει της ολίγον καπιταλιστικής). Οπότε στα υπόψην!

https://www.tradingview.com/x/LFEkFlW2/

hippy είπε...


k. Lorac θυμώνω πολύ με την πάρτη μου για τα σφάλματα μου αλλά δεν τα χρεώνω σε κανέναν (ούτε στο συριζα χα χα). Εγώ μου φταίω αποκλειστικά (γέρασα και μυαλό δεν έβαλα που λένε)

Φίλε Γιάννη δεν το ήξερα ότι παίζει πιθανότητα ΔΠ για τον ΛΟΥΛΗ. Το σχόλιο μου αφορά τα αγροτικά προϊόντα του φτωχού (Wheat, corn etc) και κυρίως ρύζι και όχι την εταιρεία που πραγματικά είναι ΔΙΑΜΑΝΤΙ. Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες επιλογές του κ. Μανώλη Βάρσου (μεγάλος δάσκαλος όταν δημοσιογραφούσε στο "ΧΡΗΜΑ κ ΑΓΟΡΑ" του κ. Σιάτρα και το "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ") όταν είχε επιστρέψει φέρελπις νέος απ΄τις σπουδές του στις ΗΠΑ το 1993. Από τις λίγες που δεν του βγήκαν.

Δλδ για τα ψάρια δεν βλέπεις ΔΠ? (δεν έχω, κουβέντα να γίνεται)

hippy είπε...



Στον ΙΚΤΙΝ έχω φτιάξει καλούτσικη θέση (15Κ) επηρρεασμένος και απ΄την κίνηση του ΚΥΡΜ. Η σπίθα που θα βάλει φωτιά στα τόπια εδώ αργεί (2019-20 με την ωρίμανση των αιολικών) εκτός κι αν αξιοποιήσει αλλιώς την ΙΔΕΗ (πώληση) όπως είχε αναφέρει ο καλός χρήστης κ. Βασίλης.

Ενδιάμεσα θα δίνει ένα ταπεινό 3-4% μέρισμα-επιστροφή κεφαλαίου. Not bad για ένα εξαγωγικό χαρτί ελάχιστου ρίσκου.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ψάρια ΔΠ μόνο αν ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης και μας τα πάρει κανένα fund στο 30-40% της αξίας του. Εγώ το ομολογιακό του Νηρέα το έχω αποσβέσει/συγχωρέσει ψυχολογικά, μέρος των διδάκτρων που πληρώσαμε στο σύστημα μέχρι (να νομίζουμε) ότι μάθαμε 2-3 πράγματα παραπάνω. Ίσως έπρεπε να το είχα μετατρέχει νωρίτερα, ίσως περιμένω τις εξελίξεις.


Και για να μην παρεξηγηθεί η τοποθέτηση από άλλους φίλους που μας διαβάζουν, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ για ΔΠ στο Λούλη, υπόθεση εργασίας έχω κάνει. Δεν πήρα τη θέση για το μέρισμα (που δεν δίνει), ούτες για την τεχνικής ανάλυση. Ένα μικρό ΒΕΤ πήρα ελπίζοντας ότι αξίζει κάτι παραπάνω απο εδώ που βρίσκεται.


Σιάτρα ? Μου θύμισες κάτι γενικές συνελεύσεις που είχε αγοράσει 1 μετοχή και ερχόταν και έκραζε τις διοικήσεις για το τι έκαναν, ειδικά σε ΕΛΕΧΑ κ ΔΙΑ που άρπαξαν το discount οι μητρικές συγχωνεύοντας τες.

Πάντως βλέποντας ψυχρά το τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια καταλαβαίνεις ότι δικαιώς και αναπόφευκτα φτάσαμε στο σημερινό σημείο.