Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΠΟΣΟ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ..


Με τέσσερις υποψηφίους να συνωστίζονται στην πύλη του δεύτερου γύρου και τις δημοσκοπήσεις που θυμίζουν όλο και περισσότερο αστρολογικές προβλέψεις, ή προβλέψεις για την παρ’ημίν ανάπτυξη, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία μάλλον αντανακλούν τη συναισθηματική αστάθεια του εκλογικού σώματος και την πολιτική διαταραχή των εκπροσώπων του. Σίγουρα πάντως διαταραχή του κομματικού συστήματος που εγγυήθηκε τη σταθερότητα της Πέμπτης Δημοκρατίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνον ο Φρανσουά Φιγιόν στηρίζεται σε οργανωμένο κομματικό μηχανισμό. Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν μοιάζει περισσότερο με οικογενειακή υπόθεση, ο Μελανσόν θα ιδρύσει κόμμα μετά τις εκλογές, ο δε Μακρόν έχει με το μέρος του τη νεότητά του, αυταξία για το μετανεωτερικό σύμπαν της πολιτικής. Θα μου πείτε ότι ο Ναπολέων έγινε αυτοκράτωρ στα 35 του, ενώ ο Μακρόν είναι ήδη 40. Αν όμως τα καταφέρει, θα καταρρίψει το ρεκόρ του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που ήταν μόλις 42 όταν κέρδισε τις εκλογές το 1974.

Υπάρχει βέβαια και η παλιά καλή διχοτομία Δεξιάς και Αριστεράς, έτσι για να αισθάνονται ασφαλείς όσοι νοσταλγούν τα νιάτα τους. Αυτή θα κρίνει το αποτέλεσμα αν στον δεύτερο γύρο περάσουν η Λεπέν και ο Μελανσόν. Η υπόθεση μοιάζει με εφιάλτη, μικρότερο ή μεγαλύτερο, είναι μάλλον απίθανη, όμως τίποτε δεν είναι απιθάνως απίθανον σε περιόδους συναισθηματικής αστάθειας. Και, ω του θαύματος, οι δύο ακραίοι και αντισυστημικοί δεν διαφέρουν και σε τόσα σημεία ο ένας από τον άλλον. Διαφωνούν για το μεταναστευτικό, συμφωνούν όμως για την εγκατάλειψη του ΝΑΤΟ, τη σύνταξη στα 60, την αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα και είναι αντιευρωπαϊστές. Η μεν Λεπέν υπερασπίζεται την άμεση εγκατάλειψη της Ενωσης, ο δε Μελανσόν, προσφάτως μετρίασε κάπως την ορμή του. Μίλησε για σταδιακή απεμπλοκή από ορισμένες συνθήκες και τα παρελκόμενα. Σε γενικές γραμμές η λέξη «σύστημα» πηγαινοέρχεται από το στόμα του ενός υποψηφίου στο στόμα του άλλου. Ακόμη και ο Μακρόν και ο Φιγιόν αλληλοκατηγορούνται ως «συστημικοί». Η νίκη του Τραμπ κυκλοφορεί στη Γαλλία σαν το φάντασμα του πατέρα του Αμλετ στην Ελσινόρη.

Ευρωσκεπτικισμός υπάρχει και στο πρόγραμμα του Μακρόν και στο πρόγραμμα του Φιγιόν. Ακόμη και οι ευρωπαϊστές αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της με τους ίδιους όρους. Είναι όμως σαφές ότι η διχοτομία ανάμεσα στους ευρωπαϊστές και τους αντιευρωπαϊστές έχει σαρώσει την παλιά διχοτομία Αριστεράς και Δεξιάς.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών θα είναι η πρώτη σοβαρή καταμέτρηση του αντιευρωπαϊσμού στην Ευρώπη. Τηρουμένων των αναλογιών βέβαια. Οι νοσταλγοί της «ανυπότακτης» Γαλλίας έχουν κατά νου το φράγκο και όχι τη δραχμή και μια χώρα που ήταν ευρωπαϊκή και πριν από την Ενωση και δεν κρεμόταν σαν τσαμπί στην άκρη της Βαλκανικής Χερσονήσου.


Του Τάκη Θεοδωρόπουλου 

www.kathimerini.gr

12 σχόλια:

john deer είπε...

οτι καλο ξεκινα παντα απο την Γαλλια και ακολουθως απο την Ιταλια!!

austin είπε...

https://youtu.be/1-Cm5k_ejHU

Την καλημέρα μου. Και μετα τα αίσχη του συριζα που πόνταρα χθες έχουμε και τις δηλωσεις του σάπιου Πετρόπουλου.

Να θυμηθούμε λίγο ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ευδαπ που έλεγαν οι ηλιθιοι του συριζα τελικά παίρνει σήμερα σάρκα και οστα και πράγματι σε τιμή ξεφτίλα. Τα νούμερα ευτυχώς δεν χωράνε πολιτική αναλυση και χρωματισμούς. 12 η δεη και 9 η ευδαπ επί καταπτυστου σαμαρά. 3 και 5 αντίστοιχα σήμερα, τώρα που και θα πωληθούν αναγκαστικά.

Μετά λοιπόν από αυτά και πολλά άλλα παρόμοιου τύπου, έχουμε πλέον εμφανή υποστήριξη στην καταστροφική χούντα του μαδουρο. Και γίνεται συντονισμένα. Αυτό είναι που με ανησυχεί. Από την αυγή και το συριζα.

Αυτό μαζί με το σοκ και την απάθεια του λαου δεν είναι καλοί οιωνοί. Απλά να θυμηθώ ότι κάποιοι σαν τον μέσο ασχετο συριζαιο υποστηριζαν ότι το "σύστημα" στην Βενεζουέλα ήταν καλό και σωστό. Και εκεί ο κόσμος για κάποια χρόνια βρισκόταν στην πλήρη απάθεια. Και η κατασταση εκτρχυνθηκε.

Τελος..και εκεί από γνωστούς που έχω στην Βενεζουέλα, έλεγαν ότι ποτέ δεν πίστευαν ότι ένα τόσο πλούσιο και όμορφο μέρος θα κατέληγε στην κατάντια.

Σας θυμίζει κάτι μηπως...?

Δεν αρκεί η ευχή "του πουστη, δεν θα γίνουμε εμείς σαν την Βενεζουέλα" ...

austin είπε...

Οσο για την Γαλλία. Αυτό που λες Τζον είναι και ο λόγος που δεν πιστεύω να βγει η λεπεν. Εάν εβγαινε..μιλαμε για ευρωπαϊκό σοκ.

ArTaXiA είπε...

Φαβορί η Λεπέν ωστόσο... Στα όρια του στατιστικού λάθους το προβάδισμα.

ο dwk είπε...

23/1/2015 (τελευταίο κλείσιμο πριν τις εκλογές της 25ης)
ΔΕΗ ..........5,63 ΕΥΔΑΠ ......5,40

ο dwk είπε...

...άσχετο:
...διάβαζα τις προάλλες για τον άνθρωπο του Νεάντερνταλ
...προς μεγάλη μου ...έκπληξη, πουθενά (!!!) δεν βρήκα ότι «φταίει ο συριζα» για την ...εξαφάνισή του !
.....................
...ήμαρτον !!!

austin είπε...

Dwk ακριβώς αυτό φίλε. Για δες πόσο είχε τον Μάιο πριν τις ευρωεκλογές, οπότε και θα ερχόταν η λαίλαπα τη βλακειας και του ξεπουληματος.

Λίγο ντροπή δεν βλάπτει σε αυτά που γράφουμε. Και αν δεν το έχεις καταλάβει τι καταστροφή και τι αισχροί είναι οι συριζαιοι τότε σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να ζήσεις καταστάσεις Βενεζουέλας.

Και όπως η καλή προπαγάνδα... Τιποτα δεν είπες για αυτά. Απλά έβαλες δύο νούμερα όταν ξέρεις ότι η αγορά είναι προεξογλητικος μηχανισμός.

Μπράβο φίλε. Μόνο που εμείς δεν θέλουμε να ζήσουμε άλλη κατρακυλα...

austin είπε...

Οσο για το φταίξιμο του συριζα...

Ναι φίλτατε για όλα φταίει αφού μέσα του ενθυλακωσε το βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Αρα έκαναν και κάνουν ζημιά περίπου οι ίδιοι άνθρωποι. Αλλά τυφλωμενος από και εγώ δεν ξέρω τι, ούτε αυτό θες να δεις.

Που ήταν ο κουρουπλης και ο σπιρτζη; και γιατί δεν έβαλαν στην εξεταστική τα χρόνια του κουρουπλη; σιγά μην αναγνωρίσεις αυτά...

Lorac είπε...

Blogger Ο/Η ArTaXiA είπε...

Φαβορί η Λεπέν ωστόσο... Στα όρια του στατιστικού λάθους το προβάδισμα.

22 Απριλίου 2017 - 4:20 μ.μ.

Καλησπέρα. Εγώ 2-3 γαλλικές που είδα έχει Μακρον μπροστά και μετά Μαρίι με φιγιον να ακολουθεί στο 1-1,5% πίσω.

Εκεί που έψαχνα στα γαλλικά μέσα, βρήκα και ένα αφιέρωμα για τις λαμογές στο χώρο της υγείας των γαλλόφωνων βέλγων+γάλλων. Μωρέ πόσο ελληναράδες είναι και αυτοί!!

Lorac είπε...

Dwk το πλάνο για μερική ρίξη εε-δντ με φόντο το χρέος και κατόπιν ο εσμ να αναλάβει το χρέος δντ και να δωθεί δάνειο γέφυρα για το καλοκαίρι παίζει τελικά??

Τελικά ο Χρυσόγονος ο μόνος αξιόπιστος που είχε προβλέψει ότι μετά τις Γαλλικές εκλογές και προς τέλος Μαίου θα λήξει η Β' αξιολόγηση.

ο dwk είπε...

...με εφτάμιση δις στο ταμείο φίλε Lorac, αν ξανακάνει τις αλητείες του ο σόϊ-μπλε και οι αναξιόπιστοι του δντ...
(0,1 – μηδέν κόμμα ένα !!! - πλεόνασμα είχαν προβλέψει οι άχρηστοι - που θαυμάζει ο Άδωνης, κάποιοι χαχόλοι και ο γραφικός – έξη μηνών - πολιτικός κρατούμενος – μη γελάτε κύριοι - και πετύχαμε 3,9 - δηλαδή σαράντα φορές μεγαλύτερο)
...ΟΛΑ τα θεωρώ πιθανά
ά

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Δεν υπάρχουν 7.5 δις ταμείο. ..Τι να σου εξηγώ τώρα. .