Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΛΠΕΣ ΑΓΟΝΕΣ ..
του 
Μιχάλη Τσιντσίνη


Υπάρχουν κάλπες που δεν είναι γκαστρωμένες. Κάλπες άγονες. Είναι οι κάλπες των δημοψηφισμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων είναι πέρα από το καλό και το κακό. Είναι απλώς ανέφικτα.

Η ελληνική δημοψηφισματική εντολή το 2015 ήταν νεκρή πριν καν δοθεί, αφού συνιστούσε απάντηση σε ένα ανυπόστατο ερώτημα. Η τουρκική εντολή εκπυρσοκρότησε στα χέρια του απόλυτου άρχοντος που την εκμαίευσε. Και η εντολή για Brexit αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διορθωθεί από νέα εντολή, σε «κανονικές» αυτήν τη φορά εκλογές.

Αυτός ο παραλογισμός που η δημοκρατία επιβάλλει δημοκρατικότατα στον εαυτό της αποτυπώθηκε με εμβληματικό τρόπο και στο διάγγελμα με το οποίο η Τερέζα Μέι ανήγγειλε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Η προσφυγή, έλεγε, έχει ως σκοπό να θεραπεύσει την «αστάθεια» και την «καταστροφική αβεβαιότητα» που δεν θα υπήρχε χωρίς το δημοψήφισμα.

Το οξύμωρο είναι ότι η Μέι προσφεύγει τώρα στον λαό για να απαλλαγεί από την καυτή ανάσα του: Για να έχει μπροστά της καθαρό χρονικό ορίζοντα και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να χειριστεί απερίσπαστη από τις διακυμάνσεις της κοινής γνώμης το αδιανόητα σύνθετο εγχείρημα του Brexit.

Τι είπε η Μέι; Οτι το Κοινοβούλιο, ως έχει, παραείναι διχασμένο για να φέρει εις πέρας τη λαϊκή βούληση για Brexit. Είπε, με άλλα λόγια, ότι η επιπλοκή που προκάλεσε η αμεσοδημοκρατική απόφαση είναι τέτοια που μόνο με ένα –χρονικό και αριθμητικό– πλεόνασμα αντιπροσωπευτικής διαμεσολάβησης μπορεί να επιλυθεί.

Το ακόμη πιο οξύμωρο είναι ότι οι Εργατικοί, ο πυλώνας δηλαδή του πολιτικού συστήματος που θα έπρεπε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις εξουσιαστικές αξιώσεις της Μέι, έχουν προλάβει να αυτοακυρωθούν επίσης αμεσοδημοκρατικά. Εχουν προλάβει να θέσουν εαυτούς υπό την ομηρία του Βρετανού Λαφαζάνη, που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αλλαγή του τρόπου εκλογής της κομματικής ηγεσίας το 2015.


Δημοκρατία χωρίς εκλογές δεν είναι νοητή. Το βρετανικό παράδειγμα, όμως, δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν η δημοκρατία περιορίζεται σε μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία. Δείχνει πως η αρχαιότερη και ωριμότερη δημοκρατία μπορεί δημοκρατικότατα να βραχυκυκλώνει.

www.kathimerini.gr

9 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. Το καλό θα ήταν να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο οι δύο ακραίοι. .Η έστω ο ένας από τους δυο.Προσωπικη εκτίμηση ότι η Λεπέν δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

DINOSAUR είπε...

Οπλαρχηγέ (Όχι, ΟΠΛΑ, επειδή δεν μου αρέσουν τα χαϊδευτικά), φαντάσου να περάσει η Λεπέν - που είναι πολύ πιθανόν - και οι ψηφοφοροί του Μελανσόν όπως και ένα μέρος των ψηφοφόρων των άλλων μη προκριθέντων στον Β' γύρο υποψηφίων, να την ψηφίσουν. Το σώσε! Bon tir! ("Καλό βόλι", εξελληνισμένο.)

Lorac είπε...

http://www.protothema.gr/greece/article/673334/-protofanes-epiheirisi-skoupa-tis-elas-gia-roma-sti-mukono/

Στη Γαλλία σε έξοδο (εσπερινή) έτυχα πάνω σε επιχείρηση «ελέγχου» σε μια σχεδόν κεντρική πλατεία. Το τι έγινε δεν το χωράει ο νους σας, εκτός αν έχετε βρεθεί σε παρόμοια φάση εκτός Ελλάδος. Η Ατζέντα Λεπέν ,που θεωρώ ότι δεν θα είναι νικήτρια στην τελική γραμμή, ήρθε για να μείνει στην χώρα. Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές δεν έχει ελπίδες λόγω συστήματος, αλλά όλη αυτή η διαδικασία μοιάζει με προετοιμασία, όπως εδώ πριν το 2012., για την επόμενη 5ετία. Αναμονή λοιπόν εξελίξεων και υποχρεωτική αναθεώρηση «οπτικής» που βλέπουν οι κυβερνώντες τα πράγματα.

Καλημέρα Dinosaur, Οπλαρχηγέ κ λοιποί φίλοι του μπλογκ. Καλή Κυριακή να έχετε!!

ο dwk είπε...

...καλό μεσημέρι
...Χρόνια Πολλά σε εορτάζοντες και εορτάζουσες
...ναι, ναι και σε σένα !
(...δεν σε παίρνει σήμερα για ...αντισυριζαίϊκα !)
:) :) :)

michele είπε...

Καλησπερα,καλησπερα σε όλους! Χρόνια πολλά στους πολλους εορτάζοντες φίλους μας και στην ..μιση Ελλαδα καθως και στους Θωμαδες.
Θα μιλησουμε και τηλεφωνικα με καποιους.
Πολυ ενδιαφερουσα η Γαλλική εκλογικη διαδικασια, την παρακολουθω στενα.

michele είπε...

Απο τον φίλο στοfb Νικο Μαριδάκη.Απολαύστε

Ενα αγορι μελανσον- ποντικομουρικον χαζον - εχει στους φορους το μυαλον- θα σκισει σιγουρα καλσον...

Εχουμ' επισης και Φιγιον- ντουρον, ευθυτενην κι ορθον - μα την καριερα του την τρων- τα αστατα κομπινεζον.

Εχουμε τελος και Μακρόν - μοιαζει λιγακι με γκαρσον- γουσταρει κουγκαρς πρηνηδον - ειναι τεκνόν προοδευτικον
τον βλεπω για πρωθυπουργον.

#ΜόνοΠοιότητα

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους γιωργηδες και του Θωμάδες!

Αν εννοείς εμένα.. Σε ευχαριστώ dwk (xexe) και πάντα χωράνε αντισυριζαιικα, όπως και γενικώς (αντί) κομματικά. Ως παλιότερος άλλωστε θυμάσαι το περιοδικό "αντί" . Τα έχω σχεδόν όλα στο αρχείο μου..

Αν είχες διαβάσει σχόλια μου μπαι δε γουει θα είχες δει τι έγραφα για την ΝΔ και τα εσωκομματικά της. Για να δεις ότι προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ αντικειμενικος. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, μόνο να προοδευσουμε.

Να έχουμε όλοι υγεία, ηρεμία και χαρες!

john deer είπε...

καλησπερα....χρονια πολλα στους εορταζοντες
http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1533618/velgika-sites-spane-to-empargko-metadidontas-apotelesmata-apo-tis-gallikes-apoikies.html

Panos είπε...

Καλησπερα και χρονια πολλα στους Γιωργηδες και τις Γεωργιες...
Χρονια πολλα Austin να χαιρεσαι την ονομαστικη εορτη σου !!!!