Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


7 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ 
ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ..


Το δυστύχημα είναι ότι μας έμαθαν. Και μας έμαθαν τόσο καλά, που επιβάλλουν αλλαγές στους νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές τους τις ελληνικές κουτοπονηριές! Επειδή, όποιος δεν έχει το θάρρος να πει «όχι» και εν ανάγκη να πάει σπίτι του, διατηρώντας τουλάχιστον την αξιοπρέπειά του, προσπαθεί με λαθροχειρίες να κοροϊδέψει όχι τους δανειστές. Αλλά τους ίδιους τους πολίτες. Πουλώντας τους δήθεν επιτυχίες.

Μιλάμε για τις τροπολογίες που έφερε εσπευσμένα και εκπρόθεσμα η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο για την … αλιεία και οι οποίες θα ψηφιστούν σήμερα, για να εκταμιευτεί η δόση μέχρι τον Ιούλιο.

Τρανό παράδειγμα της εμπιστοσύνης που δεν έχουν πια οι «εταίροι» και ψειρίζουν και τη μαϊμού είναι η αλλαγή του νόμου που αφορά στα πλεονάσματα 3,5% και του τρόπου αξιοποίησής τους. Λέγε με… αντίμετρα και διαχείριση προϋπολογισμού.

Με την τροποποίηση που γίνεται, η ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε χωρίς την προηγούμενη συμφωνία του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ρητά και κατηγορηματικά.

Τι έλεγε ο νόμος που είχε ψηφιστεί πρόσφατα; Ότι «οι ελληνικές αρχές μπορούν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10, σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». Ε, και τι άλλαξε; Η νέα φράση κατ απαίτηση των δανειστών είναι:

«οι ελληνικές αρχές μπορούν, σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, να τροποποιούν στον αναγκαίο βαθμό το άρθρο 10». Για όποιον δεν το πρόσεξε, το «σε συμφωνία με …» ήρθε πρώτο στη φράση. Για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία ή παρεξήγηση για το ποιος κάνει κουμάντο.

Πάμε στην αλλαγή στα εργασιακά. Εδώ η πανωλεθρία κυβέρνησης και εργαζόμενων είναι μεγαλύτερη. Καταργεί στην ουσία τον νόμο που ψηφίστηκε και ήδη πρόβλεπε υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων! Η νέα διάταξη αναστέλλει τις ευμενέστερες συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και επιτρέπει τις δυσμενέστερες!

Ο νόμος που είχε ψηφιστεί πρόβλεπε ότι:

«Έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων …»

Η τροπολογία που έρχεται για ψήφιση προβλέπει:

«Η εφαρμογή των διατάξεων των παρ 2 και 3 … αναστέλλεται έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής»! Αλλά…

Αλλά, «η διάταξη προβλέπεται ότι θα ισχύσει έως την 20.08.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος»!!

Το αποκορύφωμα της παραπληροφόρησης: Στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων που συνοδεύει τον νόμο γράφει η υπουργός:

«Η προτεινόμενη διάταξη θα ενισχύσει σημαντικά το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των εργαζόμενων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα μειώσει τις ανισότητες σε επίπεδο εισοδημάτων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων σε επίπεδο μισθολογικού κόστους, δίνοντας κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγικότητας»! Κάθε σχόλιο περιττεύει.

Πάμε στο σφαγείο των συντάξεων. Εδώ, με τις τροπολογίες που έρχονται ανατρέπεται ο πρόσφατος νόμος Κατρούγκαλου επί το δυσμενέστερο και η κυβέρνηση αποδέχεται ΡΗΤΑ αυτό που αρνιέται σταθερά και επίσημα εδώ και 2,5 χρόνια, αλλά και ως αντιπολίτευση: ότι «σε απόλυτα μεγέθη η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει σχετικά υψηλή για το 2017 και 2018»!!

Και ενώ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι αυξήσεις στις συντάξεις πάγωναν μέχρι το 2021, τώρα με τη σημερινή τροπολογία παγώνουν μέχρι το 2023. Και βλέπουμε. Εδώ, όμως, δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει! Για ποια αύξηση μιλάμε όταν οι συντάξεις συρρικνώνονται δραματικά και θα μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς για τα επόμενα χρόνια με απόλυτη βεβαιότητα:

Κατ αρχήν γιατί τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω να καλύψουν τις όλο και περισσότερες συντάξεις που βγαίνουν από αγωνιούντες πολίτες, μέχρι σημείου οι συντάξεις να πλησιάζουν τα 5.000.000 από 4.430.000, που ήταν πέρυσι!

Δεύτερον γιατί οι ψευτομισθοί δεν δημιουργούν με τις χαμηλές κρατήσεις συνθήκες συντάξεων, αλλά ελεημοσύνης. Για ποιες αυξήσεις μιλάμε!

Φυσικά, τελειοποιείται το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών («ούτε ένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»…) με νέα τροπολογία που κάνει ακόμα πιο θωρακισμένη την πρόσφατη, και… κάτι θετικό:

Τα πολιτικά κόμματα δεν θα μπορούν να παίρνουν πια θαλασσοδάνεια με εγγύηση τα ποσοστά που θα πάρουν σε … 8 χρόνια, παρά μόνο όλο ή το 50% της επιχορήγησης που παίρνουν για το έτος που ζητάνε το δάνειο. Ευτυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν όλες του οι οργανώσεις πανελλαδικά είτε έχουν φύγει για ΛΑΕ και Πλεύση, είτε είναι ολιγομελείς! Να δούμε πώς θα βγάλει προεκλογικές περιόδους.

Άφησα το πιο καλό για το τέλος. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οικονομικές επιπτώσεις της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς αναφέρεται:

«Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται αύξηση εσόδων του ΤΑΧΔΙΚ (σ.σ: ταμείο του δημοσίου)… Το ύψος των εν λόγω εσόδων εξαρτάται από την έκδοση υπουργικής απόφασης και από πραγματικά περιστατικά»!!! Ίσως και από τον καιρό.

Τόσο σοβαρή έκθεση για το δημόσιο χρήμα! Περισσότερες πληροφορίες σε αστρολόγους και καφετζούδες που πρότεινε χτές ο υφυπουργός Παιδείας κ Ζουράρις. Κάτι ξέρει.

Θα τους χρειαστούμε για να δούμε το μέλλον. Μ αυτούς που μπλέξαμε.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης


 www.liberal.gr

5 σχόλια:

austin είπε...

«Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό», γράφει ο Γιώργος Θεοτοκάς στο βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις»

Αυτή είναι η εκδοχή που δόθηκε στους μαθητές:
«Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Που οδευουμε ειλικρινά. Ούτε κοπι παστε σωστά μπορούν να κάνουν, ούτε σωστά να το προφέρουν. Αποδόμηση "του κάθε τι". Στρεβλωση των πάντων. Η κατρακύλα στα των οικονομικών έγινε συνήθεια και κάτι δεδομένο (και χωρίς να έχουμε εμφανή προοπτική για κάτι καλύτερο) και τώρα κατρακυλαμε σε κάθε τομέα.

Μαζί με την φιλοδοξία, σιγά σιγά θα φεύγει και η μορφωση, η γνώση, η " ευγενής αντίδραση, στην κατρακύλα". Πίσω θα μείνουν τα λαμογια και οι σκιντζηδες. Και μάλιστα θα μας πάρει όλους η "κατρακύλα του σκιντζη" γιατί βγάζουμε άμυνες να σώσουμε το τομάρι μας..

Ακούς από γύρω γύρω, ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πάρτη μας και την οικογένειά μας. Φαινόμενο που θα ενταθεί στις πόλεις και μόνο σε κάποιες αυτόνομες προσπάθειες μικρών ομάδων θα υπάρχει μια συλλογική συνείδηση και ενδιαφέρον. (Υπάρχουν ήδη κάποια πολύ καλά παραδειγματα..)

Σε μια κοινωνία με απίστευτες παθογενειες, και με τεράστια την ευθυνη-συμμετοχη όλων μας στην υποθηκευση των μελλοντικών γενεών, ήρθε το απαύγασμα αυτής της νοοτροπίας που ακούει στο όνομα συριζα (δεν είναι πολιτικός φορέας πλέον, είναι μόρφωμα έκφρασης ότι σάπιου επικρατούσε και επικρατεί στην νοοτροπία που μας έφερε ως εδώ. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνεις δεν αντιδράει. Γιατί θυμίζει υποσυνείδητα πολλά από αυτά που συμμετείχαν και συμμετέχουν οι Έλληνες).

Αφού δηλητηριασε τους Έλληνες, κάτα την γνωστή, χρόνια εμφυλιακη μας διάθεση, η οποία ξαναβγηκε στην επιφάνεια μιας και τα δανεικά τελείωσαν, βρήκε ευηκωα ώτα στο φταίει κάποιος άλλος, αλλά και ότι το παραμύθι της τεμπελιάς και των αργομισθιων μπορεί να συνεχιστεί. Την σκληρή πραγματικότητα δεν την αντιμετώπισε στα ισια και με απολογητικη διάθεση, αλλά με το ότι ξαναφταιει κάποιος άλλος και "που να το ξέρω εγώ ότι θα ήταν έτσι η κατασταση". Τα ψέματα έχουν γίνει καθημερινότητα στην πολιτικη ζωή, ψέματα αναισχυντα. Πλέον η μάζα έχει φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να καταλάβει τι είναι αληθινό και τι όχι.
Μαζί με το πριονισμα οποιασδήποτε διάθεσης για δουλειά και δημιουργία, είναι λες και επιδιώκουν καταστροφη και στην οποία διάθεση για επιμόρφωση.
Ο,τι ακουμπάνε το σαπίζουν, αλλά να βάλουν και χέρι σε φραση συγγραφικου πόνηματος, στις σχολικές εξετασεις, μας δηλώνουν προκλητικά πλέον στα μούτρα ότι μας θέλουν μιζέριας, ταλαιπωρούν, απαιδευτους και εν τέλει να γίνουμε όντως στα πρότυπα της βενεζουελας.

Ειλικρινά, ευτυχώς που βρισκόμαστε μέσα στην Ευρώπη, αλλιώς η πορεία μας θα ήταν σε παρόμοιο σκηνικό με αυτό της βενεζουελας.

Και δυστυχώς, όταν αντιδρούσες στους προηγούμενους και δεν αντιδράς σε αυτόν που καλό δεν έχει κάνει στην χώρα και είναι ότι χειρότερο βρέθηκε στην εξουσία, τότε ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. Για αυτό και δεν έχει πέσει μετά από τόσα αίσχη, για αυτό και ακόμα και το χάλι να του τραβήξουν οι ξένοι, δεν θα καταφέρει και πολλά ο οποίος επόμενος.

Και επειδή η ιστορία επαναλαμβανεται... Αφήσαν μήπως τον Μητσοτάκη να κάνει αυτά για τα οποία προσπαθούσε και αυτά για τα οποία προειδοποιουσε;;

Καλημέρα! Θεωρώ πως πρέπει συνεχώς να ακούγονται και να γράφονται παντού, αντίβαρα για την κατρακύλα που μας "προσφέρουν" οι κατσαπλιαδες. Πολλές φορές και στην κοινωνία ισχύει ο νόμος των αγορων. Αν δεν βάλεις στοπ Λος, κάποια στιγμή έρχεται η "έκρηξη". Και ένας ήλιος δεν αρκεί για αντισταθμιση...

austin είπε...

Εχω "μεγάλη άγκυρα" εντός της χώρας και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να πω αύριο φεύγω, αλλά αν γίνει στραβή θέλω να πιστεύω ότι είμαι προετοιμασμενος να φυγω εκτός χώρας.

Μέχρι τότε απολαμβάνω τον ήλιο και προσπαθώ με τον τρόπο μου να συνδραμω να μην φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Ακούγονται μαύρα αυτά που γράφω, αλλά ευτυχώς δεν με επηρεάζει. Εχω συμφιλιώθει με την ιδέα, ότι αν δεν αλλάξει κάτι στην νοοτροπία και αντίληψη, οδευουμε σε κάποιο μπαμ. Προς το παρόν έχει αλλάξει στο ελάχιστο! Μην ξεχνάμε λοιπόν όλοι όσοι έχουμε λιγότερα προβλήματα από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας, να προσπαθούμε με ηρεμία (παλιότερα το έκανα με ένταση και ήταν λάθος μου) να συνδραμουμε στο σταμάτημα της κατρακυλας

master είπε...

@ austin
Καλημέρα
Μου αρέσουν τα λόγια σου τα από καρδιάς. Δεν θα συμφωνήσω μόνο με την ηρεμία. Αυτοί την ηρεμία βλέπουν και περνάνε αυτά που θέλουν. Γιατί αν έβλεπαν κάποια δυναμική αντίδραση ειδικά από τους νέους τότε θα τους ελάμβαναν σοβαρότατα υπόψιν τους.
Όσο αυτοί δεν διαμαρτύρονται δυναμικά διεκδικώντας τα νόμιμα δικαιώματά τους και δεν καταλάβουν ότι κατά ένα τρόπο ''διώκονται'' από την Πατρίδα τους ευρισκόμενοι στη Νιρβάνα τους, οι άλλοι θα χτίζουν το δικό τους Κράτος κατά τα μέτρα τους με την άνεσή τους.
Είμαι λοιπόν κατά της ηρεμίας, αδικούμενος και λαβών δικαίαν αφορμήν, γιατί αλλιώς δεν θάχω να αντιμετωπίσω τον Σύριζα, αλλά τον Αριστοτέλη.

austin είπε...

Μάστερ συμφωνώ, θα επρεπε να υπάρχει αντίδραση, αλλά αναφέρω πάνω για ποιο λόγο κατά την γνώμη μου δεν αντιδρά σχεδόν κανεις..

Για αυτό και αυτή η συσσωρευμενη πίεση, η μη εκτόνωση της εδώ και δύο χρονια αλλά και η μη αποδοχή ότι οι περισσότεροι εδώ στο ελλαδισταν, είναι υπεύθυνοι για το ..."σταν", έχει μια και μόνο κατάληξη αν δεν υπάρξει αλλαγή στην νοοτροπια του μέσου Έλληνα, η αν δεν υπάρξει μια φοβερή ανάκαμψη, όπου το χρήμα θα κρυψει πάλι κάτω από το χάλι τις παθογενειες του.

master είπε...

Ωραία το τοποθέτησες Austin.
Mπα, δεν νομίζω να αλλάξει νοοτροπία ο μέσος Ελληνας, αφού το ίδιο το Κράτος του το επιτρέπει π.χ χτίσε εσύ το παράνομο και μην ανησυχείς, εγώ θα στο νομιμοποιήσω......