Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


Moody's: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Caa2 από Caa3..


Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από Caa3, προχώρησε η Moody's, αναθεωρώντας σε θετικό από σταθερό το outlook. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής: 

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και η αποδέσμευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέραν του γεγονότος ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις επερχόμενες λήξεις χρέους, η Moody's θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα. Επίσης η δόση θα επιτρέψει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, εισφέροντας ρευστότητα την οποία έχει μεγάλη ανάγκη η οικονομία. 

Η Moody's θεωρεί επίσης ότι η πρόοδος που σημειώθηκε, δείχνει πώς μειώθηκε σε κάποιο βαθμό ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. "Παρότι τα γεγονότα του 2015 αποτυπώνουν την αστάθεια της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι πιο ήρεμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ευρεία μετατόπιση της υποστήριξης των πολιτών προς πολιτικά κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη".

Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης της αναλογίας του ελληνικού δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. 

Όπως σημειώνει η Moody's, μέρος αυτής της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, αλλά αντανακλά επίσης μία βελτίωση στην είσπραξη φόρων, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα. Η Moody's αναμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2018 θα είναι μικρότερα, αλλά και πάλι αρκετά μεγάλα ώστε να διασφαλίσουν ότι η αναλογία του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η αναλογία δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά, λόγω των συνεχιζόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. "Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, η Moody's αναμένει να δει ανάπτυξη φέτος και την επόμενη χρονιά, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτική απώλεια ΑΕΠ άνω του 27% από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα", αναφέρει.

Για το θετικό outlook

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση να οριστεί ως θετικό το outlook της αξιολόγησης Caa2, αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody's, ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.


"Οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν περαιτέρω τους όρους των δανείων του EFSF, αν χρειαστεί, μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το πρόγραμμα. Η πρόσθετη παράταση της αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος που κατέχουν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους απευθύνονται οι αξιολογήσεις της Moody's", σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. 

www.capital.gr

5 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Να πω μια καλησπέρα από την χρυσή ακτή Αλίμου γιατί βλέπω Πώς μετά την αναβάθμιση όλοι λείπουν σήμερα. .

ArTaXiA είπε...

Είμεθα στις επάλξεις και μάχιμοι, διότι εμείς εργαζόμεθα όταν οι υπόλοιποι αράζουν.

ΝίκοςΤ είπε...

Και εγώ τυγχάνω μέρμηγκας και οικτίρω τους τζίτζικας που μαυρίζουν στας παραλίας,με τα οφθαλμόλουτρα ,τους καφέδες και τα ποικιλόχρωμα coctails των.Δεν καταλαβαίνω όμως τι άραγε εννοούσε ο αγαπημένος Γούντυ Άλλεν όταν έγραψε: "Ήλθε λοιπόν ο χειμώνας και ο τζίτζικας δεν είχε φαγητό,αλλά και ο μέρμηγκας είχε κάτι πόνους στην καρδιά και στην πλάτη,ενώ το χέρι του μούδιασε ξαφνικά..."
Καλά να περνάτε οι τζίτζικες!Εμείς οι μέρμηγκες υπερασπιζόμαστε Θερμοπύλες.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ότι θα βρω τον Αρταξια σήμερα εδώ δεν το περίμενα. ..αν και το μήνυμα του μυρίζει Αιγαίο.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ο δε κύριος Μιχάλης πίνει τα κοκτειλς του πιθανόν κάπου στην ΝΔ Ελλάς με το ρεύμα να καίει. .χαχα