Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ 
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ..


Ο Donald Trump μοιάζει έτοιμος να θέσει υπό αμφισβήτηση ιστορικές συμμαχίες των ΗΠΑ και να καθοδηγήσει μια χώρα που δείχνει να θέλει να ακολουθήσει μια πορεία απομονωτισμού. Στο πλαίσιο της πολιτικής του, στόχος είναι να κάνει την “Αμερική Μεγάλη Ξανά” και το τελευταίο δείγμα κυβερνητικής γραφής του, με την απόφαση να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, σηματοδοτεί το πρώτο “ρήγμα” στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εκλογή του Donald Trump δίκαια κέρδισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας τον έλεγχο του Λευκού Οίκου, είναι αυτός που καθορίζει το κατά πόσο η χώρα θα παραμείνει μια υπερδύναμη που επεμβαίνει οικονομικά και στρατιωτικά σε όποια χώρα επιθυμεί ή αν θα αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί εν μέρει από από τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Trump είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία, την οποία και χαρακτηρίζει “φάρσα” που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Ο ίδιος είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού σε χρονικό διάστημα 100 ημερών από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Και κατά τη χθεσινή ανακοίνωση αποχώρησης από τη συμφωνία για το κλίμα ήταν ξεκάθαρος: "Αυτή η συμφωνία έχει λιγότερο να κάνει με το κλίμα και περισσότερο με το να κερδίζουν άλλες χώρες εις βάρος των ΗΠΑ". Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στην Κίνα, όσο και στην Ινδία για τις οποίες είπε ότι η συμφωνία του Παρισιού προβλέπει την κατασκευή εργοστασίων που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμο, κάτι που όμως απαγορεύει στις ΗΠΑ. 

Στα τέλη του 2015 στο Παρίσι 195 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπει κυρίως μια ριζοσπαστική ενεργειακή μετάβαση από την ορυκτή ενέργεια.


Οι μόνες δύο χώρες που δε συμμετέχουν στη Συμφωνία είναι η Συρία – για ευνόητους λόγους - και η Νικαράγουα γιατί επιθυμεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για το κλίμα.
“Η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί σήμερα περισσότερους κινδύνους από ποτέ άλλοτε, καθώς υπάρχουν κρίσεις που οφείλονται στο νερό, έλλειψη τροφίμων, περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη, ασθενέστερη κοινωνική συνοχή και αυξημένοι κίνδυνοι ασφάλειας”, ανέφερε η Cecilia Reyes, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Κινδύνων στην Zurich Insurance Group. Η εταιρεία συνεργάστηκε με 750 ειδικούς και πραγματοποίησαν μια έρευνα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια ιεράρχησε ως σημαντικό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Η στροφή αυτή των παγκόσμιων ηγετών αποτελεί συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία υπογράφηκε από 195 χώρες και σηματοδότησε την έναρξη του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, “τα αποτελέσματα του Παρισιού είναι πολύ πιο φιλόδοξα από το αναμενόμενο: πρόκειται για μια συλλογική αναγνώριση των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς και από το κόστος της αδράνειας. Αυτά τα αποτελέσματα στέλνουν επίσης ένα αδιαμφισβήτητο σήμα στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να κάνουν το καθήκον τους για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης από τις παγκόσμιες προκλήσεις”.

Should I stay or should I go?


Πολλά ηγετικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών, μέλη του Κογκρέσου – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι – πιέζουν ώστε οι ΗΠΑ να μείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας.
Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιριών ExxonMobil Corp, Apple Inc, Dow Chemical Co, Unilever NV και Tesla Inc είναι μεταξύ των ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την παραμονή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ellon Musk έχει απειλήσει με παραίτηση από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που ο Trump αποχωρήσει από τη συμφωνία.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Foreign Policy, τα πλεονεκτήματα που φέρει η συμμετοχή στη συμφωνία περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα για την αιολική και ηλιακή ενέργεια που ανέπτυξαν με ταχύ ρυθμό την βιομηχανία ενέργειας, την αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και τη μείωση εκπομπών ρύπων που καταγράφηκε επί διακυβέρνησης Barack Obama.

Η κυβέρνηση Trump δείχνει να μη θέλει να καταλάβει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αποχώρηση από τη συμφωνία. Το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας τα αντιμετωπίζει ως “τεχνικές λεπτομέρειες”. Το μόνο επιχείρημα που δείχνει να αντιλαμβάνεται είναι ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ δημιουργείται ο απαιτούμενος χώρος ώστε η Κίνα να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.

Από την άλλη, υπάρχουν απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ εκτός Συμφωνίας για το “καλό” του υπόλοιπου κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο και προσπαθεί να προωθήσει την τεχνογνωσία και στις υπερπόντιες αγορές. Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να είναι η λιγότερο δαπανηρή τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού στον μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έως το 2030 και το κόστος της αιολικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 40% έως το 2040, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Με αυτό το σκεπτικό, με την απόφασή του ο Trump, προσφέρει ένα δώρο στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά και η Ευρώπη θα επικεντρωθούν σε αυτές τις όλο και πιο κερδοφόρες τεχνολογίες και αγορές. 

Πηγές: Politico, Bloomberg, Foreign Policy, World Economic Forum


Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη

www.liberal.gr

12 σχόλια:

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Ενδιαφέρον κείμενο.
Καλημέρα 😊

michele είπε...

Kαλημέρα σε όλους, καλημέρα Ευφροσύνη .

Οσον αφορα την ΙΝΚΑΤ που εγινε μια συζητηση χθες απο Αλεξ.

Η μητρική κεφαλαιοποιει τα χρέη της, σίγουρα θα έχουμε dilution για όποιον δεν μπει στην ΑΜΚ,το ποσοστό της ΙΝΤΚΑ αγγιζει το 62% και επομένως θα το αυξήσει εάν και εφ όσον κάποιοι μικρομέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν.

Τα 357 εκ της σύμβασης με fraport είναι μεγάλη υπόθεση για μια τέτοια εταιρεία, για να τα αφήνεις στην τύχη τους. Ξε-καθάρισμα λοιπόν και ίσως και συγχώνευση ή delisting αργότερα.

Εχει και 4,5εκ προβλέψεις η μικρή για τυχον πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα σκουπίδια, μια χαρά

Πολλά λεφτά και εκει.

Μανώλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μανώλης είπε...

Μichele,καλησπέρα.Ένα ακόμη σχόλιο για την ΙΝΚΑΤ,αν θέλεις,με όλο το θάρρος,και χωρίς να θεωρηθεί προτροπή σε αγορά ή πώληση μετοχών.Με μέση τιμή κτήσης 0,45 ευρώ,μένει κάποιος στην ΙΝΚΑΤ; Μειώνει ή αυξάνει θέση; Ή όλα εξαρτώνται από την τιμή της αύξησης; Με ενδιαφέρει η γνώμη σου, καθώς εδώ και καιρό πρόβλεψες εξελίξεις στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ.Έχω μια καλή για τα δικά μου δεδομένα θέση στην μετοχή(ΙΝΚΑΤ).Θα εκτιμούσα πολύ και την γνώμη των πιο έμπειρων του blog,κυρίων:hippy,Lorac,Artaxia,εφόσον φυσικά το επιθυμούν.Εμείς οι μικροί, μόλις ακούσουμε ΑΜΚ,φτάνει το σ..τό στην κάλτσα.Ευχαριστώ προκαταβολικά.

mixalis mixalios είπε...

Καλησπέρα σας,

Το θέμα της ΙΝΚΑΤ έχει προς το παρόν και κατά τη γνώμη μου πολλά ακόμη θολά σημεία.
α) Πόσα είναι τα χρέη που θα κεφαλοποιηθούν της μητρικής. Από ότι καταλαβαίνω σε μια ματιά που έριξα στον ισολογισμό είναι περίπου 2,2 εκατ. Ευρώ (δάνεια, λέει, από συνδεδεμένα μέρη) αλλά αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση. Αυτή είναι μια πρώτη ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε (με σιγουριά) το ποσό των χρεών την τιμή που αυτά θα μετατραπούν σε κεφάλαιο άρα δεν ξέρουμε και το ποσοστό της ΙΝΤΚΑ μετά από την αύξηση.

β) Ακολουθεί reverse split με αναλογία άγνωστη ακόμα.

γ) Δεύτερη ΑΜΚ με προτίμηση για τους παλαιούς μετόχους (άρα και της ΙΝΤΚΑ) σε αναλογία για κάθε 5 παλιές 1 νέα σε άγνωστη τιμή. Βέβαια αν το διάβασα καλά θα εκδοθούν 27 εκ μετοχές για 13εκ ευρώ. Δεν ξέρω αν αυτό αφορά τη συνολική ΑΜΚ ή μόνο αυτή τη δεύτερη φάση

Γενικώς είναι θετικό που ο βασικός μέτοχος αντί να περιμένει λεφτά από τα δάνειο του βάζει λεφτά και ενισχύει την εταιρεία και το μέλλον της. Από την άλλη οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και μάλλον θα πάρουμε μια ιδέα από Τρίτη.

Μανώλης είπε...

Ευχαριστώ κ.mixalis mixalios.Το εκτιμώ.
Αν όπως συμπεραίνεις,ο βασικός μέτοχος βάζει λεφτά στην εταιρία,ή βλέπει ευοίωνο το μέλλον της και την ενισχύει ή θα μας πάρει τα χαρτιά με καμιά συγχώνευση. Διαβάζω εδώ κι εκεί ότι η αύξηση ωφελεί κυρίως την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
Για αυτό ζήτησα τη γνώμη των πιο έμπειρων του blog.Κυριακή κοντή γιορτή,
όπως είπες και συ.Οι επόμενες συνεδριάσεις ελπίζω να δείξουν τις διαθέσεις
των επενδυτών.

mixalis mixalios είπε...

Μανώλη μεγάλη σημασία έχει σε τι τιμές θα γίνουν όλα αυτά σε σύγκριση πάντα με την τρέχουσα που μένει να τα δούμε τις επόμενες ημέρες. Αν η αύξηση οφελεί την ΙΝΤΚΑ θα έχεις και εσύ δυνατότητα κάνοντας εγγραφή για αδιάθετα να πάρεις μέρος της πίτας. Όταν ο βασικός μέτοχος αυξάνει το μερίδιο του βάζοντας νέο χρήμα μόνο καλό το λες για την εταιρεία. Αλλά το θέμα είναι αν όπως είπες έχεις μεγάλη θέση σε αυτήν αν αξίζει τον κόπο να ενισχύσεις τη θέση σου. Ο καιρός γαρ εγγύς...Σημαντικό είναι ότι η ΑΜΚ θα είναι όσο η τρέχουσα κεφαλοποίηση που μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιος που έχει τη δυνατότητα ίσως ήταν σκόπιμο να συμμετέχει στην ΑΜΚ.

Μανώλης είπε...

Ευχαριστώ και πάλι. Θα δείξει από Τρίτη. Τα συμπεράσματά σας, δίνουν μια νότα
αισιοδοξίας.Καλό σας βράδυ.

hippy είπε...

Καλησπέρα

αυτό που δεν ξέρουμε φίλε Μανωλη είναι εάν επιθυμείς να αυξήσεις τη θέση σου στην εταιρεία ή όχι (κι αν υπάρχουν τα χρήματα για να συμμετάσχεις στην ΑΜΚ).. Παίρνω σαν δεδομένο ότι θέλεις απλά να διατηρήσεις την ίδια θέση.

Ας πούμε λοιπόν ότι έχω 5,000 μετοχές. Συνεπώς για να αποφύγω την αραίωση κατά την ΑΜΚ θα χρειαστεί ν' αγοράσω 1000 καταβάλλοντας 300 ευρώ. Πουλάω σήμερα 500 κομμάτια στα 0,60 και συμμετάσχω στην ΑΜΚ με τα υπόλοιπα οπότε συμπληρώνω τη θέση μου (ξέρω πως αφού πούλησα 500 θα έχω 4500 δικαιώματα αλλά έβαλα τα νούμερα στρογγυλεμένα).

Αν θέλω να τζογάρω και λίγο...

Σχεδόν πάντα τα δικαιώματα πιέζονται και χάνουν αξία προς το τέλος της ΑΜΚ. Θα μπορούσα να πουλήσω πχ τη μισή θέση και ν΄αγοράσω τα δικαιώματα που μου λείπουν απ΄το ταμπλό την προτελευταία μέρα....ή ακόμα καλύτερα (εάν η εταιρεία μου δίνει το δικαίωμα) να ζητήσω τις μετοχές που δικαιούμαι με τα διακαιώματα που μου απέμειναν και να προεγγραφώ για ίσο (ή μεγαλύτερο) αριθμό αδιάθετων μετοχών.

Έχεις δυνατότητες πολλές. Η χειρότερη είναι να μην κάνεις τίποτα.

hippy είπε...

Πήρα σαν δεδομένο ότι η αύξηση θα γίνει στην ονομαστική τιμή

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Στις αυξήσεις πάντα ασκουμε τα δικαιώματα μας με τρόπο που μας εξυπηρετεί. .αν πάλι είσαι τώρα κερδισμένος λες Αντίο και ξανά μπαίνεις μετά. ..αν δεν ασκήσεις το δικαίωμα σού στο τέλος θα είσαι χαμένος.

Μανώλης είπε...

Ευχαριστώ,ΟΠΛΑΡΧΗΓΕ
κ.hippy,δεν έχω μπει άλλη φορά σε ΑΜΚ και δεν γνωρίζω.
Αν κατάλαβα καλά:
1)Αν συμμετάσχω,δεν θα πάθω dilusion.
2)Δεν θεωρείτε χαμένα λεφτά, την συμμετοχή στην ΑΜΚ, σε αντίθεση με την αρνητική σας άποψη-επειδή σας διαβάζω-για την ΑΜΚ της ΦΡΙΓΟ ας πούμε.
3)Υποθέτω πως σημασία έχει η τιμή της αύξησης,και πως όσο πιο κοντά οριστεί στην τωρινή τιμή της μτχής (0,59 ευρώ),τόσο λιγότερο θα πιεστεί και η μτχή στο ταμπλό,εκτός αν κάνω λάθος.
Ευχαριστώ, για την απάντησή σας,καθώς και τον οικοδεσπότη για τη φιλοξενία.
Πιστεύω πως στην πορεία για την ΑΜΚ όλο και κάποιο σχόλιο θα γίνει για να λυθεί κάποια απορία.