Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 10 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 
ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ...

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ 7 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ 

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αυτό που κάνει η Σουηδία είναι πραγματικά αδιανόητο… Τόσο για την Ελλάδα της κρίσης αλλά όσο και για τη νοοτροπία που επικρατούσε στη χώρα μας για το δημόσιο και το κράτος πρόνοιας πολύ πριν καταλάβουμε ότι οδεύουμε προς τον γκρεμό.

Η ελληνική και η σουηδική δεν είναι δύο παρόμοιες σε δομή οικονομίες, ούτε μπορούμε να συγκριθούμε σε πολλά πράγματα με τους Σκανδιναβούς. Όμως προχθές είδε το φως της δημοσιότητας μία είδηση που όταν την ακούει ο Έλληνας που ζει στη δίνη της ύφεσης εδώ και οκτώ χρόνια και ετοιμάζεται για νέες θυσίες την επόμενη πενταετία, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να μελαγχολεί και το περισσότερο να θυμώνει με τις επιλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Μερικές φορές δεν χρειάζονται βαρύγδουπες οικονομικές αναλύσεις και συγκρίσεις αλλά απλά παραδείγματα που δείχνουν την τεράστια διαφορά μεταξύ δύο οικονομιών για να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση αν θέλει να φτιάξει το δικό της μέλλον. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της σουηδικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, η Σουηδία θα εμφανίσει πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις, λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Έτσι, αναμένεται να εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ έως το 2020 το οποίο θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική έκρηξη που θα σημειωθεί μέχρι το 2025.

Διότι μπορεί το κράτος πρόνοιας της Σουηδίας να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο, όμως τα 300.000 περισσότερα παιδιά και άλλοι τόσοι συνταξιούχοι που θα υπάρχουν έως το 2025, σε συνδυασμό με τους μετανάστες που θα χρειάζονται φροντίδα και παροχές και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, θα δοκιμάσουν τις αντοχές του. Τα νούμερα είναι εξαιρετικά υψηλά για μία χώρα με πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων.

Η σουηδική κυβέρνηση θα δαπανήσει τα χρήματα αυτά για να προσλάβει  επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, προσωπικό για την προσχολική ηλικία, καθηγητές και αστυνομικούς. Αδιανόητο! Προσέξτε, το δημόσιο δεν θα προσλάβει… όποιον βρει, απλά για να κρατήσει χαρούμενους τους ψηφοφόρους αλλά συγκεκριμένες ειδικότητες που θα συμβάλλουν στο να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την αύξηση του πληθυσμού.

Το υπουργείο Οικονομικών της Σουηδίας επικαλέστηκε τα υψηλότερα έσοδα, κυρίως από τον κεφαλαιακό φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τις μειωμένες δαπάνες, ως τους λόγους πίσω από τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται σε διαθέσιμο καθαρό δανεισμό την περίοδο 2017-2020.

Στο μεταξύ, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου «κλειδώνει» το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βγάλει περίπου 7 δισ. ευρώ περισσότερα από τα έξοδά της. Γιατί; Μα, φυσικά για να τα στείλει στο εξωτερικό από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος δεν ανακυκλώνεται. Σημειώνεται ότι το χρέος της Σουηδίας ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 60,3%, όταν το ελληνικό είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο στο 176%.

Στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα, η χώρα μας διαθέτει έναν κακά δομημένο δημόσιο τομέα με τεράστιες ανάγκες τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει. Όχι με μία πρόβλεψη για δημογραφική έκρηξη – όπως στη Σουηδία – αλλά με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ερήμωση της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και γήρανση του πληθυσμού.

Η Ελλάδα είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο στο μέλλον μία χώρα γερόντων με τις  σχετικές μελέτες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδα θα μειωθεί έως και κατά 2,5 εκατομμύρια.

Σε μία απλοϊκή σύγκριση με τη Σουηδία, και η Ελλάδα θα χρειαστεί προσωπικό που θα εργάζεται τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά όχι προσωπικό για την προσχολική ηλικία αφού θα γεννιούνται πολύ λιγότερα παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού διαΝΕΟσις, στις επόμενες δεκαετίες ο πραγματικά οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα «εξαφανιστεί», αφού θα μειωθεί κατά 1-1,7 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα, ένας στους τρεις θα είναι άνω των 65 άρα και συνταξιούχος, ενώ κάτω των 14 ετών θα είναι μόλις το 12%-14%.

Ανεργία: Στόχος η ευρωπαϊκή πρωτιά για τη Σουηδία – εμείς διώχνουμε 400.000 εργαζόμενους

Στη Σουηδία, η ανεργία διαμορφώνεται στο 6,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 κρατών να διαμορφώνεται στο 7,8% και της Ευρωζώνης των 19 μελών στο 9,3%. Την ώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια η μόνιμη και αδιαφιλονίκητη πρωταθλήτρια με την ανεργία στο 23,2%, η Σουηδία έχει βάλει στόχο να γίνει η πραγματική πρωταθλήτρια.

Ο πρωθυπουργός Stefan Lofven θέλει η χώρα του να εμφανίσει μέσα στα επόμενα χρόνια το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Τσεχία (3,2%) και ακολουθεί η Γερμανία (3,9%) και η Μάλτα (4,1%). Πόσο θλιβερά είναι αυτά τα στοιχεία όταν εκτιμάται ότι από την Ελλάδα έχουν φύγει την περίοδο 2008-2016 περίπου 450.000 Έλληνες προς αναζήτηση εργασίας. Έμπειροι τεχνίτες και υψηλής κατάρτισης προσωπικό, εργάτες και μάνατζερ. Από αυτούς εκτιμάται ότι 20.000 είναι επιστήμονες. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η συμβολή των Ελλήνων στις χώρες που μεταναστεύουν είναι τεράστια, ενισχύοντας τα έσοδά τους κατά 9 δισ. ευρώ ετησίως!


Η Ελλάδα διώχνει τους νέους και τα καλά μυαλά, δεν μπορεί να συντηρήσει το κράτος πρόνοιας, γερνάει, ενώ παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, μετρώντας ήδη πάνω από 60.000 πρόσφυγες, την ώρα που η Σουηδία έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την ενσωμάτωση των 163.000 μεταναστών που δέχτηκε το 2015.

www.liberal.gr

21 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Εκπληκτικό κομμάτι...εξαιρετική επιλογή! Καλή και δροσερή Κυριακή σε όλους

mixalis mixalios είπε...

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1550818/giati-aygatisan-oi-toyristes-alla-ohi-ta-esoda.html

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Όντως ζωγράφισε ο Michele με την επιλογή.
Κομματάρα και εξαιρετικό clip!

ΚΛΜ και ΑΕΕΠ (αν όντως αξίζουν 25) νομίζω καπου κοντά στο ευρώ δεν θα ειναι υπερβολική αποτίμηση.

Μην με ακούτε ομως εμένα, μην μας βγει κ αυτη mermeren... :)

hippy είπε...

Χαιρετίζω την παρέα

οι παλαιότεροι στο άθλημα του ΧΑΑ ξέρουν ότι ο κ. Κατικάς είναι καλός αναλυτής όμως είναι και λίγο ιδιοτελής. Του αρέσει να αναζητά στην άμμο παραχωμένα διαμαντάκια αλλά κι αν του έχει ξεμείνει από λάθος εκτίμηση κάποιο σαπάκι από "άλλες εποχές" (ας πούμε τυχαία ΣΦΑ) δεν θα διστάσει να φωτίσει κάποια ενδιαφέρουσα πλευρά του για να το ξεφορτωθεί σε ψηλότερη τιμή. Σε αντίθεση με άλλους ακέραιους αναλυτές όπως πχ ο κ. Στέφανος Κοτζαμάνης. "Διαβάζουμε κριτικά" έλεγε ο δάσκαλος και είμαι πολύ μικρός για να τον αμφισβητήσω.

Η παραπάνω αναφορά έχει σαν αφορμή την ΚΛΜ στην οποία προσωπικά μπήκα κατόπιν της ανάγνωσης των σχολίων στον Μikrometoxo και φυσικά λόγω του προηγουμένου της ΚΟΥΕΣ. Ωστόσο αδυνατώ να καταλάβω (και θα χαρώ εάν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει) γιατί θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η νέα ΚΛΝ + ΚΛΜ ΑΕΕΑΠ απ΄ότι η παρούσα (ομοίως η ΚΟΥΕΣ). Αν σκεφτούμε άλλωστε το παράδειγμα της νέας ΔΕΗ + ΑΔΜΗΕ που μας παραπέμπει ο αναλυτής αυτό νομίζω καταδεικνύεται. Πιθανότερη εξήγηση της ανοδικής κίνησης κατά τη γνώμη μου είναι ότι είχαμε υποτιμημένες εταιρείες που έψαχναν αφορμή να αντιδράσουν και την βρήκαν με τα ακίνητα. Τα οποία ειρήσθω εν παρόδω ελάχιστα έως καθόλου έχουν βοηθήσει τις αυθεντικές εταιρείες του κλάδου ΑΣΤΑΚ, ΠΑΝΓΑΙΑ, ΤΡΑΣΤΟΡ κλπ.

(σε ότι με αφορά μια χαρά μέχρι εδώ θα προσπαθήσω απεμπλοκή από Δευτέρα)

hippy είπε...

Ως προς την Μermeren του καλού Γιάννη δεν έχω τεκμηριωμένη άποψη. Νομίζω όμως ότι για την αξία της μετοχής της επιχείρησης θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν τόσο η τιμή εισαγωγής στα ΕΛΠΙΣ όσο και η τιμή πώλησης απ΄τον Κυριακίδη και όχι μόνο η μερισματική απόδοση.

Τα funds έχουν ιδιαίτερο τρόπο επένδυσης και κυρίως διαχείρισης των κεφαλαίων τους. Κάποιες φορές αγοράζουν εταιρείες με άριστα χρηματοοικονομικά και ταμείο το οποίο αργότερα ιδιοποιούνται μέσω μερισμάτων κι επιστροφών κεφαλαίου και το αντικαθιστούν με τραπεζικό δανεισμό. Ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής συνήθως δεν πειράζει κάποιες φορές όμως είναι καταστροφικό. Παράδειγμα τέτοιας (κακής) διαχείρησης στο παρελθόν είχαμε στην περίπτωση της εξαγοράς του "ΝΙΚΑΣ" από την Global Finance του κ. Πλακόπιττα. Νομίζω και η περίπτωση της ΦΡΙΓΟ προσομοιάζει αρκετά.

Δεν υπονοώ τίποτε πέρα από αυτό που γνωρίζουμε όλοι καλά. Οι επενδυτές πρέπει να κοιμόμαστε με το ένα μάτι ανοιχτό. Δυστυχώς.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Στις 21/05/2014 έγινε η εναρξη διαπραγμάτευσης των 468.700 ΕΛΠΙΣ της FHL MERMEREN KOMBINAT με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης 7,50 Euro.

πηγή:
http://www.euro2day.gr/market_announcements/announcements/article-market-announcement/223547/ha-stis-215-h-enarxh-diapragmatefshs-ton-elpis-t.html

---------------

Άγνωστη τι έχει αποφασίσει η Παυλίδης για την τύχη της....

Το ΕΛΠΙΣ μπορεί να μην ακολουθήσει προς τα 17+ ευρώ. Πρόσφατο παράδειγμα η άρνηση του ΟΛΠ να πλησιάσει τα 22 ευρώ που προσέφεραν οι Κινέζοι να τον εξαγοράσουν.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Για την ΚΛΜ, με προβληματίζει αρκετά αυτό που εγραψε ο Μικρομέτοχος.

"Επισημαίνεται ότι η εταιρία διαθέτει το μεγαλύτερο ισόγειο ακίνητο στην Ερμού επιφάνειας 618 τ.μ. " (κάπου είχα δει αλλά δεν το έχω πρόχειρο για να επιβεβαιωθεί ότι είναι αυτό που νοικιάζεται στη ΖΑΡΑ).

Άραγε αυτό μόνο το ακίνητο αξίζει 24 εκατ? Ή έστω τα μισά ?

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...

Εμένα πάντως με προβληματίζει η τιμή που μας είπαν ότι προσφέρει ο Παυλίδης για την εξαγορά της ΜΕΡΚΟ. Ο Κυριακίδης πούλησε το 88,4% προς 23 εκατ Δεκ/2008 (δλδ 26 εκ. το σύνολο της εταιρείας) στην NBGI και η Παυλίδης Μάρμαρα την αποτιμά 82 εκ. 9 χρόνια μετά...δεν μου κάθεται καλά. Βέβαια μιλάμε για τους πρώτους μήνες της μεταΛΗΜΑΝ κρίσης με τις αποτιμήσεις πιεσμένες αλλά τόσο στόκος ο κυρ Ηλίας? Άλλα μας έδειξε. Τέλος πάντων δεν έχω, δεν θα πάρω, δεν με αφορά.

http://www.capital.gr/epixeiriseis/647381/fhl-kuriakidis-polisi-tou-88-4-tis-mermeren-se-fund-tis-ete

hippy είπε...

Αντίθετα δεν καταλαβαίνω πως η αγορά αδιαφορεί για τον ΛΟΥΛΗ (ούτε εγώ έχω προς το παρόν ωστόσο με ενδιαφέρει). Οι άραβες της AL DAHRA AGRICULTURE έχουν κόστος μεγαλύτερο των 4 ευρώ, οι αυστριακοί της LLI EUROMILLS (που μόνο τυχαίοι δεν είναι) 3,97 ευρώ ανά μετοχή για το 5% που κατέχουν, βρίσκω μικρό το ρίσκο στα παρόντα επίπεδα 2,30 ευρώ/μετοχή.

Βέβαια το τελικό προιόν σαν βασικό είδος διατροφής που είναι έχει μικρό περιθώριο αύξησης τιμής στην κατανάλωση (πλην καταστροφικής σοδειάς που όλοι απευχόμαστε). Η εταιρεία όμως απλά επεξεργάζεται τα σιτηρά. Συνεπώς το περιθώριο μας ενδιαφέρει και λιγότερο η τιμή της πρώτης ύλης και της τελικής. Κάπως σαν την ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ.

Επενδυτικά μου αρέσει. Σε ποια τιμή είπες ότι ενδιαφέρεσαι να μειώσεις τη θέση σου φίλε Γιάννη? (χε χε)

hippy είπε...

http://www.loulismills.gr/gr/thecompany/corporatenews/2013/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7-%E2%80%93-al-dahra/

criss/rsi είπε...

φολι
στηριξη για δευτερα.21,31*...21,05...20,55
αντισταση.21,59*...22,00.&
....................
http://www.capital.gr/Content/PublicFiles/ForumImages/ff1f8ba4f1894a2fa6d90d9bb84bdd68.png

ArTaXiA είπε...

Φίλοι μου καλοί, για να κάνει το ακίνητο 24 μύρια, βάσει του νόμου της αγοράς ο μισθωτής οφείλει να πληρώνει 160,000 το μήνα μίσθωμα, δηλαδή 258€/τμ. Δεν υπάρχουν τέτοια νούμερα, ούτε καν στην Ερμού. Από Place Vendome και πάνω....

Και όπως είπε ο φίλος Hippy, να σκεφτόμαστε οι επενδυταί. Δηλαδή αν δεν σκεφτόμαστε ούτε εμείς....

ArTaXiA είπε...

Τα φιλέτα της Ερμού πάνε γύρω στα 150€/τμ, οπότε, το ακίνητο το κόβω στα 13,500,000€, αν όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες τμ/θέση/μισθωτής είναι σωστές.

mixalis mixalios είπε...

Αυτό περιγράφει το banking

"Μόνο το ακίνητο στην Ερμού έχει αποτίμηση 27 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το ακίνητο είναι νοικιασμένο στην Zara.
Έχει εμβαδόν 1.438 τ.μ."
Δεν έχω πάει, πιθανά να έχει κανά μεγάλο (ημι)υπόγειο, τι να πω...

Ας πούμε ότι πουλάμε, τι παίρνουμε? Ψάρια, θωρηκτό που έκαναν ωραία διορθωσούλα ή Ελληνικό?

mixalis mixalios είπε...

ο Hippy είπε για άλευρα όπως και ο Alex αλλά βλέποντας τον τζίρο της Παρασκευής....

mixalis mixalios είπε...

Moscovici στη Welt: Με ενδιαφέρει η προεδρία της Κομισιόν - Πιθανή η υποψηφιότητα το 2019

Η Ευρώπη ανεβαίνει επίπεδα...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Σε ευχαριστώ ΑΡΤΑΧΙΑ,
Να έχουμε μια εικόνα για την Ερμού, ας πούμε ότι είναι κάπου ανάμεσα 10-12 εκατ. Χοντρικά μαζί με τα άλλα ας τα υπολογίσω στα 25. (κι ας λέει ο κλουκίνας για 35-40)

Και η κεφαλαιοποίηση της ΚΛΜ είναι 27,75.

Με κύκλο εργασιών γύρω στα 30, και κέρδη 0,5 εκατ, δεν την λες και ακριβή. Τουλάχιστον μέχρι να σπάσει....

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

mixalis τα άλευρα όποιος τα παίρνει γίνεται μακροπρόθεσμος.
Δεν έχει εμπορευσιμότητα και καμια φορά βγαίνει και μια 50,000 στους πωλητές για να μην φύγει επάνω το χαρτί.

Αγαπητέ ΗΙΡΡΥ σκεφτόμουν να κράταγα τα άλευρα λίγο παραπάνω. Η επιστροφή κεφαλαίου θα μου δώσει το "κόστος κεφαλαίου", κεφαλαιοποίηση έχει 40, ίδια κεφάλαια γύρω στα 80 αν θυμάμαι, έβγαλε και κέρδη 2,77 εκατ το 2016 και μου άρεσε που ο πρόεδρος παρότι 32 ετών χρηματοδότησε την αναστήλωση για το γεφύρι της Πλάκας...


http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1533898/ayxhsh-kerdon-gia-th-myloi-loylh.html

hippy είπε...

Όλο και κάποιος θα βρεθεί να μου δώσει μερικά κομμάτια στο ΛΟΥΛΗ αρχηγέ, έτσι για την παρέα σου.

ΛΑΜΔΑ έχω δώσει τη μισή θέση δυστυχώς ένα ευρόπουλο πιο κάτω. Έχω όμως ακόμα αρκετά. Τωρα πια δεν έχει σοβαρή έκπτωση από εσωτερική αξία golden mall Μαρινα κλπ για να αξίζει να φορτώσει κανείς. Ψωνίζουμε λοιπόν μόνο την προοοτικη να γίνει κάτι με το Ελληνικό σύντομα. Γίνονται αυτά στην Ελλάδα των συριζας? (και όχι μόνο). ΟΧΙ. Θα σου πρότεινα λοιπόν Μ&Μ να περιμένεις την επόμενη λαμακία τους. Τουλάχιστον εγώ αυτό έχω κατά νου να κάνω (αλλά δεν ρευστοποιώ τη θέση που μου έμεινε)

hippy είπε...

Η αναμονή αποδεικνύεται συχνά η δυσκολότερη επενδυτική κίνηση. Αξίζει όμως τα λεφτά της φίλε Μ&Μ. Ας περιμένουμε το rs της ΠΕΙΡ, ίσως εκεί βρεθεί μεγαλύτερη ευκαιρία για ξεπέτα.