Επέστρεψαν στα ρεκόρ Dow Jones και S&P- Σε υψηλό 15 ετών ο Nasdaq .. Φοβούνται οι αναλυτές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και από την Ρωσία - Moody’s: Επιβεβαίωσε το “Αα1” της Γαλλίας, αρνητικό το outlook Fitch: Επιβεβαιώνει το "ΑΑΑ" των ΗΠΑ.. Η Fed οδήγησε τη Wall σε νέα ρεκόρ - Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ... Ecofin: Επιβεβαιώθηκε η πολιτική συμφωνία για τις καταθέσεις...Οι μετοχές που προστίθενται στον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets είναι οι Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς, FF Group, ΕΛΠΕ, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και Τιτάν..

Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΝ; 

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Οι αγορές «τρελάθηκαν» και μαζί τους ολόκληρος ο πλανήτης. Χρηματιστήρια κινούνται λες και βρίσκονται στον… αυτόματο πιλότο, συναλλαγματικές ισοτιμίες ανεβοκατεβαίνουν σαν τρενάκι σε λούνα παρκ, αγνοώντας τα θεμελιώδη και για να βρει κάποιος υψηλές αποδόσεις πρέπει να περιμένει καρτερικά καμιά απεγνωσμένη χώρα σαν την Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Οι αναλυτές βλέπουν φούσκες παντού οι οποίες όμως δεν σκάνε. Μήπως έρχεται το τέλος του κόσμου; Μήπως οδηγούμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο; Ή απλά ζούμε στην εποχή των υπερβολών και της μανίας να ξεπεραστεί κάθε όριο, σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης;

Στην Αμερική, οι επενδυτές βλέπουν τον δείκτη Dow Jones να ξεπερνά τις 22.000 μονάδες και να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον είδηση είναι όταν δεν κάνει ρεκόρ. Και αυτό δεν είναι το περίεργο της υπόθεσης. Το περίεργο είναι ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει να επιδείξει από τις χειρότερες επιδόσεις μέσα στο 2017 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές (20η θέση από 23 ανεπτυγμένες αγορές).

Σύμφωνα με την εταιρεία δεικτών MSCI, οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται 11% από την αρχή του έτους, όταν οι υπόλοιπες παγκόσμιες αγορές εμφανίζουν κέρδη 17%. Οι ανεπτυγμένες αγορές κερδίζουν 16% και οι αναδυόμενες 24%. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το χρηματιστήριο της Μαδρίτης ενισχύεται 29% και της Βιέννης 42%.

Την ίδια ακριβώς στιγμή των τρελών κερδών, της τεράστιας ρευστότητας και της φαινομενικής ευφορίας, η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνικό όλεθρο, οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θυμίζουν ψυχρό πόλεμο και η Ευρώπη φοβάται ότι θα την… αγοράσει η Κίνα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Αναλυτής από το City του Λονδίνου με τον οποίο επικοινώνησε το liberal.gr αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Η σύγχρονη οικονομία είναι παγκόσμια. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει προηγούμενο και αυτό γιατί ζούμε στην εποχή της απόλυτης διασυνδεσιμότητας. Πλέον, ότι συμβαίνει στη μία άκρη του πλανήτη επηρεάζει άμεσα ολόκληρο τον κόσμο και οι αντίρροπες δυνάμεις είναι τόσο σφοδρές και συχνές που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με ευκολία καμία κίνηση αξιών και τίτλων, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις που όμως δεν έχουν διάρκεια. Επίσης, έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές φορές το μάρκετινγκ να είναι πιο ισχυρό από τα θεμελιώδη».

«Την ίδια ώρα, η όλη κατάσταση μοιάζει με μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Από το 2008 και μετά οι ηγέτες του κόσμου προσπαθούν να μας πείσουν πως προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την επόμενη μεγάλη κρίση. Κάτι σαν το «ο χειμώνας έρχεται» του Game of Thrones. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να ξέρει πότε θα ξεσπάσει η επόμενη μεγάλη κρίση, πόσο θα διαρκέσει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Γιατί καθημερινά ακούμε αναλυτές να προβλέπουν το σκάσιμο μιας μεγάλης φούσκας και αυτό δεν γίνεται σήμερα αλλά εδώ και πολύ καιρό. Είναι πολύ περίεργα τα πράγματα σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα».

Το Brexit και η εκλογή του Donald Trump φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή των ανατρεπτικών εξελίξεων που συμβαίνουν γύρω μας και πολλοί εκτιμούν ότι θα συνεχίσουμε να βιώνουμε για τα επόμενα χρόνια. Όμως οι αγορές μόνο σε πανικό δεν βρίσκονται.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα, ίσως το πιο σοβαρό για το μέλλον των ανεπτυγμένων χωρών είναι η έλλειψη υψηλών αποδόσεων για μακροχρόνιες επενδύσεις. Διότι πολύ απλά τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτά που παραδοσιακά επενδύουν μακροπρόθεσμα και σήμερα ασφυκτιούν στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και αποδόσεων. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο συγκεκριμένο πεδίο, τότε το μέλλον προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο για τις επόμενες γενιές, από τη στιγμή που η βιωσιμότητα των ταμείων εξαρτάται από αυτές τις επενδύσεις.

Στο μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ πηγαίνει σχετικά καλά αλλά βλέπει την Ευρώπη να την φτάνει, αν και με δύο χρόνια καθυστέρηση. Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά 16 ετών και η Fed κινείται με διάθεση αύξησης των επιτοκίων. Όμως το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης αρνείται πεισματικά κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο να... ξεκολλήσει τα επιτόκια από το μηδέν. Τότε γιατί το ευρώ φτάνει τα 1,18 δολάρια;

Μήπως οι αγορές έχουν αφήσει για λίγο στην άκρη τους παραδοσιακούς καταλύτες και κινούνται σε ένα νέο και απροσδιόριστο, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μοτίβο; Ή μήπως οι οικονομολόγοι θα πρέπει να… ξαναγράψουν τα βιβλία των αγορών;

Όπως σημειώνει η Capital Economics, αν η σχέση που είδαμε μέσα στο 2016 μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου καθώς και η διαφορά μεταξύ των διετών overnight indexed swap rates (ανταλλαγές επιτοκίων) των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, είχαν παραμείνει αμετάβλητα, τότε το ευρώ με το δολάριο θα βρίσκονταν σήμερα στα όρια της πλήρους ισοτιμίας και όχι μεταξύ 1,17 και 1,18 δολαρίων.

Η ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη από την αρχή του 2017, με τα κέρδη του έναντι του δολαρίου να ανέρχονται σε 14%. Η ξέφρενη πορεία του ευρώ, πριν ακόμη γίνει η οποιαδήποτε κουβέντα για αύξηση των επιτοκίων από τον Mario Draghi, έχει αναγκάσει πολλούς αναλυτές να επαναπροσδιορίσουν τους παράγοντες που θα κρίνουν την ισοτιμία με το δολάριο τους επόμενους μήνες και χρόνια.


Στο παρελθόν, οι όποιες μεταβολές στις προσδοκίες για τα επιτόκια, τόσο στην Ευρωζώνη όσοι και στις ΗΠΑ αποτελούσαν τον βασικό καταλύτη της συναλλαγματικής ισοτιμίας των δύο βασικών νομισμάτων. Όμως στην παρούσα φάση, οι εν λόγω προσδοκίες δεν είναι αυτές που οδήγησαν στην κούρσα του ευρώ από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Capital Economics, η οποία προβλέπει το ευρώ να κλείνει το 2017 στα 1,15 δολάρια.

www.liberal.gr

20 σχόλια:

ΝίκοςΤ είπε...

Καταστρώνετε σχέδια χρηματιστηριακής επίθεσης παρά θίν' αλός ;
Καλημέρα σας.

master είπε...

Καλημέρα. Ας φουσκώσει να βγάλουμε κανα φράγκο. Μακριά τα χέρια απ΄τις καρφίτσες......

austin είπε...

http://m.lifo.gr/articles/people_articles/154847

Μάλλον ακροδεξιος φιλελες και αυτός. Πώς τολμάει να μην γράφει ότι φταίει κάποιος και ειδικά η ΝΔ και οι λοιποί εχθροί.

Την καλημέρα μου. Λιγο να διαβάζαμε κάνα σοβαρό άνθρωπο και όχι του τρόμπες γύρω γύρω, θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη θέση

austin είπε...

"Συγκεκριμένα, η οικονομική κρίση οφείλεται στον επικίνδυνο συνδυασμό μιας ανοργάνωτης κοινωνίας, μιας οικονομικής ασάφειας, μιας σημαντικής έλλειψης αλληλεγγύης κι ενός ξέφρενου εξωτερικού δανεισμού

Εμείς τι κάναμε; Αντιδρούσαμε συνεχώς και τώρα παριστάνουμε τις μωρές παρθένες

Και ο ελληνικός λαός δεν μου φαίνεται να είναι ο ηθικότερος του κόσμου. Πράγματι, στο παρελθόν είχαμε να επιδείξουμε λαμπρά παραδείγματα ως έθνος, ωστόσο σήμερα είναι καθήκον της πολιτικής τάξης και της κυβέρνησης να διατυπώνει αλήθειες. Και η μοναδική αλήθεια είναι ότι όλοι χρωστάμε

Φοβάμαι ότι η ελληνική κοινωνία ήταν πάντοτε σχετικώς μουδιασμένη και ανεπαρκώς ενημερωμένη. Αυτό που άλλαξε, για λόγους προφανείς, είναι η συμπεριφορά των κραυγαλέων μειονοτήτων. Το ενοχλητικό, ως προς την ιδιότυπη στάση της ελληνικής κοινωνίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαπιστώσεις, ότι δηλαδή είναι αρκετά πολιτικοποιημένη, είναι αυτό που σας είπα: πάσχουμε από βαθιά ανεπάρκεια πολιτικής αυτοσυνειδησίας. Έχω καθήκον να γίνομαι δυσάρεστος, διότι στον ελληνικό λαό χρωστώ τα πάντα.

Πρέπει να ήταν κάποιος παράφρων ώστε να μην προέβλεπε ότι θα φτάναμε στο σημείο όπου έχουμε βρεθεί σήμερα. Και το χειρότερο είναι πως δεν μας άρεσε και δεν θέλαμε ποτέ να ακούσουμε ότι ερχόταν το κακό. Θυμηθείτε το εμβληματικό περιστατικό Γιαννίτση."


Καλά ρε καθηγητής πράγμα και να λέει αυτά τα πράγματα; δεν ντρέπεται καθόλου; λέει ακόμα και για τον γιαννιτση. Ποιον; αυτόν που ήθελε να κόψει συντάξεις και αυτός που είναι στην λάμδα τώρα;; πάμε καλά!?!?!?

Που σαι ρε συ dwk να του πεις για τα καλά του τσιπρα για να τον βάλεις στην θέση του. Το ακροδεξιο μην ξεχάσεις μόνο να επισημανεις ε;

Πέραν της πλάκας αναρωτιέμαι: εάν ο λαός διάβαζε τέτοιες απόψεις, θα υπήρχε το φαινόμενο συριζα 2015? Απαντώ μόνος μου ΟΧΙ. Αρα, δυστυχώς ακόμα σε αυτόν τον λαό αξίζει τσιπρας και συριζα, η ότι μόρφωμα μοιάζει στον συριζα. Ο συριζα δεν είναι κόμμα. Είναι βαθιά ριζωμένη νοοτροπία!

austin είπε...

Δεν μας χεζεις ρε νταλαρα! Αν διάβαζες έστω και λίγο αυτά που γράφω δεν θα είχε κολλήσει η βελόνα.

Τι κερδιζεις από αυτό το πράγμα απορώ. Τραβα βουτά σε καμία θάλασσα, μεγαλύτερο όφελος θα έχεις από το να τρολαρεις κουβεντες που κάνουμε εδώ.

michele είπε...

Το σχολιο του Austin 1.51 απευθύνεται στον ΠΘ σκακιστη τραπεζιτη τρόμπα

Καλημερα ,καλές βουτιες σε όλους :)

michele είπε...

Αustin οπως σιγα-σιγα αποκαλύπτεται, αυτοι οι καραπαναγιωτηδες της κυβερνητικης συμμοριας θα ζήταγαν λεφτά από Βενεζουέλα, Ιραν,Εκουαδορ
και θα εκαναν ομολογα swap
με την Αμερικανικη FED μεσω Μπανου Καμμένου χαχαχα

Γελαμε τώρα ,αλλα η λεξη ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ συνεχίζει να παίρνει σάρκα και οστά

Και υπαρχουν καποια ζωα που τους υπερασπίζονται αντί να το βουλώσουν

pasxalis dimitrakis είπε...

Χαμηλο μορφωτικο επιπεδο και χαμηλοτατη αυτοσυνειδησια..

Καμια ελπιδα.
.

ο dwk είπε...

Ο Γιαννίτσης (τον οποίο τώρα υποκριτικά επαινούν και τότε αποδοκίμαζαν) προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Θυμίζω ότι η δύναμη των κομμάτων πασοκ + νδ ξεπερνούσε (εκλογές 2000) το 86% (43,79% + 42,74%) ως ποσοστό και τις (158+125) 283 (!) έδρες αθροιστικά.
Κρίμα: το «για όλα φταίει ο συριζα» (του 3,20%) δεν είχε ...επινοηθεί – θα ήταν μια κάποια δικαιολογία...
Αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «ναυτεμπορική» (Ιανουάριος 2016)
«τα συσσωρευμένα ελλείμματα του ασφαλιστικού στη 10ετία πριν από την κρίση έφτασαν τα 100 δισ., ίσως και τα ξεπέρασαν, τα οποία αντιπροσώπευαν το 83% της συνολικής αύξησης του χρέους της χώρας πριν από την κρίση. Μετά την κρίση αντιπροσώπευαν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. Αυτό συνέβαλε σημαντικά στη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία είχε τις γνωστές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης καταποντίστηκαν. Σημειώθηκε 25%-27% μείωση του ΑΕΠ, τεράστια αύξηση της ανεργίας, τεράστια συρρίκνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος, όπως και αδυναμία των επιχειρήσεων να δανειστούν»
(σημ. αυτά και εις απάντηση προς άπιστους Θωμάδες. Ο Γιαννίτσης τα λέει! Και όταν απλώς τα ...θυμίζει που και που ο dwk, εισπράττει «κοσμητικά»!)
Επομένως, η μεταρρύθμιση μετά και την πενταετή λαίλαπα, κατέστη ακόμα πιο αναγκαία. Ο Γιαννίτσης και τα τότε μεγάλα κόμματα απέτυχαν. Σήμερα η πανθομολογούμενα απαραίτητη μεταρρύθμιση έγινε.
Με τις όποιες αδυναμίες, τις αδικίες, τα ελαττώματα - τα οποία προϊόντος του χρόνου θα εξομαλύνονται - αλλά έγινε.

michele είπε...

Εχω συναντησει και μιλησει ( επ ολιγον) με τον Γιαννίτση. Δεν θες να ξερεις τη γνωμη του για τη συμμορια.Το αναφερω επειδη τον επικαλέστηκες.

Και μεις οι φιλελεδες τοτε υποστηριξαμε την προσπαθεια μεταρρυθμισης,οπως και το νομο Σιουφα του 93 .Και βεβαια το πρωτο βημα του νομου Πετραλια.

Απεναντι και στις τρεις περιπτωσεις ηταν το ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ, οι λαϊκοδεξιοί και όλη η αριστερά βέβαια.

Κοιταχτειτε στον καθρέφτη λοιπόν κάποιοι.

hippy είπε...

Καλησπέρα παιδιά

καλό είναι να κοιτάζουμε που και που πίσω αλλά αν κάνουμε μόνο αυτό θα σκοντάφτουμε συνέχεια και θα πέφτουμε.

Σύριζα όπως λέμε Γρίπη. Το πολύ σ΄ένα χρόνο θα έχει περάσει (έχω αιτιολογήσει γιατί βλέπω εκλογές νωρίτερα, 31/3/18 max).

Εν αναμονή της επόμενης λαμακίας των σύριζας εν όψι 3ης αξιολόγησης μήπως να σχεδιάζαμε επενδυτικά το μέλλον? Ο χρόνος λιγοστεύει, ο Κυριάκος έρχεται, οι ευκαιρίες δεν θα εκλείψουν όμως θα είναι μετρημένες.

austin είπε...

Dwk 86% καλά τα λες. Νετα σκέτα, ψήφιζες τότε ΠΑΣΟΚ; αν ναι γιατί δεν ψήφιζες το 3%.

Αντιλαμβανεσαι ότι το 3% τότε με τον σημερινό συριζα δεν έχει καμία σχέση; Αντιλαμβανεσαι ότι ενθυλακωσε το πιο βρώμικο ΠΑΣΟΚ που τότε λογικά ψήφιζες;

Και σε ερωτώ ως νέος που θα μπορούσες να είσαι πατέρας μου η Παπούς μου (δεν ξέρω ακριβώς την ηλικία σου). Το οικτρο λάθος να υποστηριζεις "τύφλα" ΠΑΣΟΚ τότε, πρέπει να το συνεχίσεις σήμερα υποστηρίζεται "τύφλα" συριζα;

Δλδ θες σώνει και ντε η δική μου γενιά να μην ζήσει τις καλές μέρες που έζησε η δική σου;; δλδ θες να διορθώσεις ένα εν μέρει λάθος τότε (εν μέρει γιατί δεν μπορει από την εξίσωση να βγάλουμε την καλοζωια που είχε ο μέσος Έλληνας από το "μαζί τα φάγαμε" λόγω της υποθηκευσης που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με το τσοβολα δωστά όλα) με ένα ολεθριο λάθος της υποστήριξης του συριζα τώρα, που δεν χρειάζεται πάνω από 4-8 χρόνια για να διαλύσει τα παντα...;

Αναρωτιέμαι τι θες για τις επομενς γενιές. Ειλικρινά. Γιατί ειλικρινά μόνο τυφλός, κολλημένος, ιδεοληψιας, κομματοσκυλα, συμφεροντολογος η άσχετος δεν βλέπει αυτά που κάνει ο συριζα.

Και ειλικρινά, μην παρεξηγήσεις που λέω τις παραπάνω κατηγορίες γιατί εγώ απλά προσπαθώ να μεταφράσω ποιοι μπορεί να είναι οι πιθανοί λόγοι που υποστηρίζεις τους γελοιους, την ώρα που εσύ και άλλοι πόσοι με την ψήφο σας έχετε συνδράμει να ζούμε εμείς οι νέοι σε ένα μη φιλικό, δικαστικό, απάθες, βλακωδες περιβάλλον που τείνει να γίνει περιβάλλον του βαλτου της μη προόδου κτλ κτλ κτλ.

Αρα αν εσύ θιχτείς από τις κατηγορίες ποτ έβαλα παραπάνω, εγώ θιγομαι για την ζημιά που μου έκανες και συνεχίζεις να μου κανεις. Και τα λόγια μου (που δεν με ξέρεις κιόλας) έχουν πολύ μικρή βαρύτητα σε σχέση με την διαχρονική ψήφο σου...

Οπότε αν πας να θιχτείς, θεώρησε εξαρχής επειδή ειμαι και large, οτι είμαστε πατσοι!

austin είπε...

*δικαστικό= διχαστικο

austin είπε...

Χιπι προσωπικά όπως έχω ξαναπεί την πατησα λίγο, γιατί έφαγα έφαγα έφαγα πτώση λόγω συριζα και έχασα το ραλλι, επειδή ασχολήθηκα με επιχείρηση... Αν βάλεις λίγο στην εξίσωση ότι δεν τους εμπιστεύτηκα ποτές και δεν τους εμπιστεύομαι ακόμα τους συριζαιους και ας έχουν κάνει στροφές πολλές, τότε νομίζω ότι τιμές καλές σε σοβαρές εταιρεις δεν θα βρούμε. Σιγά μην ξαναπάει ο οτε στα 6 ας πούμε.

Τις τράπεζες επίσης τις φοβάμαι πολύ γιατί όπως συζηταγα με κάτι φίλους, παρά τα καλά νέα - είτε ειδικά για τις τραπεζες, είτε γενικά λόγω αξιολογησης, δόσης, εξόδου στις αγορές (λέμε τώρα)- είναι εγκλωβισμενος (πλην της ετε) σε τιμές χαμηλότερα από τα τοπικά υψηλά μετά την τελευταία αμκ.

Αν βάλουμε και τα rs στην εξίσωση, νιώθω ότι η αγορά σα να περιμένει κάτι και δεν τις πάνε στο θεό. Αλλώστε, λίγα χέρια εχουν το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών, γιατί να μην πάμε την άλφα στα 3 ευρώ για παράδειγμα.

Δύσκολο δεν είναι και άσε που όλοι μας θα λέγαμε εδώ αν πήγαινε στα 3: γιατί να μην πάει, όλα τα υπόγραψε ο τσιπρας, κανείς δεν αντιδράει, πλειστηριασμοι προχωρανε, πωλήσεις δανείων προχωρανε, αξιολόγηση έκλεισε κτλ κτλ κτλ. Σοφικ

Νομίζω ότι το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο από τότε που έγραψε 2,5 η αλφα...νομιζω

Πάντως θα θελα και την γνώμη σου γιατί πιστεύεις δεν έχουν πάει πιο πάνω οι τραπεζες

ο dwk είπε...

Άλματα «λογικής του παραλόγου», μετακύλιση της ευθύνης στους ψηφοφόρους και όχι τους κυβερνώντες, αδιέξοδη διαμάχη παλαιών – νέων (στην λούμπα του «διαίρει και βασίλευε») υποθέσεις οι οποίες μετατρέπονται σε βεβαιότητες με αποτέλεσμα αυθαίρετα συμπεράσματα – ένας αχταρμάς – και ταυτοχρόνως κρίσεις για άτομο που δεν γνωρίζεις, που (στην υπερβολή τους) θυμίζουν το αλήστου μνήμης «φακέλωμα» - το έχεις σκεφτεί ;
Μπέρδεμα.
Όταν αντιληφτείς ποιοι ευθύνονται για την περιπέτεια που βιώνουμε (ξαναδιάβασε τον Γιαννίτση, μην ακούς εμένα) όλα θα ξεδιαλύνουν μονομιάς
Ως (όσο δύναμαι...) υπέρμαχος της αλήθειας, της χρηστής διαχείρισης, των μεταρρυθμίσεων, της εργατικότητας, των ίσων ευκαιριών, της διαφάνειας παντού, της πάταξης της διαφθοράς, θα στηρίζω και θα υποστηρίζω ΟΠΟΙΟΝ τα παρέχει, ΟΣΟ αγωνίζεται γι αυτά, ΓΙΑ ΟΣΟ προσπαθεί να τα επιτύχει – απλά !
Και βέβαια ουδείς αλάνθαστος. Πόσο μάλλον η αφεντιά μου!

hippy είπε...

Κανείς δεν χαρίζει χρήματα Γιώργο...πρώτα θα μαζευτούνε απ΄αυτούς που πρέπει και μετά θα παίξουν. Τα rs θα βοηθήσουν στο μάζεμα. Προσωπικά αισθάνομαι πως πήρα μια μικρή νίκη στη τενεκεδοΠειραιώς όπου πιθανολόγησα πως το rs είχε προεξοφληθεί, το πολύ, έλεγα, να έπεφτε 4-5% (τελικά μόλις 1,2% ενδοσυνεδριακά). Η διανομή δεν μας αφορά, θα γίνει από ξένους σε "ξενάκια" συμπατριώτες τους, οι εγχώριοι μαριδαίοι είναι άφραγκοι.

Το νέο μου στοίχημα (ίσως το διάβασες και δίπλα στου Τάκη) είναι πως οι ΑΜΚ βέβαιες, θα γίνουν σε τιμές ίσες ή ελαφρώς μεγαλύτερες από του 2015 και φυσικά για να πετύχουν πρέπει στο ταμπλό οι συστημικές να γράφουν υψηλότερες από τις τιμές της αύξησης πχ ΑΛΦΑ 2,50-2,70 ευρώ. Ωστόσο επειδή θεωρώ στατιστικά βέβαιες 3-4 κυβερνητικές λαμακίες κατά τη διάρκεια της 3ης αξιολόγησης πήρα μια μικρή θέση, σφίγγω τα μετρητά και περιμένω την πρώτη απ΄αυτές.

Μου κάνει εντύπωση όμως που δεν σκέφτεσαι το βασικό...η αγορά μπορεί να μην είναι απολύτως αποτελεσματική αλλά κατά 80% είναι. Συνεπώς τα κακά νέα συριζας, rs, αξιολόγηση, δόσεις κλπ είναι ενσωματομένα στις τιμές. Οι προοπτικές όμως (πάνω ή κάτω) όχι. Συνεπώς διαβάζουμε σκεπτόμενοι την επίδραση των ειδήσεων στα προσεχώς και παίρνουμε θέση (πιθανή ΜΗ αναβάθμιση από την Fitch πόσο θα επηρεάσει ΟΕΔ και ΑΛΦΑ? Πιθανή αναβάθμιση το ίδιο ποσοστό ?)

austin είπε...

Αν και εσύ θεωρείς βεβαιες τις αμκ και μετά από rs με φοβίζει η πτώση τιμης ειδικά με τις μαλακιες του συριζα που υποθέτεις ότι θα γινουν.

Επίσης αναρωτιέμαι, θα θέλουν πάλι οι ξένοι να βάλουν λεφτά στις ελληνικές τράπεζες; 3 φορά; δεν ξέρω, το εύχομαι, αλλα ταυτόχρονα κάτι μου βρωμαει στο σκηνικό. Από το δεν θέλουν κεφάλαια οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια θα κρίνουν την πορεία τους, φτάσαμε στο βεβαιες αμκ και μετά από rs. Είμαι που είμαι και κομματάκι απαισιοδοξος με την φάση στην Ελλάδα, μου κόπηκε λίγο και το να είμαι τολμηρός απέναντι στο πλιάτσικο που συντελέστηκε στην Ελλάδα, δεν θελει και πολύ να "πάρω ίσως την λάθος απόφαση" . Ιδωμεν, πάντως η αισιοδοξία σου σε συνδυασμό με την "σε σειρά σκέψη σου" δίνει μια κάποια ελπιδα...

austin είπε...

Οσο για το σχολιο του dwk, μάλλον εγώ τα έχω αχταρμά, μάλλον όλοι μας τα έχουμε αχταρμά και μπορεί να είμαστε και ακροδεξιοί νεοφιλελεδες. Το άρθρο του καθηγητή και τα σχόλια μου έχουν ειπωθεί πολλές φορες και τα λένε όλα. Ας μην γινόμαστε αλλά χαμστερακια σε τροχο.

Αλλωστε η ιδεοληψια πάντα νικάει... Μεχρι κάποιος να την φορέσει στους κολλημένους και τότε να μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο. Βλέπε μνημόνια! Και με τις υγείες μας.

hippy είπε...

Ανεκδοτάκι

Ο Λιάκος έχει έρθει στην Αθήνα απ΄το χωριό με τ΄αμάξι του για να κάνει κάτι ιατρικές εξετάσεις. Το μεσημέρι της παραμονής βρίσκεται με κάποιους συγχωριανούς στο Γκάζι και χτυπάνε τα ούζα τους. Στο γυρισμό έχει βάλει δυνατά το κρατικό ραδιόφωνο-καθότι συριζέος- και καθώς δεν ξέρει καλά τους δρόμους, είναι και λίγο ζαλισμένος απ΄το ποτό, στην πλατεία Ομονοίας κάνει λάθος και μπαίνει ανάποδα στην Πανεπιστημίου. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα όπως ανηφορίζει ακούει αλαφιασμένο τον εκφωνητή στο ραδιόφωνο

-Προσοχή, προσοχή, ένας τρελός οδηγά ανάποδα στην Πανεπιστημίου.

-Αχ... και να΄τανε μόνο ένας, μονολογεί ο Λιάκος.

Dwk κάνω έκκληση στο χιούμορ σου. Αν και πρέπει να παραδεχθείς ότι πολιτικά είσαι μόνος στο μπλογκ (χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι οι άλλοι έχουμε 100% δίκιο. Θα δείξει το μέλλον αλλά πιθανολογώ δεν θα το παραδεχτείς, ως συνήθως οι "περήφανοι Έλληνες").

ο dwk είπε...

Καμιά έκκληση Hippy!
Απολαμβάνω τα «συριζαίϊκα» ανέκδοτα (όπως οι ...πόντιοι τα ποντιακά, κάτι)
Εκεί, όμως, που σου βγάζω το καπέλο (και πιστεύω ότι δεν το έκανες τυχαία...) είναι στο ότι τον περί ου ο λόγος συριζαίο (τώρα πρώην ήταν; νυν; ...χε χε !) τον ονόμασες ...Λιάκο !!
....................
(Για το μόνος τώρα: αλήθεια δεν σου λείπει ένας ...«dwk» εκεί στου ομορφονιού; Τσιπροκαμένοι ο ένας, Καμενοτσίπρες ο άλλος. Πολλή μονοτονία αδελφάκι μου!)
:) :) :)