Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική



ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πολιτικές αξίες & ιδεολογίες σήμερα στην Ελλάδα-1
Πως άλλαξε ο ιδεολογικός χάρτης, στην περίοδο 2009-2017


Ο βαθύτατος μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας που προκάλεσε η συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας,  την τελευταία 7ετία, δεν περιορίζεται προφανώς μόνον στην οικονομία. Οι μεταβολές που έχουν επισυμβεί στην πολιτική και στην ιδεολογία είναι εξίσου δραστικές με τις οικονομικές.

Η έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue για τις πολιτικές αξίες και ιδεολογίες στη σημερινή Ελλάδα παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την ιδεολογική μεταστροφή η οποία έχει επισυμβεί. Στη μέτρηση αποτυπώνεται η υφιστάμενη κοινωνική αποδοχή συνολικά 14 επιλεγμένων πολιτικών αξιών και βασικών ιδεολογικών ρευμάτων.

Ιδιαίτερα χρήσιμη αποδεικνύεται η σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2009, την οποία η PI είχε πραγματοποιήσει τότε για λογαριασμό της εφημερίδας Καθημερινή.  (Η Καθημερινή, “Ο ιδεολογικός άτλας των Ελλήνων”, 29 Νοεμβρίου 2009. Βλέπε σχετικά: http://www.publicissue.gr/1352/values-2009-analysis/
Οι σημαντικές διεργασίες που έχουν συντελεστεί στο πεδίο της ιδεολογίας, τα τελευταία οκτώ χρόνια (2009-2017), αποτυπώνονται ευκρινώς στο Διάγραμμα 1, όπου καταγράφεται η σημερινή κοινωνική αποδοχή βασικών πολιτικών αξιών και στο Διάγραμμα 2, όπου καταγράφονται οι διαχρονικές μεταβολές.

«Οικολογία», «Ιδιωτικός τομέας» και «Φεμινισμός» αποτελούν σήμερα τις τρεις περισσότερο αποδεκτές κοινωνικά πολιτικές αξίες (στο σύνολο των 14 επιλεγμένων πολιτικών αξιών που έχουν μετρηθεί – Διάγραμμα 1).

Η παρελθούσα οκταετία σημαδεύτηκε καθοριστικά, από την ραγδαία εκλογική άνοδο της Αριστεράς μέχρι το 2015 και την, επίσης ραγδαία, εκλογική της αποδυνάμωση την τελευταία 2ετία 2015-2017. Ως αποτέλεσμα της ιδεολογικής μεταστροφής του κυβερνώντος κόμματος, παρατηρείται  μια εντυπωσιακή ιδεολογική μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας στην ιδιώτευση και στον συντηρητισμό. Οι αξίες που καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο, σε σύγκριση με την κοινωνική τους αποδοχή στην απαρχή της κρίσης το 2009 είναι (Διάγραμμα 2): ο «Ιδιωτικός Τομέας», +18%, η «Δεξιά», +12% και ο «Νεοφιλευθερισμός», +8%, η αποδοχή του οποίου, ωστόσο και παρά την αύξησή της, παραμένει περιορισμένη.

Βλέπε σχετικά και την ανάλυση του Γιάννη Μαυρή: «Άνοδος του συντηρητισμού: Πολιτικές ιδεολογίες στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Πως άλλαξε ο ιδεολογικός χάρτης, στην περίοδο 2009-2017». Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:
http://www.mavris.gr/4943/political-ideology/ 







http://www.publicissue.gr

6 σχόλια:

michele είπε...

O Nicolas Jaar ειναι σημερα στην Αθήνα στην Ιερα Οδο

http://www.athensvoice.gr/politismos/music/perimenontas-ton-nicolas-jaar

Froufrouni είπε...

Καλησπέρα!
Ενδιαφέρουσα ανάλυση κι υπέροχη μουσική επιλογή. Φυσικά τον Jaar θα τον απολαυσουμε απο κοντά οσονουπω 😉

michele είπε...

Ααα μπραβο λοιπον! Να μας πεις και εντυπωσεις. Εγω εχω οικογενειακες υποχρεωσεις και δεν το ειχα στο προγραμμα να παω. Καλα να περάσεις!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Όταν πριν χρόνια ο Μεγαλοδημοσιογραφος Τριανταφυλλοπουλος έπιασε τον βουλευτή χρυσανθακοπουλο να παίζει φρουτακια..το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη τον διέγραψε χωρίς δεύτερη κουβέντα. .Τώρα που ο Καμένος σε επίσημο ταξίδι ως υπουργός παίζει καζίνο δεν άνοιξε μύτη.Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο βουλευτής χρυσανθακοπουλος αθωώθηκε μετά από χρόνια με απόφαση του Στε με το σκεπτικό ότι συμμετείχε στον παράνομο τζόγο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το πρόβλημα μίας και ήταν και πρόεδρος της επιτροπής κατά τού τζόγου. .και επέβαλαν στον Τριανταφυλλοπουλο και πρόστιμο 200.000 ευρώ. ..Να υποθέσω Πώς οι νεροκουβαλητες του τσιπρα. .βαξεβανης. .χατζηνικολαου. .και Τριανταφυλλοπουλος. .δεν αναφέρουν τίποτα για τον τζόγο καμένου από τον φόβο μην φάνε πρόστιμο. . (λες και θα τα πλήρωναν )

Lorac είπε...

Καλησπέρα!! Μιχάλη όπως κατάλαβες και απο το κλοπυ-paste μου άρεσε το σημερινό σου θέμα. Είχε πολλά ποιοτικά στοιχεία με ενδιαφέρν η έρευνα.

Εύχομαι καλή διασκέδαση σε όσους-ΟΣΕΣ δουν Jaar απο κοντά. Απο ζήλεια θα τους κάνω tag στο facebookικο diem25 του Ιάννννη χαχχαχαχα!!!

Μετά απο Jaar προτείνω τεκίλες στο drunk Sinatra, να πάνε κάτω τα ...φαρμάκια!!

Lorac είπε...

κ. Οπλα τι κάθεσαι και ασχολείσαι!! Κάτσε μη δούμε τη Νέμεσις να παίρνει τη μορφή FDP στη κυβέρνηση!