Επέστρεψαν στα ρεκόρ Dow Jones και S&P- Σε υψηλό 15 ετών ο Nasdaq .. Φοβούνται οι αναλυτές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και από την Ρωσία - Moody’s: Επιβεβαίωσε το “Αα1” της Γαλλίας, αρνητικό το outlook Fitch: Επιβεβαιώνει το "ΑΑΑ" των ΗΠΑ.. Η Fed οδήγησε τη Wall σε νέα ρεκόρ - Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ... Ecofin: Επιβεβαιώθηκε η πολιτική συμφωνία για τις καταθέσεις...Οι μετοχές που προστίθενται στον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets είναι οι Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς, FF Group, ΕΛΠΕ, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και Τιτάν..

Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 
ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ...


Η επικείμενη αντικατάσταση των ομολόγων που εκδόθηκαν με την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 και λήγουν τη 20ετία 2023-2042 με τέσσερα ή πέντε νέα ομόλογα, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθεί το spread, φαίνεται να πιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές τους. Ετσι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας επέστρεψε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούν στην περιοχή του 5,06%, σημειώνοντας μόνο το τελευταίο διήμερο πτώση κοντά στο 10% (όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι τιμές τους σημειώνουν άνοδο). Παράλληλα, οι αποδόσεις του ελληνικού 2ετούς ομολόγου βρέθηκαν στην περιοχή του 2,89%, του 5ετούς στο 4,3%, ενώ του 25ετούς υποχωρεί κάτω από το 6% για πρώτη φορά ύστερα από τριάμισι χρόνια. Οι αποδόσεις αυτές είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες που σημείωσαν οι ελληνική τίτλοι λίγο πριν από τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι, όπου και τότε είχε προηγηθεί σημαντική αποκλιμάκωση των spreads.  

Από την άλλη πλευρά, ευκαιρίες στις ομολογιακές αγορές παγκοσμίως θα είναι δύσκολο να βρεθούν τα επόμενα χρόνια, απόρροια και της επερχόμενης μείωσης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών που «έκοψαν» σχεδόν 15 δισ. ευρώ «δωρεάν» χρήμα για να στηρίξουν τις οικονομίες μετά την κρίση του 2008, αλλά και της συνέχισης της ανόδου κυρίως των αμερικανικών επιτοκίων. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η ελληνική αγορά είναι ρηχή, αφού ελληνικά ομόλογα μόλις 40 δισ. ευρώ από τα συνολικά 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους διακινούνται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά, την ώρα που τα «επίσημα» δάνεια της χώρας θα ανέλθουν στα 262 δισ. ευρώ (150,4% του ΑΕΠ του 2016).

Στο πλαίσιο αυτό, το επικείμενο swap των 20 ομολόγων, το οποίο θα συρρικνώσει τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αποσκοπεί στη δημιουργία λιγότερων νέων ομολόγων αναφοράς, το μέγεθος των οποίων διαμορφώνεται στα 3 με 5 δισ. ευρώ το καθένα, και στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας και του βάθους της ρηχής ελληνικής αγοράς.  

Ορισμένα funds, εξάλλου, που ψάχνουν για αποδόσεις θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους αφού, παρά τους φόβους σχετικά με το αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι, οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων που σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη εφέτος στην Ευρώπη εμφανίζονται ελκυστικές. Οπως δείχνουν εξάλλου τα πράγματα, όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξει μια λύση στο «ελληνικό πρόβλημα», έστω και αν αυτή θα έχει τη μορφή ενός, όπως αποκαλείται, «υβριδικού συστήματος εποπτείας».

Οπως παρατηρούσε και η Citigroup, η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα, παράλληλα με την πιο ήπια στάση του ΔΝΤ σε σχέση με τις απαιτήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες, μειώνει τους κινδύνους για ρήξη με τους δανειστές και εταίρους, με αποτέλεσμα το τέλος του έπους των Μνημονίων, που ήδη διαρκεί επτάμισι χρόνια, να είναι πιθανώς μια ελκυστική προοπτική για όλα τα μέρη, ευνοώντας τους συμβιβασμούς.

Μια ακόμη παρατήρηση της αμερικανικής τράπεζας έχει να κάνει και με το γεγονός, όπως αναφέρει, πως στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται περισσότερο από την πολιτική παρά από την οικονομία. Ετσι, καθώς η πολιτική βούληση να απογαλακτιστεί η Ελλάδα από τον επίσημο δανεισμό φαίνεται να αυξάνεται, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη, τόσο πιο κοντά δείχνει να έρχεται μια λύση στο «ελληνικό πρόβλημα», αν και οι πιέσεις από τις νέες κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία δεν μπορούν να αποκλειστούν. 

Επίσης, καθώς τα αδιάθετα του 3ου πακέτου διάσωσης φθάνουν τα 45 δισ. ευρώ, όσο η  Ελλάδα ακολουθεί το πρόγραμμα τόσο οι πιστωτές της θα μπορούσαν να διαθέσουν μέρος των κεφαλαίων αυτών για τη στήριξη της μετάβασης της χώρας στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές, ενώ σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν και από την προθυμία των ευρωπαίων πιστωτών να συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η συμφωνία για το χρέος, όπως εκτιμά η Citi, είναι σημαντική όχι τόσο για τη μείωση των ήδη χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας κατά την επόμενη δεκαετία όσο γιατί θα σηματοδοτήσει την ισχυρή πολιτική δέσμευση των εταίρων για τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

http://www.tovima.gr  Τάσος Μαντικίδης

8 σχόλια:

Lorac είπε...

Αν αυτό είναι "ωραιοποίηση" λόγω της επερχόμενης ανταλλαγής των psi ή επικείμενης συμφωνίας για τη 3η αξιολόγηση. ΠΑΡΤΕ ΜΑΝΤΙΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΜΑ.

Αν με τόσο χρήμα να γυρίζει έξω και επιτόκια σε χώρες όπως το Λενινιστικο/μαρξιστικο Βασίλειο του Τσιμπουκίι στο 0,09% οτιδήποτε πάει στραβά στην παγκόσμια οικονομία εμάς θα μας πλήξει βαρύτατα!

Άσχετο. Το πρόγραμμα τελείωνει όπως υποστηρίζουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Απο ότι φαίνεται θα περισσέψουν κάποια δις (εγκεκριμμένα και έτοιμα για χρήση). Θυμάται κανείς πόσα δις και καλά μας έδινε ο Σοιμπλε τότε που και καλά συζητάγανε το exit για να επιβιώσουμε στη δύσκολη αρχή??

austin είπε...

Η επιτομή της (ελληνικής) βλακειας. Να έχεις ψηφίσει συριζα, να το παιζεις αντισυστημικος να βγαζεις λογιδρια για τους φιλελεδες, τους σαμαροβενιζελους κτλ κτλ, αλλά να θες τα μαγαζιά ανοιχτά την Κυριακή γιατί σε βολεύει να ψωνίζεις.

Και οκ, πες τα θες ανοιχτά, έλα μου όμως που τον ενοχλεί αν κάποιος επιχειρηματίας είναι κλειστό...

Πραγματικά οι συριζαιοι πλέον μου φαίνονται σα μια γυναίκα με μόνιμη περίοδο. (Συγγνώμη για την όποια γυναίκα με διαβάζει, αλλά είναι εκείνες οι μέρες δύσκολες! Το καταλαβαίνουμε και συμπασχουμε με την υπομονή μας. Αλλα για σκεφτειτε να είχατε 365 μέρες τον χρονο...φρικη!)

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. Όποιος θα μπει στα επίπεδα αυτά θα κάνει μεγάλο ντιλ. Οι εκλογές είναι πολύ κοντά. Το τσίρκο τελειώνει τις παραστάσεις. Η κανονικότατα έρχεται. Όποιοι περιμένουν τις 400 /500 /600 μονάδες το πιο πιθανό είναι να μπουν στις 900..Καλό απόγευμα.

austin είπε...

Οπλα εύχομαι να έχεις δίκιο... Εγώ πιστεύω ότι ο τύπος έχει κανά χρόνο μέσα στο νερό. Και στις εκλογές θα τα κάνει μπάχαλο.

Από άνθρωπο που έχει κάνει κωλοτουμπα οπωσ κανένας άλλος στον πλανήτη απλά για να είναι "πρωθυπουργός πάντως καιρού" όταν θα πλησιάζει να χάσει την εξουσία γιατί να την δώσει..;

Για να πράξει οπωσ ο "καταπτυστος" Σαμαράς που δεν έκανε κανένα νταβαντουρι για να μείνει, και απλά έκανε πίσω.

Ε αυτός δεν θα κάνει πίσω κατ εμέ. Και όταν πλησιάζουν εκλογές, εκεί να δεις τι εμποροπανυγηρι θα έχουμε.

Ο Μητσοτάκης είναι πιο ουσιας. Αλλα ο ελληναρας δεν θέλει ουσία. Θέλει τσιπρα.

Που σαι μπάρμπα;;

michele είπε...

50 δισ μας εδινε Lorac.Kαλησπέρα σε ολους

austin είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη. Και για να συνεχίσω το σκεπτικό μου γιατί από τον τσιπρα δεν θα ξεφύγουμε εύκολα, ακόμα και εκλογές να γίνουν, σήμερα σε ένα τραπέζι με συγγενείς και φίλους που βρισκόμουν μιλάγαμε γενικά και αόριστα.

Κάποια στιγμή με ρώτησε μια άνεργη (αλλά κατ ουσίαν αεργη) τι πιστεύω για το κοινωνικό μέρισμα, και αν θα το δώσει ο τσιπρας και αν θα το πάρει αυτή φέτος...

Αφού προσπάθησα όσο πιο ευγενικά μπορούσα (γιατί από μέσα μου εβραζα που ψήφισε συριζα και τον υποστήριζε επειδή στην ουσία βαριέται να δουλέψει) να τη εξηγησω ότι αυτό που ονομάζει κοινωνικό μέρισμα ο τσιπρας είναι η κατεξοχήν διαδικασία φτωχοποιησης ενός λαού και αναδιανομή της φτωχειας, η κουβέντα μας κατεληξε στο εξης:

Ξέρεις η έχεις ασχοληθεί καθόλου με ασεπ και μήπως μπορώ να βρω καμιά άκρη να μπω στο δημόσιο;

Αυθόρμητα μου βγήκε απάντηση: τι να κάνεις στο δημόσιο τέτοιες μέρες; αφού και εκεί πετσοκοψαν.

Και η αποστομοτικη απάντηση που δείχνει ότι ο λαός ούτε θέλει να καταλάβει τι έχει συμβεί, ούτε τον νοιάζει: καλά είσαι τρελός; να πάω στον ιδιωτικό τομέα να σκίζομαι και να παίρνω λίγα; και μια θεσούλα να μου έβρισκαν με 300 ευρώ στο δημόσιο χαρούμενη θα ήμουν.

Ελπίζω να καταλαβαινουμε όλοι ότι με εξαγωγή μυαλων και φιλοδοξίες που έχει συντελεστει, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι έχει κάνα 20% ποσοστό ο συριζα. Ασε που δεν είμαι και τόσο σίγουρος πόσο θα καταφέρει να μείνει στην εξουσία ο Μητσοτάκης όταν αρχες 2020 θα έχουμε εκλογή ΠτΔ και ο τσιπρας θα του δώσει την σκυτάλη και με το καλημέρα θα πρέπει να κόψει συντάξεις...

Αυτά και καληνύχτα σας!

mixalis mixalios είπε...

50 δις περίπου περισσεύουν και από το τρίτο πρόγραμμα! Σαφές Lorac...

Lorac είπε...

Σαφές! το ασαφές χεχε.