Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ:ΣΦΑΓΕΣ.
του
Μιχάλη Τσιντσίνη 


Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, φρόντισε τουλάχιστον να το ερμηνεύσεις σωστά. Το προσπαθούν τρία χρόνια τώρα όσοι ποτέ δεν πίστεψαν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Προσπαθούν να βρουν αποχρώσεις σε αυτό που από την αρχή τούς φαινόταν μονόχρωμο. Αυτή η προσπάθεια έχει καταλήξει σε τρεις σύστοιχους κοινούς τόπους για τα οφέλη που, παραπλεύρως και αθέλητα, αφήνει η παρούσα διακυβέρνηση.

Πρώτον, λένε, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προωθούν, χωρίς να συναντούν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις, μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενοι δεν θα μπορούσαν καν να διανοηθούν χωρίς να καεί η Αθήνα.

Δεύτερον, και σχετικό με το πρώτο, έχουν εγγυηθεί στη χώρα μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας που, τουλάχιστον εξωτερικά, προβάλλει μια βιτρίνα κανονικότητας αναγκαία για την εμπιστοσύνη των αγορών και των δανειστών.

Τρίτον, ο εξαναγκασμός της Αριστεράς στην υιοθέτηση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων απονομιμοποιεί de facto τη μεταπολιτευτική της ρητορική και τις ακτιβίστικες πρακτικές της. Τερματίζει διά του εκφυλισμού, όπως λένε, την «ηγεμονία» της.

Η διαμάχη για τις απεργίες μοιάζει να επιβεβαιώνει και τους τρεις παρηγορητικούς ισχυρισμούς: Η κυβέρνηση αλλάζει τώρα μια ρύθμιση που η κυβέρνηση Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ είχε περιδεώς κρατήσει στο συρτάρι. Σφάζει έτσι μια ιερή αγελάδα, που η ίδια τάιζε με τεχνητές συνδικαλιστικές ορμόνες όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και τη σφάζει τελετουργικά: Με ένα θέατρο σύγκρουσης αριστερών μειοψηφιών, που συνιστά ιλαροτραγικό θέαμα αποκαθήλωσης των συμβόλων.

Ετσι δεν αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την έφοδο του ΠΑΜΕ κατά της υπουργού Εργασίας; «Θέατρο». Οχι αληθινή διαμαρτυρία, αλλά τηλεσκηνοθεσία, στην οποία οι κάμερες είναι περισσότερες από τους πρωταγωνιστές. Οι ανάγκες της εξουσίας φαίνεται να διαπαιδαγωγούν τη νέα γενιά αριστερών –όπως η Αχτσιόγλου και ο Τζανακόπουλος– στην καταγγελία των τρόπων διά των οποίων η πολιτική τους οικογένεια επί δεκαετίες επέβαλλε στη δημόσια ζωή την ασύμμετρη επιρροή της.

Και όμως. Το σχήμα είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Στην πραγματικότητα, η «μεταρρύθμιση» είναι το ίδιο προσχηματική με τον «ξεσηκωμό»: Αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία και επιτρέπει την κήρυξη απεργίας με τις ψήφους του ενός τετάρτου των εργαζομένων – οι μισοί των μισών αρκούν. Παρ’ όλα αυτά, η απολογία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολεμική του ΚΚΕ έχουν καταφέρει να δαιμονοποιήσουν τη ρύθμιση ως «νεοφιλελεύθερη κατεδάφιση του απεργιακού δικαιώματος».

Συνιστά αυτό απομυθοποίηση; Ή μήπως συνιστά πολιτική μεταστροφή η στάση της υπουργού Εργασίας και της υπόλοιπης κυβέρνησης, που για μία ακόμη φορά καταγγέλλει πρώτη αυτό που ψηφίζει;


Ούτε μεταρρύθμιση ούτε αποδογματισμός. Οσο για την τρίτη παραμυθία –τη σταθερότητα–, την πιστεύουν μόνον όσοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη σταθερότητα από τη στασιμότητα. Νήνεμα είναι και τα τέλματα.

www.kathimerini.gr

18 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. ..Την τρίτη 9 Ιανουαρίου έγραψα. .. (Καμενε κάτσε στα αυγά σού. .οχι; θες να πας από Πειραιώς; ..έχει πολύ κίνηση φέτος χαχαχαχαχαααα ) Αντάρτικο καμένου πριν λίγη ώρα με Ζουραρη..Ο Άλλος καμένος θέλει δημοψήφισμα ..χαχα

ArTaXiA είπε...

Bonjour παίκτε

Θα διαφωνήσω με τον "Όχι Άλλο Κάρβουνο", το σχόλιο του οποίου από τον Εκηβόλο, παράθεσε χθες βράδυ ο αξιότιμος Alex. Αναφέρομαι στην παράγραφο που αφορά τις τράπεζες. Και εξηγούμαι:

Οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα οποία ο "Κάρβουνος" δεν τα λαμβάνει υπόψη επειδή ως τώρα δεν έχουν εμφανιστεί (και ορθά αφού η ελληνική οικονομία διέπεται από στασιμότητα ή/και ύφεση). Αυτό όμως, όπως έχω ήδη αναφέρει από τις αρχές του περασμένου μήνα, όπου και πραγματοποίησα τις πρώτες μου αγορές σε τραπεζικούς τίτλους έπειτα από πολύ καιρό, άλλαξε.

Η ελληνική οικονομία πέρασε το σημείο υφεσιακής καμπής (όπως εκτιμώ και διστακτικά φάνηκε στην έκθεση της ΤτΕ) και θα δει καλύτερες μέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει:

1) Κάποιοι θα μπορέσουν/αποφασίσουν επιτέλους να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
2) Κεφάλαια θα κατευθυνθούν πίσω στις τράπεζες, διότι κάποιες δουλειές θα ανοίξουν.
3) Τα δανειακά χαρτοφυλάκια θα μπορέσουν να ελαφρυνθούν μέσω των πλειστηριασμών και επιλεκτικών διαθέσεων.
4) Τα κόκκινα δάνεια ήδη διατείθενται σε ομίλους.
5) Η έξοδος της χώρας στις αγορές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σημάνει το τέλος των Capital Controls, που από μόνο του είναι ικανό θα επαναφέρει ένα 20% των κεφαλαίων που έκαναν φτερά έως το 2015, πίσω στο σύστημα.

Όλα τα ανωτέρω ο "Κάρβουνος" δεν τα περιλαμβάνει στην εικόνα, θεωρώντας πως τα οικονομικά πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν. Διαφωνώ οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως και φρονώ πως οι τράπεζες θα είναι ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για το 2018 στο ελληνικό χρηματιστήριο. Γνώμη μου βρε αδερφέ.

Για το ανωτέρω θέμα σκέφτομαι να συγγράψω πόνημα εν ευθέτω όπου θα παρεθέτω και τα στοιχεία προς ισχυροποίηση του επιχειρήματος.

mixalis mixalios είπε...

Καλή Κυριακή σε όλους!
Θα συμφωνήσω με τον Art για τις Τράπεζες! Χωρίς τυμπανοκρουσιες το κλίμα σταδιακα άλλαζει στις τράπεζες . Εύθραυστη προς το παρόν αυτή η αλλαγή αλλά υπαρκτή. Στο μέτωπο των δανείων και δη τα στεγαστικά υπάρχουν πια δανειολήπτες που έρχονται μόνοι τους να ρυθμίσουν ενώ παλιά δεν τους έβρισκες ούτε με κυάλια. Σε αυτό των επαγγελματικών δανείων δρομολογούνται λύσεις σε πολλές περιπτώσεις. Οι μέτοχοι καλούνται να συνδράμουν και γενικώς οι ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί κι εκεί. Οι πλειστηριασμοί έχουν παίξει το σημαντικότερο ρόλο σε αυτό.
Λεφτά επιστρέφουν μάλλον δειλά στο σύστημα.Καθοριστικο σε αυτό θα παίξει η ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα τον Αύγουστο του 2018. Εάν δεν υπάρξουν εκεί αναταράξεις τότε οι ρυθμοί θα αυξηθούν. Η μέχρι τώρα επιστροφή κεφαλαίων δεν πολυφαινεται αφού τρώγονται πολλά σε φορους και υποχρεώσεις γενικά.
Επιφυλάξεις έχω ακόμα για τα cc τα οποία σταδιακά θα περιορίζονται περαιτέρω αλλά πλήρη άρση από του χρόνου και βλέπουμε....

hippy είπε...

Ο ArTaXiA είπε...

"5) Η έξοδος της χώρας στις αγορές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σημάνει το τέλος των Capital Controls, που από μόνο του είναι ικανό θα επαναφέρει ένα 20% των κεφαλαίων που έκαναν φτερά έως το 2015, πίσω στο σύστημα."

Κρίμα που το΄γραψες εσύ φίλε πρώτος, ήθελα να το είχα γράψει εγώ. Εστω κι αν άργησα λοιπόν το μαρκάρω στον κείμενο σου με τον μαρκαδόρο. Είναι κάτι που λέω στους φίλους εδώ κι ένα μήνα, από όταν ξεκίνησε το γκρέμισμα των αποδόσεων στα ομόλογα. Να προσθέσω απλά ότι θα προηγηθεί η ενίσχυση του ρεύματος επιστροφής καταθέσεων-που έχει ήδη ξεκινήσει δειλά-στις τράπεζες από τα στρώματα μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις απ΄τους οίκους αξιολόγησης .

Καλημέρα

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Αν θέλει κάποιος φίλος να μας πει που βλέπει επιστροφή καταθέσεων. ..Αφορά καταθέσεις ιδιωτών και νοικοκυριών η καταθέσεις επιχειρήσεων για μισθοδοσίες και άλλες υποχρεώσεις. ..άρση των καπιταλ κοντρόλ θα φέρει εκροες. .θέλει χρόνια πολλά ακόμα για να ξανάρθει η εμπιστοσύνη.

hippy είπε...

Θα συμφωνήσω ωστόσο με τον Γελανταλι με την επισήμανση "προσοχή στα ζημιογόνα μικρά" και θα προσθέσω τέσσερις ελπιδοφόρες επιλογές απ΄την κατηγορία αυτή ΑΣΚΟ, ΠΑΠ, ΦΛΕΞΟ, ΙΚΤΙΝ (όχι και τόσο μικρές οι δυο τελευταίες αλλά θωρηκτά)

μπαρμπαλιας είπε...

ποσο παπαρας (το χρησιμοποιει
κατα κορον ο ιδιος)ειναι ο ζούραρης;
ολη η ηχητικη συνεντευξη
http://www.iefimerida.gr/news/389089/ypovallei-paraitisi-o-kostas-zoyraris-meta-tis-antidraseis...

και στη συνεχεια υπεραμυνεται για το ονομα της Μακεδονιας.
να σε δω κατσαπλια μου στη βουλη .
παντως ετοιμαζεται μπαχαλο;
δεν μπορω να το πιστεψω

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Σε λίγο ο Ζουραρης μας φεύγει μπαρμπα..

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλημέρα σε όλες κι όλους!
Καλή Χρονιά επί την ευκαιρία με υγεία και περισσότερα χαμόγελα εύχομαι!
Εύστοχο το άρθρο του Τσιντσινη. Σήμερα βέβαια ασχολούμαστε με τα "νουμερα" -βλέπε Ζουραρις- που συνήθως τα ακολουθούν "μηδενικα". Τυχαίο; δεν νομίζω. Και ο νοων νοειτω. Έχουν ριξει τον πήχη κι είναι ζήτημα αν κάποιοι/ες περνάνε από πάνω. Κατά τα άλλα συμπαγής η κυβερνητικη πλειοψηφία λέει. ..déjà vu.

Θανασης Κ είπε...

....σε πολλους αρεσει ο Παπουτσανης....θα θελα να ηξερα τους λογους....εχει καλο management??

Nek είπε...

Εχει καλό διαγραμμα :-)

paolostar είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Και γιατί παρακαλώ δεν τα φέρνουν και τώρα τα λεφτά τους στις τράπεζες αφού το νέο χρήμα δεν υπόκειται σε cc;

Μαύρος Κύκνος είπε...

Διαφωνώ κάθετα για τις τράπεζες. Έχουν μια τελευταία ΑΜΚ μπροστά τους. Όσο για τα cc δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για αυτές όποτε δύσκολα να αρθουν πλήρως τα επόμενα 2 έτη.

austin είπε...

Καλησπέρα και από εμένα.

Με αφορμή τον θάνατο του τζιμάκου, τον οποίο κάποιος είτε τον λάτρευε είτε τον απεχθανόταν (έτσι πάνε συνήθως οι ισχυρές προσωπικότητες) βάζω το παρακάτω ηχητικό. Επίκαιρο από πολλές απόψεις..και τον "συνάντησε" τελικά μετά από 6 περίπου χρόνια!

https://www.youtube.com/watch?v=8PU6HEj0xKM

ΤΟ φοβερό με τον πανούση ήταν το πόσο ντροπαλός ήταν στην ζωή του καθώς και ότι όταν βρισκόταν σε παρέα αρκετές φορές καθόταν σιωπηλός και μάζευε ατάκες ή ιδέες από τις συζητήσεις της παρέας!

Όσο για τις τράπεζες κτλ...Εσείς οι παλιότεροι γνωρίζετε καλύτερα!

hippy είπε...

Δεν έχει νόημα η συζήτηση για το εάν-ναι-οχι-πότε των cc. Πιθανολογώ ότι

"θα προηγηθεί η ενίσχυση του ρεύματος επιστροφής καταθέσεων-που έχει ήδη ξεκινήσει δειλά-στις τράπεζες από τα στρώματα μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις απ΄τους οίκους αξιολόγησης"

έ, όταν με το καλό δούμε αυτό το επόμενο θέμα θα είναι το πότε θα αρθούν τα cc. Είναι θέμα εμπιστοσύνης η οποία θα αυξάνει μαζί με τις τραπεζικές καταθέσεις. Η άρση των cc απλά θα επιβεβαιώσει ότι η εμπιστοσύνη θα έχει επανέλθει (πιθανότατα μαζί με την επόμενη κυβέρνηση). Δεν είπε κανείς ότι θα γίνει φέτος. Πιθανολογώ όμως ότι θα εξαγγελθεί φέτος και το μαγαζί θα σπεύσει να προεξωφλήσει όπως το συνηθίζει άλλωστε.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Αγαπητέ μου δεν υπάρχουν πλέον χρήματα στα στρώματα. Αυτό δεν έχετε αντιληφθεί.Επισης το 80% χρωστάει και μόνο ο φόβος ότι θα του τα κατασχέσουν τους κάνουν να προτιμούν να τα κινούν από τα στρώματα (όσα πλέον τους έχουν μείνει).Για τα μεγάλα πορτοφόλια δε δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουν μέσα τα ωραία τους χρήματα. Ούτε με αυτή ούτε με άλλη κυβέρνηση.

hippy είπε...

Μήνα με το μήνα τα στοιχεία δείχνουν μια αργή αύξηση των καταθέσεων. Τον Οκτώβριο πχ 1 δις μας λέει η Καθημερινή.

http://www.kathimerini.gr/936745/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ay3hsh-kata8esewn-noikokyriwn-epixeirhsewn-kata-1-dis-ton-oktwvrio

"Οι γνώμες είναι όπως και οι μύτες. Καθένας έχει από μία" θα λέγαμε παραφράζοντας (κοσμιότερα) την γνωστή ατάκα του επιθεωρητή Κάλαχαν. Εάν θέλετε να έχετε άλλη άποψη δικαίωμα σας. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως κάνετε λάθος.

mixalis mixalios είπε...

Midas δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν χρήματα στα στρώματα ή στο εξωτερικό δεν αισθάνονται βολικά με αυτό. Είτε γιατί χάνουν από το κεφάλαιο είτε γιατί φοβούνται από την απώλεια τους (κλοπές κτλ). Απλά είναι ο σκληρός πυρήνας πια που θέλουν απτές αποδείξεις. Ε σταδιακά θα έρθουν κι αυτές, απλά όλα θα γίνουν σταδιακά χωρίς εξάρσεις και ΝΑΙ με την πολιτική αλλαγή οι ρυθμοί θα αυξηθούν.