Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΑΤΖΑΜΗΔΕΣ...


Αθήνα, 24 Ιανουαρίου, 16.30. Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ: «Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση με τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο».
Λογικό; Λογικό. Σχεδόν αυτονόητο. Τόσο λογικό και τόσο αυτονόητο που στο Νταβός, την ίδια μέρα, στις 19.45, ο Τσίπρας δηλώνει μετά τη συνάντηση με τον Ζάεφ:
«Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος (…) Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις».
Λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αν ο Μητσοτάκης λέει ακροδεξιά πράγματα, τότε τα ίδια ακροδεξιά λέει κι ο Τσίπρας. Κατά τη γνώμη μου, όμως, λένε και οι δυο ένα λογικό πράγμα.
Τότε γιατί δεν το λένε μαζί να τελειώνουμε;
Για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε να μιλήσει λογικά, ούτε να λύσει το πρόβλημα. Ξεκίνησε να διχάσει τη ΝΔ.
Δεν το κατάφερε. Κατάφερε αντιθέτως να ενώσει τη ΝΔ σε μια θέση που συμμερίστηκε τελικά ο Τσίπρας και να βγάλει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους. Μπίνγκο!
Δεύτερον, επειδή την κωλοτούμπα δεν την έκανε τελικά ο Καμμένος αλλά ο Πρωθυπουργός.
Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού (την οποία προτάσσουν πλέον και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση) προϋποθέτει την αλλαγή των σχετικών άρθρων του Συντάγματος της FYROM.  
Ο Ζάεφ ομολόγησε (και) στον Πρωθυπουργό ότι του είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το Σύνταγμα, πάπαλα η συζήτηση.
Συνεπώς τα περί μετονομασίας αεροδρομίου και λεωφόρων είναι καλαμπούρια και δεν πρόκειται να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση (μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου…) που θα δεχτεί συμφωνία για το όνομα χωρίς την απάλειψη των αλυτρωτικών άρθρων του σκοπιανού Συντάγματος. Τα έχουμε πει από την πρώτη μέρα.
Να πάμε και στο όνομα; Να πάμε.
Εδώ έχουμε την κλασική διπλωματία των ατζαμήδων.
Το 2008 η ελληνική πλευρά δέχτηκε ένα σύνθετο όνομα προκειμένου να υπάρξει συνολική συμφωνία. Τα Σκόπια δεν δέχτηκαν την προσφορά, συμφωνία δεν έγινε, άρα η προσφορά δεν ισχύει.
Πού ξανακούστηκε ότι μια προσφορά που απορρίφθηκε αποτελεί κεκτημένο σαν να έγινε δεκτή; Σε ποια διαπραγμάτευση και σε ποια διπλωματία συμβαίνουν αυτά;
Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. Κι αν καταλήξουμε στο σύνθετο όνομα, θα καταλήξουμε στο τέλος έναντι ανταλλαγμάτων. Οχι ως σημείο εκκίνησης.
Προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους φωστήρες της κυβέρνησης. Μπερδεύτηκαν. Μπέρδεψαν τους πάντες. Κατέληξαν στην κωλοτούμπα.

Μόνο που αυτή τη φορά την έκαναν όχι επειδή αναγκάστηκαν. Αλλά επειδή μπουρδουκλώθηκαν!

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης   http://www.tanea.gr

10 σχόλια:

Lorac είπε...

Καλησπέρα σας. Σας έχω ξαναγράψει σε αυτό τον χώρο ότι φέτος δημιουργούνται οι απαραίτητες χρονικές συνθήκες για την επίλυση του «Μακεδονικού» ζητήματος. Αν υποθέσουμε ότι τελικά επιτυγχάνεται μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Fyrom, τότε το καλοκαίρι η Βουλγαρική προεδρεία θα παρουσιάσει με σημαντική διπλωματική επιτυχία και την ίδια περίοδο το ΝΑΤΟ θα καλωσορίσει μια νέα χώρα στη συμμαχία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα μας θα αναδυθεί ως ένας σημαντικός στρατηγικός συντελεστής της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ως ισχυρός δρώντας (έστω σε Βαλκανικό επίπεδο) με την αποδοχή της συμφωνίας θα επιτρέψει ανακατανομή ισχύος στην περιοχή επιτυγχάνοντας σχεδόν ταυτόχρονα τρείς διαφορετικές διπλωματικές διεργασίες.

Πρώτον θα δώσει στη γείτονα χώρα (FYROM) τον απαραίτητο χρόνο για να αντιμετωπίσει τα ισχυρά εσωτερικά της προβλήματα και διασπαστικές διεργασίες. Μπορεί εμείς να μην βιαζόμαστε για «κακές» λύσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι γείτονες μας έχουν αυτή την πολυτέλεια χρόνου. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις ιδίως προς τα ανατολικά τους όσο βρίσκονται μακριά από την προστατευτική ομπρέλα διεθνών συμμαχιών (πχ NATO) νομοτελειακά και με την πάροδο χρόνου θα ισχυροποιούνται. Είναι λοιπόν ζητούμενο της δικιά μας εθνικής στρατηγικής να προβλέψουμε τις συνέπειες της μη-λύσης και να «μετρήσουμε» τον αντίκτυπο της στα συμφέροντα μας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Δεύτερον η δυνατότητα εισόδου αυτό το καλοκαίρι στο ΝΑΤΟ και ειδικά με τον τρόπο σκέψης της Αμερικάνικης πλευράς αυτό το διάστημα, μόνο επιτυχία για εμάς μπορεί να είναι. Αρκεί φυσικά να επικοινωνήσουμε εμείς αυτήν την επιτυχία για τη συμμαχία. Φυσικά σε ένα άτυπο παίγνιο συντελεστών ισχύος , να επιδιώξουμε και να αποκτήσουμε τα κατάλληλα ανταλλάγματα για την επίδειξη πολιτικής βούλησης σε ένα τέτοιο θέμα.

Τρίτον (και όχι τόσο προφανές για την ώρα) η δυνατότητα να επέλθει αυτή η συμφωνία υπό τη Βουλγαρική προεδρεία και να αποτελέσει μια σημαντική διπλωματική νίκη μέσα στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα από το σχετικό άπειρο βόρειο γείτονα μας, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση της θέσης μας στο δίπολο Ελλάδα-Βουλγαρία. Ως ο περιφερειακός ισχυρός παράγοντας θα δημιουργήσουμε τη λύση και η Βουλγαρία θα λάβει το μερίδιο της ως ο θεσμικός μας διεκπεραιωτής. Οι δύο χώρες λοιπόν πέρα από την επερχόμενη ενεργειακή συνεργασία, επιδεικνύοντας και διπλωματικό συντονισμό θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη θέση τους συνολικά στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα εκπέμποντας το μήνυμα ότι δημιουργούν συνθήκες ασφαλείας σε μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή.

Είναι λογικό ότι θα υπάρχουν ενστάσεις για το γεγονός ότι στο σύνταγμα της γείτονας χώρας υπάρχουν αλυτρωτικά στοιχεία. Εδώ λοιπόν σε μια θουκυδίδεια αντίληψη θα πρέπει να οριοθετήσουμε –χρονικά αν θέλετε- έως πότε θα αφαιρεθούν αυτές οι αναφορές με τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα τους διεργασίες, υπό το βάρος της συντριπτικής μας υπεροχής σε συντελεστές ισχύος και πραγματικής βούλησης μας να τους χρησιμοποιήσουμε εάν αντιληφθούμε προσπάθεια επιλεκτικής εφαρμογής της τελικής συμφωνίας απο μέρος τους.

SCALPER είπε...

Lorac πολυ καλη αναλυση...με συγκροτημενο σκεπτικο!!!!

ΝίκοςΤ είπε...

Φίλε Lorac καλησπέρα.
Διάβασα το κείμενο σας με προσοχή ,εσείς θα έχετε διαβάσει την δική μου εκτίμηση πριν λίγες μέρες.Διαβάζοντας σκεπτόμουν ότι ο εξαιρετικός Lorac εκφράζει ιδεατές θέσεις προτεσταντικής ηθικής,μόνο που "εδώ είναι Μπαλκάνια,δεν είναι παίξε γέλασε" και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους γείτονες δεν αποτελεί τον κανόνα. Έβλεπα να προτείνετε ουσιαστικά τις θέσεις Νίμιτς για σαλαμοποίηση του ζητήματος και την λύση του σε βάθος χρόνου.Και έφτασα στην κρίσιμη ερώτηση που με απασχολεί,περί του πρακτέου στην περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας από τους FYROMιανούς. Οπότε διαβάζω:

"..... θα πρέπει να οριοθετήσουμε –χρονικά αν θέλετε- έως πότε θα αφαιρεθούν αυτές οι αναφορές με τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα τους διεργασίες, υπό το βάρος της συντριπτικής μας υπεροχής σε συντελεστές ισχύος και πραγματικής βούλησης μας να τους χρησιμοποιήσουμε εάν αντιληφθούμε προσπάθεια επιλεκτικής εφαρμογής της τελικής συμφωνίας απο μέρος τους."

Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά,προτείνετε, αν μας δουλέψουν οι γείτονες, πιέσεις που θα κλιμακωθούν έως και την κατάσταση πολέμου.
Αγαπητέ φίλε,όλα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν προ κρίσης,τότε που η Ελλάδα είχε και χρήμα και ισχύ και διεθνή στήριξη.Σήμερα είμαστε διαλυμένοι οικονομικά και αν γίνουν και αυτά που προτείνετε θα είμαστε διαλυμένοι και κοινωνικά. Κανείς γείτονας δεν θα σεβαστεί την υπογραφή του,αφήστε που ο εξ ανατολών μας θα νοιώσει ότι ήλθε η στιγμή να επεκταθεί και με τον διχασμό μας αυτό θα είναι εύκολο.
Φίλε Loracτην λύση την είχε προτείνει στο παρελθόν ο Διονύσης ο Σαββόπουλος,τότε που έτρεχε το χρήμα της ΕΟΚ ."Αντί να φωνάζουμε ας τους αγοράσουμε....." Δεν τον άκουσαν οι ιθύνοντες,τους αγόρασαν οι Γερμανοί,τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν.

Και μία παρατήρηση.Πολύ σημασία στις θέσεις του ΝΑΤΟ βλέπω από τους κυβερνώντες.Που εμείς οι παλαιότεροι γνωρίζουμε ότι προέρχονται από την ομάδα Μπανιά του ΚΚΕεσ και περνούσαν για τους σκληρούς του κόμματος.
Να είστε καλά.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Πράγματι,ωραία η ανάλυση.

Προσωπικά βλέπω αλλιώς την πραγματικότητα.

Στο συγκεκριμένο παίγνιο δηλαδή κατάσταση ΔΕΝ υπάρχει σημείο ισορροπίας , ΔΕΝ υπάρχει λύση.
Οι παίχτες θα παιζουν εις άπειρον.

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

Πέρα από τα βασικά, ομολογω ότι δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Σκοπιανό. Η δική μου ανάλυση λοιπόν είναι πιο επιφανειακή, ρηχή και προκατειλημμενη.

Τον τσιπρα τον συμπαθεί μόνο ο dwk και οι βολεμένοι η ασχετοι. Ακόμα και οι ξένοι που λένε "καλά λόγια" είναι του στυλ "αριστερός, αλλά ουδείς αντιδράει" . Σα να λεμε στην καθημερινοτητα μας "καλό παιδί, αλλά (υπονοουμε) ολίγον μαλακας" .

Εται λοιπόν, αφού εδώ οι "εγωιστές" Έλληνες δεν αντιδρούν σε τίποτα που περνάει ο τσιπρας, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν όλες τις εκκρεμότητες. Η ποτέ θα ξαναβρεθεί; όταν θα βγούμε από τα προγράμματα;;

Η στάση του τσιπρα απέναντι στην κοινωνία και λιγότερο στην ΝΔ το επιβεβαιώνει σε έναν βαθμό. Γιατί τόση πρεμουρα να λένε πάλι όλες αυτές τις αηδίες, που οποίος νομίζει ότι είναι τυχαίες πλανάται, περί των συλλαλητήριων, αν η λύση δεν θα βρισκόταν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γιατί να διχαστεί με τον καμμενο, αν δεν πάμε σε λύση τώρα στην ουσία η οποία μπορεί να φαίνεται ότι δήθεν δεν υπήρξε λύση, αλλά τελικά θα έχει υπάρξει.

Και αν το παραπάνω σας φαίνεται σχιζοφρενες, ναι! Αυτό ζούμε 3 χρόνια τώρα. Απλα θυμηθείτε τι έλεγαν για τα καπιταλ κοντρόλ. Τους έκραξε κάνεις που δεν έφυγαν σε 6 μήνες, 1 χρόνο κοκ;;

Προσωπικά κόντρα σε όλους που λένε ότι δεν θα βρεθεί λύση, πιστεύω ακράδαντα ότι θα βρεθεί. Γιατί το λεβεντουρι ανέβηκε για συγκεκριμένους λόγους. Τους οποίους εκτελεί βάση (παράλληλου) προγραμματος!

austin είπε...

*ακόμα και οι ξένοι που λένε καλά λογια...στην ουσία δεν το συμπαθουννε

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...

Καλησπέρα

Ωραία ανάλυση κύριε Lorac. Η συγκυρία μοιάζει να είναι πολύ ευνοϊκή. Πιστεύω επίσης ότι έχει γίνει σωστή προεργασία. Μου έκανε εντύπωση πχ ότι οι πέντε ονομασίες , που πρότεινε ο κ. Μάθιου Νίμιτς είναι στο κυριλλικό αλφάβητο. Έμμεσα ξεπερνά το σκόπελο Καμμένου. Τυχαία? Πιθανολογώ όχι.

Νομίζω όπως κι εσείς ότι τα πλεονεκτήματα από την λύση είναι τόσα πολλά ώστε είναι εξαιρετικά μυωπικό να μιλάμε για θρασύτητα στην συμπεριφορά των γειτόνων, κλοπή συμβόλων, απεμπόλιση ιστορίας, αλυτρωτισμό και λοιπές μεγαλόσχημες ανοησίες αντί να κοιτάμε την ουσία όπως εύστοχα έγραψαν κάποια ΜΜΕ (Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος...με 400 ευρώ????). Σκέφτομαι

1) Ευκαιρία να αποκτήσουμε 2ο μόνιμο 12αρι στην Eurovision μετά την Κύπρο. Αστειεύομαι φυσικά. Ειλικρινά όμως αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα πιθανό προτεκτοράτο 2,5 εκ. κατοίκων που ονειρεύονται κάποτε να γίνουν σαν κι εμάς. Γιατί επιμένουμε να χαρίσουμε στην Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία,...,..., Ρωσία το μπαλκόνι μας. Το μισό και παραπάνω εμπόριο τους γίνεται απ΄την Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να το αυξήσουμε. Γιατί να μας μισούν αντί να μας θεωρούν συμφεροντολογικά "μεγάλους"-"δυνατούς" φίλους.

2) Σύμβολα. Ας υποθέσουμε ότι γεννήθηκα στην στην Κάτω Ραχούλα νομού Κιλκίς το 1950-1970. Είμαι Πατριώτης, Μακεδόνας και μπράβο μου. Θέλω να ονομάσω την πλατεία του χωριού σαν πλατεία πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, γούστο μου και δικαίωμα μου . Ο κοντοχωριανός μου-2 χιλιόμετρα δρόμο-που γεννήθηκε σε παρόμοιο χρόνο στην Άνω Ραχούλα Σκοπίων κι έμαθε το ίδιο με εμένα στο σχολείο ότι δηλαδή το χωριό του κάποτε ανήκε στην Μεγάλη Μακεδονία (πράγμα αληθές) καπηλεύεται την ιστορία? Είναι θρασύς δεν μπορεί να (αυτο)θεωρείται Μακεδόνας ούτε έχει το δικαίωμα να ονομάσει την δική του πλατεία σαν πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου δικαίωμα όμως που έχουν οι κάτοικοι οποιουδήποτε χωριού στην Αίγυπτο, στο Ιρακ, στον Ιράν στο Λίβανο, στη Συρία? Δεν το καταλαβαίνω.

3) Αλυτρωτισμός και λοιπές παρλαπίπες..."τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα/ μου τα΄πες με το πρώτο μου το γάλα" και φυσικά θα εξαφανιστούν με τα χρόνια. Θα μνημονεύονται όπως η Τσαμουριά της Ηπείρου από κάποιους γραφικούς, βαρεμένους, εθνικιστές αλβανούς Καμμενοκασιδιάρηδες. Τι έχω να φοβηθώ όταν η ελληνική Μακεδονία κατοικείται κατά 99% από Έλληνες. Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν οι Θεσσαλονικείς να ζηλέψουν το παράδειγμα των Καταλανών από οτιδήποτε άλλο ανοήτως συμφεροντολογικά γράφεται. Αστειότητες.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Το μέγαρο Μαξίμου προχθές διέψευσε το περιεχόμενο τής συνομιλίας μεταξύ Φώφης και τσιπρα..για το Σκοπιανό..Σήμερα διέψευσε και όσα είπε ο Μαρτυριαρης Λεβέντης για πρόωρες εκλογές. ..Καλησπέρα σάς.

Lorac είπε...

Και μία παρατήρηση.Πολύ σημασία στις θέσεις του ΝΑΤΟ βλέπω από τους κυβερνώντες.Που εμείς οι παλαιότεροι γνωρίζουμε ότι προέρχονται από την ομάδα Μπανιά του ΚΚΕεσ και περνούσαν για τους σκληρούς του κόμματος.
Να είστε καλά.

28 Ιανουαρίου 2018 - 6:11 μ.μ.

κ. Νίκο ενδιαφέρον αυτό!! Βλέπετε εμείς δεν κατέχουμε αυτή την ιστορική συνέχεια ορισμένων σημερινών πολιτικών.

Βιαστήκατε πολύ πριν στον συλλογισμό σας και φτάσατε στο τέλος!! Ενδιάμεσα υπάρχουν πάρα πολλά στάδια που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Είτε αφορούν οικονομικές δυσκολίες είτε ενεργειακές αποκοπές, είτε ακόμα και διπλωματικά κόλπα. Οπως πχ αυτά που έκαναν κάποτε οι Γερμανοί όταν τους χωρίσανε στα δύο και ερίζαν και τα δύο μέρη για το όνομα "Γερμανία".

Μακριά απο εμάς οι ενοπλες αντιπαραθέσεις, στα Βαλκάνια ιστορικά μόνο χαμένοι βρέθηκαν όσοι πολέμησαν! Στο κάτω κάτω εμείς -νομίζω- επιθυμούμε τη διατήρηση τους status quo.