Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


MIG: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ DUBAI FINANCIAL GROUP
ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση όσων γράφουμε στο Liberal εδώ και καιρό, ότι η περίοδος που διανύουμε ευνοεί το ξεμπλοκάρισμα πολλαπλών επιχειρηματικών εξελίξεων έκανε η είδηση ότι το Dubai Financial Group πούλησε σε Γερμανούς επενδυτές το 9,6% που κατείχε στη Marfin Investment Group (MIG), μηδενίζοντας το ποσοστό του. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι η μετοχή της MIG ξέσπασε ανοδικά χθες, κλείνοντας με άνοδο 10% και ισχυρό όγκο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία στον όμιλο, καθώς το Dubai Financial Group συμμετείχε στη θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,19 δισ. ευρώ που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2007, πλέον οι Άραβες μηδένισαν το ποσοστό τους στον ελληνικό όμιλο συμμετοχών.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η MIG, το Dubai Financial Group, προχώρησε στην πώληση 93.409.091 μετοχών, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 9,94%. Εξ αυτών, οι 90.753.687 μετοχές ήτοι ποσοστό 9,6597%, εξαγοράστηκε από ομάδα Γερμανών επενδυτών υπό τον κ. Jochen Müller, οπότε το Dubai Financial Group αποχωρεί οριστικά.

Ερήμην της διοίκησης της MIG η πώληση του Dubai

Επιτελικό στέλεχος του ομίλου MIG τόνισε χθες στο Liberal ότι η πώληση του ποσοστού από το Dubai στο γερμανικό σχήμα, έγινε ερήμην της διοίκησης του ελληνικού ομίλου. «Φαίνεται πως οι Γερμανοί έκαναν δουλειές στο Dubai οπότε εκεί έγιναν οι επαφές. Τώρα που τους μάθαμε, θα γνωριστούμε και καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αραβικό σχήμα Dubai Financial Group εδώ και χρόνια έψαχνε τρόπους απεγκλωβισμού από την επένδυση στη MIG, έχοντας περιορίσει το αρχικό ποσοστό συμμετοχής του. Όπως και να 'χει, το επόμενο διάστημα μένουν να διαφανούν οι προθέσεις και το ποιον των Γερμανών επενδυτών στη MIG.

Ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας

Ο όμιλος MIG είναι η μετεξέλιξη της Marfin Α.Ε.Π.Ε.Υ, μία εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε το 1998. Υπό την ηγεσία του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου κατέστη ο μεγαλύτερος και πιο πολυσχιδής επιχειρηματικός όμιλος της χώρας και από τους μεγαλύτερους σ' όλη τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς (έφτασε να) ελέγχει κορυφαία brands σε τρόφιμα, ακτοπλοΐα, υπηρεσίες υγείας, ξενοδοχεία, εστίαση και τράπεζες.

Τον Ιούλιο του 2007 η MIG ολοκλήρωσε επιτυχώς ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ύψους 5,19 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχεδιαζόμενες εξαγορές. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων πολλών ετών σ' όλη την Ευρώπη.

Παρ' ότι έχει ρευστοποιήσει κάποιες συμμετοχές, εξακολουθεί να ελέγχει εταιρείες όπως Vivartia, Μπάρμπα Στάθης, Goody's, Everest, Flocafe, Attica Group, Blue Star, Υγεία, Μητέρα και ξενοδοχειακές μονάδες (κάποιες εκ των οποίων έχει πουλήσει), με πάνω από 50.000 εργαζόμενους, μακράν ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας!

H αξία και οι συμμετοχές της MIG

Παρ' όλα τα γνωστά προβλήματα που έχει ο όμιλος MIG και κυρίως τον υπέρογκο δανεισμό, η αλήθεια είναι ότι έχει φτάσει να αποτιμάται (παρά το ράλι εσχάτως) λιγότερο από το... ήμισυ κάποιων θυγατρικών της! 

Άλλωστε, κύκλοι της αγοράς τονίζουν στο Liberal ότι ο λόγος της πρόσφατης κούρσας της μετοχής της MIG στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν το ράλι του Υγεία, που ανέδειξε τη μεγάλη διαφορά.

Η MIG είναι γνωστό ότι έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, υπάρχει άπλωμα, υπερβολικός δανεισμός, γενικώς είναι ένας όμιλος που έχει πολλά θέματα να αντιμετωπίσει. Όμως, το γεγονός της υπερβολικής πίεσης στο ταμπλό, ασφαλώς και δεν αντικατόπτριζε την (έστω κρυμμένη ή… ξεχασμένη) αξία του ομίλου. Η άνοδος του Υγεία, ήρθε να… ξυπνήσει λίγο τα αίματα και να τακτοποιήσει μερικώς τα πράγματα, ή έστω να προκαλέσει θετικές αναταράξεις στη μετοχή της MIG.

To Υγεία, μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση έφτασε να αποτιμάται άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών αποτιμάται στα 174,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η MIG, παρά το +36,3% του Δεκέμβρη και το +16% το 2018 αποτιμάται 136 κατ. ευρώ και ενώ ελέγχει το 70,38% του Υγεία! Θυμίζουμε επίσης ότι ελέγχει το 89,4% της Attica Συμμετοχών η οποία στο ταμπλό αποτιμάται σήμερα στα 285,5 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός και τα μεγέθη

Ο συνολικός δανεισμός της MIG και των θυγατρικών της αγγίζει τα 1,52 δισ. ευρώ. Τα 900 εκατ. ευρώ περίπου αποτελούν δάνεια θυγατρικών και τα 650 της MIG. Μεγάλο ασφαλώς νούμερο, δύσκολα καλύπτεται, όσες ρευστοποιήσεις θυγατρικών κι αν γίνουν.

Το 2016 ο συνολικός τζίρος του ομίλου έφτασε στα 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή ο καθαρός δανεισμός είναι 1,38 φορές πάνω από τις πωλήσεις! Ο καθαρός δανεισμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος από τα ίδια κεφάλαια! Είναι μονόδρομος η μετοχοποίηση χρεών στον όμιλο της MIG.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην Πειραιώς

Ο όμιλος της MIG ασφαλώς είναι ένα ετερόκλητο επιχειρηματικό σχήμα, με πολλές διαφορετικές – εξαιρετικά καλές – εταιρείες, ενώ πλέον τον έλεγχο και το τελικό πρόσταγμα για τη διαχείριση αυτού του... απλώματος, το έχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σήμερα η Πειραιώς ελέγχει το 31,2% της MIG, όμως μετά το ομολογιακό των 425 εκατ. ευρώ που κάλυψε πλήρως η τράπεζα, μπορεί - αν το μετατρέψει σε μετοχές – να αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της MIG ανεβαίνοντας στο 83%!

Όπως φαίνεται, κάποια στιγμή η Πειραιώς θα οδηγηθεί νομοτελειακά στο δρόμο της ρευστοποίησης των θυγατρικών της MIG, όπως Attica Group, Vivartia, Υγεία κ.λπ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το timing και από τα τιμήματα που θα πάρει. Δεν αποκλείεται βεβαίως να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία, αν οι ιθύνοντες της τράπεζας κρίνουν ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σ' έναν νέο ανοδικό οικονομικό κύκλο, οπότε όλες οι επιχειρήσεις – εισηγμένες ή μη – θα βγουν ωφελημένες.


Σύμφωνα με την αγορά, πρώτη υποψήφια για εκποίηση είναι η Attica Συμμετοχών που ειδικά μετά την εξαγορά της Hellenic Seaways είναι αδιαμφισβήτητη leader στις ελληνικές θάλασσες. Η Attica Group έχει μερίδιο άνω του 50% στις γραμμές των Kυκλάδων και περί το 90% στα Δωδεκάνησα, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στο Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και την Αδριατική θάλασσα μ' ένα στόλο 12 ιδιόκτητων πλοίων, η λογιστική αξία των οποίων ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, άρα τέσσερις φορές πάνω από τη σημερινή αποτίμηση της MIG...

www.liberal.gr

19 σχόλια:

hippy είπε...

Καλημέρα

ο Χίππης την τελευταία 5ετία υπήρξε φανατικός τραπεζομάχος. Κάποια στιγμή βέβαια τα πράγματα αλλάζουν είτε επειδή ένας κλάδος εξυγιαίνεται είτε γιατί βελτιώνονται οι προοπτικές του είται και για τα δυο.

΄Εκανα λοιπόν κάποιες σκέψεις και τις καταθέτω περισσότερο για συζήτηση, δίχως την πρόθεση να πείσω κανέναν.

Τα δεδομένα τούτη τη στιγμή είναι 1) η μείωση των αποδόσεων στα ΟΕΔ, το 10ετές διαπραγματεύεται στο 100 όπου έχει απόδοση 3,75% και 2) οι ελληνικές τράπεζες έχουν προς το παρόν τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη και βρίσκονται εντός των στόχων της εποπτικής Αρχής του SSM για το 2017 ακόμα κι αν εξαιρεθεί ο αναβαλλόμενος φόρος (προσωπικά το θεωρώ ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο).

Τα πιθανότατα να συμβούν τις επόμενες βδομάδες είναι 1) η αναβάθμιση του rating της χώρας από τους S&P σε Β ή Β+ και 2) η έκδοση 7ετούς ΟΕΔ με κουπόνι μικρότερο από 3,50%.

Μου φαίνεται λογικό σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει απ΄τους οίκους αξιολόγησης αναβάθμιση και του rating των τραπεζών κάτι που αν δεν ενισχύσει τις τιμές τους τουλάχιστον θα φρενάρει την πίεση και το σορτάρισμα απ΄τα αγγλάκια.

Τώρα μπαίνω σε προσωπικές απόψεις.

Την προηγούμενη χρονιά είδαμε δειλά δειλά να επιστρέφουν λίγα χρήματα στις τράπεζες, κυρίως από επιχειρήσεις. Η είσοδος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων για αγορά ομολόγων αλλά και σε επενδύσεις (στα αεροδρόμια της Fraport , στο νέο ελληνοκινεζικό λιγνιτικό εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας, ελπίζω στο Ελληνικό κ.α) πιθανολογώ ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη για το Grek-in που με την σειρά του θα ενισχύσει την ροή χρημάτων προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια κάποιοι απ΄την κυβέρνηση των θα θα θα σανελικών-πιθανολογώ μάλιστα-εντός του πρώτου εξαμήνου θ΄ αρχίσουν να μιλούν για έξοδο από τα capital controls. Κάποτε θα γίνει έτσι δεν είναι? Πότε? Όταν θα έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη, όταν δεν υπάρχει ο φόβος του bank run. Δεν πιστεύω φυσικά ότι θα επιτευχθεί εντός του 2018 ακόμα όμως και η εξαγγελία φθάνει για να δώσει ώθηση στις τιμές των συστημικών.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά θεωρώ πως μια μικρή θέση (10%) τραπεζικών μετοχών στο χαρτοφυλάκιο δεν είναι κακή ιδέα (για να μην πω επιβάλλεται)

Αισιόδοξος ο Χίππης? Ίσως, αιθεροβάμονας όμως νομίζω όχι.

ΥΓ1 Διόλου τυχαία δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα από τα γνωστά επιχείρηματα (μείωση κόκκινων δανείων, έναρξη πλειστηριασμών) που έχουν αστοχήσει στο παρελθόν. Αν αυτή τη φορά επιτευχθούν ακόμα καλύτερα.

ΥΓ2 Ο καλός αναλυτής κ. Μάνος Χατζηδάκης της ΒΕΤΑ έχει την ΕΤΕ σαν μια από τις 5 φετινές long επιλογές του.

http://www.capital.gr/agores/3264895/oi ... o-tou-2018

hippy είπε...


"είτε επειδή ένας κλάδος εξυγιαίνεται είτε γιατί βελτιώνονται οι προοπτικές του είται και για τα δυο"

Τι "είται" είναι αυτό Χιππέα μου? Παιδιά οκ...προσπερνάμε και γελάμε

ο dwk είπε...

Χρόνια πολλά Γιάννη Αλεξανδράτε, Γιάννη Κων., Γιάννη Γιάννη (or …double John), Γιάννη από Αμπελόκηπους, Γιάννη «Μικρέ» και σε όλους τους Γιάννηδες (και είναι πολλοίοίοί…) και τις Ιωάννες (ιδιαιτέρως στην βαφτισιμιά μου)
Χρόνια πολλά και στον Βαγγέλη τον Πολεμιστή που γενεθλιάζει !

μπαρμπαλιας είπε...

χρονια πολλα στους Γιαννηδες του μπλοκε οπως μας τους θυμιζει ο μπαρμπα-dwk και στον οποιο ευχομαι υγεια .

οσο για τις τραπεζικες επιλογες του Η.θα συμφωνησω ,με δεδομενο οτι ακολουθουμε πιστα τις διαταγες των αφεντίκο,και καποια στιγμη θα παιξουν.οχι βεβαια για ρεφαρισμα για εμας τους παλιους....

σσ ρε dwk,τι βιταμηνες παιρνεις και τα θυμιεσαι ολα;

μπαρμπαλιας είπε...

παντως ελογου μου δεν ξεχνω
το καζο με τις τραπεζες το 2015(κυρdwk).
αυτη η λυσσασμενη Καθημερινη
μας θυμισε παλι...

«Καπνός» και τυπικά έγιναν τα 24,5 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2013.Αυτές τις ημέρες ακυρώνονται και τα τελευταία δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) της Πειραιώς, καθώς δεν ασκήθηκαν».

Τι συνέβη:

Διαβάζουμε πάλι από την «Καθημερινή»:

«Στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους των συστημικών τραπεζών να διατηρήσουν τον διοικητικό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάλυπταν τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων κεφαλαίων. Το υπόλοιπο 90% των αυξήσεων θα το κάλυπτε το ΤΧΣ, ενώ στους ιδιώτες επενδυτές που μετείχαν στις αυξήσεις προσφέρονταν το δικαίωμα αγοράς (warrants) του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ, σε ορίζοντα 5ετίας».

Γιατί συνέβη:

«Η μη άσκηση οφείλεται στις εκτός πραγματικότητας τιμές, όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από την αναπροσαρμογή που έγινε μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015.
Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε με τις τράπεζες να θεωρούνται από τους επενδυτές σε κατάσταση χρεοκοπίας εξαιτίας των capital controls, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές: Η Alpha στο 0,04 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,02 ευρώ,η Eurobank στο 0,01 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,003 ευρώ!

Δηλαδή, οι τιμές των μετοχών εκμηδενίστηκαν και οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split).

Χαρακτηριστικό της καταστροφής που συντελέστηκε το 2015 στις τράπεζες:

Το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33 δισ. Ευρώ.

Στο τέλος Νοεμβρίου, του 2015 οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους.

Πρακτικά, όλοι οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν τα κεφάλαιά τους, με μεγαλύτερο χαμένο το ελληνικό Δημόσιο, που ήταν ο κύριος μέτοχος των τραπεζών».

Αυτά λέει το ρεπορτάζ και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι!

βεβαια για τα παραπανω φταινε ο πουσ ο Σαμαρας κιο πουσ ο Βενιζελος,πιστευω να συμφωνεις dwki mio

ο dwk είπε...

Τι τα θες τι τα γυρεύεις amico mio !
Η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα
ΑΥΤΟΝ που θα μας ΒΓΑΛΕΙ από τα μνημόνια…

ο dwk είπε...

…ΟΠΩΣ κι αν λέγεται αυτός
(εκείνοι που αναφέρεις καταδικάστηκαν ήδη από τον λαό και στο μέλλον από την ιστορία…)

michele είπε...

Χρόνια πολλά στους Γιαννηδες μας να έχουν πνευματική-σωματική υγεία. Με κάποιους θα τα πούμε και τηλεφωνικά!

Συμφωνώ μαζί σου Hippy για τον τραπεζικό κλάδο, αν και όντως θεωρώ σημαντικό το πρώτο ΥΓ και την υλοποίηση του, χωρίς αυτά δεν θα κουνήσουν ιδιαίτερα.

Χρήστος είπε...

Καλησπέρα στους φίλους,
πρώτα να πω ότι το άρθρο του κ. ΘΑΝΑΣΗ Κ, που μνημόνευσε εχθές ο (μπαρμπα)Ηλίας, είναι όντως καταπληκτικό,..... περιγραφικό και περιληπτικό των τόσων ετών ιστορίας του'''Μακεδονικού'''......έγραψα πρωί πρωί κάτι σχετικό εδώ, αλλά δεν το είχα σώσει και μου το 'έφαγε' το 'error 302', εάν θυμάμαι καλά.....μετά βαρέθηκα να το ξαναγράψω!!!:))
Δεύτερον, κ. Ηλία (Hippy αυτή τη φορά), συμφωνώ απόλυτα με την παραπάνω σκέψη σας, περί τραπεζών.........προσωπικά έχω ήδη αρχίσει (από τα μέσα Νοεμβρίου) να ''κτίζω'' (μακροπρόθεσμη, εάν υπάρχει τέτοιο πράγμα!) θέση σε δύο...(ΕΤΕ και ALPHA)....και για την ώρα έχω σταματήσει μέχρι να δούμε τι θα προκριθεί σαν λύση για την κατάντια των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, όχι τόσο αυτών που οι οφειλέτες αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά με τους ''τζαναμπέτηδες'', που λένε στο χωριό μου, ......φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν βρει πολλούς και εφευρετικούς τρόπους να παρακάμπτουν, για την ώρα, τουλάχιστον, την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους ....... μην το υποτιμάτε αυτό.....ειδικά τώρα που θα παιχθούν πολλά και διάφορα ενοψει και των επερχόμενων εκλογών.
Όπως προανέφερα, έχω κτίσει περίπου το 1/3 του τελικού τραπεζοχαρτοφυλακίου μου και σταματώ περισσοτερες αγορές για την ωρα, με το χέρι στη σκανδάλη βέβαια.
Με την ευκαιρία να πω και το χαρτοφυλάκιό μου εδώ, σαν μορφή προβλέψεών μου για το 2018.....ALPHA, ETE, ΕΧΑΕ (ευτυχώς ή δυστυχώς, ποτέ δεν την έβγαλα ολοσχερώς από το χαρτοφυλάκιό μου, πάμπολλα χρόνια τώρα....και ναι είμαι και εγώ συνταξιούχος:))), ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΦΛΕΞΟ και ΠΑΠ, πολύ, πολύ πριν γίνει της μόδας, όχι από ''μαγκιά'' μου, στην αρχή, αλλά αγαπημένος φίλος, μου έλεγε για τις προσπάθειες που γινόντουσαν μέσα στην εταιρία.....και με έπεισε αν και εγώ έλεγα μέσα μου, τότε, θυμάμαι, ''πάνε αυτά τα Γιούρια'''......τέλος καλό, όλα καλά στο συγκεκριμένο....:))
Τρίτον, για σήμερα, αλλά πρώτο σε σπουδαιότητα, ....Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες αυτών των ημερών, να είναι γεροί και ευτυχισμένοι!!....

Χρήστος είπε...

πω πω τρελαθηκα για λιγο, ..............Μιχάλη πάλι μου εβγαλε error 403?...ευτυχως το ειχα σωσει αυτη τη φορά!!!!.....φταιω εγω ή προβλημα με τη σελιδα????, απλα ενημερωνω......

michele είπε...

Δεν ξερω να σου πω Χρήστο, εμενα δεν μου εχει συμβει, θα το ψαξω λιγο

austin είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες και γιαννες. Να είναι καλά και ότι επιθυμούν.

Πάντως η ιστορία συνηθίζει να μην γράφει με Χρύσα γράμματα ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟ, ΑΣΧΕΤΟ και ειδικά κάποιον που έκλεισε τις τράπεζες και για άνευ λόγου μαγκιές φεσωσε κάποιες δεκάδες δις έναν λαό.

Ανδριάντα από τους κερδοσκόπους και τα κοράκια που έβριζε μπορεί να έχει! Η ιστορία θα το καταγράψει ως αδίστακτο καρεκλεκενταυρο και πουληταρι άνευ προηγούμενου.

Να υγιενεις φίλε dwk να έχουμε ένα απτό παράδειγμα της παλιάς πασοκικης και συριζαιικης Ελλάδας, να δείχνουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Για να ξέρουν ότι κανένας Γερμανός και άλλος Ξενος δεν φταίει για τα μνημόνια πάρα μόνο εμείς οι ίδιοι για τις εγωιστικα λανθασμένες εμμονές μας και επιλογές μας!

austin είπε...

Νομιζω ότι θέλει μια προσοχή το autorefresh που κάνει η σελίδα καθως επίσης μην έχεις καμιά "στιγμιαία διακοπή" του ίντερνετ. Το τελευταίο ειδικά αν γράφεις σχόλιο από κινητο, που μπορεί να αλλάζει κυψέλη μετάδοσης το δίκτυο του παροχου και να κολλησει

michele είπε...

Ναι Austin ο τελευταίο μπορεί να ισχύει η και καμμια φορα να συμπεσουν δυο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σχολια απο διαφορετικούς χρήστες και να γινει διένεξη!

hippy είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία, χαρά και καθημερινό "άρμεγμα" της ζωής στον καλό Γιάννη Καμπουλάκο, τον καλλιτέχνη και σε όλους τους υπόλοιπους εορτάζοντες.

Μπάρμπα μετά που έκλεισε το marketzone γιατί δεν ακολούθησες στον Τάκαρο? Θα είχες γλυτώσει κάμποσα.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά στους Εορτάζοντες.

Να σημειώσω απλώς στον dwK οτι δεν βγαίνουμε απο τα μνημόνια.

1) Αν ανατρέξουμε στο λεξικό Μπαμπινιώτη σίγουρα θα έχει άλλη εξήγηση στην λέξη ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ και στην λέξη ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ,μόνα τους απλά!
(μετά από πίστη εφορμογη και υπερβαλλον ζήλο του Αλέξη στο 3ο αχρειαστο M.O.U)

2) ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και χαρά.

ο dwk είπε...

Και ξαφνικά η ως τα τώρα «κατηγορία» περί «απραξίας» μεταβλήθηκε σε «υπερβάλλοντα ζήλο»
-καλοδεχούμενος !
Στην πραγματικότητα «υπερβάλλων ζήλος» επιδεικνύεται από τους «από κει»
Αποτέλεσμα: αποκαλούνται «καρεκλοκένταυροι» κάποιοι που κυβερνούν τρία (παρά κάτι) χρόνια από τα 43 (και κάτι) της «μεταπολίτευσης»…
…και στα τρία αυτά χρόνια, αγωνίζονται να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» των προηγούμενων σαράντα
Με αξιοσημείωτη, μάλιστα, επιτυχία

Lorac είπε...

Χρόνια Πολλά στους/στις εορτάζοντες!!

ΑΛΦΑ επιλογή για το ...δύσκολο 2018 λοιπόν. Τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα. Αργότερα θα την αποχωριστώ μιας και προς το τέλος Ιανουαρίου θα αρχίσουν τα πρώτα τραπεζονέα για τα stress-tests. Το μεγάλο αφeντικό ΔΕΝ φαίνεται να θέλει καθαρή έξοδο για την ώρα, οπότε δεν θα είναι περίπατος οι όροι. Θυμίζω ότι η πρόβλεψη μου είναι τόσα όσα ώστε να φτάσει η πρόβλεψη των npl στο 80% για κάθε μια ξεχωριστά. Στο καλό σενάριο και με δικαιολογία τα νέα λογιστικά πρότυπα μέρος του ποσού αυτού θα επιμεριστεί στην επόμενη 5ετία.

ΜΥΤΙΛ που αναφέρεται παρα πολύ φέτος, ενώ στα χαμηλά του ήταν σχεδόν ξαχασμένος, μπορεί να μου θυμίσει κάποιος που -γεωγραφικά- έχει το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας??

Θα ξεκίναγα βασικά διαβάζοντας ..... BILHAM, Roger για ορεκτικό.