Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΣΠΑΓΚΑΤΟ...


Δ​​εν του φαίνεται. Δεν φαίνεται, αλλά απόψε ιδρύεται ένα νέο κόμμα που μπορεί να μην είναι ακριβώς νέο, αλλά είναι κάτι ωριμότερο από άθροισμα προσδοκιών. Είναι ένα κόμμα που, αν και αγέννητο, το μετρούν δύο μήνες τώρα οι δημοσκοπήσεις λίγο ή πολύ κάτω από το 10%.

Η γέννηση αυτού του κόμματος δεν γίνεται αντιληπτή ως γέννηση ούτε καν από τους μαιευτήρες του. Κουρασμένοι και αλληλο-μωλωπισμένοι από την αναζήτηση των διαδικασιών, οι συνιστώντες οργανισμοί μοιάζουν να περιμένουν το ιδρυτικό τους συνέδριο περισσότερο σαν οχληρή εκκρεμότητα παρά σαν ευκαιρία. Αισθάνεται μήπως κανείς ηλεκτρισμένος από το εκλογικό ρεύμα των διακοσίων δέκα χιλιάδων πολιτών που είχαν φτάσει τον Νοέμβριο μέχρι τις κάλπες;

Η νικήτρια μάλλον όχι. Αν ακούσει κανείς τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, αποκομίζει την εντύπωση ότι έχουν σπαταληθεί όλη η ενέργεια και όλο το πολιτικό τους κεφάλαιο στη διαδικασία.

Σχεδόν μισός χρόνος αφιερώθηκε για να συμφωνηθεί ένα σύστημα ανάδειξης των οργάνων. Τελικώς προτιμήθηκε ως ασφαλέστερο το σύστημα του διορισμού, με διανομή εδρών στην Κεντρική Επιτροπή όχι μόνο ανά συνιστώσα, αλλά και ανά υποψήφιο αρχηγό – τόσους εσύ, τόσους εγώ.

«Και πώς αλλιώς δηλαδή θα μπορούσε να είχε γίνει; Αν πηγαίναμε σε εκλογή, θα βγάζαμε πάλι 80-90% ΠΑΣΟΚ. Και πάλι θα μας κράζατε». Ο ισχυρισμός του στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι και εντελώς αβάσιμος.

Οσοι ήταν από την αρχή καχύποπτοι με το εγχείρημα, θα ελεεινολογούσαν το Ποτάμι, τον Γιώργο Καμίνη και τις λοιπές κεντροαριστερές δυνάμεις ότι πήγαν κι έγιναν μεζές για την εξουσιαστική λαιμαργία του πασοκικού Γαργαντούα. Ο διορισμός παρουσιάζεται έτσι ως εγγύηση πλουραλισμού.

Η πρωταρχική επιδίωξη της Γεννηματά ήταν, λένε, να εξασφαλίσει πάση θυσία την ποικιλία των υλικών· να αποφύγει δηλαδή την εντύπωση ότι το εγχείρημα πάει να φυράνει προτού καν συγκροτηθεί. Αυτή η περιλάλητη συγκρότηση είναι, αν αφαιρέσει κανείς το φευγαλέο πανηγυρικό εφέ, το μόνο αντικείμενο του συνεδρίου: Οτι τουλάχιστον από Δευτέρα θα υπάρχει συντεταγμένο κάτι, εκεί που πριν από έξι μήνες υπήρχαν μόνο πινέζες διάσπαρτες στον χάρτη.

Ο πιο κυκλοθυμικός από τους εταίρους της Γεννηματά, που έτρεχε παραμονές του συνεδρίου να φωτογραφηθεί πάλι με τον Τσίπρα, θα ήταν τελικώς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ληξιαρχικώς η εκδήλωση μπορεί να λογίζεται ήδη επιτυχημένη.


Δεν γίνεται άλλωστε για να λύσει το στρατηγικό πρόβλημα του χώρου. Δεν γίνεται για να βρεθούν τρόποι να ξεκολλήσει η Κεντροαριστερά από το ανέφικτο σπαγκάτο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Για τα ανέ-φικτα και τις καθηλώσεις υπάρχει χρόνος από Δευτέρα.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Εξαιρετικός ο Τσιντσίνης για άλλη μια φορά.
Το μουσικο κομμάτι που επέλεξες Μιχάλη παραπέμπτει σε καλοκαιράκι. Αμήν και πότε...
Καλημερα σε όλες και όλους :)

michele είπε...

Καλημέρα σε ολους, να εχετε ενα ομορφο χαλαρωτικό Σκ. Ευφροσυνη φαινεται να ανεβαινει η θερμοκρασία και ειπα να ..προκαταλαβω το καλοκαιρακι :)

Παντα πολύ καλός ο Τσιντσίνης.

ArTaXiA είπε...

Ο Τσιντσίνης εμένα μου θύμισε αυτό:


https://youtu.be/ZFLMLKf6WYc


Πώς είστε; Τι κάνετε;