Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΡΟΝΤΕΟ...


«​​Ενας Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πάντα ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών». Αυτοσυστηνόμενος στον νέο του ρόλο με αυτή την ταυτολογία, ο Ολαφ Σολτς είχε ξεκαθαρίσει με βάση ποιο στερεότυπο θα πολιτευόταν. Μερικά στερεότυπα είναι πολύ σκληρά –ή πολύ χρήσιμα– για να πεθάνουν.

Θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε στα ελληνικά πράγματα: Ενας υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ένας υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα συριζαίος και μετά υπουργός Οικονομικών. Ακόμη κι όταν έχει συνάφεια με το αντικείμενό του, ακόμη κι όταν έχει μια κάποια επίγνωση των κινδύνων, δεν μπορεί να χειραφετηθεί από τον κομματικό νόμο: Ολα είναι τακτική. Η αλήθεια είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ακόμη κι όταν από το στόμα του ξεφεύγει κανένα θραύσμα ρεαλισμού –όπως όταν περιέγραψε στους Financial Times το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας– υποχρεώνεται γρήγορα να συντονιστεί με τη γραμμή του Μαξίμου. Αυτή η γραμμή υπαγορεύει τώρα τους όρκους περί τήρησης των συμπεφωνημένων που ανέπεμψε από το «κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας» ο «ανώτερος κυβερνητικός παράγων». Αν κρίνει κανείς από την ύφεση της σχετικής φιλολογίας, το Μαξίμου κάνει προσπάθεια να μαζέψει όχι μόνο τους ξεκούδουνους βουλευτές, που πλειοδοτούσαν από τα τηλεπαράθυρα για την άρση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, αλλά και τις κεφαλές της αποκαλούμενης «εσωκομματικής μειοψηφίας».

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τη σκοπιμότητα πίσω από τους όρκους: Συγκρατηθείτε, λέει, το κυβερνητικό επιτελείο, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό το μήνυμα έχει στείλει και στους συνταξιούχους – σε όσους, τέλος πάντων, έχουν ακόμη αυτιά για τα μηνύματα της κυβέρνησης. Συγκρατηθείτε μέχρι την έξοδο. Και μετά, ροντέο...

Η τακτική για μία ακόμη φορά είναι βραχυπρόθεσμα αποδοτική και μακροπρόθεσμα αυτοκαταστροφική. Είναι αποδοτική, γιατί επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάει μέχρι το φθινόπωρο και τότε να μετρήσει πότε τη συμφέρει να κάνει τις εκλογές. Είναι αυτοκαταστροφική, γιατί η συντήρηση της προσδοκίας μπορεί στο τέλος να εκτοξεύσει ξανά το πολιτικό κόστος της διάψευσης.


Τον Σεπτέμβριο μπορεί να περιμένει την κυβέρνηση ένα επικοινωνιακό ξέφωτο. Η εποπτεία των αγορών, όμως, θα είναι πολύ πιο αμείλικτη από την εποπτεία των δανειστών – χωρίς καν να προσμετρήσει κανείς τις τυχαίες αντιξοότητες, από την Ιταλία μέχρι το Ιράν. Ο Τσακαλώτος, που ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να μη συναισθάνεται αυτή την πραγματικότητα, την αγνοεί ως συριζαίος. Την αγνοεί επειδή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει τόσο να μπορεί η χώρα να δανειστεί «κανονικά». Την ενδιαφέρει πρωτίστως να διαπλεύσει το τέλμα της οικονομίας –που «υπεραποδίδει» σε πλεονάσματα, αλλά διαρκώς υπολείπεται σε αναπτυξιακή απόδοση– έως τις εκλογές. Μέχρι τότε θα κλειδώνει και θα ξεκλειδώνει τις περικοπές και τις παροχές.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

8 σχόλια:

Lorac είπε...

Μιχάλη και φίλοι, απ' ότι φαίνεται πάνε για κλείσιμο όσων εκκρεμοτήτων μπορούν τώρα, σαλαμοποίηση των υπόλοιπων για το άμεσο μέλλον και πολιτική σπέκουλα πριν την έλευση του ζοφερού 2019*, όπου θα δει και ο κάθε πικραμένος τι ακριβώς έχει ψηφιστεί/αποφασιστεί.

* (Έχοντας μια σχετική γνώση του θέματος μιας και χρονικά προηγούμαστε, σας προτείνω να πάρετε μαντίλι για το κλάμα.)

Η έξοδος του ΔΝΤ εξυπηρετεί τη λογική ευρωπαίων, που εκτιμώ στις παραμονές της νέας ιταλικής κυβέρνησης δεν θα ήθελαν να κουρέψουνε χρέος από την Ελλάδα. Τουλάχιστον εκεί η έξοδος να συνοδευτεί με επαναγορά των δανείων ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό και ως δωράκι να πάνε στα 32,5 χρόνια για αποπληρωμή με επιτόκια Γερμανίας στα καλύτερα της.

Άλλωστε έχουμε και το εγκεκριμένο ήδη υπόλοιπο των κάπου 26δις από το προηγούμενο πρόγραμμα-μνημόνιο. Οπότε η επαναγορά των δανείων ΔΝΤ μπορεί να γίνει από αυτό το πόσο και άμεσα μάλιστα.

austin είπε...

Λορακ καλά τα λες! Μια οικονομία μικροεμποριου που στηρίζεται στις ουρές των ΑΤΜ στο τέλος κάθε μήνα, για να πουμε ότι κάτι κάνουμε, είναι να ψάχνεις από τώρα το...μαντιλι.

Και έτσι για να προβοκαρω λίγο.

Ο ακροδεξιος Άδωνις, και στην πράξη και δημόσια σέβεται και την έκφραση του αντιπαλου του και φωνάζει ότι είναι απαράδεκτη η βία σε μια δημοκρατία από όπου και αν προέρχεται.

Αυτοί οι υποτιθέμενοι αριστεροδημοκρατες τι έλεγαν και τι λενε;;;

μπαρμπαλιας είπε...

σιγα σιγα κοτουλα μου καιγω σε μαερευω...
βαλανε το Νεφελουδη στην ΕΡΤ και εκανε δηλωσεις-ερμηνεια του νομου Κατ.
επι της διαφορας του επανυπολογισμου η μπερικοπη ...και οχι επι ολης της συνταξης.
μαστοριααααα ερχοσαστε παλι

σσ μια αποχωρηση μια προσληψη
αχαχαχααααα

μπαρμπαλιας είπε...

και επιδομα ενοικιου...
αχαχααα
παιχταραδες

austin είπε...

Σκεψου μπάρμπα μου, ότι παρά τις μαλακιες που έχουν κάνει οι ξένοι, φτάνουμε στο σημείο να του εύλογαμε γιατί αν πορευομασταν μόνοι μας ο δρόμος προσφορά μαδουροποιηση θα είχε ξεκινήσει.

Βλέπε την αλλη την κωνσταντοποθλου που συνεχίζει και λέει ότι υπάρχει προπαγάνδα εκεί και δεν αληθευει η κατάντια τους...

Lorac είπε...

Μπαρμπαλιά σήμερα πέρασα από κάτι φανάρια και είχανε βάλει πιτσιρίκια να ζητάνε χρήματα από τα διερχόμενα οχήματα, ενώ οι γονείς τους (μάλλον) πιο πέρα την είχαν αράξει στο γρασίδι κάτω από κάτι δέντρα.

Αυτοί ως πολύτεκνοι απολαμβάνουν επιδόματα -και σωστά κιόλας- από την πολιτεία. Δεν πρέπει όμως όταν κάποιος επιδοτείτε και κατόπιν εκθέτει σε κίνδυνο τον ανήλικο για τον οποίο λαμβάνει το επίδομα π.χ. να χάνει την επιδότηση??

austin είπε...

https://youtu.be/rlET5aB2Ovk

Δείτε τον "πανελλαδικός κατάπτυστο" Βενιζέλο τι λέει. Σιγά μην δώσει κάνεις σημασία. Σημασία έχει το ήταν δίκαιο και έγινε πράξη του τσιπρα.

Ω Θεέ βραδιάτικα... Δεν θα ξεμπλέξει αυτή η χώρα εύκολα και επιμένω ότι Μητσοτάκης θα έχει το μέλλον του πατέρα του. Θα προσπαθήσει να κάνει κάτι για την οικονομία και θα του λέει ο τσιπρασ και οι παρατρεχαμενοι ότι αυτός έκοψε συντάξεις και οχι η υπογραφή των συριζανελ.

μπαρμπαλιας είπε...

αγαπητε μου L.ολοι οι αλβανο,τσετσενο κλπ λατσονες γινανε ελλήνο με τη βουλα βουλωμενη.εκει να δεις ξαπλα παραδες επιδοματα κουπονια...
γη της επιδοματικης καλοπερασης.αλλοιμονο σε οσους δουλεψαν και πλερωσαν