Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



TO TIMHMA ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ...


Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Τι είδους κρίση βιώνει τελικά η Τουρκία; Νομισματική, οικονομική, πολιτική ή όλες τις κρίσεις μαζί; Και τελικά έχει κεντρική τράπεζα ή δεν έχει; Τα ερωτήματα των επενδυτών πολλά, η απάντηση όμως μία, η οποία συνοψίζεται στην ελεύθερη πτώση της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε χθες επιπλέον 5%, με την ελεύθερη πτώση του να παύει πλέον να αποτελεί είδηση, έχοντας απολέσει 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Οι επενδυτές πωλούν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής υπό τον έλεγχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τελικά, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπροστά στο χείλος του γκρεμού που βρίσκεται η οικονομία, δήλωσε χθες παρούσα, προβαίνοντας σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης. Πρόκειται για μία αμιγώς ανεξάρτητη αποτελεσματική κίνηση ή απλώς ο κ. Ερντογάν χαμήλωσε τους τόνους εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου; Για να μη φθάσει στις κάλπες με μία ήδη «τελειωμένη» οικονομία...  Ως γνωστόν, η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία τελεί υπό το τιμόνι του κ. Ερντογάν, ο οποίος ζητεί μείωση του κόστους δανεισμού για να τονώνει την αύξηση των πιστώσεων και τον κλάδο κατασκευών, λέγοντας απροκάλυπτα ότι θα επιδιώξει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές. Συνδέει τη νομισματική με τη δημοσιονομική πολιτική, χαρακτηρίζοντας τα επιτόκια «αιτία όλων των δεινών» και προτάσσοντας πολιτικές που αψηφούν την οικονομική ορθότητα και την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς.


Ποιος θα νικήσει στο τέλος είναι άγνωστο. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η αναβλητικότητα έχει βαρύ τίμημα. Κάθε φορά που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας καθυστερεί να παρέμβει για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, τόσο πιο δραστικά θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει. Και εάν συνεχιστεί η διολίσθηση της λίρας, ίσως να χρειαστούν capital controls για να αποφευχθεί μία κρίση στο τραπεζικό σύστημα. Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας κυμαίνονται σήμερα στο 25% του ΑΕΠ και τα τραπεζικά δάνεια εκπροσωπούν το 126% των καταθέσεων, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στις αναδυόμενες αγορές. Η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων είναι ένα βήμα, αλλά χρειάζονται και άλλα, λένε αναλυτές. Ο κ. Ερντογάν έχει συνάντηση με τους κεντρικούς τραπεζίτες στις αρχές Ιουνίου, αλλά φημολογείται ότι ίσως και να τους πιέσει σε παραίτηση...   

9 σχόλια:

Μαύρος Κύκνος είπε...

Καλημερα σας. Εγω αναμενω τις προσεχεις 2 -3 ημερες την επισημη (προς το δικο τους χρηματιστηριο) ανακοινωση του εταιρου μεγαλομετοχου Fosun sσετικα με τις εξελιξεις.Μην ξεχναμε οτι λιγες ημερες πριν την σναστολη αυξησε το ποσοστο της (συμφωνα με ανακοινωση της ιδιας) κατα σχεδον 2.5%. Και επειδη 8/5 μεχρι 11/5 που ανακοινωσαν οτι εγινε η αυξηση η τιμες επαιζαν απο 6.44€ μεχρι 8.50€ μιλαμε για ποσο κοντα στα 10.000.000€ αν παρω μια μεση τιμη.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ερώτηση: Ποιοι μάζεψαν το Ελβετικό ομόλογο στον πάτο?

https://www.boursedirect.fr/fr/marche/six-swiss-exchange/3-25-ffgroup-17-21-CH0385518052-FFG17-CHF-XSWX/seance

Μαύρος Κύκνος είπε...

22/05/2018 69.10 -1.85 % 470 000. 69.95 70.00 69.05
23/05/2018 65.40 -5.35 % 1 035 000 68.50 68.50 64.00
24/05/2018 58.50 -10.55 % 1 655 000 65.25 66.50 58.00
25/05/2018 42.00 -28.21 % 1 650 000 59.60 59.60 40.00

μπαρμπαλιας είπε...

Μιδας,
γαργαλευεσαι με τη φόλι
πρεπει ναεχεις καλη θεση και ευχομαι να μην πονεσεις.
εγω ,οσο παταει η γατα απαλα
και δεν καιγομαι ουτε χρωστουμενα ειναι.
απο τα μερη μας δε θα περασεις φετος;

Μαύρος Κύκνος είπε...

850 κομμάτια με 6.44€.. Είναι το θεμα των ημερών για αυτό. Για κανενα άλλο λόγο. Εξάλλου την έκανα 2 φορες trade το οποίο μου είχε αποφέρει 3000 χιλιάρικα τα οποία έγιναν ΔΕΗ στα 2.32€.

austin είπε...

Την καλησπέρα μου!

Γιατί να τους κάνω αγωγή Μίδα;; φφ δεν έχω και δεν ακούμπησα και στον χαμό. Ασε που και αγωγή να τους κάνει κάποιος, πιστεύεις ότι θα δικαιωθεί;; αλήθεια τωρα μόνο κωλοφαρδος θα μπορούσε να δικαιωθεί σε τέτοια υπόθεση.

Τώρα και κάτι άλλο που είδα στο τουιτερ, για την ατάκα του μητσοτακη που έγινε σουσουρο.

Προφανώς και στην χώρα της απεραντης βλακειας έχει μεγαλύτερη σημασία τι έπαθε η αριστερά πάρα για το πως θα προχωρήσουμε παρακάτω, ζώντας όμορφα σε μια όμορφη χώρα.

Σωτηρία δεν υπάρχει και συμφωνώ με τον μπάρμπα στα χθεσινά λεγόμενα του. Κοροϊδεύουν την ατάκα του μητσοτακη (που έχει ουσία) αυτοί που πίστευαν τις ανοησίες χωρίς καμία απολύτως ουσία του τσιπρα.

Κρίση μονοπαντη και στην ουσία λαός χωρίς κρίση, απλά υπέρμαχος της επιδόματος αριστερας.

Μπάρμπα μου, όντως στα αστέρια θα είσαι μετά από 50 χρόνια και στον αστερισμό της αριστεράς θα είναι η ελλαδιτσα μας. Της αριστεράς με τις δεξιές τσέπες και της ακριτης αριστεράς που ενώ αυτή η δήθενια έφερε τα δεινά στον τόπο τούτο, κατηγορεί την επάρατη δεξιά για όλα τα δεινά αυτού!



Μαύρος Κύκνος είπε...

Μόλις έστειλα email στον Greco πλήρη στοιχεία ισολογισμων και οικονομικών εκθέσεων τελευταίας 5ετιας να μας πει για το μαριδοχαρτο την ΜΙΓ. Για να δούμε θα ασχοληθεί?

ArTaXiA είπε...

Μιλάει Αρβανίτικα ο Greco;

michele είπε...

Καλησπερα σε ολους και ευχες στον αγαπητο φίλο Lorac για τα γενέθλια του με ευχες για υγεια, αντοχη, εμπνευσεις και κερδοφόρα ενασχοληση με το χρηματιστηριο και τις αγορές γενικότερα