Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ: ΚΕΝΑ ...


Η Μακεδονία μπορεί, όπως έλεγε και το σύνθημα, να είναι μία. Το Μακεδονικό όμως διαιρείται με ασφάλεια σε βόρειο και νότιο, φανερό και αδήλωτο, βαλκανικό και εξωχώριο. Η βόρεια εκδοχή του προβλήματος ήταν που πρώτη παρουσίασε τα γνωρίσματα μιας γνήσιας μεταστροφής. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε κάνει τη στρατηγική επιλογή να ξεκαβαλικέψει από τους πλαστικούς Βουκεφάλες που είχε στήσει ο βλαχοβοναπαρτισμός του προκατόχου του.

Ο Ζάεφ φρόντισε να καταστήσει αυτή τη στροφή ορατή με χειρονομίες συμβολικές, αλλά όχι ασήμαντες. Το πόσο επείγεται να παρουσιάσει και ένα αποτέλεσμα πιο απτό από τις ταμπέλες των αεροδρομίων και τους εκκλησιαστικούς τίτλους των Αχριδών φαίνεται από τον παρορμητισμό με τον οποίο χαιρετίζει «προόδους» στις διαπραγματεύσεις που δεν είχαν συντελεστεί· που μπορεί να είχαν κιόλας συντελεστεί, αν εκείνος δεν βιαζόταν να τις διατυμπανίσει.

Ακόμη και έτσι, η βούληση του πρωθυπουργού της FYROM δεν αμφισβητείται, όσο αμφισβητείται η ισχύς του να την επιβάλει στον πρόεδρο, στη Βουλή και στην κάλπη ενός δημοψηφίσματος.

Το νότιο Μακεδονικό –η δική μας εκδοχή του προβλήματος– ανακινήθηκε και εκτυλίσσεται κυρίως ως αγώνισμα εσωτερικής πολιτικής. Οπως κι αν την ονομάσει κανείς, η φόρμουλα στην οποία κατατείνει η διαπραγμάτευση, δεν μπορεί παρά να είναι σπονδυλωτή: Από τη σύναψη της συμφωνίας μέχρι την επικύρωσή της, θα απαιτηθούν πολλά χρονοβόρα βήματα, κυρίως στα Σκόπια.

Αυτή η χρονική ασάφεια μεταφράζεται σε αντίστοιχη ευχέρεια του Τσίπρα να επιλέξει ο ίδιος πώς θα χρησιμοποιήσει την ωρίμαση του Μακεδονικού· πώς θα την προσαρμόσει στις πολιτικές του ανάγκες το επόμενο φθινόπωρο.

Υπάρχει ένα κενό – που το λέμε «κενό» μόνον επειδή δεν ξέρουμε πώς θα γεμίσει πολιτικά: Από την ανακοίνωση τυχόν συμφωνίας μέχρι την κατάθεσή της στην ελληνική Βουλή. Η απόσταση μπορεί να βοηθήσει να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Τα συλλαλητήρια θα γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού και θα ξεχαστούν στις ξαπλώστρες του Αυγούστου. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει ότι θα συμβεί το αντίθετο; Οτι ο χρόνος θα ευνοήσει την επώαση ενός μετώπου, οι ροπές του οποίου εκδηλώθηκαν εκκωφαντικά στις δύο πρόσφατες λαοσυνάξεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα;

Ο Τσίπρας κινήθηκε στο Μακεδονικό με την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά το κοινό του – που μπορεί να τραυματίσει μόνο τον αντίπαλο. Εδειξε τόσο νωρίς και τόσο απροκάλυπτα την πρόθεσή του να διχάσει τη Ν.Δ., που κατέληξε να την απαλλάξει γρήγορα από το δίλημμα. Δίλημμα μπορεί να υπάρξει μόνο για τη μιάμιση κοινοβουλευτική ομάδα της Κεντροαριστεράς, αλλά, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο δυσκολότερο είναι να επωμιστεί η ελάσσων αντιπολίτευση το πακέτο.


Από όλα τα είδη, το Μακεδονικό που θα απομείνει μετά βεβαιότητος στον Τσίπρα είναι το «καμμένο».

Μιχάλης Τσιντσίνης     www.kathimerini.gr

15 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. .
Μήνυμα οπλαρχηγού προς Κυριο Μητσοτάκη και λοιπούς πού ράβουν κοστούμια. ..
Οι εκλογές είναι πολύ κοντά. .ή σε 4 μήνες ή σε 14..
Τα ψέματα τελείωσαν. ..ή μήπως δεν τελείωσαν;
Και για να εξηγούμαστε. ..
Ένα 15 -20% των Ελλήνων την βγάζει μια χαρά. .Οι δουλειές πάνε καλά αγοράζουν ότι θέλουν μισό τιμής και το κυριότερο θέλουν να ακούνε αλήθειες. .αλήθειες πού οι πολιτικοί κρύβουν. .
Τα στελέχη τής ΝΔ σε έναν αγώνα ειλικρίνειας λένε και διαλαλουν στα κανάλια ότι εμείς δεν ταζουμε και δεν λέμε ψέματα όπως ο Τσιπρας. .και πολύ σωστά κατά την γνώμη μου..
Με μια διαφορά όμως. .Η γνώμη ή δική μου ίσως δεν ενδιαφέρει και κανέναν. ..και όταν το υπόλοιπο 80% θέλει να ακούσει και κανένα παραμύθι για να σού δώσει την πολύτιμη ψήφο τού. .Πρέπει και εσύ (ΝΔ) να ανταποκριθείς..αλλιώς θα ψαρεύεις χωρίς να πιάνεις ψάρια. .γιατί τα ψάρια θα πάνε στον δίπλα ψαρά πού τάζει επιδόματα διορισμούς και χρυσά κουτάλια. ..
Συμπέρασμα. .ξυπνάτε και αλλάξτε ροτα γιατί ο νεαρός θα σάς πάρει τα σωβρακα..χωρίς ψέμα και παραμύθι εκλογές δεν κερδίζεις...Ξυπνάτε.

michele είπε...

Και ετσι δεν θα σταματησουν ΠΟΤΕ οι μεν πολιτικοι να ταζουν μπουρδες, οι δε πολιτες να πιστευουν μπούρδες

Καλημέρα

Μαύρος Κύκνος είπε...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΕ μια χαρα το παει ο Μητσοτακης. Το 2018 δεν ειναι 2009 του Καραμανλη.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Εγώ συμφωνώ μαζί σάς...αλλά οι Έλληνες δεν είναι ακόμα ώριμοι να ψηφίσουν την αλήθεια. .θα προτιμήσουν τα παραμύθια...και δεν λέω ότι ο Τσιπρας θα έρθει πρώτος. .αλλά όταν βλέπω ακόμα να έχει 20 και 22% στις δημοσκοπησεις και ο άλλος 29/30% με ζωνουν τα φίδια.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Οπλαρχηγε εισαι παλιος. Δεν περιμενα να δινεις βαση στις δημοσκοπησεις. Ποτε δηλαδη αυτες εχουν πεσει μεσα στην Ελλαδα?

michele είπε...

Πολλες φορες( τις περισσότερες) έχουν πέσει μέσα. Κυρίως στην τάση. Το ακριβές ποσοστο, εφ οσον πάντα υπάρχει μια απόκλιση που οι ιδιες οι εταιρειες παραδέχονται (+-3%) είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Το θέμα είναι το εξής: Αν εξαιρέσουμε τον Μαιο του 2012 ΠΟΤΕ μια αντιπολίτευση δεν έπεσε κάτω από 25-26% ,δηλ που έχασε τις εκλογες.
Ισως να είναι η πρώτη φορά που θα γίνει.

Επι των αριθμων, η διαφορα μεταξυ των δυο πρώτων και το ποσοστο του Συριζα δεν εχει καμία σημασια ,σημασια εχει το ποσοστο της ΝΔ που θα ειναι πρώτη ετσι κι αλλιως.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ βεβαιως θα εχει σημασία καθως θα πρεπει να ανασυνταχθει το ΚΟΜΜΑ Συριζα γιατι με την απώλεια εξουσίας ειναι δυσκολο να κρατηθει σε υψηλα επίπεδα. Και αυτο διοτι δεν εχει αναπτύξει κομματική δομή.Ειναι ολοι καπου βολεμενοι και αδιαφορουν για την οργανωση τοπικη η σε μεγαλύτερο πεδίο.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Αλλο η ταση αλλο τα ποσοστα. Στην τελευταια σου παραγραφο συμφωνο και επαυξανω. Στην μετα την ηττα εποχη ο ΣΥΡΘΖΑ θα πριχωρησει σε συνεδριο και εκει θα βγουν οι μεγαλες χατζαρες. Κατ εμε ο Τζανακοπουλος θα παιξει μπαλα τα χρονια που ερχονται.

Μαύρος Κύκνος είπε...

*συμφωνώ

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλοί μου φίλοι. .τα παραπάνω τα γράφω γιατί εδώ και μέρες βλέπω κάτι Νεοδημοκρατες πού λένε στα κανάλια. .εμείς δεν..και δεν..Εγώ εκτιμώ ότι δεν ταζουν. .αλλά αν θες ποσοστά μεγάλα πρέπει να τάξεις..και λέω ένα παράδειγμα. .λέει ο Μητσοτάκης μείωση ενφια 30% σε βάθος διετίας. .δηλαδή αν πει 50% και το μειώνει 15% κάθε χρόνο θα πάθει τίποτα; η αν πει μείωση συντελεστών από 29% στο 20% και κάνει πράξη το 26%με μια υπόσχεση για περαιτέρω μείωση σε 2 χρόνια θα πάθει κάτι? Αυτό λέω. .αν δεν πεις και καμιά μαλακια δεν τσιμπάει η μάζα (Διαφωνώ με την λέξη μάζα. .λαός κανονικά )

Lorac είπε...

Ωραίο άρθρο με νουμεράκια. Και μόνο ότι αυτοί που κάναν σημαία τον κακό ευρωπαίο που δεν μας κουρεύει το χρέος κατά >60% θέλουν να φύγει το ΔΝΤ από τη τωρινή συμφωνία εξόδου, δείχνει τα μέγεθος

α)της συντριπτικής ανοησίας

β)του ρόλου τους ως "χρήσιμου" εργαλείου (άλλοι θα λέγανε ηλιθίου)

http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/i-aftapati-tis-diapragmatefsis-gia-to-xreos-44341630930

Συμφωνώ εν μέρη με όπλα. Ο ηλίθιος θέλει ηλιθιότητα απέναντι του, αλλιώς θα σε κατεβάσει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Στο θέμα της ΦΦ και μετά το κυνήγι προσφορών προς μετόχους για αγορά εξωχρημστιστηριακα των μετοχών τους υποτίθεται για κλείσιμο σορτ θέσεων, μια βόλτα που έκανα σε site που έφεραν την καταστροφή της εταιρίας επί ημέρες σημερα άλλαξαν τροπαριο.

μπαρμπαλιας είπε...

ΟΠΛΑ καμαριμ...
τωρα μαζευτικα και βλεπω οτι βαζεις μυαλο.
εγω τα εχω πει πολλες φορες και μεχρι παρεξηγησεως.
το"ολον παλιο και νεο πατσοκ"
δεν θα παραδωσει ...ευκολα.
βλεπεις δημοσκοπησεις συνεχως να κραταει 20%!!!!και δεν εχει αρχησει ακομη η συσπειρωση ,η πολωση,το καρα-ψεμα το μπαλκονατο κλπ.
ηδη οι διορισμοι κανουν θραυση ,με μπασιμο σε παιδια παραδοσιακων δεξιων οικογενειων,οπου ως γνωστον η δεξια σπανιως ευεργετησε δικους της ...
τι να λεμε τωρα.
περιμενετε ,ασ περιμενουμε

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Πιο παλιά μπάρμπα ήμουν πρόεδρος τοπικής ΝΔ σε κάποια πόλη..(ξέρει ο Μιχάλης και εσύ που...)δόξα τον θεό δεν χρειάστηκα ποτέ ρουσφέτι μίας και είμαι στον ιδιωτικό τομέα και οι γονείς μου τα αδέλφια μου ..όλοι στο εμπόριο. .χρόνια. ...Έτυχε όμως τότε στα δύσκολα χρόνια τού ΠΑΣΟΚ να χρειαστώ ένα ρουσφέτι που μου το έκανε Πασοκος αν και ήξερε ότι ήμουν πολέμιος τούς. .ενώ θα μπορούσε να μου αρνηθεί. .για να εξηγούμαστε δεν εννοώ ρουσφέτι με οικ.ανταλαγμα. .αλλά σε θέμα υγείας πού μόνο με εντολή Πασοκου μπορούσε να γίνει. .Από τότε πότε δεν ξεχνώ πόσο δεμένοι είναι οι Πασοκοι νυν Σύριζα. .και ότι στα δύσκολα είναι πολύ ανοιχτομυαλοι και ευελικτοι. .

μπαρμπαλιας είπε...

μην τα λεσ σε σεμενα που ειμαι 71...τα εχω ζησει ολα

Μαύρος Κύκνος είπε...

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις «έκλεισε» η συμφωνία μεταξύ τραπεζών και ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου της επιχείρησης ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάιο του 2019.