Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ...



Κι άλλοι διαφώνησαν με τη Φώφη Γεννηματά για το Μακεδονικό. Κι άλλοι διαφώνησαν, αλλά δεν έκαναν έτσι. Δεν έκαναν όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, που ύψωσε τη διαφωνία του σαν σημαία και την ανέβασε στο βήμα της Βουλής με θούριους κατσαριδοκτόνους – «δεν θα γίνω άλλη μία κατσαρίδα της πολι-τικής», έλεγε.

Υπήρχαν ορισμένοι στην Κεντροαριστερά που συμμερίζονταν τη στάση του· αλλά σχεδόν κανείς που συμμερίστηκε τον τρόπο του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν καλούνταν να ψηφίσει στη Βουλή για την ίδια τη συμφωνία, ώστε, για λόγους συνείδησης, να μην μπορεί να αποφύγει τη σύγκρουση. Αν τον ενδιέφερε πραγματικά η τύχη του Κινήματος Αλλαγής, είχε, λένε, την ευχέρεια να διαχειριστεί με μεγαλύτερη διακριτικότητα τη διαφωνία του – όπως το έκανε, ας πούμε, ο Γιώργος Καμίνης, που εξέφρασε μεν καθαρά την άποψή του, χωρίς, όμως, να τη διατυπώσει σαν προκήρυξη.

Η περίπτωση του Θεοδωράκη και του ευρύτερου κλυδωνισμού στην Κεντροαριστερά θεωρείται ενδεικτική του μακεδονικού στρατηγήματος του Τσίπρα. Χρησιμοποιώντας το εθνικό θέμα, ο πρωθυπουργός προκάλεσε μετατοπίσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτικού χάρτη.

Εξώθησε την αξιωματική αντιπολίτευση στα δεξιά, προκαλώντας μια προεκλογικού τύπου πόλωση που ζάλισε τους ενδιάμεσους. Ο,τι ήταν να πάθει η Κεντροαριστερά πριν από τις εκλογές, το παθαίνει τώρα, χάρη στον καταλύτη του Μακεδονικού. Ο,τι ήταν να κάνει ο Σταύρος αργά ή γρήγορα, για να αποφύγει τη μεταμόρφωσή του σε πράσινη κατσαρίδα, το κάνει τώρα.

Οσοι είναι ακόμη όμηροι της μαγείας του Τσίπρα, βλέπουν τις ηθελημένες συνέπειες της μακεδονικής πόλωσης, αλλά δεν μετρούν τις ισοδύναμες, παράπλευρες ζημίες.
Βλέπουν τη δεξιά μετακίνηση, αλλά όχι τη σύστοιχη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουν την παρέμβαση Σαμαρά, αλλά δεν βλέπουν την ευθυγράμμιση όλων των κορυφαίων στελεχών, από την Μπακογιάννη μέχρι τον Καραμανλή –και την έκθεση εκείνων των καραμανλικών που αναγκάστηκαν να εκδηλώσουν, απροκάλυπτα πλέον, ότι προτιμούν τον Τσίπρα από τη Ν.Δ.

Βλέπουν την ευκαιρία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επιβεβαιώσει τις δυνάμεις της χάρη στην πρόταση δυσπιστίας· αλλά δεν βλέπουν πώς η πρόταση αυτή προκαλεί τον εκλογικό αφανισμό, λόγω πανηγυρικού αυτοεξευτελισμού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Βλέπουν τον κλονισμό της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν βλέπουν την ευκαιρία της να απαλλαγεί σε χρόνο εκλογικά ουδέτερο από ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί.


Οσοι είναι ακόμη όμηροι του μύθου του μεγάλου Τακτικιστή, βλέπουν το ψυχοπολιτικό μέγεθος του Μακεδονικού σήμερα, μήνα Ιούνιο του 2018. Αλλά δεν βλέπουν πόσο χρόνο έχει να διανύσει αυτή η έξαρση μέχρι να φτάσει στις κάλπες.

Μιχάλης Τσιντσίνης   www.kathimerini.gr

11 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα!

Τα πράγματα είναι απλά. Αν ο λαός είχε επίπεδο ο συριζα δεν θα έμπαινε στην βουλή, ο καμμένος δε θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Δώσανε ακόμα και δικαίωμα να μαε ζητήσουν αλλαγή των βιβλίων ιστοριας. Κάτι που είναι σημαντικότερο από το όνομα.

Δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβει κάτι από τα παραπάνω. Και λίγοι ασχολούνται με τα πεπραγμένα του τσιπρα.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του οπλαρχηγού.. ο κύριος Πάνος Καμμενος Βρίσκεται στην λίμνη των Πρεσπών και μεταφέρει κόσμο με το σκάφος τού.
Κατα τα Λοιπά το κόμμα τους εχει διαλυθεί.. πριν λίγο την παραίτησή της υπέβαλε και η Μανταλένα...

austin είπε...

Ολοι ψήφισαν ΠτΔ το 14 τα είχαν πάρει.

Ο καμμένος χθες επειδή πήγε κόντρα και είπαν ότι τα πήρε πάλι.

1) οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κοτες
2) η έννοια του εμετού που οποιοσδήποτε πάει κόντρα είναι προδότης, τα παίρνει κτλ κτλ.

Σιχαματα. Μιλάμε για πραγματικά ότι χειρότερο είδε η ελλαδα

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Κατά εκατοντάδες αποχωρούν από το κόμμα καμμενου τα στελέχη τού. .

Lorac είπε...

Παίκτες αφού τελειώσαμε με προτάσεις μομφής και συμφωνίες στις Πρέσπες πρέπει να αναλογιστούμε ότι πιθανόν το rebalance της Παρασκευής δημιούργησε αρνητική φορά σε πολλά διαγράμματα. Τέτοια κλίση σε καμπύλη διορθώνεται είτε απότομα τύπου "spike", είτε αφού διαμορφώσει ένα πυθμένα που θα υπόσχεται χαμηλότερες τιμές, αλλά αργά και βασανιστικά θα οδηγεί σε θετικές αποκλίσεις.

Θεωρώ ότι τελικά θα δούμε το σενάριο μερικής αποπληρωμής ΔΝΤ, ώστε να παραμείνει μεν στο πρόγραμμα και μετά την έξοδο του Αυγούστου, αλλά να μην χρειάζεται να εκδώσει αναφορά για δυσμενές σενάριο (η οποία DSA θα ήταν σίγουρα αρνητική)

Μέρος από τα υπόλοιπα του ESM θα γίνουν cash safety buffer για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ώστε αν δεν μπορούμε να βγούμε ικανοποιητικά στις αγορές να έχουμε πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση.

Από θέμα χρέους δεν αναμένω τίποτα συγκλονιστικό πέρα από μειώσεις στα πλεονάσματα και άντε επέκταση ορισμένων λήξεων.

Έτσι θα δημιουργηθεί η πιο οικονομική έξοδο από μνημόνιο που θα μπορούσε αυτή την περίοδο για τους δανειστές και εμείς θα μείνουμε να πανηγυρίζουμε μια εικονική πραγματικότητα, που είναι η απόταξη μετά από 8 χρόνια των μνημονίων.


Φυσικά για να το συνδέσω όλο αυτό με τα αγαπημένα μου ενεργειακά, να σας πληροφορήσω ότι αυτή την περίοδο που θα είμαστε εκτός μνημονίων σίγουρα, μιας και έχουμε εξασφαλίσει μέσω ομολόγων 2017 +repos + περίσσεμα ESM τη χρηματοδότηση, είναι και η υπολογιζόμενη περίοδο για εφαρμογή των ενεργειακών σχεδίων ΕΕ και κυρίως ΗΠΑ στην περιοχή. Οπότε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία έξοδο από το μαντρί, παρα μόνο κάθε καλοκαιράκι για να μας κουρεύει ο τσοπάνης μας. Και αυτό μέχρι αν ολοκληρώσει τη στρατηγική του στα Βαλκάνια. Μετά ανάλογα με το πάχος θα πρέπει να φοβόμαστε και κάθε Πάσχα.

Lorac είπε...

Παρόλα αυτά ως παίκτες θα πρέπει να κάνουμε τα κουμάντα μας αυτές τις μέρες ώστε να έχουμε να πουλήσουμε το νέο, όποτε και αν συμβεί αυτό.

Συνήθως επιλέγω Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες και λείπουν όλοι παραλία για καλές επιθετικές κινήσεις, αλλά όπως έγραψα και πάνω η αρνητική κλίση των διαγραμμάτων ίσως φέρει το χρόνο πιο μπροστά.

austin είπε...

Ετσι και επειδη σήμερα έχω εκνευρισμο και λογω καιρού, φιλος φραγκατος που δουλεύει στο εξωτερικό έκανε έμβασμα στην Ελλάδα και έφερε 60.000 ευρώ και τον κυνηγαγανε πόσες μέρες γιατί και πώς τα έφερε και τι είναι αυτά.

Εχουμε πλέονασμα μάλλον και εκεί και δεν τα χρειάζονται οι τράπεζες Μασ.

ArTaXiA είπε...

Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να εμβάσουν οιοδήποτε ποσό πίσω στη χώρα, εάν αποδεδειγμένα ζουν και εργάζονται επί μια διετία στο εξωτερικό, χωρίς πόθεν έσχες και ερωτήσεις. Επίσης 60.000 είναι και κάτω από το ανακοινώσιμο για τα πιστωτικά ιδρύματα όριο.

Bonsoir

austin είπε...

Αρταξια ότι να είναι και δεν είναι, να σε παίρνουν τηλέφωνα για κάτι νόμιμο, που απλά μετά προσκομισες κοινά χαρτιά που ήδη είχαν στην κατοχή τους από το παρελθόν, είναι κάτι και που συνέβη, και δεν είχε θέμα ο άνθρωπος τελικά, αλλά είναι συνάμα κάτι το τραγικό να συμβαίνει.

Τώρα, αν το αμφισβητείς, έχεις κάθε δικαίωμα. Απλά ξαναλέω συνέβη.

ArTaXiA είπε...

Δεν σε αμφισβητώ. Εγώ αναφέρθηκα στο φορολογικό σκέλος, η τράπεζα πιθανότατα ήθελε να είναι οκ με το compliance.

Απλώς, εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις απαντώ: "Χαρτοπαίζω και εκδίδομαι κύριοι".

austin είπε...

Ετσι! Σωστός! Είμαι εκτός και διάβασα με λάθος οπτική το σχόλιο σου.

Ο άνθρωπος είναι νοικοκύρης, ήθελε να δώσει πάλι τις εξηγήσεις του και απορουσε ειλικρινά..