Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 






                     ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ...


Με 70 εκ καθαρό τζιρο και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας 771,18 ( χαμ 771,15 μον) έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστηριο, στον απόηχο μιας μέτριας και σχετικά αναμενόμενης συμφωνίας του χτεσινού Eurogroup.

Oλοι οι δείκτες επεστρεψαν από τα υψηλα τους ( ΔΤΡ κλεισιμο 907,61-υψηλα 948,17 ) δειγμα της αδιαφοριας της αγορας για την συγκεκριμενη συμφωνια.  
Η ζώνη 772-776 κρατησε οριακα και απαιτειται κινηση παω από τις 781 μον για προσπάθεια κινησης σε υψηλότερα επίπεδα.

Οσον αφορά την συμφωνία, είναι σαφές ότι :
1) Η συμφωνία αφορά την ελάφρυνση των υποχρεώσεων μας μέχρι το 2022
2) Το μαξιλάρι διευκολύνει περισσοτερους τους πιστωτες ώστε να είναι ησυχοι από μας τους επόμενους  22 μήνες.
3) Η μείωση σε όρους παρούσας αξίας για τα δάνεια του EFSF είναι 1,7 δισ ( 
Σε περίπτωση μη ανατοκισμού των τόκων των περιόδων χάριτος, η μείωση φθάνει τα €5.8 δισ )
4) Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα  3,5% μεχρι το 2022 δεν επιτρέπει υψηλούς ρυθμους ανάπτυξης και μονο ετσι θα μπορουσαμε να μιλαμε για αποπληρωμη χρεους μετα την περιοδο χαριτος. Αυτό πρεπει να αλλάξει προς το 2% 

5)  Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υπογραφεί πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και με ταχύτητα.

YΓ. Δυο πράγματα θέλει το χρηματιστήριο 1) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( προϋποθετει άμεσες ξενες και ελληνικές επενδύσεις 
2) Κανονική κυβέρνηση.

Οταν πληρωθουν αυτα τα δυο κρτιτήρια θα εχουμε μια καλή αγορα.

MICHELE. 

27 σχόλια:

michele είπε...

Και για να κλεισω ,μεταφέρω εδω την αποτίμηση της συμφωνίας με νούμερα
απο τον καθηγητή Προκοπάκη :


Συνολική αποτίμηση της συμφωνίας για το χρέος της 21/6/2018

Η διευκολύνσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα την 21/6/2018 και η αποτίμησή τους είναι:

1. Δάνειο €3.3 δισ για αγορά ακριβών δανείων.
Αφορούν δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο περίπου 3% ακριβότερο από αυτό του ESM, δηλαδή €30 εκατ/δισ ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, ή ετήσια ωφέλεια από το σύνολο της επαναγοράς €100 εκατ. Τα €3.3 δισ αγοράζουν οφειλές προς ΔΝΤ μέχρι 19/3/2020 (τα €2.1 δισ είναι εντός του 2019). Εάν η εξαγορά γίνει τον Σεπτέμβριο 2018, το όφελος από τους τόκους θα είναι περί τα €130 εκατ το δεκαοκτάμηνο μέχρι Μάρτιο 2020.
2. Άρση του πέναλτυ στα επιτόκια ESM για το δάνειο επαναγοράς ομολόγων το 2012.
Η επαναγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο 2012 έγινε με δάνειο €11.3 δισ. Οι όροι προέβλεπαν αύξηση του επιτοκίου (step up) κατά 2% από 1/1/2017. Η εφαρμογή του ανεστάλη στο Eurogroup 5/12/2016 για ένα χρόνο. Τώρα αίρεται οριστικά. Το κόστος εξυπηρέτησης για το πέναλτυ ήταν €226 εκατ ετησίως.Η αποπληρωμή του δανείου ξεκινάει το 2034. Ως χρόνο ισχύος του οφέλους μπορούμε να θεωρήσουμε το 2039. Να σημειωθεί πως το step up είχε αποφασισθεί το 2012 με τις τότε προοπτικές και προβλέψεις και δεν πρόκειται για μείωση πληρωμών, αλλά για αποφυγή νέων υποχρεώσεων.
3. Επιμήκυνση του δανείου EFSF κατά δέκα χρόνια με περίοδο χάριτος επτά χρόνων.
Στο αμέσως προηγούμενο ποστ αποτιμήθηκε σε μείωση "παρούσας αξίας" κατά €1.8 δισ - λόγω της περιόδου χάριτος.
4. Επιστροφή, εν είδει καρότου, των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περίπου €4.5 δισ σε οκτώ δόσεις. Μερική αποκατάσταση στα συμφωνημένα του Νοεμβρίου 2012.

Να κάνουμε μια σούμα, λοιπόν:

Α. Μείωση κόστους εξυπηρέτησης χρέους κατά (σωρευτικά) €130 εκατ μέχρι τον Μάρτιο 2020, συν €226 εκατ το χρόνο μέχρι περίπου το 2039 (τα τελευταία δεν έχουν πληρωθεί ποτέ μέχρι τώρα)
B. Από τις ρυθμίσεις δανείων EFSF έχουμε μια μείωση σε όρους παρούσας αξίας το 2023 κατά €1.8 δισ - κυρίως λόγω της περιόδου χάριτος.
Γ. Επιστροφή των κερδών ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους περίπου €4.5 δισ. Το είχε πακτώσει ο Στουρνάρας 27/11/2012 και το απεμπόλησαν Τσίπρας-Βαρουφάκης 30/6/2015, χάνοντας οριστικά δύο ετών επιστροφές.

Με όποιο τρόπο και να το κοιτάξει κανείς το σύνολο των ελαφρύνσεων είναι λιγότερο από €10 δισ. Θυμάστε την ψυχή που μας τα είχε ζαλίσει με την μητέρα όλων των μαχών για το χρέος το 2015; Το όφελος είναι μικρότερο ακόμη και απ' αυτό που είχε κερδίσει ο ΓΑΠ τον Μάρτιο 2011! Αφήστε που τα δύο σημαντικά (ως απόλυτο μέγεθος - περίπου το 80% της αξίας των ρυθμίσεων), το πέναλτυ του δανείου επαναγοράς και οι επιστροφές κερδών ομολόγων, είναι αυτονόητες διευκολύνσεις που θα τις κέρδιζε σε διαπραγμάτευση ακόμη και ένα ραπανάκι. Ας μη συγκρίνουμε το ποσόν αυτό με την ήδη καταγεγραμμένη ζημία του 2015 ή τα μέτρα επί των πολιτών που ήταν αχρείαστα στις αρχές 2015. Είναι μικρότερο ως ποσόν από την αύξηση του χρέους τη διετία των υπερπλεονασμάτων, 2016-17.

Μια παράπλευρη απώλεια της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης ήταν η "απελευθέρωση" των πιστωτών από τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει το 2012 για μέτρα που θα μείωναν το χρέος το 2022 στο 110% του ΑΕΠ. Τώρα δίνουν ό,τι τους βολεύει, μόνο και μόνο για να αντέξει η Ελλάδα μέχρι το 2022 - και μετά βλέπουμε.

Απο τη σελίδα του στο fb

mixalis mixalios είπε...

Το λαμόγιο γραβατωθηκε....ενθουσιασμένο το φιλοθεαμον κοινό....

mixalis mixalios είπε...

Επιλύθηκε το πρόβλημα του Δημόσιου χρέους λέει! Θα του χρωστάνε οι επόμενες γενιές....

austin είπε...

Πρώτη φορά... καραγκιόζης με γραβατα!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαύρος Κύκνος είπε...

Όπλαρχηγε είσαι σίγουρος ότι θα αντεξεις μακριά από σχόλια για 10 μήνες???
😀😀😀😀😀

hippy είπε...

Προφανώς όλοι ήθελαν μια "επιτυχία" με την λήξη των μνημονίων...ο Τσίπρας για τα αρνιά που θέλει να μαντρώσει, το ΔΝΤ για το βιογραφικό του, η Μέρκελ για τους συγκυβερνώντες του AfD και λοιπούς ευρωσκεπτικιστές, οι λοιποί κυβερνήτες της ΕΕ για την ησυχία τους.

1) 10 δις (που στην πραγματικότητα είναι τα ΠΡΩΤΑ 10 δις καθώς στην πορεία θα έρθουν κι άλλες διευκολύνσεις) είναι σημαντικό ποσό. Σημαντικότατο και δεν τιμά όσους το αμφισβητούν καθώς εάν μπουν στον κόπο να σκεφθούν η εναλλακτική λύση ήταν η χρεοκοπία κι έξοδος από την Ευρωζώνη τώρα ή τότε...το 2010 ή το 2012 ή το 2015. Συχνά αναρωτιέμαι...πόσοι φίλοι της ΝΔ που γράφουν εδώ στο δημοψήφισμα ψήφισαν το περήφανο ΟΧΙ στο χρέος? Γιατί το 61% είναι πολύ μεγάλο συνεπώς περιέχει σίγουρα και πολλούς δεξιούς.

2) Είναι σημαντικότατο πράγμα για μένα επίσης το ότι ο Τσίπρας δείχνει πως ναι άλλαξε ρότα προς σκεπτικό φιλελεύθερο.

ΑΣΧΕΤΟ

Ποιές είναι οι ετήσιες απολαβές ενός πρωθυπουργού ξέρουμε?

austin είπε...

Χιπι η σοβαρότητα και η ψυχραιμία σου είναι μεγάλη και απαραίτητη. Ειδικά σε έναν πιο παθιασμένο νέο σαν του λόγου μου.

Αλλα να φορτώνει 100 (αν όχι 100, 50 η οσο θες βάλε, γιατί σίγουρα μας τα φόρτωσε κάποιες δεκάδες δις ο τσιπρας) και να παίρνουμε μείωση 10 και με κάτι που ούτως η άλλως θα γινόταν, δεν το λες και καλό.

Από την άλλη ναι, αν θέλουμε να κοιτάμε μόνο μπροστά και όχι τα λάθη, τότε καλά είναι τα 10 σαν απόλυτος αριθμός.

Βέβαια επειδή η ιστορία επαναλαμβανεται δυστυχώς στην Ελλάδα, και δεν μιλάω για σένα, έχουμε αυτή την επιλεκτικη άμεση αμαρτιών στην κεντροαριστερα και πιο αριστερά και έχουμε την επιλεκτικη αμαυρωση της δεξιάς. Ετσι λοιπόν αυτό το πασοκ και συριζα ενώ έχουν κάνει εγκλήματα στην ουσία, βγαίνουν στον αφρο σε σχέση με την ΝΔ.

Και αυτό ειλικρινά με βρίσκει ακόμα περισσότερο καχυποπτο και με το μέρος του (πιο) αδικημένου.

michele είπε...

Δυστυχως Hippy μου επειδη ανθρωπος αγνων προθέσεων δεν μπορεις να παραδεχτεις-αντιληφθεις-πιστεψεις οτι καμια ροτα δεν αλλαξε ο Τσιπρας.

Ειναι ενας οπορτουνιστης, τακτικιστης και δυστυχως αμορφωτος με την γενικη εννοια για αυτη τη θεση..
Σκοπος του ειναι η πολιτική επιβίωση και η "ενσωμάτωση" του στο λεγομενο σοσιαλδημοκρατικο χώρο, καθως το παραμυθι της κυβερνώσας αριστερας τέλειωσε.

Προφανως στις καλες σου προθεσεις,δεν ειχες βρει χρονο να μελετησεις λιγο τις λενινιστικες πρακτικες και τους ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ στην πολιτικη.

Κατα τα αλλα σαφως εχεις δικιο,ειναι σίγουρο οτι πολλοι δεξιοι ( που δεν ειναι μονο στην ΝΔ) εχουν ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψηφισμα.

michele είπε...

Οι ετησιες απολαβες ενος πρωθυπουργου ειναι οσες και του βουλευτη περι τα 100 χιλ μικτα το χρόνο.

hippy είπε...

Από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών δανεικών αποπλήρωσαν ληξιπρόθεσμα δάνεια αμφισβητώ τα 100-80-50 κλπ δις πλην βεβαίως αυτών που κάηκαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Μείωση που ούτως η άλλως θα γινόταν, επίσης δεν είμαι σίγουρος. Αν ήθελαν θα την έδιναν στον Σαμαρά και πιθανότατα ΔΕΝ θα έπεφτε το 2015. Πιθανολογώ πως ο Σαμαράς έχασε την εμπιστοσύνη της Μέρκελ μετά τις ευροεκλογές με λαικίστικες επιλογές και γι αυτό έπεσε (εκδίωξη του επιτυχημένου Χάρη Θεοχάρη, επιλεκτική ενίσχυση επικουρικών ταμείων μετά την γενική κατάργηση του νόμου υπέρ τρίτων, χριστουγεννιάτικο επίδομα δωρο όπως και ο Τσίπρας κλπ).

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα μέτρα Χαρδούβελη θα ήταν απλά η αφετηρία και θα συνεχίζονταν όπως έγινε και με το συριζα.

Προφανώς και δεν αμφισβητώ ότι ο πρώτος χρόνος σύριζα έκανε τεράστια ζημιά στην χώρα με την δυσκολία κατανόησης της πραγματικότητας και την τζαμπαμαγκιά. Ωστόσο νομίζω πως ο Τσίπρας ωρίμασε και στα δύσκολα (σκοπιανό) δείχνει τσαγανό. Άργησε όμως και το καράβι της σωστής γραμμής χάθηκε.

Για τον Μητσοτάκη εσύ σαν νέος τι γνώμη έχεις? Εμένα μου φαίνεται άνευρος.

hippy είπε...

Ο/Η michele είπε...
Οι ετησιες απολαβες ενος πρωθυπουργου ειναι οσες και του βουλευτη περι τα 100 χιλ μικτα το χρόνο.


Χα χα χα κάνεις ότι ΔΕΝ κατάλαβες...κάποιος πληρώνει σε φόρους 100 χιλιάρικα συνεπώς έχει ετήσιο εισόδημα 300, δλδ περίπου 25 χιλιάρικα το μήνα...κι ενώ ρίχνει 300 στην απομέσα πάει και παίρνει καταναλωτικό δάνειο 5 χιλιάρικα?? και μάλιστα δεν πληρώνει τις δόσεις...μα πόσο κρετίνους μας θεωρεί πια???

michele είπε...

Eντυπωση μου κανει η αναλυση σου hippy. Η χωρα αυτη ειναι χαμένη αν ΕΣΥ με τις γνωσεις που εχεις μου λες οτι τα μετρα του mail Χαρδουβελη που ηταν 950 εκ και αντε να πήγαιναν στα 2 δισ

θα συνεχιζόταν όπως με τον Σύριζα. Που φόρτωσε μέχρι τώρα 47 δισ +15 δισ του μαξιλαριου ( απο το συνολο των 80 δισ του γ μνημονίου) χαμένες 7 μοναδες ΑΕΠ(κανε λογαριασμό), πολλά δισ
μεσω QE και φυσικά επενδυτικό κλίμα που χάθηκε με αυτους τους κατσαπλιαδες ,αυτά είναι γνωστά. Δεν βαζω τα cc που πηδηξαν μικρες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ,δεν βαζω τον μηδενισμό των τραπεζών, δεν βαζω θέματα παιδείας, υγείας ,δικαιοσύνης, προσπάθεια επιβολής μέσω του νόμο για τα τηλεοπτικά που κατεπεσε στο ΣΤΕ και πολλά αλλα.

Ας σοβαρευτουμε.

michele είπε...

Ηippy μου εγω απαντησα στο ερωτημα σου χαχαχ. Τα μαθηματικά τα ξερεις εσυ καλύτερα απο μένα. Do the maths λοιπόν. :))

hippy είπε...

Μιχάλη δεν έχω πρόβλημα εάν για την αποφυγή προστριβών μου σβήσεις το τελευταίο σχόλιο...απλα εξεγείρομαι όταν με θεωρούν βλάκα μυγοχάφτη (το αυτό και με τον Τσίπρα)

hippy είπε...

Μιχάλη σε γενικές γραμμές είναι όπως τα λες (CC και λοιπά) αλλά τα μέτρα Χαρδούβελη πιθανολογώ θα έφταναν τα 5 δις τουλάχιστον...η διαφορά μας είναι ότι εγώ θεωρώ τον Σαμαρά συνυπεύθηνο για την έλευση του συριζα λόγω εκτροπής απ΄όσα είχε συμφωνήσει με τους ευρωπαίους και στροφής προς το λαικισμό...και δεν του το συγχωρώ

michele είπε...

Οχι δεν υπαρχει θεμα Hippy μου, μονο του troll σβηνω εγω. Μεγαλοι ανθρωποι ειμαστε θα υπαρχουν και προστριβες

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
michele είπε...

Επιτηδες δεν αναφερθηκα σ αυτο το θεμα Ηippy γιατι ειναι πολύπλοκο.
Πραγματι ο Σαμαρας μολις εχασε τις ευρωεκλογες εκανε στροφη προς το "λαικισμο" το βαζω σε εισαγωγικα γιατι αυτα που ειδαμε τα επομενα χρονια ειναι χωρις εισαγωγικα.

Την στροφη αυτη ( εμεις του την υποδειξαμε με το -4% στις ευρωεκλογες) την κατεγραψε και το χρηματιστηριο [ υψηλα Ιουνιος 2014].

Τωρα, απο τον Σεπτεμβριο και μετα και με την αντιπολιτευτικη γραμμη Συριζα [ εμεις δεν υπογραφουμε τιποτα κλπ] οι ξενοι ΠΑΓΩΣΑΝ τις διαπραγματευσεις και περιμεναν την αλλαγη σκυταλης.
Το λαθος που έκαναν ειναι οτι ΝΟΜΙΖΑΝ οτι ο Τσιπρας ειναι φιλελεφτ ( αυτος που νομιζες κι εσυ δηλ και πολλοι αλλοι) αλλα ...εμπλεξαν
και μαζι δυστυχως και η χωρα.

Απο ερευνες ( και οχι μονο) είναι ΣΑΦΕΣ οτι ο Σαμαρας έπεσε απο τον ΕΝΦΙΑ κυρίως. Εσυ κι εγώ θα τον ρίχναμε λογω "λαικισμου".

Ο περιουσιος λαός τον έριξε για τον ΕΝΦΙΑ γιατί σου λεει ο άλλος είπε θα τον καταργήσει.

Εκτροπη του Σαμαρά στα συμφωνηθέντα δεν υπήρξε τότε.

Γι αυτο και οι ΤΩΡΙΝΕΣ αναφορες τους ( και χθες) μιλανε για το 2012 και το 2015 ως οριακά σημεία για τον εκτροχιασμό της Ελλάδας.

michele είπε...

ΟΠΛΑ μπορεις να γραφεις ο,τι θελεις αλλα παρακαλω να ανακαλεσεις τους χαρακτηρισμους. Το λεω οτι επειδη δεν γνωριζεστε ( αλλα εγω σας γνωριζω και τους δυο) μπορεις να απαντησεις ο,τι γουσταρεις χωρις προσωπικους χαρακτηρισμους.

hippy είπε...

"Ο/Η ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Πόσο ηλιθιος μπορεί να είσαι ...πόσο πιο ηλιθιος μπορεί να γίνεις."

Σίγουρα όχι τόσο ώστε να μπορείς να με κοροιδέψεις...ούτε πιστεύω βέβαια ότι και οι άλλοι σε πιστεύουν...το δασκαλάκος, το έχω πει, με κολακεύει.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.