Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΝΕΚΡΟΥ...


Ο​​ι θιασώτες της θυματολαγνείας δεν ανέχονται να βλέπουν άλλα θύματα πέρα από τους εαυτούς τους. Αυτή είναι η περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία φαντασιώνεται τον εαυτό της ως διαχρονικό θύμα διώξεων, καταπίεσης, εξοριών, υπονόμευσης – κατάλοιπα κομμουνιστικών συμπλεγμάτων.

Σε αυτό το σύμπαν πάντοτε την ευθύνη την έχει κάποιος άλλος, διότι «εμείς είμαστε οι κατατρεγμένοι». Το κράτος (της Δεξιάς, το παρακράτος, ο καπιταλισμός) καταπιέζει και διώκει, βρίσκεται απέναντί μας, εμείς είμαστε τα θύματα και αγωνιζόμαστε για το δίκαιο. Πρόκειται σχεδόν για νομοτέλεια της φύσης.Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτή η αντίληψη γίνεται κράτος; Τόσες δεκαετίες η ριζοσπαστική Αριστερά, αντιπολίτευση ούσα, διακήρυττε με στόμφο την ταύτισή της με τα θύματα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών, αξίωνε παραιτήσεις, λαϊκά δικαστήρια.

Υπό μία έννοια, το ίδιο πράττει και τώρα: αξιώνοντας όχι την τιμωρία του κράτους (αφού η ίδια είναι το κράτος) αλλά των θυμάτων. Ετσι, το πρώτο ανακλαστικό της κυβέρνησης στην πρωτοφανή τραγωδία της Ανατολικής Αττικής ήταν να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να φανεί εκείνη θύμα: εμπρηστών, ανέμων, δημοσιογράφων, της αντιπολίτευσης.

Λάθη και παραλείψεις δεν έγιναν, «όσο κι αν έψαξαν, δεν βρήκαν λάθη», πώς το λένε. Επιπλέον, ένας κρυμμένος πρωθυπουργός στέλνει το δεξί του (κυριολεκτικά) χέρι επί τόπου για να δηλώσει ότι ευθύνονται τα θύματα, οι νεκροί. Ο ορισμός της ύβρεως. Αυτή η υβριστική στάση δεν απέχει και πάρα πολύ από την κατάπτυστη δήλωση ιερωμένου ότι η φωτιά ήταν «θεία δίκη» επειδή ο κ. Τσίπρας «είναι άθεος». Στην ίδια αγοραία λογική εμπίπτουν.

Σε μια φυσική καταστροφή, τυχόν ευθύνες πράγματι δεν αποδίδονται εύκολα. Δεν είναι καταστάσεις «άσπρο-μαύρο» τέτοιες καταστροφές. Κι ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση κατέφυγε σε μια τέτοια μικρολογική, απαξιώνοντας τα θύματα της τραγωδίας και στη συνέχεια παίρνοντας τη θέση τους σε αυτή: όλο αυτό ήταν μια κακοτεχνία της μεταπολίτευσης (όσο δηλαδή εμείς ήμασταν αντιπολίτευση), και αυτό πληρώνουν όσοι επλήγησαν. Ας πρόσεχαν, με άλλα λόγια.

Γι’ αυτό και δεν υπήρχε περίπτωση να ακούσουμε κάτι, όχι μόνον περί παραίτησης, αλλά ούτε καν να υποψιαστούμε μια χειρονομία, μια κίνηση υποτυπώδους συμπόνιας εκ μέρους τους προς τους πληγέντες και τους νεκρούς.

Βεβαίως, η λογική της «μη παραίτησης» έρχεται από παλιά, μόνο καινούργιο δεν είναι αυτό το νοσηρό σύμπτωμα. Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως πρέπει να είναι η πρώτη φορά που κάθε έκφραση, κάθε γλώσσα του σώματος, βλέμμα, κουβέντα, όχι μόνο απέχουν από μια στοιχειώδη ευαισθησία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο και στην απώλεια αλλά φτάνουν ακόμα και ώς το αδιανόητο: την προσβολή νεκρού.


Ηλίας Μαγγλίνης  www.kathimerini.gr

11 σχόλια:

michele είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους. Παρακολούθησαν την χθεσινη κουβεντα περι αυθαιρεσιων και αυθαιρέτων.
Αληθες είναι ότι υπάρχουν και πολλά μάλιστα γενικά σε όλη την Ελλαδα, προϊόν μιας πολιτικής "εύκολης" όπου η πολιτεία έκανε τα στραβά μάτια διαπλεκόμενη με τους ανθρώπους που ήθελαν μια κατοικία εξοχική, όλα τα χρόνια της μεταπολιτευσης.

Δεν έκαναν κάτι διαφορετικό και οι σημερινοί κυβερνώντες στο θεμα αυτο, δίνοντας και extra κινητρα για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Δεν εμπλέκομαι σε μια τέτοια συζήτηση για τον απλούστατο λόγο οτι λογω της αθλιας διαχειρισης της καταστροφης, η κυβερνηση ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ καθαρα με το θεμα αυτο, καθως ακομα δεν ξερουμε ΠΟΣΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ υπαρχουν και δεν εχουν καταγραφει ΟΛΑ τα αποτελεσματα της ερευνας.

Σαφως και υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα γινεται ο,τιδηποτε προκείμενου τα φώτα της δημοσιότητας να βρίσκονται μακρυά απο τα "φλέγοντα" - τι λέξη-, ερωτήματα για την καταστροφή αυτή.

Ειμαι πολύ παλιός για να "τσιμπαω" σε τέτοιου είδους προπαγανδα.

Που ξεκίνησε το ΙΔΙΟ βράδυ της Δευτερας, που ο Τσιπρας ενώ ΓΝΩΡΙΖΕ ότι υπάρχουν νεκροί, επιδόθηκε σε επικοινωνιακο σωου κάνοντας και ηλίθιες ερωτήσεις.

master είπε...

Εντάξει η κουβέντα τοφερε προς τα κει. Και μεις παλιοί είμαστε. Ούτε εμείς τσιμπίσαμε, ουτε τώρα, ούτε προεκλογικά. Απλώς κάποια πράγματα επικαιροποιούνται και συζητούνται λόγω των γεγονότων. Και συγγενείς έχουμε εκεί και σαν παιδιά έχουμε παίξει εκεί.
Αλλά δεν μπορείς να μην το πεις κι αυτό πέρα απ΄αυτό που έγινε στο Μάτι. Σου βγαίνει αυθόρμητα πως να το κάνουμε.

Μαύρος Κύκνος είπε...

To the point απαντήσεις σε όσους πάνε να υπερασπιστουν την πιο άθλια κυβέρνηση που πέρασε ποτέ προσπαθώντας να αποπροσανατολισουν:

http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/i-koinonia-brazei-zitaei-enoxous/10.125869

Dell είπε...

Η κοινωνία βράζει – ζητάει ενόχους Η κοινωνία παντα ζητάει ενόχους και οχι μονο για την φωτεια γιανικα για πολλα θεματα που εγειναν στην Ελλαδα μας εδω και πολλα χρονια και τωρα με την κριση Αλλα το θεμα το πας αλλου φιλε μου ΜODAS και ξερεις πολυ καλα τι εννοω τελος παντον οκ το σεβομαι εχει απο την Δευτερα μετα την φωτεια εχει το Σκαι συνεχεια live ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ

master είπε...

Ε καλά, όχι και υπερασπιζόμαστε και τον Τσίπρα.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Nik22 μάλλον διάβασες μόνο τον υπέρτιτλο.

Dell είπε...

αυτο θελεις την προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας οκ το καταλαβαμε

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

nik22...Μάλλον δεν θυμάσαι τι έλεγε ο Τσε την ημέρα της τραγωδίας στην Ηλεία.
Δηλαδή εσύ τι ήθελες να το περάσουν στο ντούκου το θέμα οι ΝΔδες?
Ας πάμε στην ουσία όμως. .
Ο τσιπρας ήξερε για τα θύματα στις 23:50 της Δευτέρας;
Ναι;Γιατί το απέκρυψε;
Όχι; Είναι επικίνδυνος. .
Αλήθεια όταν λέει αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. .τι εννοεί;
Οι άνθρωποι κάηκαν με προσωπική ευθύνη τού Τσιπρα...ποινική. .
Θα έρθει η ώρα να τα δούμε και αυτά. .
Προς το παρόν ας απολαύσει την εξουσία τού και τα προνόμια τής για όσο καιρό τα έχει γιατί μετά θα αρχίσει ο μεγάλος κύκλος των ευθυνών για αυτόν και τής παρέας του. .
Όλα στην ώρα τούς.

master είπε...

Τόξεραν για τα θύματα όπως προέκυψε απ΄τις δηλώσεις Κουρουμπλή που παραδέχθηκε ότι ενημερώθηκε για τον πρώτο νεκρό της φωτιάς στο Μάτι πριν νυχτώσει το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δεν αξιολόγησε την πληροφορία ως «ασφαλή».

michele είπε...

Εγω πριν λιγο ( για να εισφερω κατι στη κουβεντα) εγραψα στο fb αυτο:

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣ "CLEANER"..

Ο cleaner ή fixer είναι ένα άτομο που "καθαρίζει" μετά το έγκλημα για να διαγράψει τα ίχνη του, η ακόμα χρησιμοποιεί πίεση και διάφορες μεθόδους( δωροδοκία, εκβιασμό) ώστε να μην "εξαπλωθεί" η εγκληματική δράση, κυρίως κάποιων τρίτων.
Χρησιμοποιείται επίσης ως μέσον ελαχιστοποίησης της δημοσιότητας όσον αφορά δημόσιους αξιωματούχους ,εξαλείφοντας ιστορίες για τις αποτυχίες τους ακόμα και αν δεν πρόκειται περι εγκλήματος.
Ετσι λειτούργησε μετά την καταστροφική πυρκαγιά και η κυβέρνηση. Θέατρο της Δευτέρας η "τηλεοπτική" ενημέρωση του πρωθυπουργού από τους αρμόδιους ενώ ΗΞΕΡΑΝ ότι υπήρχαν νεκροί, ακολούθησε η συνέντευξη τύπου των υπουργών Τόσκα-Τζανακόπουλου( με Παππά σε ειδικό ρόλο) και τους αρχηγούς των Σωμάτων όπου μας ανακοίνωσαν ότι ΔΕΝ υπάρχουν λάθη και όλα έγιναν καλώς και τέλος αφού οι "κυματοθραύστες" δεν έπεισαν,( κάποιοι όπως ο Καμμένος εξαγρίωσαν κιόλας) αναγκάστηκε να βγεί ο πρωθυπουργός να ψελλίσει περί πολιτικής ευθύνης. Η σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνη για εντολή εκκένωσης Δούρου, άφαντη.
Κατόπιν, ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων περί αυθαιρέτων προς αλλαγή ατζέντας, ταυτόχρονα με παντελή έλλειψη ενημέρωσης για τους αγνοούμενους. Αντιθέτως δημιουργήθηκαν εντός της εβδομάδας τουλάχιστον 20 νέοι troll λογαριασμοί στα social media με σκοπό αυτό ακριβώς το "καθάρισμα".

Η σχεδόν καθολική σιωπή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλα και της ήσσονος αυτές τις πρώτες ημέρες, εκτός από ηθική υπόσταση, ενέχει και μια πολιτική. ΑΦΗΣΕ να εκτεθούν οι cleaners καθώς χωρίς εχθρό, η πραγματικότητα είναι τα χαμένα πρόσωπα και οι περιουσίες, η θλίψη όλων μας.
Ολων μας;
Φοβάμαι πως όχι.

master είπε...

Αμ το άλλο? Στο συντονιστικό όταν ενημερώθηκε ο Τσίπρας του είπαν ότι υπήρχαν σε σύνολο στη φωτιά στην Κινέτα 88 αυτοκίνητα και στο Βουτζα-Ματι 80. ΕΔΩ:
http://www.iefimerida.gr/video/433785/vinteo-i-syskepsi-tsipra-sto-kentro-epiheiriseon-gia-tin-fotia-sto-mati-den-toy-eipan

Σύνολο δηλαδή 168 οχήματα.

όταν όμως έδωσε συνέντευξη μετά την ενημέρωση μίλησε για πάνω από 300 οχήματα με πάνω από 600 άνδρες. ΕΔΩ:

https://www.youtube.com/watch?v=TKaFl_zWOuU