Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


"ΕΞΥΠΝΕΣ" ΠΟΛΕΙΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ...



Του Θεμιστοκλή Τσούφη

Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο τις κάθε λογής συζητήσεις για τα ζητήματα της οικονομίας. Πολλές φορές, κάνουμε λόγο - θεωρητικά - για τις αναγκαίες προϋποθέσεις της Ανάπτυξης σε μακροοικονομικό επίπεδο. Ο διάλογος αυτός είναι, φυσικά, αναγκαίος. Ωστόσο, ίσως να ξεχνάμε τις πρακτικές προτάσεις σε μικροοικονομικό-τοπικό επίπεδο, που θα επιφέρουν εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, μείωση του κόστους λειτουργίας, δυναμική εξωστρέφεια και προοπτικές ποιοτικής στοχευμένης ανάπτυξης. Εκείνες τις προτάσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν με μεθοδικότητα και να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Κυρίως μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδέα των «έξυπνων» πόλεων αποτελεί μία τέτοια προοπτική. 

Στην Ελλάδα εσχάτως ακούμε και διαβάζουμε αναφορές στις smart cities. Όμως, η αναφορά είναι είτε αποσπασματική είτε δίχως κατανόηση -επιστημονική και πρακτική- της ολότητας του φαινομένου και των δυνατοτήτων του. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο η τοπική αυτοδιοίκηση ως βασικός φορέας υλοποίησης των σχεδιασμών πρέπει να έχει όραμα, διάθεση και εξωστρέφεια. 

Σε αυτή την σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το φαινόμενο αναφέροντας τους βασικούς άξονες, τις καλές πρακτικές (case studies) πόλεων της Ελλάδας και του Εξωτερικού και τις βασικές προτάσεις προς εφαρμογή στη χώρα μας σε κάθε μεριά της χώρας μας. 

Τι είναι, όμως, οι έξυπνες πόλεις; Το φαινόμενο είναι νέο, δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο. Ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να δοθεί ένας απόλυτος ορισμός του θέματος. Η σχετική βιβλιογραφία δεν συμφωνεί σε έναν κοινώς αποδεκτό ορισμό. Αν επιχειρήσουμε να ορίσουμε τις έξυπνες πόλεις θα λέγαμε πως είναι αυτές, που κάνουν χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, που αυξάνουν την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα με στόχο να γίνονται πιο ανθεκτικές, λειτουργικές, βιώσιμες. Έτσι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. 

Η πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφόρησης την τελευταία δεκαετία έχει αναδείξει τις έξυπνες πόλεις, οι οποίες επιθυμούν να δώσουν πρακτικές και αποδοτικές λύσεις στα προβλήματα. Αποτελούν οργανικό μέρος της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που γνωρίζει ραγδαία διάδοση σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ξεκίνησαν από την Ινδία, επεκτάθηκαν μέχρι την Κορέα και αναζητούν τρόπους για να εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες των πολιτών. Άλλωστε τα 2/3 του πλανήτη μας θα ζουν σε πόλεις ως το 2050. Αυτή είναι μία μείζονα ‘’αστική’’ πρόκληση. Για αυτούς τους λόγους μεγάλες εταιρείες, όπως η Intel, η Cisco Systems, η DELL και η IBM συμμετέχουν στην έρευνα νέων εφαρμογών, προϊόντων και τεχνολογιών. Έτσι, παρουσιάζεται μία έντονη δυναμική, που ενισχύεται και από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020. 

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Είναι πρόδηλο πως οι εξελίξεις τοποθετούν τις έξυπνες πόλεις στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας και στην Χώρα μας έχοντας πρακτικά και άμεσα αποτελέσματα στις ζωές όλων μας. Μάλιστα, επηρεάζουν και τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα, δηλαδή την σχέση διοικητικών αρχών με τους πολίτες, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, την αειφόρο ανάπτυξη, τον «έξυπνο» τουρισμό ως συνακόλουθο τους αλλά και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών ενισχύοντας την συμμετοχικότητα και οδηγώντας ολιστικά στη ψηφιακή μετάλλαξη.

Άλλωστε, λίγες μέρες πριν η εφημερίδα «Guardian» αναφέρθηκε στα Τρίκαλα ως μία από τις πιο έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη. Μελετώντας άλλα παραδείγματα (case studies) θα αντλήσουμε σημαντικά συμπεράσματα για την πρακτική υλοποίηση του σχεδίου και στην Ελλάδα.


*Ο Θεμιστοκλής Τσούφης, είναι ειδικός σύμβουλος Ανάπτυξης Έξυπνων Πόλεων και Ψηφιακής Στρατηγικής, επιχειρηματίας / MSc Smart Cities, MSc Management

7 σχόλια:

Μαύρος Κύκνος είπε...

"Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας".

austin είπε...

Καλημέρα. Με αφορμή το παραπάνω άρθρο μια ιδέα που δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό και πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε πααρα πολύ κοντά στο να μπαίνει στα νοικοκυρια ανεπτυγμένων χωρών μια και ο χρόνος είναι λιγος και η ανάγκη για υγιεινή διατροφή μεγαλη..

https://youtu.be/rNcPVvIs_tk

mixalis mixalios είπε...

Άρα ο Σχοινας (ο οποίος φαινεται να ψηνεται να κατεβαίνει στην πολιτική) λέει με απλά λογια ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις αλλά θα αφήσουμε την Ελλαδα να εφαρμόσει αντίμετρα που θα μειώσουν το πολιτικό κόστος...

mixalis mixalios είπε...

Austin πόσο το πουλάνε να πάρω δυό? Πολύ cool αλλά ακόμη μακρινό....

austin είπε...

Μιχάλιο καθόλου μακρινό. Δίνω μία 5ετισ Μαξ για να μπει μέσα στα σπίτια "σοβαρών" χωρών.

Για Ελλάδα βέβαια είναι μακρινό, οπωσ πολλά πράγματα. Εδώ πρέπει πρώτα να λύσουμε τα βασικα

Μαύρος Κύκνος είπε...

Mixalio δε λέει κάτι τέτοιο.

austin είπε...

Βλέπω την ομιλία του Μητσοτάκη και προσπαθώ να μπω στα "παπούτσι του αντιδραστικού" χωρίς λόγο και κάθε τι να το κρίνω σαν ότι μας κοροιδεύει.

Μέχρι στιγμής 3 παρατηρήσεις έχω (είμαι στην μισή ώρα).

1) Ποίότητα στον λόγο, ειδικά σε σύγκριση με τον αμόρφωτο και άσχετο Τσίπτα
2) Ο άνρθωπος γνωρίζει είτε ο ίδιος είτε μέσω συμβούλων κα με την ατάκα που συγκράτησα "μόνο με συνεργασίες και με ποιότητα προιόντος θα μπορούσε να πάει μπροστα ο αγροτικός τομέας στο εξωτερικό". Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα στην ελλάδα, που οι ξένοι κάνουν κρα για τα αγροτικά προιόντα μας, εμείς δεν έχουμε να τους δώσουμε και πάνε σε Τουρκίες και Αιγύπτους για να βρουν υποδεέστερα.
3) δεν λέει ακρβώς τον τρόπο, στην λεπτομέρεις πως θα κάνει την μείωση στην φορολογία. Σίγουτα όμως δεν τάζει λαγούς με πετραχίλια.