Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ...

Η έξοδος από τα μνημόνια -το ξέραμε!- δεν σηματοδοτεί και έξοδο από το τέλμα και τη μιζέρια. Χρειαζόμαστε επειγόντως ανάπτυξη. Εκείνη θα φέρει περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, λιγότερους φόρους, καλύτερες κοινωνικές παροχές. Αλλά η ανάπτυξη έρχεται από τον δρόμο που ανοίγει η σοβαρή επιχειρηματικότητα ενώ η Ελλάδα συνδέεται με τις επενδύσεις μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού. Για να γίνει το μονοπάτι λεωφόρος, χρειάζεται οι επενδυτές να εμπιστευτούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι πολίτες να πιστέψουν τις δυνατότητές της. Σήμερα, η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ και το καίριο ερώτημα είναι: μπορούμε; Μπορούμε να αντιστρέψουμε δυναμικά το βαρύ κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία, την καταρρακωμένη ψυχολογία και την αναξιοπιστία που εμποδίζει τους επενδυτές να εμπιστευτούν τις αναπτυξιακές προοπτικές μας; Γιατί στην οικονομία, η ψυχολογία και το κλίμα δεν είναι έννοιες αόριστες και υποκειμενικές. Είναι αντικειμενικές προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι δείκτες και πώς αποτυπώνουν το μέτρο της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. 


Διάγραμμα Ι: Διαφορά απόδοσης ελληνικού & γερμανικού 10ετούς ομολόγου (Spread). (Μέσες τιμές ανά τρίμηνο1, Πηγή Bloomberg) 

.Τα spreads, η διαφορά στο επιτόκιο δανεισμού μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, είναι ο πιο δημοφιλής δείκτης. Σ’ αυτό το πεδίο παρατηρείται πρόοδος αλλά ελάχιστη. Τα spreads παραμένουν υψηλότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2010, όταν μπαίναμε στα μνημόνια και πολύ υψηλότερα από χώρες με μνημονιακό παρελθόν όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος. Συνυπολογίστε δε ότι τα spreads  ενσωματώνουν και το πολιτικό ρίσκο του Grexit. Και σήμερα είναι συγκρίσιμα με το 2014, όταν ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, αφού η πλειονότητα του εκλογικού σώματος  έφερνε στην κυβέρνηση δύο κόμματα που φλέρταραν ανοιχτά με την ιδέα του Grexit. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ο δείκτης των spreads δεν συνιστά πια αντιπροσωπευτικό δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Διότι τα τελευταία χρόνια εμπεδώθηκε η πεποίθηση πως η Ευρώπη, που διακρατά σχεδόν το 80% του ελληνικού χρέους, θα διευκολύνει την Ελλάδα επιμηκύνοντας τα δάνειά της π.χ., αν παραστεί ανάγκη κι εφόσον η Ελλάδα «συνεργάζεται»! Τα spreads, λοιπόν, αποτυπώνουν, κυρίως, τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, τη συμμόρφωση της πρώτης στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτει η δεύτερη, και όχι τις αντικειμενικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά, τα χαμηλά spreads, η καλή σχέση με τους εταίρους & η δημοσιονομική πειθαρχία  είναι αναγκαία συνθήκη για να πάμε μπροστά. Αναγκαία αλλά όχι ικανή, όπως λέμε στα μαθηματικά. (Η Αλβανία του Χότζα ήταν επί 40 χρόνια δημοσιονομικά ισοσκελισμένη αλλά στην ανάπτυξη …πάτωνε.) 

η συνέχεια εδω: https://www.protagon.gr/apopseis/to-stoixima-tis-ebistosynis-44341700423

Του Γιώργου Στρατόπουλου

9 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρα!

Απλά πράγματα...

http://www.kathimerini.gr/988361/opinion/epikairothta/politikh/ena-fantasma-mphke-sto-ma3imoy?platform=hootsuite

mixalis mixalios είπε...

Την τιμητικη της η Καθημερινή

http://www.kathimerini.gr/988363/opinion/epikairothta/politikh/kerdoskopoi-stis-trapezes
Ακου εκεί κερδοσκοποι στις Τράπεζες....

Lazaros είπε...

Καλημέρα.

Panos είπε...

Καλημερα στα παιδια της Ε.Γ.
ε οχι και κερδοσκοποι..:-)

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Η Κυβέρνηση ανακάλυψε κερδοσκόπους στο ΧΑ και στις αγορές. .σε λίγο θα μας πουν ότι η θάλασσα έχει αλάτι. ...
Σε κάποια στιγμή μέσα στο ΣΚ θα πω δυο λόγια για τις συντάξεις. .
Έτσι για να καταλάβουμε πόσο κοστίζουν στο κράτος οι συνταξιούχοι των 45 και 50 χρονών. .που τρέμουν μην κοπούν οι συντάξεις τούς. .και αν με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν επενδύσεις
να δουλέψουν τα εγγόνια πού ζουν με χαρτζιλίκι και τι όφελος θα είχαμε. .
Καλημέρα σας. .

Μαύρος Κύκνος είπε...

Gunchief καλησπέρα. Ως προς τους 45αρηδες και 50αρηδες προσυπογραφω και μετά 2 χέρια. Επίσης η συνταξιμες αποδοχές πρέπει να είναι αντίστοιχες των καταβεβλημενων για το θέμα εισφορών. Και να κόπουν τελείως τα εφάπαξ κυρίως για ΔΥ.

Jim. είπε...

Θ το κάνουν κουγκι! Κ θ πάνε Μ επανάσταση κατά των αγορών και υπερ των λαών σε εκλογες! Έτσι ν το ευχαριστηθουνε! Είναι η μονσδικη τους ελπίδα Μ πολεμικό κλιμα ν μετριάσουν τις απώλειες!

Jim. είπε...

Επιασε τ 15 γιατί όχι κ τώρα?

Jim. είπε...

Αλλά κατά βαθος γ τις αγορες δουλευουν οι αχρηστοι!Διασφαλίζουν τις συνταξεις πτωχοποιουν και οδηγούν εκτός χρηματοδότησης τη χώρα φεύγουν οισυνταξιουχοι σιγά σιγά κλείνουν οι κωδικοί πληρωμής και τι μένει? Νέοι ανθρωποι σ μια φτωχοποιημενη χώρα ανοχυρωτη στα νύχια των κερδοσκόπων! Έχουμε τους χειρότερους στη ποιο δύσκολη ώρα!!!