Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη




ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΤΡΟΦΕΣ ...



Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα δημόσια πανεπιστήμια ήταν, περιέργως, καλή. Καλή αλλά και καταθλιπτική, περίπου για τον ίδιο λόγο. Ηταν καλό ότι αμφότεροι Τσίπρας και Μητσοτάκης περιορίστηκαν εντός θέματος. Καταθλιπτικό ήταν το ίδιο το θέμα.

Καταθλιπτική ήταν η ανάγκη να συζητείται ακόμη αν πρέπει ή όχι να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια· αν είναι ή όχι σκόπιμο να υπάρχουν «αυτόνομοι» χώροι μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο· αν πρέπει ή όχι η αστυνομία να αστυνομεύει τα ΑΕΙ, όπως αστυνομεύει όλη την υπόλοιπη επικράτεια.

Η συζήτηση, που όντως δεν ξέφυγε από την ημερήσια διάταξη, θύμιζε αφόρητα τους καβγάδες που γίνονται μεταξύ συνδικαλιστικών παρατάξεων τα τελευταία τριάντα χρόνια στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Ο Τσίπρας θα πρέπει να ένιωσε βαριά νοσταλγία. Μπορούσε πια, ως πρωθυπουργός, να αναμασήσει το συνδικαλιστικό του πρωτόγαλα – για την επάρατη «αγορά» που θέλει να επιβληθεί στη γνώση· για την εκπαίδευση που «δεν πρέπει να γίνει αναλώσιμο εμπόρευμα».

Αυτή η έκθεση θα αρκούσε για να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία του Μητσοτάκη να προκαλέσει τη συζήτηση. Αν το δει κανείς από τη σκοπιά του προεκλογικού οφέλους, ο Τσίπρας εξωθήθηκε στη Βουλή να επαναλάβει θέσεις που, πλέον, από τη συντριπτική πλειοψηφία θεωρούνται παρωχημένες. Εξωθήθηκε να δώσει μια παράσταση που απευθυνόταν μόνο στην Kοινοβουλευτική Oμάδα – τη μόνη ομάδα που δεν έχει μάτια για να δει τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια.

Η αυριανή κυβέρνηση θα χρειαστεί μια αλυσίδα από θετικά σοκ – από κινήσεις υψηλού, αλλά όχι σκέτου, συμβολισμού, προκειμένου να δημιουργήσει τις ψυχικές προϋποθέσεις μιας οικονομικής και πολιτικής στροφής. Δεν υπάρχει πεδίο πιο πρόσφορο για τέτοιες κινήσεις από την παιδεία και τα πανεπιστήμια – τα οποία πρώτη η ίδια η Αριστερά έχει μετατρέψει σε έδρα ιδεολογικής αναμέτρησης.

Ο Μητσοτάκης χθες έδειξε να έχει επίγνωση ότι η προσπάθεια αυτή –να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι «τα πράγματα αλλάζουν», ξεκινώντας από έναν τομέα που δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη των δανειακών καταναγκασμών– δεν θα είναι εύκολη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στον αντίπαλό του ανοιχτά ότι ξέρει τι τον περιμένει: Οι πυρήνες που τώρα εκδηλώνονται μόνο από τελετουργικό καθήκον –καίγοντας για ξεμούδιασμα τα Εξάρχεια– αδημονούν για μια «δεξιά» κυβέρνηση. Υπολογίζουν ότι αυτή θα τους δώσει την ευκαιρία να στήσουν σκηνικό αντάρτικου πόλης.


Το εύκολο για τον Μητσοτάκη είναι να κρατάει ψηλά αυτή την προνομιακή για τον ίδιο ατζέντα –προνομιακή γιατί συγκινεί ακροατήρια ευρύτερα του νεοδημοκρατικού– μέχρι τις εκλογές. Το δύσκολο θα είναι μετά. Θα είναι δύσκολο κυρίως επιχειρησιακά. Γιατί, από την άποψη του πολιτικού κόστους, θα είναι το πιο εύκολο από τα δύσκολα που τον περιμένουν.

www.kathimerini.gr   Mιχάλης Τσιντσίνης.

17 σχόλια:

michele είπε...

Καλό απογευμα σε όλους!

θυμήθηκα μια κουβέντα περι δημοψηφισματων που είχαμε κάνει εδώ με τον Hippy και τα συχνά δημοψηφίσματα στην Ελβετία:

Εάν γινόταν στην Ελλάδα ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα: "Προτιμάτε να υπερέχει το εθνικό δίκαιο στη χώρα ή το διεθνές δίκαιο;", το αποτέλεσμα υπολογίζω ότι θα ήταν υπέρ του εθνικού δικαίου με ποσοστό πάνω από το 90%.

Σήμερα οι Ελβετοί ψήφισαν σε ένα δημοψήφισμα με τέτοιο ερώτημα και αποφάσισαν σε ποσοστό 63% ότι πρέπει να υπερέχει το διεθνές δίκαιο του εθνικού δικαίου.

Ας μιλήσουμε λοιπόν περι πατριωτισμού που στην Ελλάδα έχει έναν μονοθεματικό κατά τη γνώμη μου χαρακτήρα.

Βάσει του αποτελέσματος και παρά το γεγονός ότι οι Ελβετοι δεν είναι στην Ευρωπαίων, έχουν δικό τους νόμισμα κλπ
βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν είναι τόσο πατριώτες;

michele είπε...

Το δε γεγονος της επίθεσης του τοποθετημένου απο την κυβερνηση κ. Ρουμελιωτη εναντιον του διευθύνοντος συμβούλου κ Πανταλακη επειδη ο τελευταιος αρνηθηκε τη χορήγηση καποιου δανείου, με μπουνιες κλπ

καταδεικνύει πολλα και σε πολιτικό και σε οικονομικό-τραπεζικό επίπεδο

austin είπε...

Το γεγονός ότι βγαίνουν ειδήσεις για 22.000 προσλήψεις από το παράθυρο, τα πλούσιο παρόλα γεύματα, τα show off με αεροπλάνα και ελικόπτερα, το ότι ο ξεδιάντροπος λέει οτι δεν έχει αστυνόμευση στο γραφείο του και στο σπίτι του, ενώ είναι σαν αστακός... Δηλώνει πολλά για ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΕΛΛΗΝΑ.

Δεν πάμε πουθενα...γιατι από όλα τα παραπάνω, ο κόσμος δεν ασχολήθηκε, αλλά ήξερε να ασχοληθεί για τον τατσοπουλο.

Βέβαια φταίει και η ΝΔ που δεν του ξεφτιλίζει νερά σκέτα, βγάζοντας στην φορά τότε 300!!!! που βρίσκονται με πολιτικά στα πέριξ του σπιτιού του τσιπρα. Και πώς συμπσριφερεται η αριστερή περιστερα στους φυλακές του τσιπρα...

Εχει ο θεος...για όσους έφυγαν από την χώρα!

Την καλησπέρα μου

hippy είπε...

"Ο/Η michele είπε...
Καλό απογευμα σε όλους!

Βάσει του αποτελέσματος και παρά το γεγονός ότι οι Ελβετοι δεν είναι στην Ευρωπαίων, έχουν δικό τους νόμισμα κλπ
βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν είναι τόσο πατριώτες;"


Καλησπέρα Μιχάλη

εγώ βγάζω το συμπέρασμα ότι οι Ελβετοί είναι "πολίτες του κόσμου*" και το ίδιο θα ήθελα να είναι κι οι συμπολίτες μου.

* ευγενείς, κοινωνικοί, με αρχές, με γνώση των δικαιωμάτων τους, με σεβασμό στον διπλανό και αίσθηση δικαίου. Ακριβώς το αντίθετο με τον απολίτιστο οδηγό που χθες οδηγώντας μπροστά μου πέταξε τα φλούδια απ΄το μανταρίνι στο δρόμο ή την κοπέλα που πέταξε αδέξια το χαρτομάντηλο στον ανοιχτό κάδο οπότε αυτό χτύπησε στο χείλος στο στήθος περαστικού και προσγειώθηκε στο χώμα. Στην διαμαρτυρία του τελευταίου έβαλε τα γέλια αντί να ζητήσει συγνώμη.

Αν μπορούσα να διαλέξω πατρίδα η Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλά στις επιλογές μου. Σχεδόν όσο και στο διάγραμμα παλαιότερης απογευματινής σου ανάρτησης.

hippy είπε...

Μόλις μάθαμε το λόγο πίεσης στην ΓΡΙΒ. Συγχώνευση Eurobank με Grivalia??

https://www.iefimerida.gr/news/461170/ektakto-ds-tis-eurobank-syghoneyetai-me-tin-grivalia

austin είπε...

Χιπι συμφωνω με την σκέψη σου...αλλα στην επιλογή της χώρας σαν γεωγραφικό σημείο, θα επέλεγα σίγουρα Ελλάδα. Με ίσως κάποια δόση υπερβολης, θεωρώ ότι είναι τόσο τέλεια η χώρα που ο μόνος τρόπος να έρθει η ισορροπία είναι να έχεις ένα τόσο ανεγκεφαλο λαό.

Λίγο, ειλικρινά λίγο, να είχαμε το αυτονοητο ΩΣ οδηγό σκέψης και διαβίωσης τότε εδώ θα κάναμε θαύματα.

Οπωσ και έγινε στην αρχαία Ελλάδα. Μπορεί και τότε να καταδίκασαν τον Σωκράτη, μπορεί και τότε να υπήρχαν στραβά, αλλά μπόρεσε να υπάρξει έστω μια πρόσκαιρη "αρμονια" και έτσι γίναμε κιβωτός μεγάλων πραγμάτων...

michele είπε...

6,34 συμφωνω απολυτα Hippy εκει το παω κι εγω :)

Καλη είδηση για ΕΥΡΩΒ και γενικότερα για το χρηματιστηριο η συγχωνευση με Γριβ

32% το fairfax στην τραπεζα αυξηση της κεφαλαιακης επάρκειας στο 16,5% απο το 14,5% σημερα

mixalis mixalios είπε...

Άμα έχεις κοινό μέτοχο κάνεις δουλειές...θυσιάζεται η Γριβ για το καλό της Τράπεζας! Μένει να δούμε τη σχέση ανταλλαγής

mixalis mixalios είπε...

Άλλη μια εταιρεία εκτός ΧΑΑ λοιπόν, σε λίγο θα παίζουμε τις κουμπάρες μόνοι μας

mixalis mixalios είπε...

Πετράν Θεούλης...

"Για την μετοχή της Eurobank προφανώς αποτελεί καλό νέο και η μετοχή δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν βρεθεί στο limit up δηλαδή +30%"

mixalis mixalios είπε...

Αφεντικό αν δεν έχεις κάτι καλύτερο μας βάζεις ένα διαγραμματάκι αύριο....

michele είπε...

Υπ αυτην την εννοια δηλ μπορει να συγχωνευσει και η Εθνικη την ΠΑΝΓΑΙΑ που η κεφαλαιοποιηση της ειναι 75% πανω απο αυτην της ΓΡΙΒ ;

mixalis mixalios είπε...

Δεν έχουν κοινό μέτοχο αν θυμάμαι καλά! Την Παρασκευή δεν την έχουν κάτι Οβραιοι?

mixalis mixalios είπε...

Παρασκευή = Πανγαια

http://www.economy365.gr/article/67366/allazei-i-metohiki-synthesi-stin-ethniki-pangaia-poioi-apohoroyn-poioi-erhontai

michele είπε...

Ναι σωστα ,δεν θυμομουν ακριβως την μετοχικη συνθεση .Λεει κι αυτο:

"Ακόμη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Invel έχει το δικαίωμα του call option, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να της πουλήσει το ποσοστό της στην ΑΕΕΑΠ, βάσει προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μετόχων. Σύμφωνα με αναλυτές το τι θα πράξει η Invel δεν είναι προφανές και αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην πρόβλεψη που έχει γίνει για το τίμημα της συναλλαγής αυτής."

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Λέτε να αγοράσει η Μιγ την Πειραιώς?

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Θα μου πείτε. ..Η Πειραιώς έχει Μιγ. .χαχαχα