Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


AOΡΙΣΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ  ΟΜΟΛΟΓΩΝ...


Αρκετά αόριστο και με τρία εναλλακτικά σενάρια θα είναι το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, καθώς επικράτησε η άποψη να διατηρήσει το ελληνικό Δημόσιο το πλεονέκτημα των ελεύθερων πρωτοβουλιών. Και αυτό γιατί οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας άσκηση μεγάλης επικινδυνότητας τη νέα έξοδο στις αγορές.

Πηγές της αγοράς ομολόγων υποστηρίζουν ότι, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες αγορές, όπου ανακοινώνονται λεπτομερώς τα προγράμματα εκδόσεων, σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι συνηθισμένο να αποφεύγονται οι λεπτομέρειες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει ανά πάσα στιγμή η συγκυρία, προκειμένου να αντλήσουν τα επιθυμητά ποσά.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος είναι να αντληθούν περίπου 7 δισ. ευρώ από τα περίπου 12 δισ. ευρώ των δανειακών αναγκών του Δημοσίου για το 2019. Ομως, όπως προαναφέρθηκε, το πρόγραμμα θα έχει τρία εναλλακτικά σενάρια, οπότε το ποσό μπορεί να είναι και μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να γίνει μια πρώτη έκδοση το πρώτο τρίμηνο του έτους, πιθανώς 5ετούς τίτλου, για ένα μικρό ποσό, ίσως και 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, πρόκειται να γίνουν τουλάχιστον δύο εκδόσεις χρέους. «Πιθανότατα θα είναι ένα μεσοπρόθεσμο ομόλογο και μια δεύτερη βραχυπρόθεσμη έκδοση», ανέφερε αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ποσό σχεδιάζει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ άλλη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ανέφερε ότι οι συνθήκες στις αγορές θα επηρεάσουν την πιθανή διάρκεια των ομολόγων που προγραμματίζεται να εκδοθούν.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα έχει αρκετή ρευστότητα για να αποπληρώσει τις δανειακές της ανάγκες του 2019, αλλά θέλει να δείξει ότι χαίρει της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών ομολόγων.

Η σκέψη πάντως για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, που θα αποτελούσε την κορωνίδα της εκδοτικής δραστηριότητας του ελληνικού Δημοσίου, έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν. Σημειώνεται ότι, στις αρχές του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξούσε να προχωρήσει σε τέτοια έκδοση ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο ως ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα.

Πηγές από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων οφείλεται στις εξωτερικές συνθήκες και κυρίως στην Ιταλία, ενώ ανησυχούν και για το διεθνές περιβάλλον που επιβαρύνεται από τον εμπορικό πόλεμο, τη συναλλαγματική αστάθεια, αλλά και από το πιθανό άτακτο Brexit. Σημειώνουν, πάντως, ότι η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών από τους πορτογαλικούς τίτλους παραμένει σταθερή εδώ και πολύ καιρό, κάτι που θεωρούν θετικό στοιχείο.

Σημειώνεται ότι το 2019 θα επιδιωχθεί η επαναγορά χρέους του ΔΝΤ, με προτεραιότητα τα 2 δισ. ευρώ που λήγουν την ίδια χρονιά και με στόχο συνολικά να εξαγοραστούν 5 δισ. ευρώ.


Οι πηγές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι καλή συγκυρία για έξοδο στις αγορές θα ήταν η ανακοίνωση των σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το όχημα ειδικού σκοπού για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Η δεύτερη αξιολόγηση των θεσμών, εφόσον είναι θετική και οδηγήσει στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών SMPs και ΑNFAs, θα βοηθήσει επίσης.

Ειρήνη Χρυσολωρά  www.kathimerini.gr

8 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημερα σε ολους..
Χθες το βραδυ σε ενα σπιτι καπου στο Π.Ψυχικο..
Εγινε ενα πάρτυ..καλεμενοι πολλοί..
Κόσμος πολύς...Πασόκοι πολλοί..Και Νδες πολλοί..
Και ο πρωθυπουργός ...ο εν αναμονή...φίλος απο τα παιδικά χρόνια του οικοδεσπότη..και της συζήγου τού κορη προην υπουργού του Πασοκ..
Καπου εκεί και ο οπλαρχηγός..μαζί με υποψήφιο δήμαρχο του παλιου Πασοκ..
Τα πηγαδάκια πολλά...το γέλιο πολύ...
Σε κάποια απο αυτά ολοι συμφωνούσαν πως ο Μητσοτάκης παίρνρι αυτοδυναμία..σίγουρη..ακομα και με εφτάκομματικη βουλή..πραγμα δύσκολο...
Ενας Πασοκος έλεγε συνεχώς..οχι σε συνεργασία με Μητσοτακη..μονοι μας..για να χτυπησουμε τον Συριζα και να εχουμε ελπιδες για τις μεθεπομενες εκλογες..
Ο Βενιζελος..ο Λοβερδος..και αλλοι..ας πανε στο καλο..δεν τους θελουμε..
Α...κατι λεγανε και για εκλογες..συντομα μαλιστα..πριν τον Μαιο..
Θα δουμε αν θα εχουν δικιο..
Καλημερα σας και παλι..

austin είπε...

Εγώ έχω μια "καλλιτεχνική ερώτηση". Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι ειμαστε στο πάτο στο χαα. +- 100 μονάδες δεν κάνει ουσιαστική διαφορά στους πάτους, ειδικά όταν μπροστά οι πιθανότητες γέρνουν προς ανοδική δυνατή λύση του πάτου.

Γιατί λοιπόν ο Τιτάνας αποφάσισε στον πάτο της Ελλάδας να φύγει;; και μια απόφαση που πάρθηκε μετά από το ταξίδι του με τον μητσοτακη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο άλλοτε σηματωρος φεύγει; περίεργα πράγματα.

Την καλημέρα μου!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Δεν εφυγε..

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλές γιορτές σε όλες κι όλους εύχομαι.😊 Να τα περάσετε όμορφα με αγαπημένους και να ανακτήσετε δυνάμεις για όσα έρχονται! Με υγεία, γέλιο κι όχι απλά χαμόγελο να υποδεχτεί ο καθένας και η καθεμία τη νέα χρονιά!

michele είπε...

Καλό απογευμα σε ολους! Ευχαριστουμε Ευφροσυνη για τις ευχες, αντευχομαι τα καλύτερα για σενα και την οικογένειά σου αλλα και σε όλους τους φίλους της Ελςύθερης Γνώμης!

michele είπε...

Οσον αφορα το σχολιο του ΟΠΛΑ,δεν υπαρχει περιπτωση επτακομματικης βουλης δυσκολη ακομα και η εξακομματική.Η πόλωση θα ειναι μεγαλη. Το ΚΙΝΑΛ αν κινηθει ετσι πως ελεγε ο ..πασοκος θα απορροφηθει απο τον Συριζα.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Αυτό είπα και εγώ του πασοκου..
Αλλά αυτός τρέφει ελπίδες να διαλυθεί ο Σύριζα. .στον κόσμο τούς. .

Lorac είπε...

Ρε παιδιά που πάτε και τους ξετρυπώνεται αυτούς?? Εγώ 11 στους δέκα που ρωτάω δεν ψήφισαν ποτέ τσυριζα και πΣΟΚ