Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


Η ΑΓΟΡΑ "ΔΙΨΑ" ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ...


Από τα μέσα του 2016 και με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ξεκίνησε στην ελληνική αγορά μια διαφοροποίηση των μετοχών πολλών εταιρειών σε σχέση με τις αντίστοιχες τραπεζικές. Εταιρείες κυρίως εξαγωγικές,  που δραστηριοποιούνται σε hot κλάδους ανέλαβαν τα ηνία της ανάκαμψης σε μια χώρα  υπό καθεστώς στασιμοχρεωκοπίας. Στον χώρο των μετάλλων, των κατασκευών και της ενέργειας οι ηγέτιδες δυνάμεις έδειξαν το δρόμο, ακολουθούμενες από επιχειρηματικες κινήσεις και σε άλλους κλάδους, όπως τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία, από εταιρείες που θέλησαν να συμπορευτούν με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.  

Πράγματι, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου εκτός των τραπεζικών τίτλων αυξήθηκε κατά 18% μεταξύ του 2016 και του τέλους του 2018. Από τα μέσα Οκτωβρίου διαφαίνεται μια πρόθεση να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας. Λόγω των αβελτηριών και της καθυστέρησης αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων εκ μέρους και της κυβέρνησης, οι μετοχές των τραπεζών υπέστησαν μεγάλες απώλειες παρασύροντας το σύνολο της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα.   

Αν και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η αγορά δείχνει τελευταία να αντιδρά θετικά σε μια επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την επίλυση του εν λόγω ζητήματος-ορόσημο των τραπεζών που επηρεάζει την οικονομία γενικότερα. Τα στελέχη της Morgan Stanley που πρόσφατα βρέθηκαν στην Αθήνα, πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων για την περίοδο 2019 – 2021. Βρίσκουν εξίσου ενδιαφέροντα τα σενάρια της ΤτΕ και του ΤΧΣ, ενώ βλέπουν με θετικό μάτι και τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Τις τελευταίες υπό την αίρεση της διασφάλισης της συμβατότητας με τις αρχές περί ανταγωνισμού της ΕΕ. 


Υπό αυτό το πρίσμα και ανεξάρτητα αν υπάρξει ένα τελευταίο βύθισμα στο ΧΑΑ, είναι πολύ πιθανή η προεξόφληση θετικών εξελίξεων, πόσο δε μάλλον μέσω των επερχόμενων εκλογών, καθώς διαφαίνεται η ανάληψη του πηδαλίου της χώρας από μια κυβέρνηση σαφέστατα πιο φιλική στους επενδυτές και τις αγορές. Εάν μάλιστα αυτά συνοδευτούν και από μια επισφράγιση τρόπον τινα του τέλους της Μεταπολίτευσης αναβαθμίζοντας τη χώρα σε θεσμικό  και αξιακό επίπεδο, τότε είναι βέβαιο ότι  η αγορά θα πανηγυρίσει.

Αρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην χθεσινή έκδοση της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" 

2 σχόλια:

SCALPER είπε...

Καλησπέρα...ωα αρχίσουμε να προσέχουμε και μετοχές μικρομεσαίας
κεφαλαιοποίησης....με δυνατό story.....

michele είπε...

Nαι όντως Scalper υπαρχουν ηδη καποιες που εχουν ξεκινήσει, επειδη υπαρχει ανοδικό κυμα ενα rotation χρημάτων θα γίνει