Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019




Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ 
ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ...


Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι αγανακτισμένες από το οικονομικό σύστημα της χώρας, δεν θα μπορούν να αποτελούν πλέον βασικό στήριγμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, δήλωσε χθες κορυφαίο αμερικανικό λόμπι. Οι επιχειρήσεις επιμένουν ότι η όποια συμφωνία θα τερματίσει την εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα πρέπει να λύνει και τα διαρθρωτικά προβλήματα της κινεζικής οικονομίας.

Οι αμερικανικές εταιρείες με παρουσία στην Κίνα ζητούν την αλλαγή της κινεζικής εμπορικής πολιτικής. Το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά, δήλωσε το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στην Κίνα, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του. «Οι αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα στηρίζουν εδώ και πολύ καιρό τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Τελευταία, όμως, λειτουργούν σε αβέβαιο περιβάλλον και τρέφουν αρνητικές προσδοκίες για τις επενδύσεις τους στην Κίνα», συμπλήρωσε.

Στον ένατο μήνα του εμπορικού πολέμου εισέρχονται οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σημειώνοντας απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλη πτώση στις αγορές και απότομες ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων ως μέσο πίεσης προς το Πεκίνο για να τερματίσει πολιτικές που, όπως ισχυρίζεται, πλήττουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Με αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ απάντησε το Πεκίνο.

Το εμπορικό επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Κίνα υποστήριξε πως οι δασμοί επηρέασαν αρνητικά πολλά μέλη του. «Κατανοούμε ότι μια ουσιαστική λύση της εμπορικής διαμάχης θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο Τίμοθι Στράτφορντ, πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με έρευνα του επιμελητηρίου, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο, η πλειονότητα των μελών επιθυμεί τη διατήρηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, όσο η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη λήξη του εμπορικού πολέμου.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί, ωστόσο οι αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα εξακολουθούν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με αυτή που έχουν οι κινεζικές εταιρείες στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε το εμπορικό επιμελητήριο. Για παράδειγμα, το Πεκίνο αναγκάζει τις ξένες εταιρείες να μοιράζονται την τεχνολογία τους με κινεζικές στο πλαίσιο κοινοπραξιών και θέτει περιορισμούς στις εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αντιθέτως, οι κινεζικές εταιρείες λειτουργούν ελεύθερα σε κάθε κλάδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο.

Ο Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που ηγούνται των διαπραγματεύσεων έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις επαφές με την Κίνα. Ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ελπίζει ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων και ότι η συμφωνία που ενδεχομένως συναφθεί θα είναι σαφώς βελτιωμένη από προηγούμενες προσπάθειες για την άρση εμποδίων της Κίνας στις αμερικανικές εταιρείες.

Πολλοί φοβούνται πως ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με μια συμφωνία που αυξάνει τις πωλήσεις αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, χωρίς όμως να αλλάζει την εμπορική πολιτική και το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Πηγές του Reuters μαρτυρούν πως οι Αμερικανοί τηρούν ηπιότερη στάση από πριν για το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων που δίνει το Πεκίνο στη βιομηχανία, το οποίο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Στράτφορντ παροτρύνει τους διαπραγματευτές να μην επιταχύνουν τη διαδικασία, αλλά, αντιθέτως, να εστιάσουν στην επίτευξη αποτελεσματικής συμφωνίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Ο ίδιος τόνισε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι ευκαιρία για να λυθούν προβλήματα που οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό στην Κίνα.


MICHAEL MARTINA / REUTERS

3 σχόλια:

austin είπε...

Περίεργα πράγματα σε τούτο τον τόπο...

Από την μία έχουμε υπόνοια σκανδαλοθηρίας από τους παλιούς (εν γένει μίλαω και όχι μόνο στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ) και γίνεται ο κακός χαμός. Κάποιες φορές έχουμε και σκανδαλάρα και γίνεται (και καλά κάνει) πάλι χαμός.
Από την άλλη έχουμε σκάνδαλάρες (τράπεζες, πετσίτιδες, βλήματα, δελτίο τιμών φαρμάκων που δεν δημοσιεύτηκε, σόρος με επίσημες καταγγελίες, βίζες και μπίζνες) από αυτούς και και κανείς δεν αντιδρά.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην πρώτη ευκαιρία που κάτι από το παρελθόν θα ανακινηθεί, κατευθείαν πρώτοι να το σχολιάσουν. Δεν μιλάω ούτε για τα τρολ, ούτε για κάποιους που κάνουν επικοδομιτική κριτική στο μπλογκ, όπως είπες χθες Μιχάλη.

Μιλάω για την αίσθηση της κοινωνίας, το πως αντιδρούσε τότε και πως τώρα.

Τον Βενιζέλο που έβγαλε τον νόμο περί ασυλίας υπουργών, τον έβριζαν ΟΛΟΙ. Τώρα που τον κάνουν χρήση ο πολάκης και ο Καμμένος, δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ πέρα από εμάς.

Με ξεπερνάει και προσωπικά μου δείχνει απόλυτη έλλειψη ποιοτικών χαρακτηριστικών του λαού, στα όρια της βλακείας.

Και ξέρετε, το πρόβλημα δεν είναι αν ο διπλανός σου είναι "ανόητος" ή όχι. Το πρόβλημα είναι ότι με μπόλικη βλακεία δίπλα σου, αποβλακώνεσαι και ο ίδιος, γίνεσαι μέρος της, σε τρώει η μαρμάγκα και κατά κάποιον τρόπο έμμεσα γίνεσαι (άθελα σου ή και σκόπιμα) "ανόητος" και εσύ.

Το παραπάνω είναι ο κυριότερος λόγος μετανάστευσης κατά την γνώμη μου.

mixalis mixalios είπε...

Φίλε austin δυστυχώς τα πράγματα είναι απλά, εδώ στο Ελλάντα το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη παιδείας και δεν αναφέρομαι στα πτυχία, από αυτά έχουμε μπόλικα, άλλωστε όταν κάποιος από εμάς σπουδάζει στο εξωτερικό διαπιστώνει ότι οι ντόπιοι που σπουδάζουν είναι τρανή μειοψηφία. Έχουμε κενό κοινής λογικής, προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα αλλά κυρίως λειτουργούμε βάσει της τσέπης μας.
Πολύ πρόσφατα είχα την τύχη να ταξιδέψω για λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη, εκεί στο άνδρο του Καπιταλισμού όπου το κυνήγι του κέρδους θεωρείται αυτοσκοπός κτλ κτλ κτλ. Λοιπόν μείναμε συγκλονισμένοι από την ευγένεια και την προθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν. Τους ρώταγες ένα σου απαντούσαν δέκα, τους ρώταγες που μπορώ να βρω ένα καλό εστιατόριο (όχι πολύ ακριβό όχι πολύ φτηνό...) και σου δίναν χίλιες δυό επιλογές, σου πέταγαν το κινητό με τον χάρτη σου έλεγαν που θα πας και τι να παραγγείλεις. Δεν μιλάω για τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου αλλά για τους περαστικούς στο δρόμο που συχνά πυκνά ρωτούσαμε. Χώρα οργανωμένη που ο καθένας ήξερε το ρόλο του, με ανεργία 3,7% στην ουσία δεν δούλευε όποιος δεν ήθελε όπου πράγματι όποιος είναι ικανός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Και μην μου πει κανείς για αμερικανάκια γιατί θα θέλαμε πολύ να ήμασταν στη θέση τους. Τες πάντων δεν θα πω άλλα γιατί πρέπει να απευθυνθώ στον ψυχολόγο μου στον οποίο δεν απάντησα χτες στο τελευταίο του σχόλιο:

Η δυσκολία, λοιπόν, Mic είναι να θέσω εξ' αρχής ένα στόχο και να τον τηρήσω γιατί είτε με πιάνει απληστία είτε φόβος. Καλά μέχρι τώρα δε λέω κάτι φοβερό... αλλά π.χ. πρέπει να είμαι από τους λίγους Ελληνες που αγόρασαν πολλά κομμάτια στο 0,9 της ΕΤΕ αλλά τα πούλησα γρήγορα στο 0,98. Άμεσα κέρδη και καλά δεδομένων των τεμαχίων για τα δικά μου δεδομένα αλλά να που είναι τώρα. Βέβαια έχω πάρει ΠΕΙΡ στο 1,4 οπότε θα έχω την ευκαιρία ξανά....Ή ακόμη χειρότερο και πιο συχνά τα πρώτα 7-8 χρόνια της ενασχόλησης μου στο ΧΑΑ από το 2002 ήμουν της λογικής μόνο να αγοράζω και όχι να πουλάω γιατί οι μετοχές μακροπρόθεσμα κερδίζουν μπλα μπλα μπλα και στην αρχή μου έβγαινε..... Δεν ήξερα όμως εδώ ότι είναι Ελλάδα και αυτή είναι εξαίρεση, βλέπεις διάβαζα βιβλία που μίλαγαν για τον κανόνα. Και βεβαίως αυτό το πλήρωσα. Τώρα είμαι εκ νέου τοποθετημένος full γιατί πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα μπορεί να είναι μια ιστορική ευκαιρία και αν δεν είναι ιστορική θα είναι σίγουρα η τελευταία. Για αυτό λοιπόν όποτε βρεις λίγο χρόνο αφεντικό θα ήθελα να μας ανεβάσεις ένα πολύ μακροπρόθεσμο διάγραμμα του ΓΔ όσο και αν δεν είναι αντιπροσωπευτικός πια ο δείκτης για να έχουμε μια εικόνα που πάει το πράμα βάσει Τ.Α.....

mixalis mixalios είπε...

Διαβάζουμε, για παράδειγμα στην «Αυγή», ότι η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης είναι «ένα κορίτσι των δυτικών συνοικιών, δεν μιλάει με το “γο”, δεν πήρε μεταπτυχιακά στην Αμερική ούτε θα τη δείτε στα κοσμικά περιοδικά. Είναι πάντα γελαστή, ανθρώπινη και σοβαρή» (Κλ. Τσαουσίδης, «Οι αστοί τρομάξανε και γίνανε αγενείς!» 16.4.2019).