Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...
Είναι ευρέως γνωστό και όχι μόνο στους ειδικούς των αγορών, ότι οι εκλογικές διαδικασίες και η αβεβαιότητα που αυτές επιφέρουν δεν συνάδουν με την επιθυμία των αγορών κεφαλαίου.
Η πολιτική με το χρηματοπιστωτικό τομέα είναι αναγκαστικά άρρηκτα συνδεδεμένη καθώς ιδιαίτερα στην Ευρώπη  λόγω της δομής της ενοποίησης και των εθνικών συσχετισμών όσον αφορά τα κόμματα,  θέματα όπως η δημοσιονομική πειθαρχία και οι ευρείες θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρουσιάζουν προβλήματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής όμως, όσον αφορά την Ελλάδα είχαν άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10 ετους ελληνικού ομολόγου κατέγραψε ιστορικά χαμηλότερη τιμή στα επίπεδα του 2005, η αγορά αντέδρασε με ισχυρή άνοδο κυρίως στον τραπεζικό τομέα και αυτό οφείλεται στο αποτέλεσμα των εκλογών. 
Η συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος άνοιξε το δρόμο για την προκήρυξη εθνικών εκλογών γεγονός που αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από τους εμπλεκόμενους και από τους διεθνείς οίκους.
Ο τίτλος της τελευταίας έκθεσης της Jp Morgan Greece : "Α market friendly snap election " - φιλικές προς την αγορά ,πρόωρες εκλογές- τα λέει όλα ως προς τις διαθέσεις των μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών περιορίζει τον κίνδυνο επιπρόσθετων εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι και μετριάζει τις ανησυχίες για έναν αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία".
Το γεγονός ότι ο νικητής των εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά αναφέρει στις τοποθετήσεις του ότι σκοπός του είναι σε δεκαοχτώ μήνες η Ελλάδα να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα ( investment grade) δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών ως προς τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. 
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν υπό μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία
Αυτό σημαίνει ότι θα στοχεύσει στην εμπιστοσύνη των αγορών, θα οδηγήσει προς την μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες που θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. 

To άρθρο μου αυτό, δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλο της εφημερίδας 
"Φιλελεύθερος".


10 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Υπεύθυνος εκλαικευσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Ευκλείδης, ο άρχοντας του Σαρδάμ!

Γιατρός είπε...

Συντεκνε Μιχάλη θέλω το πολιτικό σου σχόλιο για την απομάκρυνση Βενιζέλου. Πιστεύω ότι η ΝΔ ΔΕΝ πρέπει στην δεδομένη χρονική στιγμή να τον μαζέψει στο κόμμα. Ίσως μετά τις εκλογές σε κάποια έξωκοινοβουλευτικη θέση (Υπουργός δικαιοσύνης???)

michele είπε...

Συμφωνω απόλυτα Γιατρε. Η Φωφη προτίμησε τον ευπρεπή αλλα πολιτικα πουθενά ( απο το νεολογισμο πουθενάς) Καμίνη,απο το πυρηνικό οπλο της σοσιαδημοκρατιας στην Ελλάδα.

Πιστευει, γιατι ποσοστιαία στις ευρωεκλογες δεν πήγε καλά παρα την τριτη θέση, οτι θα περισυλλέξει πιο ευκολα πρωην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ απο τον Συριζα, πραγμα που δεν αποκλειω.
Ομως οι "βενιζελικοι" ειναι πυρηνας εντος ΚΙΝΑΛ και θα φυγουν αυτοι.

Απο πολιτικη αποψη,γιατι αριθμητικα θα δουμε στις εκλογες το impact της κινησης αυτης, προκειται για αυτοκτονία.

Οσον αφορα την ΝΔ θα κατσει στ αυγα της τωρα. Αργοτερα βλεπουμε. Γιατι υπαρχουν και αλλα πρόσωπα ( Λοβερδος- Μανιατης) που πρεπει να δουμε πως θα αντιδράσουν

Γιώργος είπε...

Μιχάλη αυτό δεν ενισχύει την αιρετική άποψη που κυκλοφορεί, πως το Κινάλ δεν θα συγκυβερνήσει με ΝΔ αλλά με το Σύριζα, δεδομένο που καθιστά περισσότερο από ποτέ απαραίτητη την αυτοδυναμία της ΝΔ;

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Μιχάλη είσαι μεγάλος. .
Τα είπες όλα
.Η φωφαρα αυτοκτόνησε. .
Το 2% του ΠΑΣΟΚ από το ποσοστό πού πήρε προχθές ήδη πάει προς Μητσοτακη..
Δωράκια είναι αυτά. .προς ΝΔ..

michele είπε...

Kαι μετα απο αυτην τη εξελιξη θεωρω την αυτοδυναμια της ΝΔ δεδομενη. Απο κει και περα απο αυριο θα εχουμε καποιες εξελιξεις αλλα και μετα τα αποτελεσματα της 7ης Ιουλιου επίσης

ΝίκοςΤ είπε...

Η κυρία Γεννηματά θα μπορέσει τώρα να επαναπατρίσει τους πολιτικούς εγκεφάλους Μπίστη και Τζουμάκα μαζί με τα μιλιούνια ψηφοφόρους που τους ακολουθούν.Ίσως και τον κ.Κουρουμπλή αν του δώσει τον θώκο που του αξίζει.
Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για κάποιους παλαιούς όπως ο υποφαινόμενος.Έχουμε και λέμε: Γεώργιος και Νίκος Παπανδρέου,Γερουλάνος,Γεννηματά,ο κύκλος των απογόνων προσπαθεί να θωρακιστεί.
Στην ορεινή Αρκαδία λέγανε:"Το μυρμήγκι όταν θέλει να χαθεί βγάζει φτερά". Η κυρία Γεννηματά έβγαλε φτερά..

michele είπε...

Xα, πάντως δάσκαλε μαθαινω οτι δεν μπαινει υποψηφιος ο Γερουλάνος στην Α Αθηνας

Γιατρός είπε...

Η Γεννηματά ετοιμαζει βασικά το έδαφος για μελλοντικη συνεργασία με το νέο κόμμα Τσιπρα μια και βλέπω να διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

michele είπε...

Ναι εχουν ξεκινησει οι διεργασιες εκει στο χώρο.Ειναι πολυ νωρις ομως ακομα πρεπει να κατσουν τα ποσοστα των εθνικων εκλογων
και να πατανε πανω σ αυτα για τις τυχον "διαπραγματευσεις"