Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΟΥ ΕΥΤΡΑΠΕΛΟΥ...


Συγκεντρωθείτε, παρακαλώ. Σταματήστε για λίγο έστω να σκέφτεστε τους συμμορίτες της εφορίας και, για να τονώσετε το ηθικό σας, σκαρφαλώστε στα υψίπεδα της πολιτικής μας ζωής. Θυμηθείτε την παρότρυνση του εθνικού μας ποιητή που καλεί τη λευτεριά να σταματήσει να χτυπά με το σπαθί για να σιμώσει και να κλάψει μπρος στου Μπάιρον το κορμί. Θυμηθείτε ότι η Ελλάς δεν είναι μόνη. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που την πονάνε, την αγαπάνε, θέλουν το καλό της και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την ικμάδα τους στον βωμό της προόδου της. Δεν τους κατέβαλε η κούραση του αγώνα που δίνουν τόσα χρόνια. Δεν τους πτόησαν οι ήττες. Δεν τους τύφλωσαν οι νίκες. Ταγμένοι στην πρόοδο του έθνους, τραβάνε τον δρόμο της Ιστορίας όπως έχουν μάθει να κάνουν. Είναι η πανστρατιά των υγιών δυνάμεων του τόπου, η μεγάλη «Προοδευτική Συμμαχία», το τελευταίο στρατήγημα του απερχόμενου πρωθυπουργού. Δεν ξέρω αν πιάνει πουλιά στον αέρα. Εχει όμως αποδείξει ότι μυρίζεται από μακριά την πρόοδο, σαν άξιο λαγωνικό, και ξέρει να ξεχωρίζει τα ταλέντα, τους άξιους και τους επίλεκτους.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί που διατείνονται ότι η χώρα όπου ο Θεοχαρόπουλος, ο Κουίκ, η Παπακώστα και ο Κουρουμπλής αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί μπορεί και να τα έχει λίγο χαμένα. Αυτοί, τυφλωμένοι από τις ιδεολογικές τους παρωπίδες, κάνουν πως δεν βλέπουν ότι στο πλευρό τους στέκεται ένας Μπίστης, ένας Ραγκούσης, ένας Σκουρλέτης, ο Νέστωρ της πολιτικής Φλαμπουράρης, ο σοφολογιότατος Ζουράρις. Ξεχνούν πόσοι αγώνες δόθηκαν για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Και η πρόοδος είναι κάτι σαν έμφυλη ταυτότητα. Αποφασίζεις ότι δεν είσαι μόνον προοδευτικός, αλλά κάνεις και για πολιτικός. Τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους. Πάντα θα βρεθεί κάποιος Τσίπρας για να σε μαζέψει από τα αζήτητα.

Σήμερα τα πρόσωπα αυτά μπορεί να έχουν βρει τη θέση τους στην πινακοθήκη του ευτράπελου, όμως πριν από τέσσερα μόλις χρόνια η πλειονότητα των συμπολιτών μας σε αυτά είχε επενδύσει τις ελπίδες της. Τους έδωσε το χρίσμα της πολιτικής προόδου. Τους άκουσε με προσοχή και τους προσέφερε υπουργεία και αξιώματα. Ο Κουίκ και ο Φλαμπουράρης ήταν το άφθαρτο και το καινούργιο. Δεν μπορούσαν να δουν αυτό που έβλεπαν τα μάτια τους; Ή μήπως δεν άντεχαν να παραδεχθούν πως η χώρα έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις της και παραδίδεται αμαχητί στην τυραννία του ευτράπελου; Η χώρα δεν βυθίστηκε στον σημερινό βάλτο μόνον επειδή χάθηκε στον χάρτη. Την πρόδωσε και η ανθρώπινη ποιότητα, η αστοχία του πολιτικού της υλικού.

Το ευτράπελο μπορεί να είναι διασκεδαστικό. Γίνεται όμως τυραννικό όταν διεκδικεί τα δικαιώματά του από τη σοβαρότητα.


Τάκης Θεοδωρόπουλος   www.kathimerini.gr 

8 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1687183/to-shedio-ths-nd-gia-anakampsh-ths-deh.html

Καλημερες...

michele είπε...

Για να δουμε στην πραξη, προκειται περι ενος δυσκολου εγχειρηματος Μιχαλιό

Lorac είπε...

Το σχέδιο αυτό μπορεί να ήταν αποτελεσματικό παλιότερα. Τώρα χρειάζεται αναθεώρηση και μάλιστα δομική. Ένα αξιόπιστο σχέδιο θα ξεκίναγε με " κόβω αύριο το ρεύμα σε όσους δεν έχουν πληρώσει μέχρι τις...." και μετά να έδινε 4-5 δυνατότητες ρύθμισης παλαιών οφειλών, που εάν δεν τις τηρούσαν να ακολουθούσαν τα μέτρα της 1ης παραγράφου.


Σε εσωτερικό επίπεδο χρειάζεται και μπορεί να γίνει περιστολή δαπανών. Πχ δαπάνες προς τρίτους και εργολαβίες με το μάτι μόνο θέλουν μάζεμα, που να γίνει και λεπτομερή καταγραφή τί παίρνει, ποιος. Επίσης το προσωπικό θέλει ανανέωση. Οπότε εδώ ναι η πρόταση για εθελουσίες έχει νόημα.

Σε εξωτερικό επίπεδο θα πρέπει ο άλλοτε πρωτοπόρος των ΑΠΕ να στραφεί σε αυτή την αγορά με συνεργασίες. Διάβασα τις προάλλες ένας δραστήριος πρέσβης πήγε σε κάτι εγκαίνια σε ένα κορφοβούνι. Ας ξεκινήσουν από εκεί οι φίλοι της δεη και να αφήσουν τις κινεζιές. Επίσης ας αναπτύξουν και άλλες "ικαρίες" αν φυσικά το υβριδικό εκεί είναι τόσο καλό όσο λένε.

michele είπε...

Στα τελευταια συμφωνω. Στο πρωτο "κοβω το ρευμα σε οσους δεν εχουν πληρωσει ως τις.." θελει προσοχη και κοινωνικη μεριμνα υπαρχουν οι κακοπληρωτες, οποτε συμφωνω, υπαρχουν και ενδεεις πραγματικα, θελει δουλιτσα το θέμα

mixalis mixalios είπε...

Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνουν τομές στη ΔΕΗ και όπου αλλού απαιτείται π.χ. ΕΛΤΑ. Αφού υπάρξει σαφής και πλήρης ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της, την υποχρέωση μας να φτάσουμε το μερίδιο της στο 50% την οποία έχει αποδεχθεί και η
υφιστάμενη κυβέρνηση, την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων πολιτικών να το επιτύχουν θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αυτές οι πολιτικές, άλλωστε χρόνος δεν υπάρχει! Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κοπεί το ρεύμα για παράδειγμα τον Αύγουστο σε πολίτες αλλά να δοθεί μια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρία σε αυτούς που οφείλουν να κάνουν μια ρύθμιση όχι με 20 ευρώ το μήνα που είναι κοροϊδία αλλά με ένα μεγαλύτερο ποσό και το οποίο αν για δύο μήνες δεν πληρώνεται τότε να κόβεται το ρεύμα πάραυτα. Η ΔΕΗ δεν είναι εταιρεία κοινωνικής πολιτικής, είναι ΑΕ με μετόχους και με σκοπό το κέρδος, άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει οτι βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε μπει σε ανάπτυξη οπότε οι φτωχοί και ανήμποροι έχουν μειωθεί! Τόσα επιδόματα δίνει τύπου ΚΕΑ, ας πει ότι αν οι πολίτες δεν είναι συνεπείς απέναντι στο Δημόσιο δεν θα μπορούν να επιδοτούνται από αυτό. Είναι αλήθεια απίστευτο κάποιος να μου δίνει λεφτά χωρίς να του παρέχω μια υπηρεσία και εγώ στις υποχρεώσεις μου απέναντι του να είμαι ασυνεπής! Αν αυτά εξηγηθούν οι αντιδράσεις θα είναι διαχειρισιμες και μόνο από κινήματα τύπου ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ,και τέλος πάντων αν δεν κάνεις τομές όταν είσαι καβάλα στ άλογο με διψήφιες διαφορές δεν θα κάνεις ποτέ. ΟΛΠ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΔΕΗ κτλ είναι συμβολικής αξίας κινήσεις που θα δείξουν θέληση και πυγμή ειδάλλως....

mixalis mixalios είπε...

Sorry για το σεντόνι και μάλιστα χωρίς παραγράφους αλλά γράφω από κινητό....

mixalis mixalios είπε...

Αίμα δάκρυα και ιδρώτας

Τσίπρας: Κρύβεται αίμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του Μητσοτάκη

Άσχετο: που είναι κ Πολακης? Μήπως καταστρέφει τα διπλά βιβλία στο υπουργείο?

paolostar είπε...

Καλά ας ξεκινήσει πρώτα από τα λαμόγια τύπου Αγγελόπουλοι και μετά βλέπουμε.....
Καλησπερα.