Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


GRETA THUNBERG : ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ...
της 
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ.


Πάντα είχα θέμα με τις αγιογραφίες πολιτικών και ακτιβιστών. Γενικότερα, ο μεσιανισμός στην πολιτική και τα αντικείμενά της με ανησυχεί, αν όχι εκνευρίζει για του λόγου το αληθές. Τα ίδια ακριβώς μου προκαλεί και η χωρίς όρια κριτική σε εφήβους από όπου κι αν προέρχεται. Τούτων λεχθέντων, δεν αντέχω ούτε δευτερόλεπτο τους αφορισμούς ή τις αναλύσεις περί ψυχοπάθειας της Greta_Thunberg, ούτε και την θεοποίηση αυτής ως τάχα να είναι η νέα πασιονάρια των απανταχού οικολόγων.

Τίποτε από τα δύο δεν ισχύει, πιστεύω. Το ζήτημα της μαζικής κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή με αφορμή τις διαμαρτυρίες της είναι γεγονός. Και ως προς αυτό κρίνεται θετικά. Αρκεί όμως; Δηλαδή η μαζικότητα μιας διαμαρτυρίας προσφέρει a priori την λύση του ζητήματος ή μήπως χρειάζονται πολύ περισσότερα; Προφανώς το δεύτερο. Και εδώ είναι ακριβώς το πρόβλημα με την Greta Thunberg. Δεν είναι το θέμα αν διαμαρτύρεται, αλλά πώς διαμαρτύρεται.

Και εξηγούμαι. Η ρητορική "εμείς οι νέοι κι εσείς οι γέροι που δεν κατανοείτε, δεν αντιλαμβάνεστε" οδηγεί κάπου εποικοδομητικά; Δηλαδή αν βγουν ολοι οι νέοι του πλανήτη και πουν "μας καταστρέψατε, σας απεχθανομαστε", το προβλημα της κλιματικής αλλαγής θα έχει εξαφανιστεί ως δια μαγείας; Μην τρελαθούμε κιόλας. Ασε που είναι λάθος τακτική να οικτίρεις αυτούς που ειναι στα κέντρα εξουσίας, ωσάν μορφή εκτόνωσης, όταν αυτοί είναι που πρέπει πρωτίστως να πείσεις για αλλαγή πολιτικής για το ζήτημα για το οποίο διαμαρτύρεσαι. Και επι τω συγκεκριμένω, όταν η Greta Thunberg και άλλοι 16 νέοι ηλικίας 8 (!) έως 17 ετών καταθέτουν αγωγή στον ΟΗΕ κατά πέντε κρατών τα οποία μολύνουν την ατμόσφαιρα (Γαλλία, Γερμανία, Αργεντινή, Βραζιλία και Τουρκία), αλλά εξαιρούν τα τρία πρώτα στην μόλυνση παγκοσμίως, τις ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία δηλαδή, ε δεν θέλει και πολύ για να αντιληφθεί κάποιος ότι κάτι πάει πολύ στραβά στον αγώνα της εν λόγω νεαράς.

H δε μαχητικότητα και η ρητορική κινητοποιησης τυπου της δεκαετίας του '60, εν έτει 2019 είναι εν γένει προβληματική. Πολλά έχουν αλλάξει. Αν συγκινεί η εν λόγω έφηβη γιατι θυμίζει περασμένα μεγαλεία νεανικής αντίδρασης, είναι άλλη ιστορία. Και σίγουρα δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να μιμηθεί μοτίβα και πρακτικές που δεν οδήγησαν κι απαραίτητα σε αλλαγές, αλλά μάλλον σε συντηρητικές αναδιπλώσεις. Για να τα θυμόμαστε όλα κι όχι μόνο τη νεανική ορμή, ναι;

Τέλος, έχουν προκύψει διάφορα ερωτήματα όπως:

1) Μπορεί μια έφηβη να κάνει και λάθη; Και αν ναι, την στήνουμε στον τοίχο όπως έναν 50ρη πολιτικό αντίπαλο; Δεν θέλουμε οι νέοι όπως η Greta να πειστούν ώστε να πάνε σε μια πιο σύγχρονη κι αποτελεσματικη μορφή κινητοποίησης; Πώς τους παρακινείς σε μια άλλη κατεύθυνση; Με αφορισμό και προσβολές;

2) Πέτυχε τελικά η Greta Thunberg να ακουστούν οι προβληματισμοί της ή μήπως αναλώνονται περισσότερο τα media, social και μη, στην ίδια; Βαζω στοίχημα ότι αν ρωτήσουμε στον δρομο 10 άτομα, όλοι θα ξέρουν την ηλικία της, το παρουσιαστικό της, το σύνδρομο που έχει, το ότι δεν πάει σχολείο ενόσω διαμαρτύρεται, αλλά τίποτε για όσα υποστηρίζει επι της ουσίας, πέρα από το τσιτατο περί κλιματικής αλλαγής γενικά κι αόριστα.

3) Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι αλλαγές έρχονται από συλλογικότητες και μάλιστα οργανωμένες με μαζικότητα που δεν απορρίπτουν το σύστημα, αλλά προσπαθούν να το αλλάξουν εκ των έσω. Ποια συλλογικότητα έχει ξεκινήσει η εν λόγω νεαρά; Πέρα από καθιστικές διαμαρτυρίες και ωραία πανό σε κάθε πρωτεύουσα του πλανήτη, ποια είναι αυτή η ομάδα που προωθεί νομοθετικά αλλαγές ή εγείρει ενστάσεις στην εκάστοτε πολιτική εξουσία ώστε να μπει φρένο στην κλιματική αλλαγή, στην οποία συμμετέχει ή πρωτοστατεί η Greta Thunberg;

4) Έπεισε ή απώθησε με τη πρόσφατη ομιλία της στον ΟΗΕ; Πιστεύω το δεύτερο.

Σε τελική ανάλυση όσο εύλογο είναι να διαμαρτυρεται η εν λόγω έφηβη, άλλο τόσο αυτονόητο είναι να της ασκείται κριτική. Το ζήτημα είναι η αφετηρία τόσο της διαμαρτυρίας, όσο και της κριτικής. Η ειρωνεία μάλιστα εντοπίζεται στην ελληνική φεισμπουκικη στρατόσφαιρα, που τόσο οι δριμείς επικριτές της, όσο κι οι ένθερμοι υποστηρικτές της στηρίζονται εν πολλοίς στον

μανιχαϊσμό και σε αντανακλαστικά ρητορικής μίσους. Αμφότερα αχρείαστα και χωρίς κανένα αποτέλεσμα στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σκεφτείτε το.

4 σχόλια:

SCALPER είπε...

Καλημέρα.....ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ........Κύκλος εργασιών 7.600 εκ. από 6.600 εκ.......Ιδια 9.915 εκ......Υποχρεώσεις
2.340 εκ. από 8.000 εκ.!!!!!!!!!!!!!!!!.........Τραπεζικός 1.336 εκ. με ταμείο 1.620 εκ. !!!!!!
Ελεύθερες λειτουργικές 4.064 εκ. από 2.675 εκ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!......Η μείωση κερδών
οφείλεται στην υψηλή αποαποθεματοποίηση....Μια έξυπνη κίνηση.....ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ... Μετά την έγκριση της συμμετοχής της εταιρείας στην ένταξη προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ,
αναμένεται η λήψη απόφασης από τη διοίκηση σχετικά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας του
κλωστηρίου με την προσθήκη νέων μηχανημάτων προϋπολογιζόμενης αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΚΑΙ.....Το παρόν διάστημα υλοποιείται η ολική αντικατάσταση των φωτοβολταϊκών πανέλων η οποία αναμένεται να
ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου 2019. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικατάστασης, η
παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10-15% , συνεπώς η θετική συνεισφορά στον ενοποιημένο κύκλο
εργασιών θα είναι ανάλογη.

Με λίγα λόγια......Ενθουσιασμένος!!!!!!!!!!!!!!

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα σε όλες κι όλους! Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη για την αναδημοσίευση του σχολίου μου.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Κυρία Παυλακουδη..συμφωνώ με το άρθρο σάς. ..συγχαρητήρια. ..
Να προσθέσω αν μου επιτρέπεται. ..ότι όταν είδα το βίντεο με την παρουσία τού νέου αυτού κοριτσιού στον ΟΗΕ. .μου ήρθαν στο μυαλό δύο σκέψεις. ..
Πρώτον ότι έκανε μπαμ ότι ήταν στημένη η παρουσία της εκεί...(έχει καλή κονόμα ο ακτιβισμός )με γραμμένο λόγο...και λέξεις πού δεν θα τις έλεγε ένα 16χρονο παιδί. ..
Και δεύτερον. ..αν ένα παιδί έχει τέτοιες ανησυχίες σε τέτοιο επίπεδο. .το πιθανότερο είναι σε λίγα χρονιά να είναι τρόφιμος σε ψυχιατρική κλινική. .
Να υποθέσω πως η μετακίνηση τής στην έδρα του ΟΗΕ από την χώρα της έγινε περπατώντας και κολυμπώντας. ..μιας και τα αεροπλάνα και τα πλοία μολύνουν το περιβάλλον. .και δεν θα επέτρεπε στον εαυτό τής μια τέτοια πράξη. ..
Καλό ΣΚ..

Lorac είπε...

Λίγοι έχουν κατανοήσει πια είναι η πραγματική διάσταση της "κλιματικής αλλαγής" και σίγουρα δεν είναι ανάμεσα τους η Γκρέτα και ο Χανσελ. Καλό είναι να ξέρουμε ότι ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι το πεδίο που αναμένεται η πιο σφοδρή επίδραση του φαινομένου. Κακώς πολλοί επιμένουν μόνο στη διάσταση του CO2 και τελικά το ίδιο το όνομα που έχει αποδοθεί στο φαινόμενο είναι ολίγον παραπλανητικό. Βέβαια είναι πιασάρικο "οικονομικο-εμπορικά" καθώς δικαιολογεί μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, που μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον λάθος τρόπο.
Πιο πολύ αυτά τα πιτσιρίκια μου θυμίζουν εγχώριους CEO Γκεβάρες, που τελικά θα αναλάβουν τον άχαρο ρόλο του "χρήσιμου" μηχανισμού για την επαναφορά του αλαλάζοντος προβατο-κοπαδιού στο μαντρί.