Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΕΣ ...



Κεφάλαιο πρώτο: Η πλάνη και πώς να της παραδοθείτε. Κεφάλαιο δεύτερο: Η πλάνη και πώς να την εμπορευτείτε. Κεφάλαιο τρίτο: Η πλάνη και πώς να τη θάψετε βαθιά.

Αν θέλει, ο Τσίπρας μπορεί να γράψει όχι βιβλίο. Μπορεί να γράψει βιβλία πολλά – ένα για κάθε γραμματολογικό είδος. Ημερολογιακά απομνημονεύματα. Νεκρολογία για χαμένες ουτοπίες. Γκράφικ νόβελ με αντικαπιταλιστές ήρωες και νεοφιλελεύθερους δράκους. Οδηγό αυτοβοήθειας για λαϊκιστές.

Ηδη, πάντως, τα αφηγήματα που υφαίνονται προφορικά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά. Τόσα, όσοι και οι αφηγητές. Μοιάζει σαν το κάθε στέλεχος να θέλει να ξανατοποθετήσει τον εαυτό του στο κάδρο του 2015.

Ο Βούτσης λέει, εγώ τα είχα πει, να μην βιαστούμε – δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση να προκαλέσουμε διάλυση της Βουλής διά της προεδρικής εκλογής. Ο Δραγασάκης λέει, δεν έπρεπε να εμπιστευτούμε τον Βαρουφάκη – έπρεπε, προφανώς, να εμπιστευθούν την οικονομική σωφροσύνη των πρεσβυτέρων. Ο Τσακαλώτος λέει ότι δεν ήταν ώριμοι – αλλά δεν είχαν την πολυτέλεια να πουν στον κόσμο να τους περιμένει να ωριμάσουν.

Η συντήρηση της συζήτησης για την περίοδο του συριζαϊκού πειράματος μπορεί έτσι να αποδοθεί στα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι γραμμές της αφήγησης είναι ασύμπτωτες. Δεν μπορούν να συναρμολογηθούν σε ενιαίο μήνυμα.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι βλέπουν προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσείσει, απολογητικά, από πάνω του το βάρος του 2015.

Αν είναι αυτός ο σκοπός, η Βαβέλ δεν μπορεί να είναι το μέσο. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι η κακοφωνία στην εξιστόρηση. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο το εξιστορούμενο. Ο,τι κι αν λέγεται, όπως κι αν λέγεται για εκείνο το εξάμηνο, λειτουργεί καταδικαστικά. Καταδίκη που μπορεί να μην μέτρησε τότε εκλογικά, αλλά παίρνει υπόσταση με την απόσταση του χρόνου.

Ανώριμο το 2015 δεν ήταν μόνο το κόμμα. Ανώριμη ήταν τότε και η πλειοψηφία που το ανέδειξε – και το ανέδειξε δις. Τώρα, που η πλειοψηφία έχει ανασυντεθεί, είναι «ώριμη» να αναγνωρίσει τις αυταπάτες της και αυτούς που τις έσπειραν. Τώρα η πλειοψηφία δεν είναι έτοιμη τάχα να συγχωρήσει, αλλά εν ψυχρώ να καταλογίσει.

Αν το δει κανείς από την άποψη του κομματικού συμφέροντος, ο Τσίπρας δεν έχει λόγο να αφήσει το κόμμα του να κάνει αυτό που, ηθικολογικά, του ζητούν: αυτοκριτική. Αυτοκριτική για το 2015 σημαίνει αποδόμηση μέχρι απογυμνώσεως για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ωστόσο, όσο ο χρόνος περνάει, η σχετική δημόσια συζήτηση μπαίνει σε κύκλους δεινότερης αναζωπύρωσης.


Το 2015 γίνεται έτσι μια συζήτηση που ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να ανοίξει ούτε να αποφύγει.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

12 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Πράγματι, εξαιρετικός ο αρθρογράφος (για άλλη μια φορά). Θέλεις να διαβάσεις, να μελετήσεις καλύτερα, την κάθε λέξη. Στις λέξεις που δίνει την πραγματική υπόσταση. Δεν χρειάζεται μόνο καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας αλλά κυρίως καλή ανάγνωση της πραγματικότητας. Έχει και τα δύο...

austin είπε...

Καλημέρα.
Για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος λογικός ελάχιστη προϋπόθεση είναι να σκέφτεται αυτό που ένας άλλος εκφράζει με επιχειρήματα.

Αναλογίζομαι λοιπόν το σχόλιο του Hippy, ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τους τυχοδιώκτες του παρελθόντος. Κατέληξα, προσωπικώς χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι και το σωστό, ότι έχει εν μέρει δίκιο.

Έχει δίκιο στους ανθρωπους που είναι δεκτικοί. Στους ανθρώπους που προσπαθούν να αποβάλλουν από την ζωή τους την υποκρισία. Στους ανθρώπους που θέλουν να κοιτούν μπροστά και να πάνε ένα βήμα παρακάτω. Σε μια φράση, στους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να σπάσουν όσο το δυνατό το εγώ τους και να κοιτάνε το σύνολο.

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ακόμα είναι ότι είναι η μειονότητα οι άνθρωποι αυτοί. Ακόμα και αυτοί που αναδεικνύουν αγαστες συμπεριφορές, τους τρώει σε αδυναμίες η μαύρη τρύπα του "εγώ να είμαι καλα".

Στο άλλο μέρος όμως, που θεωρώ επιτακτική την ενασχόληση με τους σιριζαιους είναι ότι μέσω σύγκρισης πρέπει όσο το δυνατό περισσότεροι να αντιληφθουν το δηλητήριο που πότισαν την κοινωνία σε μια τραυματισμένη περίοδο.

Δηλητήριο είχα ποτίσει και κάποιοι άλλοι παλιοι, και αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της ευθείας σύγκρισης μεταξύ ορθού λόγου (για τα δεδομένα) και απόλυτης υποκρισίας.

Το δηλητήριο δεν θα βγει εύκολα, γιατί χειριστους τους κάνει ότι διάλεξαν μια τραυματισμένη περίοδο για να το κάνουν. Όπως το έκαναν (εκατερωθεν) κάποιοι μετά τον εμφύλιο. Και μετά την χούντα κτλ κτλ και εν τέλει τι κάνανε τότε και τα λουζομαστε εμείς τώρα??

Όλοι τα έκρυβαν κάτω από το χαλί και λέγανε πάνε να γυρίσουμε Σελίδα.

Η σελίδα όμως γυρίζει κοιτώντας μπροστά Αλλά προσέχοντας πίσω μας.

ArTaXiA είπε...

Το ότι ο Τσιντσίνης, μετά από 130 και πλέον ημέρες με νέα σελίδα και νέα διακυβέρνηση στη χώρα, ασχολείται με το τι είπε, ή τι έκανε, ή τι σκέφτηκε ή δεν σκέφτηκε ένας πρώην πρωθυπουργός της κατ' ευφημισμόν "αριστερής παρένθεσης", μπορεί να εκληφθεί με δύο τρόπους:

Πρώτον, η νέα κύβέρνηση είναι τόσο σωστή, άρτια και αποτελεσματική που δεν υπάρχει τίποτα να σχολιάσει σε αυτήν.

Ή δεύτερον, ο πρώην πρωθυπουργός είναι ακόμη υπολογίσιμος, οπότε, καλό είναι να προσπαθούμε να τον αποδομήσουμε με κάθε ευκαιρία.

Διαλέγετε και παίρνετε. Προσωπικώς, θα ασχοληθώ με τον Τσιντσίνη όταν καταπιαστεί με την τρέχουσα κυβέρνηση. Δεν μπορεί, ένα στραβό θα έχει. Να το διαβάσουμε κάποια στιγμή. Μην τα λέμε μόνοι μας.

mixalis mixalios είπε...

Ο Τσιντσινης έχει γράψει αρνητικά για τους τωρινούς, αλλά ακόμη και να μην είχε γράψει αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά που γράφει για τους πρώην αλλά και εξ'ορισμου εκ νέου διεκδικητές της εξουσίας δεν πρέπει να διαβάζονται και να ελέγχονται για την ορθότητα τους. Απλά το να γράφεις καθημερινά σε αναγκάζει να ψάχνεις αφορμές για να γράψεις. Και είναι αλήθεια πως ακόμη οι πρώην συνεχίζουν να τις δίνουν αφειδώς!Και μπράβο τους που λέει και μία ψυχή

mixalis mixalios είπε...

Απλά εμένα μου κάνει εντύπωση πως οι κωλοτουμπες συνεχίζονται και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Υπερψήφισαν υδρογονάνθρακες μετά το ξανασκέφτηκαν . Ενώ η ψήφος των αποδήμων δεν θα μετραγε στο εκλογικό αποτέλεσμα (γιατί να μετράει των ζαιων?) μετά είπαν ότι να το ξαναδούμε. Στροφή 360 και βάλε μοιρών. Και είναι μόνο 3 μήνες αντιπολίτευση. Στους 48 μήνες θα έχουν κλαταρει. Και ξαναματαμπραβο τους

ArTaXiA είπε...

Με πιάνεις αδιάβασαστο. Έχει όντως κάνει αρνητική κριτική στην κυβέρνηση; Για βάλε ένα link, να διαβάσω κι εγώ και οι υπόλοιποι τα "αρνητικά" του Τσιντσίνη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

austin είπε...

Αταξία. Προφανώς και είναι υπολογίσιμη δύναμη ο Τσίπρας γιατί από κάτω υπάρχει κόσμος που τον υποστηρίζει γιατί κατ' ουσία είναι οι ίδιοι υποκριτές.

Επιπροσθέτως, στην ερώτηση τι σωστό έκανε ο Τσίπρας για την χώρα και τον λαό, και να αριθμησει οποιοσδήποτε 3 είναι πολύ δύσκολο.

Από την άλλη σε 3 μήνες έχει κάποιος πάνω από 10 καλά να αριθμησει.

Και όταν τα αναδεικνύει επικρατεί σιωπή μη αποδοχής και θετικού σχολιασμού.

Όταν λοιπόν το απόλυτο υποκριτικό μηδεν και ψέμα το υποστηρίζουν αρκετοί...είναι όντως υπολογισιμο

austin είπε...

*αρταξια

Lorac είπε...

Καλησπέρα φίλοι. Η απόφαση της ΕΕ να παγώσει μέχρι νεωτέρας τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους δύο βόρειους γείτονες μας, από την μία πλευρά ήταν αναμενόμενη, από την άλλη προβληματίζει τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.
Επίσης εδώ, σε εσωτερικό επίπεδο, θα πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο η εξέλιξη με τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το απαραίτητο κομμάτι στο παζλ της ενταξιακής τους πορείας. Τελικά, όπως και με την περίπτωση Κύπρου και του δημοψηφίσματος, που τότε είχε συνδεθεί με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν αρκούσε η δικιά μας συναίνεση για την ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής περιφέρειας στην οικογένεια της ΕΕ.
Πέρα από το πάγωμα της διαδικασίας, επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια "ειδικών σχέσεων" και ομόκεντρων κύκλων, που η χώρα μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό σύνορο, ένας ρόλος που έχει αυξημένες απαιτήσεις και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα.

michele είπε...

Καλό απόγευμα σε όλους. Βεβαιως και υπαρχουν καποια "αντιπολιτευτικα¨του Τσιντσινη. Αρκει να ψαχνει κανεις και να διαβαζει
Σκοπος μου ηταν να τον"μαθω" στους αναγνώστες του blog και σε όσους τυχον δεν τον γνωριζαν

Προπαντος art να κοιταξεις το θεμα, επειδη διαθετεις κατανοηση κειμενου και ξερεις και καλα ελληνικα. Σου βαζουμε απο το liberal ειναι ο Μαυριδης που δεν σ αρεσει, βαζουμε απο την Καθημερινη ειναι δεκσια ,βαζουμε τα Νεα εχουν πουληθει στο Μαρινακη.

Προχτες μας ειπες ποσο ανικανη ειναι αυτη η κυβερνηση ( με μολις ενα τριμηνο διακυβερνησης) εχοντας παραλαβει ενα μπουρδελο σε ολα τα επίπεδα ( ευτυχως λογω ευρωπαιων τα οικονομικα σωζονται)

Οποτε δικαιολογημενα κι εγω μιλαω για "μυρωδιαδες" της πολιτικής. Διαβαζετε λοιπον, να εχετε πολιτική μνημη να κανετε συγκρισεις και να υπολογιζετε και τις χρονιες παθογενειες της ελληνικης κοινωνιας

Στην τελευταια προτροπη ΦΥΣΙΚΑ συμπεριλαμβάνω και τον εαυτο μου,εννοειται :))

τι να κανουμε documento δεν θα βαλουμε, αν και σε λιγο θα παψει να υπαρχει κι αυτο, γιατι τελειωσε το χρημα Συριζα

michele είπε...

Δυστυχως αγαπητέ Lorac ( να σημειωσω εδω το βετο της Ολλανδιας που εχει "υπολογιστει" ως στενα συνεδεμενη με την Γερμανια)

και βεβαια να συνυπολογισουμε για ολους εμας που λεγαμε οτι ηταν μια κακή συμφωνια, οτι αυτη επετευχθη και με διαφορα μεσα ( φυλακη σε πολιτικους αντιπαλους και κατω απο το τραπεζι οικονομικες συμφωνιες οπως η ΔΕΗ που πεταξε λεφτα απο το παραθυρο εξαγοραζοντας χρεοκοπημενη εταιρεια των Σκοπιων και ποιος ξερει τι αλλο...)
οτι οι συμφωνιες τετοιου μεγεθους απαιτουν και διαδικασιες αλλου τυπου ,πολιτικες δηλαδη και οχι μονο απλη συμφωνια κατω και επανω απ το τραπεζι με τους μεγαλους.
Κριμα για τον Ζαεφ αν χασει τις εκλογες ,γιατι εκανε τα παντα για τη χωρα του και το στοχο του αν και φαινεται απο διεθνεις εκθεσεις
οτι δεν τηρει στο ακεραιο τμηματα της συμφωνιας.

mixalis mixalios είπε...

Ενδεικτικά ένα Link του αρθρογράφου,
https://www.kathimerini.gr/1046146/opinion/epikairothta/politikh/kwnstantinos-mpogdanos-selfismos

έχει κι άλλα, λιγότερα βέβαια εν συγκρίσει με αυτά που στηλιτεύει τα κακώς κείμενα των ζαίων αλά είπαμε οι αφορμές είναι πολλαπλάσιες. Ένας λόγος που αναφερόμαστε στη κανονικότητα και στη επιστροφή σε αυτήν είναι ότι οι κυβερνώντες δεν δίνουν καθημερινά αφορμές γιατί απλά είναι πιο κανονικοί....δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό από τον υπεύθυνο συντονισμού του κυβερνητικού έργου, για τις Τράπεζες κτλ

https://www.youtube.com/watch?v=pNqDGJjKbrU