Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


Η ΔΕΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ...


Του Σάκη Μουμτζή

Χθες ο κ.Κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την εξυγίανση της ΔΕΗ την οποίαν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Μεταξύ των μέτρων ήταν οι ατομικές συμβάσεις και η άρση της μονιμότητος των νεοπροσλαμβανομένων. Έτσι πληροφορήθηκαν, όσοι δεν το γνώριζαν, πως μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο είχε τους εργαζόμενους της υπό καθεστώς μονιμότητος.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε μιαν ΑΕ είχαν αυτό που ονειρευόταν ο κάθε Έλληνας πολίτης. Την ασφάλεια της μονιμότητος. Θα μου πει ο αναγνώστης πως θα μπορούσε στην κρατικιστική Ελλάδα το μοντέλο της ΔΕΗ να μεταφερθεί και σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οπότε απολύσεις τέλος, ανεργία τέλος, σύμφωνα με την σοσιαλιστική «λογική». Μόνον που δεν θα υπήρχαν πλέον επιχειρήσεις. Αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει.

Βέβαια, η εξαγγελία του κ.Κ.Χατζηδάκη εγείρει ένα ερωτηματικό. Αυτήν την στιγμή η ΔΕΗ χρειάζεται προσλήψεις; Είναι πρόσφατη η μελέτη της ΜcKinsey πως για να είναι βιώσιμη η εταιρεία θα πρέπει να απολυθούν άμεσα 5500 εργαζόμενοι σε αυτήν.

Και αν δεχθούμε πως η Mc Kinsey είναι όργανο του διεθνούς καπιταλισμού και επιδιώκει να πωληθεί η ΔΕΗ κοψοχρονιά, η κατάσταση της εταιρείας πάντως δεν προσφέρεται για προσλήψεις.

Ήταν επόμενο οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να αντιδράσουν. Κακομαθημένοι, δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία τους, για την οποία κατάσταση έχουν και αυτοί σοβαρές ευθύνες. Ισχυρίζονται πως με το δεύτερο μνημόνιο καταργήθηκε η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ.

Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε γιατί αντιδρούν στην ρύθμιση Χατζηδάκη; Γιατί μιλούν για την ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων; Ποια είναι η πρώτη ταχύτητα και ποια η δεύτερη;


Ο κ.Κ.Χατζηδάκης έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο, που αγγίζει τα όρια του τετραγωνισμού του κύκλου. Θα πρέπει να σώσει την ΔΕΗ και συγχρόνως να τηρήσει τους όρους του τρίτου, αριστερού και αχρείαστου μνημονίου. Δηλαδή, να παραχωρήσει στις ανταγωνίστριες εταιρείες το 40% περίπου του τζίρου της εταιρείας, άνευ ανταλλάγματος. Τζάμπα. (Ως γνωστόν οι αριστεροί είναι χουβαρντάδες με τα λεφτά των άλλων.)

Και όλα αυτά χωρίς να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, καθώς αυτό θα έχει πολιτικό κόστος. Ένας τρόπος περιορισμού του κόστους λειτουργίας είναι με ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που και αυτό βέβαια κοστίζει, να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη.

Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν χαμηλότερες αμοιβές και θα μπορούν να απολύονται, αν αυτό απαιτούν οι ανάγκες της εταιρείας. Βέβαια, ουσιαστικά υπάρχει μια μετακύλιση του κόστους. Από κόστος της ΔΕΗ, μέσω των συνταξιοδοτήσεων, μετατρέπεται σε δημοσιονομικό κόστος, καθώς ο προϋπολογισμός συμμετέχει με 570 εκατομμύρια ετησίως στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας εδώ και είκοσι χρόνια. (Ας κάνει ο αναγνώστης τον πολλαπλασιασμό 570 εκατ. επί 20 έτη).

Νομίζω πως κανείς δεν θα ήθελε να ήταν στην θέση του κ.Κ.Χατζηδάκη. Πέραν όλων των άλλων, έχει και τις απειλές των αμετανόητων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όμως στέλνει το μήνυμα πως μόνον με διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως με την απο-δημοσιοϋπαλληλοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα μπορέσει να ανακάμψει η ΔΕΗ.

Και σταδιακά αυτό το μοντέλο να εφαρμοσθεί σε όλες τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο.

Το ξεκίνημα έγινε.


 www.liberal.gr

8 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1704901/o-paoyel-mporei-na-vgei-nikhths-sthn-kontra-me-tra.html

mixalis mixalios είπε...

Ε δεν του το χα του Κωστή

«Να μη μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πώς θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούργιοι», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός, κάνοντας σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπαναχωρήσει στο θέμα. «Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρχει στη ΔΕΗ μόνο μία ταχύτητα, θα κρυβόμουν πίσω από το δάχτυλό μου, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης και, σκληραίνοντας τη στάση του, σημείωσε: «Ο άλλος τρόπος θα ήταν να μεταφέρουμε τους σημερινούς εργαζομένους στην ίδια ταχύτητα με τους καινούργιους, κάτι που προφανώς δεν θα τους άρεσε καθόλου».

paolostar είπε...

Θυμάμαι παλιότερα σε αναλυτές καταστάσεις έβγαινε ο συνδικαλησταρας φωτοπουλος(δε θυμάμαι ακριβώς ποιος ήταν στην κυβέρνηση) και απειλουσε όλη την Ελλάδα ότι θα βυθισει όλη τη χώρα στο σκοτάδι λες και ήταν το τσιφλικι του...
ΟΎΣΤ ΚΟΠΡΙΤΕΣ!!!!

paolostar είπε...

*αναλογες καταστάσεις

cornelsen είπε...

Τα κατάφεραν "θαυμάσια" όλοι οι συνεταίροι. Με συνεχείς και πολυετείς προσπάθειες κατάφεραν και κατέστρεψαν μια μεγάλη παραγωγική εταιρεία που εξηλέκτρισε ολόκληρη τη χώρα κάνοντας στάχτη τους κόπους των εργαζομένων της και τα κεφάλαια που επένδυσε ο ελληνικός λαός για να την πάρουν μπιρ-παρά δυο-τρία μεγάλα κεφάλαια όπως παλαιότερα τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

mixalis mixalios είπε...

Ποτέ δεν φταίνε όλοι το ίδιο. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του. Και το χαράτσι που μπήκε στους λογαριασμούς ήταν απαράδεκτο και τα ΝΟΜΕ αλλά και η κοινωνική πολιτική μέσω ΔΕΗ και πολιτική προσλήψεων . Η ΔΕΗ είχε φτάσει κάποτε να έχει 35000 υπαλλήλους. Είπαμε η μεγαλύτερη βιομηχανία όχι η μεγαλύτερη βιομηχανία προσλήψεων...Τώρα για τους κόπους των εργαζομένων δεν έχω να πω και πολλά (κι εγώ εργαζόμενος είμαι, όχι στη ΔΕΗ)
Έχω μια θεια η οποία συνταξιοδοτήθηκε μετά από ευδόκιμη υπηρεσία 20 ετών στα 39 της. Είναι κοντά στα 70. Δούλεψε 20 χρόνια και παίρνει σύνταξη για 30. Κι επειδή το σόι έχει γερή κράση βλέπω να παίρνει σύνταξη για άλλα τόσα. Α και 70% έκπτωση στο ρεύμα! Ήταν η πρώτη στο σόι που είχε βάλει air-condition. Για λόγους περιβαλλοντικής συνείδησης δεν χρησιμοποιούσε πετρέλαιο...Μόνο φτηνό ρεύμα

hippy είπε...

cornelsen είπε...

Τα κατάφεραν "θαυμάσια" όλοι οι συνεταίροι. Με συνεχείς και πολυετείς προσπάθειες κατάφεραν και κατέστρεψαν μια μεγάλη παραγωγική εταιρεία που εξηλέκτρισε ολόκληρη τη χώρα κάνοντας στάχτη τους κόπους των εργαζομένων της και τα κεφάλαια που επένδυσε ο ελληνικός λαός για να την πάρουν μπιρ-παρά δυο-τρία μεγάλα κεφάλαια όπως παλαιότερα τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

2 Νοεμβρίου 2019 - 6:31 μ.μ.


Νομίζω υπερβάλλετε κύριε cornelsen...το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή πώλησε το 30% των μετοχών του ΟΤΕ έναντι 4 δις ευρώ όταν η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση ήταν 5 δις.

Ακόμα και η σημερινή "τσιμπημένη" αποτίμηση (του νοικοκυρεμένου ΟΤΕ του Τσαμαζ) είναι 6,5 δις ευρώ...είναι οφθαλμοφανές στον απλό σκεπτόμενο πολίτη ότι μια χαρά πουλήθηκε η εταιρεία. Μακάρι να πετύχαινε το ίδιο και η ΔΕΗ (αδύνατον, άλλαξαν τα δεδομένα στην ΕΕ)


*(σε σύγκριση με τις ομοειδείς ευρωπαικές εταιρείες πχ την μητρική του)

hippy είπε...


Έχω ακριβώς την ίδια άποψη φίλε Μ&Μ για την ΔΕΗ...πως την εταιρεία βούλιαξε ο υπερβολικός αριθμός εργαζομένων και οι φουσκωμένες παροχές...ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης...48.000 ευρώ ο μέσος ετήσιος μισθός πέρσι. Και με τους φορολογουμένους να πληρώνουν 600 εκ. το χρόνο για το ασφαλιστικό τους από το 2000 μέχρι σήμερα.

ΑΣΧΕΤΟ σκεφτείτε τις επιπτώσεις στην μετοχή εάν το ποσό κληθεί να αναλάβει ο εργοδότης, δλδ η εταιρεία


https://www.capital.gr/arthra/3034964/apantisi-sti-genop-dei