Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΑΝΟΔΟΥ 
Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ...

Η άποψή μου για την αγορά



Βρισκόμαστε λιγότερο από δυο μήνες πριν την εκπνοή της χρηματιστηριακής χρονιάς που σημαδεύτηκε από την κυβερνητική αλλαγή και από πολλές ειδήσεις που σηματοδότησαν την πορεία της.
Η πολιτική αλλαγή και η διαφαινόμενη μεταβολή της αναπτυξιακής ατζέντας της χώρας προεξοφλήθηκε κυρίως στο 1ο εξάμηνο του χρόνου με αποτέλεσμα η αγορά μας να κρατά ακόμα τα σκήπτρα της μεγαλύτερης απόδοσης παγκοσμίως παρά τα ιστορικά υψηλά των διεθνών δεικτών.
To 2019 ξεκίνησε με την απόδοση του 10 ετους ελληνικού ομολόγου στο 4,4% και έχοντας υποχωρήσει πλέον στο 1,19% πιστοποιεί την ισχυρή μεταβολή στην διάθεση των διεθνών επενδυτών και με την ιστορική επιτυχή έκδοση των αρχών Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.  
Η συμπεριφορά της αγοράς το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει αφ' ενός μεν την επιφυλακτικότητα ανάληψης σημαντικού ρίσκου βαίνοντας προς το τέλος της χρονιάς, αφ' ετέρου δε την προετοιμασία της επόμενης κίνησης, γεγονός που υποδηλώνει η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα,  η μικρή μόχλευση αλλα και οι επερχόμενες ειδήσεις στο οικονομικό πεδίο που διατηρούν σε στάση αναμονής τους επενδυτές. 
Όσον αφορά τους δεικτοβαρείς μη τραπεζικούς τίτλους δεν διαφαίνονται αποτιμήσεις ιδιαιτέρως χαμηλές σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς σε συνδυασμό με τις κεφαλαιοποιήσεις τους. Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας και η αποτίμηση της Jumbo βρίσκεται μια ανάσα από αυτήν της Εθνικής τράπεζας.
Τούτων λεχθέντων, η υιοθέτηση αλλα και η σωστή υλοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" μια συστημική λύση μεγάλης εμβέλειας που θα διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, θα διαδραματήσει καταλυτικό ρόλο στην κίνηση των τραπεζικών τίτλων. 
Παρά το γεγονός ότι ήδη ο δείκτης τραπεζών  βρίσκεται στα υψηλά έτους έχοντας  απόδοση 132% από τα χαμηλά, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους θα αποτελέσει το καύσιμο  για την επόμενη ανοδική του κίνηση.  Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση θα παράσχει στήριξη, ενδεχόμενη και αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ  αλλα και  μια αύξηση των τιμών των ακινήτων την επόμενη τριετία. 

Εν κατακλείδι, ένα "ντόμινο" παραγόντων όπως η προσέλκυση επενδύσεων, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η μείωση της φορολογίας, η επιτυχής προσπάθεια η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα να κατευθυνθεί προς τις δημόσιες επενδύσεις, θα αποτελέσουν το έναυσμα για την επόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, σηματωρός της οποίας θα πρέπει να είναι ο τραπεζικός κλάδος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου.

3 σχόλια:

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλημέρα σε όλους,
Θα ήθελα να ξεκινήσω ότι η ιδεοληψίες δεν ωφελούν την σκέψη η την λογική αν θέλετε.
Είναι ένας αυτοματισμός ένα μοντέλο απλοποίησης, αυτό το δυικό σύστημα πχ καλό - κακό, άσπρο - μαύρο, αριστερός - δεξιός κτλ
Απλοποιεί και πιστέψτε με δεν έχω πρόβλημα με την μοντελοποίηση.
Αλλά το να χρησιμοποιεί κάποιος τον ορισμό του για επιχείρημα είναι τουλάχιστον τραγικό :)

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Επίσης η ζωή μπορει να είναι όσο μικρή η μεγάλη την φτιάχνουμε.
Οι εμμονές όταν μας πιάνουν την κάνουν μικρή.
Η θέση μας δεν προσδιορίζεται μόνο συγκριτικά.
Θέλει και λίγο πίστη.
Δεν θέλει πολύ πίστη αλλά έστω λίγη ρε παιδί.
Στην υγειά μας λοιπόν.

Froufrouni είπε...

Ωραίο άρθρο Μιχάλη. To the point.