Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΝΕΡΓ

X.A.A. LIVE


                                                                                                                                                                                                                                       σχόλια για τη συνεδρίαση online

ΤΕΝΕΡΓ: ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ...

Μηνιαία απεικόνιση της κίνησης της μετοχής από την ημερομηνία εισαγωγής ( 12/11/2007) με τιμή εισαγωγής 11 ευρώ, προσαρμοσμένη τιμή 9,42 €.

Ο μεγάλος πυθμένας λύθηκε ανοδικά τον Ιούνιο του 2018 διασπώντας ανοδικά την μεγάλη αντίσταση των 4,70€.

Μετά την λύση του πυθμένα, ο τίτλος  απέκτησε περαιτέρω δυναμική οριζόμενη από την γραμμή τάσης R1 και βρίσκεται σήμερα προ των πυλών διάσπασης των υψηλών του Αυγούστου στα 7,79€  της Α.

Η διάσπαση θα επιβεβαιωθεί στο κλείσιμο μήνα και θα οδηγήσει προς τα ιστορικά υψηλά των 9,42 ευρώ, της ΕΖ.

Αρνηση της μετοχής να υπερβεί τα τοπικά υψηλά θα επιφέρει διόρθωση με πρώτη στήριξη τον ακμο 12 μηνών που βρίσκεται τώρα στα 7,22€ και φυσικά θα λειτουργήσει ως ισχυρή στήριξη , η γραμμή τάσης R1.


23 σχόλια:

SCALPER είπε...

https://www.liberal.gr/news/dimiourgithikan-ta-prota-zontana-rompot/281780

ΑΦΩΝΟΣ...!!!

hippy είπε...

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ (ανάλυση περιοδικού Χρήμα Week)

Με το «καλημέρα» του 2020, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα. Ήδη, εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών οίκων και αξιολόγησης έχουν σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη και των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, που θα γίνει και η αξιολόγηση του outlook της οικονομίας από τη Fitch, και σε κάθε περίπτωση έως τις 28 του μηνός, που διοργανώνεται η επενδυτική ημερίδα του αμερικανικού οίκου (στην Αθήνα), στελέχη του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων δανειστών, οι επιτελείς της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς θα «τρέχουν» για σειρά θεμάτων, από τη διαχείριση των NPEs για έναν γύρο τιτλοποιήσεων μέχρι την οριστική αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο και την προοπτική ΑΜΚ, με στόχο την προσέλκυση «φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων», απαραίτητων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και της ενεργοποίησης προγραμμάτων χρηματοδότησης του εγχώριου επιχειρείν.

 Παράλληλα, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη φάση των stress tests, με τις πρώτες παρατηρήσεις της Φραγκφούρτης (στο τέλος του τριμήνου) να θεωρείται πως θα αποτελέσουν τη βάση για το τελικό αποτέλεσμα. Τα θέματα που είναι πρώτα στην ατζέντα των επαφών/ελέγχου πέραν αυτού για την εμπροσθοβαρή εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι: το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης καθεμιάς τράπεζας ξεχωριστά, οι ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και οι κινήσεις για την παραγωγή επαναλαμβανόμενης καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας. 

Στην τελευταία παράμετρο εστιάζεται ήδη η ΕΚΤ, καθώς τα αποτελέσματα χρήσεων 2017-18 ενισχύθηκαν μέσω έκτακτων πωλήσεων non core συμμετοχών, ενώ η εμφάνιση κερδοφορίας για το 2019 θα στηριχθεί, κατά μείζονα λόγο, από κέρδη αγοραπωλησιών μετοχών, ομολόγων κ.λπ. χρεογράφων. Πρακτικά, όπως καταγράφηκε στα οικονομικά μεγέθη του τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου, και κατά πάσα βεβαιότητα θα αποτυπωθεί σε αυτά του τέταρτου/ετησιοποιημένα, θα είναι η ισχνή πραγματική κερδοφορία από core δραστηριότητες. Στοιχείο που οφείλεται στη χαμηλή αποδοτικότητα των κεφαλαίων/καταθέσεων, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της βραδείας επιστροφής τους στο τραπεζικό σύστημα, στην περιορισμένη απόδοση των χαρτοφυλακίων που πωλούνται στα funds (το μέσο όφελος μετά βίας είναι διψήφιο), στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των NPEs που έχουν βγει από τα χαρτοφυλάκια δεν αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα.

hippy είπε...

Όπως έχει σημειώσει το Χρήμα Week, το εγχώριο banking μπορεί να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις/κριτήρια για να περάσει επιτυχώς και το δυσμενές σενάριο των ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας, πλην όμως και οι 4 όμιλοι –άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο– θα χρειαστεί να προσελκύσουν «φρέσκα κεφάλαια» από τη στιγμή που θα επισπεύσουν τη διαδικασία μείωσης των NPEs, θα προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις και, το πιθανότερο, θα χρειαστεί να ενισχυθούν ενδεχομένως και παράλληλα ή αμέσως μετά την ανακοίνωση των ελέγχων που διενεργεί ήδη η τραπεζική αρχή (ΕΒΑ).

 Αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ήταν από τα βασικά σημεία/ λόγους της αντιπαράθεσης του αρμόδιου υφυπουργού με τους τραπεζίτες. Ο μεν Γ. Ζαββός επειγόταν και πίεζε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» (που ούτως ή άλλως είχε καθυστερήσει απελπιστικά), οι δε τραπεζίτες θεωρούσαν πως είχαν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια. Εύλογα, κάθε τράπεζα ξεχωριστά, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αναζητούσε την καλύτερη δυνατή συμφωνία (με funds), σε βέλτιστες τιμές και τιτλοποιήσεις με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

 Ένα από τα προβληματικά στοιχεία των ισολογισμών αφορά στη σχέση έκτακτων εσόδων προς προβλέψεις. Αφενός τα πρώτα, πιθανότατα, να μην επαναληφθούν κατά το 2020, αφετέρου οι δεύτερες δεν μπορεί επ’ ουδενί λόγω να είναι λιγότερες από ό,τι κατά το 2019. Παράλληλα, όσο προχωρά η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων τόσο αυτή γίνεται πιο δυσχερής, καθώς αρχίζει να «ακουμπά» την καρδιά του προβλήματος. Πρακτικά, η εκκαθάριση επιχειρηματικών NPEs γίνεται με βραδείς ρυθμούς, τα κάθε λογής νομικά εμπόδια και η γραφειοκρατία επιβραδύνουν δραματικά τη σχετική διαδικασία.

 Εμπόδια και προβλήματα που είναι γνωστά τόσο στο οικονομικό επιτελείο/Μαξίμου (η επικοινωνία/ενημέρωση του Κυρ. Μητσοτάκη από τον Γ. Ζαββό γίνεται σε, σχεδόν, καθημερινή βάση) όσο και κεντρικά, στη Φραγκφούρτη. Εξ ου και η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων στο banking από κλιμάκια της ΕΚΤ και του Μηχανισμού Σταθερότητας. Για τους τραπεζίτες, «άγνωστος Χ», προσώρας, είναι η νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών μηχανισμών/φορέων, καθώς η αλλαγή ηγεσίας στην κορυφή της Κεντρικής Τράπεζας έχει συνοδευτεί από σωρεία αλλαγών σε καίριες αλλά και σε μη επιτελικές θέσεις σε ευρύτατο μέρος του συστήματος.

Επίσης, «άγνωστες» είναι άλλες δύο παράμετροι: αν το ΔΝΤ και οι ΕΒΑ/ΕΚΤ θα συμφωνήσουν ως προς το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων και τη σύνθεση/ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το κατά πόσον η Φραγκφούρτη θα αποδεχθεί την πρόβλεψη της Αθήνας όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την αποτίμηση της αγοράς ακινήτων

hippy είπε...

«Δίκοπο μαχαίρι» οι τιτλοποιήσεις

 Όσον αφορά εκείνους στους οποίους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι τιτλοποιήσεις θα αποτελούσαν «πανάκεια» για το εγχώριο banking, προφανώς και πλανώνται οικτρά. Κι αυτό γιατί η διαδικασία, πρακτικά, λειτουργεί σαν προπώληση ροής μελλοντικών εσόδων από ένα χαρτοφυλάκιο δανείων (εν προκειμένω, «τοξικό» στο μεγαλύτερο μέρος του), που όμως, στη δεδομένη στιγμή, απαιτεί ανάλογο ύψος κεφαλαίων.
 
Αν, για παράδειγμα, η Εθνική προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις ύψους 6 δισ., όπως γίνεται λόγος, τότε θα πρέπει να δαπανήσει έως 1 δισ., αδυνατίζοντας ισόποσα το «κεφαλαιακό μαξιλάρι». Κι αν πουληθεί η ασφαλιστική, έχει καλώς, ειδάλλως θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος τρόπος άντλησης κεφαλαίων. Αυτό εξηγεί και την προσπάθεια της διοίκησης Μυλωνά να προχωρήσει, επιτέλους, ο διαγωνισμός, να περάσει στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ει δυνατόν και από τους τρεις ενδιαφερομένους (και έχουν περάσει ήδη στη δεύτερη/των μη δεσμευτικών). Τα τιμήματα που φέρεται να προσφέρονται δεν ξεπερνούν τα 550-600 εκατ., που σημαίνει ότι με το καλό σενάριο θα πρέπει να βρεθεί πηγή για να καλυφθούν 450-400 εκατομμύρια.
Γύρω στα 2,3 με 2,5 δισ. θα πρέπει να δαπανήσει η Alpha Bank στην περίπτωση που η διοίκηση Ψάλτη προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις ύψους έως 12 δισ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της έκδοσης ενός Tier II για 700 εκατ., αλλά κι αυτή η λύση κρύβει παγίδες, καθώς πιθανότατα θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Για αυτούς τους λόγους οι Έλληνες τραπεζίτες στις συναντήσεις που θα έχουν με τους ξένους θα επιδιώξουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν κεφαλαιακά, κυρίως μέσω εκδόσεων Tier II, μεταθέτοντας για αργότερα τις αυξήσεις κεφαλαίου και επεκτείνοντας για το σύνολο της χρήσης την εκκαθάριση προβληματικών χαρτοφυλακίων. Όμως ένας τέτοιος συνδυασμός θα ενείχε τον πολύ πιθανό κίνδυνο να χαμηλώσει σημαντικά το ύψος των «κόκκινων» που θα μπορούν να καλυφθούν μέσω των εγγυήσεων που θα παράσχει το ελληνικό Δημόσιο.

 Αν υποτεθεί πως, τελικά, το ύψος των εγγυήσεων θα διαμορφωθεί στα 12 δισ., τότε τα «κόκκινα» δεν θα μπορούν να υπερβούν τα 16-18 δισ., έναντι του στόχου 28-30 δισ. που έχει υπολογιστεί συνολικά με το σχέδιο «Ηρακλής», πάντα σε βάθος χρόνου. 

hippy είπε...

Διέξοδος (;) μέσω ΕΚΤ 

«Μάννα εξ ουρανού» θα ήταν η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων/ποσοτικής χαλάρωσης, που «τρέχει» ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου και θα παραμείνει ενεργό για όλο το 2020 και ακόμη παραπέρα, καθώς τα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα έστω στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και με γνώμονα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική αν μέχρι τότε η οικονομία έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία των «επενδύσιμων» αγορών, δηλαδή τρεις βαθμίδες πάνω από την τρέχουσα βαθμολόγηση. 

Οι τέσσερις όμιλοι έχουν χαρτοφυλάκια κρατικών τίτλων περίπου 15,2 δισ. (Εθνική με 6 δισ., Alpha Bank περί τα 4 δισ., Eurobank στα 3,3 και 1,9 δισ. η Πειραιώς), που τους αφήνουν ένα περιθώριο για ικανοποιητικά έσοδα από την απόδοσή τους. Σημαντικά είναι τα κέρδη που έγραψαν το 2019 και οι τέσσερις από την άνοδο της τιμής των κρατικών τίτλων, με το «ράλι» των ομολόγων να λειτουργεί σωτήρια πέρσι. Προφανώς και δεν μπορεί να επαναληφθεί με τον ίδιο ρυθμό/ απόδοση και φέτος, ωστόσο το ενδεχόμενο αναβάθμισης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα θα επενεργούσε θετικά στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας. 

Και οι αλλαγές στο σύστημα με επίκεντρο την ΤτΕ 

Μέσα σε όλα αυτά συνεκτιμώνται, ήδη, σε κεντρικό επίπεδο οι αναπόφευκτες εξελίξεις από την ολοκλήρωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάιο, δηλαδή πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. Θα ανανεωθεί η εξαετής θητεία του κεντρικού τραπεζίτη, θα υπάρξουν αλλαγές; Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει στο τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου με την αγορά να προεξοφλεί πως αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, τότε θα δρομολογηθούν αλλαγές και σε συστημικό όμιλο, με πιθανό ένα «ντόμινο» και σε άλλους. Θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτές οι εξελίξεις το εγχώριο σύστημα; Πιθανότατα, δεδομένης της νέας επικεφαλής στην ΕΚΤ και των νέων συσχετισμών/ισορροπιών που διαμορφώνονται τόσο εκτός όσο και εντός.

hippy είπε...

Καλημέρα όλη μέρα

austin είπε...

Εξού και οι μη ανάσες στον τραπεζικό απλά ξεπέτες.

Βλέπεις για παράδειγμα την πειραιώς, και καλά έκανε διάσπαση χθες, σήμερα πάλι από κάτω.

Τραπεζικός= τζιζ, τουλάχισοτν για τώρα.

hippy είπε...

Και στην ΕΕ ίδια εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο Austin (πλην 1-2 πχ ΒΝΡ)...εκεί βέβαια δίνουν μέρισμα-παυσίπονο για την υπομονή.

Andreas D. είπε...

https://www.euro2day.gr/news/market/article/2002790/autohellas-sta-10-eyro-ayxanei-thn-timh-stoho-h-eu.html

απο μ/μ:

ΕΧ – Χρηματιστηριακή εταιρεία που αγαπά την ελληνική αγορά και με το παραπάνω. Δεν μπορούσε και να φανταστεί τι ετοίμαζαν οι… έξω από εδώ βαθύπλουτοι των Σπετσών.

ασχολίαστο...

Andreas D. είπε...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2002696/audiovisual-pentaetes-plano-kai-sto-vathos-placeme.html

απάντηση του Τάκαρου:

Με 100 εκατ δάνεια, αρνητικά ίδια κεφάλαια, άυλα 45 εκατ και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η παραγωγη ζημιών, τότε μόνο ανόητοι θα έμπαιναν σε αυτο το placement ή αν πίστευαν ότι τριγύρω κυκλοφορούν πανάσχετοι και θα μπορούσαν να τους φορτώσουν τα χαρτιά του placement.

michele είπε...

Ενδιαφέρον το αρθρο του ΧΡΗΜΑ, λίγο πολυ αυτη ειναι η κατάσταση
ευχαριστούμε Ηλία

Καλημέρα, καλημέρα σε όλους :) Γραφω κι εγω τα δικά μου για το liberal markets του Φιλελεύθερου του Σαββάτου γι αυτο χάνομαι ωρες -ωρες

austin είπε...

Στα έξω έχουμε κλασσικό January effect. Στο ελλαδιστάν της κόπωσης κανένα effect.

Τραπεζικός hit and run, τίποτα παραπάνω, η πειρ όπως την βλέπω θα πάει για τρελό χωσέ.

Τα άλλα βολοδέρνουν. Επιλεκτικά χαρτιά παίζουν. Μόνο Τενεργ και μπελα σοβαρές που και η τελευταία άρχισε να ζορίζεται.

michele είπε...

Τον Καντώνια δεν τον ανεφερες ! θα μου ποιος θυμαται ποιος ειναι αυτος χαχα

hippy είπε...

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Κύπρος (10ετές ομόλογο με κουπόνι κάτω από 0,80% και 20ετές με 1,40%)

BFW 01/14 10:01 GUIDANCE: Cyprus EU1.75b; 10Y MS+60 Area, 20Y MS+80 Area

IPT: Cyprus EU1.75b; 10Y MS+65 Area, 20Y MS+85 Area
2020-01-14 08:34:50.898 GMT


By Priscila Azevedo Rocha and Bloomberg Automation
(Bloomberg) -- May price today.
* EU1b 10Y Fixed (Jan. 21, 2030) MS+65 Area
** Coupon: Annual, act/act
** ISIN: XS2105095777
* EU750m 20Y Fixed (Jan. 21, 2040) MS+85 Area
** Coupon: Annual, act/act
** ISIN: XS2105097393

* Issuer: Republic of Cyprus (CYPRUS)
* Issuer Ratings: Ba2/BBB-/BBB-
* Format: Reg S, registered
* Settlement: Jan. 21, 2020
* Denoms: 1k x 1k
* Listing: London
* Law: English
* Bookrunners: BofA, Citi, GS, HSBC (B&D)
* Target market: Eligible counterparties, professional clients
and retail clients (all distribution channels)

Υπερκάλυψη μέχρι στιγμής πάνω από 6 φορές...Άντε και στα δικά μας

Public Debt Management Agency mulling new bond issue in the coming days, aiming to raise €2.5bn through a 10-15 year bond according to Kathimerini.

michele είπε...

Θα παμε και εμεις εκει Ηλία, το θεμα ειναι η επόμενη εκδοση να γινει με χαμηλότερο απο το 1,5% της προηγούμενης εφ οσον ειναι 10 ετες

austin είπε...

Άντε να σπάσει κάτω και το κεφάλι και ώμος να τελειώνουμε. Πάει βουρ για ξύλο μου φαίνεται η κατάσταση

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλή επιτυχία στην νέα σου προσπάθεια Μιχαλη...
Είμαι περίεργος να δω τι μας προτείνεις μέσα από τις σελίδες το Φιλ ελεύθερου. ..

michele είπε...

Καποιες ιδεες, κανα δυο αρθρα, ενα γραφηματακι αυτα :)

hippy είπε...

Πιέζεται και σήμερα ελαφρώς ο ΟΠΑΠ.

Τα κερδοσκοπικά φαντς δεν έχουν από καταστατικό τους δικαίωμα να μπαίνουν σε μερίσματα. Άρα πριν αποκοπή ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ πουλούν.

Αντίθετα αγοράζει χρήμα που θέλει να δικαιολογήσει κέρδη από μερίσματα για οποίους λόγους. Όλο αυτό την Πέμπτη θα αναστραφεί. Αυτοί που πουλούν θα αγοράζουν πίσω όσοι μπαίνουν κερδοσκοπικά θα πουλούν

Προσωπικά σκοπεύω να πάρω το μέρισμα σε μετοχές. Εκτός απ΄την έκπτωση 3% γλυτώνω και την επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης καθώς προστίθενται στο συνολικό εισόδημα και το επιβαρύνει ανάλογα.

michele είπε...

Βαλε το μερισμα σε μετοχες και δωσε μετα μερικες να τις κανεις κατι αλλο Ηλια, δεν εχει και πολλα περιθώρια πλέον νομιζω, η αποτιμηση γινεται ιδιαιτερα απαιτητικη

hippy είπε...

Όπως το λες είναι Μιχάλη...απ΄την πενταδα μου best buy θεωρώ τον ΜΥΤΙΛ (τιμή στόχος τα €14 και δεν πουλάω λέπι) και δευτερευόντος το λιμανι-αεροπλανοφόρο ΟΛΠ...οπότε προς τα εκεί μετακινούμαι με μικρότερη συμμετοχή σε ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ που έπιασαν τους στόχους (μου).

michele είπε...

Ευχαριστω Peter

michele είπε...

62 εκ καθαρά σημερα με πολλα πακετα σε Οτε - εθνικη- ευρωβ γυρισε η Πειρ στο τέλος
πολυ καλη η τιμώμενη ΤΕΝΕΡΓ +1.78% δυνατη η ΕΕΕ +2,6% τράβηξε τους δείκτες
καλυτερη των τραπεζων η ΕΤΕ +2,13% ΕΥΔΑΠ επανήλθε μεγαλοπρεπώς +4,43%
ΜΥΤΙ- ΓΕΚΤΕΡΝΑ-ΒΙΟ θετικες
"ξύπνησε" και η ΙΝΤΚΑ +7,29%