Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΤΑ ΙΧΝΗ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ...


Είναι μια χρήσιμη άσκηση. Βλέπεις την ημερομηνία στην πρώτη σελίδα. Και ψάχνεις μετά το αντίστοιχο πρωτοσέλιδο πέρυσι.

Πέρυσι η αγωνία που κατείχε τον πολιτικοδημοσιογραφικό κόσμο στην Αθήνα ήταν αν ο τότε πρωθυπουργός θα κατάφερνε να λαφυραγωγήσει το κόμμα που είχε απομείνει στον αποσκιρτήσαντα εταίρο του. Το διακύβευμα ήταν αν θα μπορούσε μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση να διατηρήσει την εξουσία με έμπλαστρα αδέσποτων βουλευτών.

Πού βρίσκεται η χώρα σήμερα; Δεν έχει μόνο νέα, σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, καθαρό από εκλογικές στάσεις. Εχει –ελαφρώς– νέο Σύνταγμα. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχει νέο εκλογικό νόμο και νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ψηφισμένη από τα πέντε έκτα της Βουλής.

Αυτά τα πολιτικά και θεσμικά δεδομένα –χωρίς να αναφερθεί κανείς σε οικονομικά ορόσημα, όπως το ότι το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται πια με αρνητικά επιτόκια– αρκούν για να πιστοποιήσουν το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου.

Η χώρα είναι ήδη άλλη. Οχι μόνο επειδή από πέρυσι μεσολάβησαν τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογές. Αλλά κυρίως επειδή ο μετεκλογικός χρόνος αξιοποιήθηκε μεθοδικά για να θεμελιωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Στο σκηνικό αυτό είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τον πρωταγωνιστή που το διαμόρφωσε. Θα βλέπει, όμως, την εικόνα λειψή αν αγνοήσει και το πώς συνδιαμορφώνεται από αυτό το νέο τοπίο και η αντιπολίτευση.


Η μετάβαση έχει και θα έχει ασυνέχειες, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να βρει τα βήματα της «κανoνικοποίησής» του, αλλά και για τη Ν.Δ., που θα πρέπει να μεταφράσει τα συμβολικά της επιτεύγματα σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να μετουσιώσει την πολιτική της ηγεμονία σε έργο.

Μιχάλης Τσιντσίνης   www.kathimerini.gr

6 σχόλια:

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

H επιλογή του προέδρου ήταν ένα καλό δείγμα πολιτικής που σίγουρα εφερε ένα βαθμό αντίδρασης στο κόμμα.
Η κανονικότητα θα έρθει αν μπορέσει να αντισταθεί στις κομματικές πιέσεις των δικών μας παιδιών ή των δικών μας προστατευόμενων.
Το business as usual δεν είναι η κανονικότητα που χρειαζόμαστε.
Υπό αυτό το πρίσμα συμφωνώ με τον αρθρογράφο στα περί οδυνηρών μεταρρυθμίσεων.
Ήδη βλέπω στο υπουργείο Παιδείας να υπάρχει κάποια σχετική κίνηση, επιχορήγηση με κάποια κριτήρια αξιολογισης, ανεξάρτητα αν αρκούν η είναι σωστά η όχι...στην παρούσα αρκεί μόνο και μόνο η εισαγωγή της ιδέας.
Η παιδεία είναι ένα δύσκολο και κρίσιμο πεδίο...αλλά μπορεί να έχει πολύ εύκολα κριτήρια αξιολόγησης καθώς το αντικείμενο και οι υπηρεσίες είναι σαφώς ορισμένες.
Για να δούμε θα φτάσουμε κάποτε και στην αξιολογιση πχ των καθηγητών με βάση τον μέσο όρο ικανοτητας των σπουδαστών τους η θα συνεχιστεί αυτό το όλα στον γατζο εμείς κάνουμε λειτούργημα και ξέρουμε τι κάνουμε όταν πχ οταν αφήνουμε το 90%των σπουδαστών μεταξεταστεους για να προσθεσουμε φροντιστηριακες ώρες (έξτρα εισόδημα και στην διεστραμμένη λογική του δύσκολου και άρα αξιότιμου - σεβασμιου μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας).

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Όπως πάντα ο Τσιντσίνης θέτει με μεστό τρόπο την ουσία επί τάπητος->"Η μετάβαση έχει και θα έχει ασυνέχειες, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να βρει τα βήματα της «κανoνικοποίησής» του, αλλά και για τη Ν.Δ., που θα πρέπει να μεταφράσει τα συμβολικά της επιτεύγματα σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να μετουσιώσει την πολιτική της ηγεμονία σε έργο". Για 'μενα, το έχω δηλώσει επανειλημμένως αναμφίβολα ο καλύτερος αρθρογράφος της γενιάς μου. Ακολουθούν ο Δημήτρης Δουλγερίδης και φυσικά ο Άρης Αλεξανδρής.

michele είπε...

Συμφωνουμε Βασιλη και Ευφροσυνη. Η φράση "οδυνηρη μεταρρύθμιση" τα λεει ολα και για το παρελθόν και για το μέλλον

Συμφωνω και για τον Τσιντσίνη, γι αυτο τον παραθέτω συχνά εδω, οσο για τον Αλεξανδρη, μ αρεσει και μενα αλλα τα αρθρα του ειναι μακροσκελέστερα και εχουμε συζητήσει για το μεγεθος των αρθρων.
Πάντως δεν αλλαζει το γεγονός οτι ειναι μια πολυ καλη πενα

austin είπε...

Καλησπέρα. Να ρωτησω κάτι για το οποίο ηαλήθεια είναι ότι δεν εχω ασχοληθεί και πολύ..

Γιατί από ην διάσκεψη στο Βερολίνο η Ελλάδα λείπει?

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

@austin μεγάλη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση. Προς το παρον καθότι πήζω με δουλειά κι ας είναι Κυριακή, προτείνω αυτό σε πρώτη φάση-> https://kappanews.gr/2020/01/15/anth-hmwn-kongo/

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΙΛΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ INC


Έχετε επιδοθεί από πού να πάρετε δάνεια

Ένα δάνειο για την πληρωμή του χρέους σας εύκολα;
Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
Ένα δάνειο για την αγορά ενός διαμερίσματος;
Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο ονείρου;

Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
Χωρίς κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 ΕΥΡΩ / USD / POUNDS
Σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής 3%
Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και παροχής
της οικονομικής βοήθειας προς τους πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας
Προσφέροντας τις υπηρεσίες μας σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Δίνουμε δάνειο σε εκείνους που χρειάζονται οικονομική βοήθεια από την άποψη του 1 έως
20 χρόνια

Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

. πραγματική χρηματοδότηση
. επενδυτής ακινήτων,
. δάνεια κατασκευής,
. δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων,
. στεγαστικά δάνεια
. καταναλωτικα δανεια,
. Δάνεια FHA,
. προσωπικά δάνεια,
. δάνεια αυτοκινήτων και
κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας

email: lendingtreegroupinc@gmail.com

email: lending-tree@outlook.com

whatsapp: +1 213 419 2419

Με θερμό σκεπτικό